Last news in Fakti

2 Април, 2024 07:51 4 399 41

The Times: Британските дронове са абсолютна катастрофа

  • дрон-
  • великобритания-
  • нато

Министерството на отбраната на Обединеното кралство е започнало да променя системата си за обществени поръчки, сега министрите искат да се съсредоточат повече върху по-евтини и по-малко сложни продукти

The Times: Британските дронове са абсолютна катастрофа - 1
Снимка: Shutterstock

Британският флот от безпилотни самолети Watchkeeper не може да работи при лоши метеорологични условия. Въпреки че един такъв дрон струва около 5 млн. паунда, нито един от тях не се използва в операции.

За това пише The Times. Отбелязва се, че шпионските безпилотни летателни апарати са били така модифицирани, че са станали твърде тежки. Това е превърнало цялостната програма в "абсолютна катастрофа". Един служител заяви, че осем от тези безпилотни самолети, струващи 40 млн. паунда, са били отписани.

Watchkeeper е създаден на базата на израелския дрон Hermes 450. Той изигра ключова роля в антитерористичните операции на Ерусалим в Близкия изток.

Бившият майор от британската армия Крис Линкълн Джоунс наблюдава Хермес 450 в действие преди много години, след като е помолен да анализира ефективността му и да го "копира" за британското министерство на отбраната. Той определя Hermes 450 като "най-добрия дрон в света". По думите му дронът е способен да следи целите си на земята в продължение на 17 часа. На височина от 18 000 фута (над 5000 км ) той е трудно чуваем и почти невъзможно да бъде видян.

Британската версия обаче е по-малко успешна. Няколко безпилотни летателни апарата се разбиха. Това отчасти се дължи на факта, че те са били натоварени с допълнителни функции.

"Дронът може да работи при определени метеорологични условия. Разследване на обществените поръчки в областта на отбраната, проведено от Комисията по отбрана към Камарата на общините, разкри, че проектът, който влезе в експлоатация с години закъснение, е бил "натоварен" с 265 потребителски изисквания и 1910 допълнителни системни изисквания", пише изданието."

Депутатът от Консервативната партия, член на комисията и бивш министър на въоръжените сили Марк Франсоа заяви, че тази история "олицетворява всичко, което не е наред с обществените поръчки на МО". Според него проектът е "истинска катастрофа, която закъсня с много години и на практика вече е остаряла".

Не е известно нито един от безпилотните летателни апарати да е оперативно разгърнат, въпреки че участва в учения.

В публикацията се отбелязва, че Министерството на отбраната на Обединеното кралство е започнало да променя системата си за обществени поръчки. Сега министрите искат да се съсредоточат повече върху по-евтини и по-малко сложни продукти.

Watchkeeper е високотехнологичен дрон, който е навъртял повече от 4000 часа, предоставяйки жизненоважна информация на войниците на земята. Той е бил успешно разгърнат по целия свят, включително в Афганистан, където е играл решаваща роля за защитата на британските войски", добави говорителят на Министерството на отбраната.

Thales Watchkeeper WK450 е безпилотен самолет за разузнаване, наблюдение, откриване на цели и разузнаване, използван от британската армия. Отбелязва се, че той може да се използва при всякакви метеорологични условия.

Тези безпилотни летателни апарати се произвеждат съвместно от предприятие между Elbit и Thales UK. Безпилотните летателни апарати са базирани на проекта Hermes 450 на Elbit. Watchkeeper е дълъг 6,5 метра и има размах на крилете 10,9 метра. Той може да работи на височина 16 000 фута (4 900 м).

