Last news in Fakti

2 Април, 2024 10:50 2 350 47

Разследване: руски агенти стоят зад нападенията с микровълни

  • русия-
  • сащ-
  • хавански синдром-
  • кремъл-
  • цру

29155 е руско шпионско подразделение с печална известност, което според германското списание „Шпигел" се занимава със саботажи и убийства и носи отговорност включително за взривовете във военни складове в България

Разследване: руски агенти стоят зад нападенията с микровълни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Силно главоболие, гадене, световъртеж: американски дипломати и шпиони са ставали жертва на мистериозни атаки с оръжие с микровълни. Международно разследване показва, че може да са замесени руските тайни служби.

29155 е руско шпионско подразделение с печална известност, което според германското списание „Шпигел" се занимава със саботажи и убийства и носи отговорност включително за взривовете във военни складове в България. Според информация на Руската редакция на ДВ служители на това подразделение, което се числи към Главното управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия (бившето ГРУ) навярно са използвали срещу американски дипломати тайно оръжие, което предизвиква така наречения „Хавански синдром". До такива изводи стигат разследващи журналисти от „Шпигел", телевизия СиБиЕс Нюз и "Инсайдър", които години наред работят по темата. Синдромът е известен с това име, понеже за пръв път привлече внимание именно в посолството на САЩ в Куба.

Журналистите са съпоставили информациите за пътуванията на агенти на руското военно разузнаване в чужбина и са установили съвпадения по време и място с проявленията на „Хаванския синдром". Придвижванията на такива агенти из Европа през 2014 година съвпадат например със серия от странни атаки срещу сътрудници на американското консулство във Франкфурт на Майн. През 2016-2017 година американски дипломати многократно съобщават за странни здравословни проблеми – а точно по това време там са пристигнали група агенти от 29155. През 2021 година такива агенти е имало и в Грузия, където съпругата на американски дипломат, която по-късно на снимка разпознава един от агентите, също преживява тежка здравословна криза. За още едно такова разпознаване на руски агент по снимки се съобщава и от Франкфурт на Майн. „Странни съвпадения" от същия вид са регистрирани още в Белград и в Ханой, се посочва в журналистическото разследване.

150 случая на нападения с акустично оръжие

Какво точно се случва със здравето на хората? Един бивш агент на ЦРУ разказва пред „Шпигел", че инцидентът с предполагаемо акустично оръжие го изпратил в пенсия по болест, но и до днес имал симптоми. Списанието изброява оплакванията и на други засегнати: шум и увеличено налягане в ушите, болки, усещане за вибрации и напрежение в главата. Други оплаквания са за бучене в ушите, нарушено зрение, световъртеж и когнитивни проблеми. „Шпигел" споменава няколко случая: „В Гуанджоу в Китай жертва станаха американският дипломат Марк Ленци и семейството му. В хотел в Шанхай пострада служител на Министерството на търговията на САЩ, в Белград пък – агентка на ЦРУ, която точно в онзи момент кърмела бебето си." Оплаквания са постъпили от 1500 потенциално пострадали, но според правителствени кръгове във Вашингтон само 150 случая отговарят на описанието на „Хаванския синдром". Марк Ленци, впрочем, е получил правителствено обезщетение от над един милион долара.

„Шпигел" и другите медии, участващи в разследването, твърдят, че в изброените случаи може би е било използвано микровълново оръжие. Разследващите журналисти са се добрали и до електронно писмо на един от ключовите участници в групата, Иван Терентиев, в което се потвърждава проучването на „потенциалните възможности на едно несмъртоносно акустично оръжие при воденето на градски военни действия".

Германското списание смята, че първото покушение е извършено не в Хавана, а във Франкфурт на Майн на 25 септември 2014 година. И добавя за агентите на 29155: „Групата навярно носи отговорност включително за покушението с отрова срещу руския агент Сергей Скрипал във Великобритания и за саботажите срещу складове с боеприпаси в България и Чехия. Агентите от подразделение 29155 са изпълнители на груби поръчки, те са обучени за провеждането на деликатни операции в чужбина. Според оценката на западни служби за сигурност те вече от години водят подмолна война в Европа, като често пъти пътуват с обикновена туристическа виза и използват фалшиви самоличности. Целта им: да отслабят Запада." Списанието добавя, че петимата от 29155, заподозрени за покушението във Франкфурт, по-късно в България са обвинени заради отравянето на един оръжеен производител – шест месеца след случилото се в германския град.

Нападения с насочени, пулсиращи електромагнитни вълни

Разследващите журналисти цитират оценката на професор Дейвид А. Рилман от Станфордския университет, който твърди, че e преглеждал част от пострадалите. Според него едно измежду няколкото релевантни обяснение е "нападение с насочени, пулсиращи електромагнитни вълни". А според доклад на американски тайни служби от 2022 година, по който е работил и професорът, възможни били три варианти за въздействие: чрез термоакустични ефекти, чрез силни електромагнитни полета или пък чрез определени фреквенции, които нарушават токовете в мозъка.

Засега правителството на САЩ коментира въздържано резултатите от журналистическото разследване: ефектите и евентуалните причини щели да бъдат разследвани приоритетно и с участието на различни ресори. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче днес отхвърли подозренията на екипа разследващи журналисти с аргумента, че няма никакви доказателства за твърденията на журналистите. Те от своя страна призовават властите в САЩ да обърнат сериозно внимание на косвените улики, че руското военно разузнаване е замесено в използването на акустично оръжие.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    25 35 Отговор
    Руските агенти стоят и зад корупцията в БГ и зад коментарите тук.

    Коментиран от #9, #14

  • 2 Густо!

    49 5 Отговор
    А УРКИТЕ са виновни за хиперинфлация в Европа,за ГМО то ,с което ми тровят!
  • 3 Тази

    47 6 Отговор
    пропаганда, нали я пуснахме сутринта. Поне изчакайте обяд да стане.

    Коментиран от #12

  • 4 Зевс

    51 6 Отговор
    Не само са ги болели главите, ами и са станали пасивни меки китки :)

    Коментиран от #22

  • 5 честен ционист

    25 4 Отговор
    За какво са ви микровълнови пушкала, при положение, че има Таллий?

    Коментиран от #17

  • 6 Бонев

    42 6 Отговор
    Ало, вече сме 2 април.

    Коментиран от #40

  • 7 DW - Пропаганден машинен

    38 6 Отговор
    Американските агенти често си топлят джънкфута в микровълнови печки и те така!
    А най-вероятно ги боли главата от "приятелски огън", защото сградите им са бъкани от всякакви подслушватели, излъчватели, предаватели, бръмбари и пр. , а после "Путин е виновен"!?
    Това са лъжите на ония агент Ристьо Грозев на, който му плащат яко да бълва такива небивалици, а Гьобелс Веле само това чака!
  • 8 Трол

    25 5 Отговор
    Това всичкото може да се опише в художествен роман с главен герой Зеленски, който ще е нещо като Джеймс Бонд.
  • 9 А пък

    6 20 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Ти си приятел на Петров и Баширов. Така че омитай се от България.
  • 10 Военкор

    20 2 Отговор
    Служители на ФСБ, съвместно с митничари, спряха вноса от Украйна в Русия през Европейския съюз на 27 самоделни бомби, скрити в православни икони и църковна утвар, съобщи спецслужбата.„Общо от товара, пътуващ по маршрута Украйна - Румъния - Унгария - Словакия - Полша - Литва - Латвия - Русия, 27 самоделни взривни устройства, камуфлирани в икони и готови за употреба, 70 килограма промишлено произведени мощни пластични експлозиви, Открити са 91 електродетонатора и части от изстрел за РПГ-7”, съобщиха от ведомството.
  • 11 пропа Ганди

    24 5 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОвеКа зомби И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 12 дедо

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тази":

    Това е най-приоритетната новина за целия месец. Само гледай какво става нататък.

    Коментиран от #30

  • 13 Пропаганда

    14 3 Отговор
    без край.
  • 14 разбира се

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Поискайте оставката на дебелака и ще ви ударят с акустични вълни. Той е тяхната свещена индийска крава.;)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Генерал Крейгбанк

    3 13 Отговор
    Има такова психотронно оръжие разработка на британските служби,още от 70 те,раша са пробвали да го копират но не успешно,тяхното работи само на 2-5 метра,докато британското има голям обхват,новите разработки вероятно са за масово поразяване

    Коментиран от #20

  • 17 Елементарно, Уотсън!

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Защото не оставят следа. Помниш ли как един депутат каза, че го заплашили, като му подметнали, че млади хора получили инфаркти и инсулти?
  • 18 Р.К.И.

    2 16 Отговор
    Микровълните са американско изобретение. В института където провеждали експериментите, шефът на групата носел в джоба си шоколад за децата. Бърка в джоба, а шоколадът се разтопил! Руснаците и това са откраднали. Те какво ли не са откраднали. По-лошото от кражбате е за какво използват откраднатото.

    Коментиран от #41

  • 19 Това е

    18 0 Отговор
    Разследване направено от Христо Грозев
  • 20 така ли

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Генерал Крейгбанк":

    Вие сте престъпници и добре го знаете.
  • 21 Фарс

    12 3 Отговор
    100про. Гледах едно видео, в което лично Путин обикаля с една макара-удължител и микровълнова фурна. Дайте линк да го видят всички.... Плача.

    Коментиран от #23, #27

  • 22 мдаа

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Зевс":

    Нискочестотните вълни влияят на ендокринните жлези. Ти това го знаеш, пиша го за аудиторията.
  • 23 Фарс

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Фарс":

    П.С.
    Простете Сарказма

    Коментиран от #25

  • 24 Малко логика

    5 2 Отговор
    Наи-важно е кой поръчва разследването...
  • 25 ...

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Фарс":

    Прошка за вас няма да има. И Господ няма да ви прости...

    Коментиран от #26

  • 26 Фарс

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "...":

    Истината вина не изпитва и извинение не предлага, а прошка не търси. Днес всички сте преследвани от Путин, а като се събудите продължавате да бълнувате.

    Коментиран от #35

  • 27 Р.К.И.

    1 8 Отговор

    До коментар #21 от "Фарс":

    Не си далече, първите руски ракети СС4 и СС5 с които се хвалеха, какво чудо на военната техника били, са с ... кабел! Излита ракетата и зад нея се развива една жица по която я командват. Безаналогови!
  • 28 Урюрвкос

    8 3 Отговор
    важното е че руснаците не подслушват телефоните на европейското ръководство

    Коментиран от #39

  • 29 Демократ

    4 5 Отговор
    Империята на злото,лъжата,войната,страха върши само злини по света. Ако не бъде смачкани сама няма да спре и светът ще страда!

    Коментиран от #34

  • 30 Верно

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "дедо":

    и вчера беше рано сутринта на челно място.
  • 31 Добър ден, късметлии

    4 2 Отговор
    Наивник е този, който мисли, че в БГ не се правят такива проучвания и експерименти с насочени пулсиращи електромагнитни вълни засега в градски условия с избрани за целта хора. Обектите смятат, че странните симптоми са свързани с някакъв стар здравословен проблем и се тъпчат ли тъпчат с хранителни добавки и други илачи. Акустични експерименти с гриф "Строго секретно"!

    Коментиран от #37, #38

  • 32 Кубински ром

    3 3 Отговор
    Честно да ви кажа и аз като прекаля с ром Хавана клъб с кола и аз имам хавански синдром.
  • 33 Вместо

    4 2 Отговор
    С глупости нека тези немски журналисти открият кой им взриви газопровода ама не им плащат за такова разследване
  • 34 Ветеран от протеста

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Демократ":

    Джууунайтед Снейкс ли имаш предвид?
  • 35 точно така

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Фарс":

    А него Господ го преследва и ще го стигне...
  • 36 улав

    2 1 Отговор
    Видях ги, Башаров и Петров! Вървяха с честотни предаватели в ръце и 5 жи антени на главите! Те са...и Новичок носят! Ако някой не иска да се гътва от херците му тикат в устата мускала с Новичока!
  • 37 Какво да ти кажа...

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Добър ден, късметлии":

    Акустичните експерименти са престъпления, а престъпниците ще бъдат наказани. Правосъдието не е превилегия само на силния.
  • 38 нещо като

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Добър ден, късметлии":

    Днес ти натискаш копчето, утре Шефа горе ти го натиска и... се телепортираш право при него.;)