Първият полет на този безпилотен самолет се състоя на 14 април 2010 г. По време на разработването на Watchkeeper някои от устройствата се повреждат. Два дрона се разбиха по време на изпитания над залива Кардиган през февруари и март 2017 г., а през 2018 г. броят на изгубените безпилотни летателни апарати нарасна на 5. От 2014 г. насам са се провалили общо 8 такива безпилотни летателни апарата.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ти да видиш

    50 0 Отговор
    Също, като бритиш интелиджънс 😅
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ксаниба

    50 3 Отговор
    А флотата, а танковете!?? Ахахах !! Самолети, вертолети правят ли?? Телевизори?? Хладилници, перални , тостерт, кога?? Жендирняя!??

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПоьресенСоросит

    30 0 Отговор
    Тостери кога, телевизор, самолет, английски ..ендели!!!
  • 10 Защо Всички Русофили са самотни

    7 40 Отговор
    Русофилията е модел на съзнанието изгранден от дълги години подтисничество и малтретиране, Русофилията се формира във среда на бедност а това води до отхвърляне на индивида от околни и семейство (ако е нормално)

    Коментиран от #13, #16, #18, #25

  • 11 Факт

    47 3 Отговор
    Досега е много рЕдко да видиш нещо качествено и да е британско--добре че са били колониите им-та столетия да смучат от там блага... Иначе още да бягат по овцете из острова си.
  • 12 Вова на фронта

    3 34 Отговор
    Над 56% от убитите Руски войни след претърсване от ВСУ са открито у тях играчки за възрастни ,ползвани измежду Руските армейци

    Коментиран от #23

  • 13 аве джендьо,

    31 3 Отговор

    До коментар #10 от "Защо Всички Русофили са самотни":

    Знаем, че те болиотзад от русофилите, ама статията е за наглоcaкcите, изказвай се по темата!

    Коментиран от #17

  • 14 Кичка Рускинята

    3 32 Отговор
    Голяма група от Руски жени работят Във Англия, главно във сферата на забавленията за Мъже, те са предпочитани Пред Ромките заради бялата си кожа, те са най големите инвеститори на Русия

    Коментиран от #24

  • 15 Пешо

    35 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    Не е въпроса какво се е провалило при британците, а какво правим в Бг! Треябва да се стегнем като народ.... и да изхвърлим червени сини и зелени подлоги и да си оправим родината!

    Коментиран от #34, #38

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 0 Отговор

    До коментар #10 от "Защо Всички Русофили са самотни":

    Прочете ли поне заглавието, статията е ясно че не четеш ❗❗❗
  • 17 Нацепен американец

    4 13 Отговор

    До коментар #13 от "аве джендьо,":

    Е петльо обърни си джобовете да видим какво ще падне или си обърни хастаря за да изкараш някой лев
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Защо Всички Русофили са самотни":

    "Здрасти, твоят колега го е написал за Вас:
    "... личи си,че си губил време с четене на соц. преса.Там полваха комбинация от няколко изречения за всяка статия,универсални и измислени за неграмотни,че и те да се похвалят че са чели нещо." ❗❗
  • 19 Петко Лилов от ОССЕ америк. под-га

    15 2 Отговор
    02.04 2024 г. Бронетанкова група от въоръжените сили на Украйна на три бойни машини на пехотата "Брадли" атакува руски позиции западно от Тоненкое.
    Руските войници посрещнаха врага с огън. Едното Брадли се нанизва на мина, докато се опитваше да отстъпи а другото беше покрит с от артилирия .
    Парадокса е че ефекта от атаката на украинците е нулев като те дори не напускат бронирата машина и в крайна сметка от три обратно се връща само една
  • 20 Милен

    18 1 Отговор
    Ако бяха оставили Тагарев за министър и ние можеше да се сдобием с това чудо на техниката.
  • 21 НЕ Е ВЯРНО

    22 1 Отговор
    Много са ефективни срещу селски сватби и погребения, както и срещу козари с калашници! Осигуряват ценно време за евакуиране в колесника на последните самолети.
  • 22 Фен

    9 1 Отговор
    Явно, на пакистанците в армията им им идва сложничък. Нещо прашки, колове!?🤔
  • 23 Ти беше

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Вова на фронта":

    Там са ги претърсваш убитите , колко играчки прибра за теб я кажи педелянко
  • 24 Сократ

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Кичка Рускинята":

    Накрая се оказаха укромастии. Цяла Европа е залята от тези работнички. Това, че говорят на руски, не означава, че са рускини.
  • 25 Бла-бла

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Защо Всички Русофили са самотни":

    А, ти не си у ред.
  • 26 Хубава пропагандна статия

    5 0 Отговор
    ама да не дава Господ,да ти летят над главата с пълно въоръжение...ето това е лошото.Иначе,да...кофти са,за радост на тези,които искат да чуят това.
  • 27 не е много рентабилно ,

    2 0 Отговор
    а простия вариант от дървени и картонени елементи , камери и 7-8 бомби е с малък двигател за само една посока - без да се връща . ако губят 50 на ден как е 5 по 50 = 250 милиона . то има нападателни, шпионски, камикадзе , авиомоделизма прави самолети за 300 лева . Модерната война е на първо място много скъпа , а печели индустрията . Всичко е с много висока цена . 150 вида оръжие и много техника , а резултати няма . Израел си страдат . стачки , неосвободени заложници . скъпа защита докато избият - хизбула, хамас, а месеците си минават . Безсмислено начинание . Вклюват се хуси , африканци , а така си стават много .

    Коментиран от #28

  • 28 Корегирай Google

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "не е много рентабилно ,":

    иначе се чете и ти става леко на душата!Спасибо дорогой!
  • 29 5000 километра?????

    7 1 Отговор
    Мисирки, гледате ли какви простотии публикувате? Международната космическа станция лети на около 400 километра над земята. Тоя дрон още малко на Луната ще го изпратите.
  • 30 Тракиец

    5 0 Отговор
    А чушкопек за 3 чушки правят ли?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Междузвездни войни

    4 0 Отговор
    Това не е дрон, а направо си е Хилядолетния сокол на Хан Соло с тази височина на полета🤣🤣🤣
  • 33 дядо поп

    8 0 Отговор
    Има ли нещо британско което да не е пълно фиаско?

    Коментиран от #35

  • 34 чикатило

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пешо":

    и това ще подобри британските дронове!!?? Евала Пешо, значи товае въпроса!!?? Сядай 2, заданието и въпроса бе, колко са зале бтитанците, а не е колко добре са те о правен в Бг!
  • 35 ССС

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "дядо поп":

    Има - ракетите им. Верно, една падна малко след старта, ама все пак се изстреля, а и не падна върху подводницата. Половин фиаско!
  • 36 Минувач

    3 0 Отговор
    Aло, автора ... на 5000 км ли лети, бе, физик?
    Айде да слезеш малко на земята, а?!?
    Международната космическа станция е на 360 км височина, хах!
  • 37 българин

    3 0 Отговор
    на британците им харесвам само едно че излязоха от супер крадливия ес
  • 38 онгомбо

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пешо":

    няма да стане всеки обича зелените гущери анадъмо не виждаш ли в парламата ще продадът и майките и децата си
  • 39 Жуков

    1 0 Отговор
    То и байрактара беше дрон чудо но вече не се даже и споменава.
  • 40 Жуков

    1 0 Отговор
    То и байрактара беше дрон чудо но вече не се даже и споменава.
  • 41 Българин

    2 0 Отговор
    Първо, ако те сериозно планират да атакуват Русия с целия НАТО, тогава няма да има нужда да „издържат няколко месеца“. Всичко ще се случи за един ден. За случая имаме "Сармати" и "Посейдони".
    Според военния експерт доктор на социалните науки Александър Артамонов Посейдон не може да бъде спрян, защото се движи на дълбочина около километър със скорост над 200 км/ч. Експлозията на такова устройство предизвиква приливно радиоактивно цунами, след което животът е невъзможен в продължение на 130 години в частта, откъдето идва водата.
Новини по държави: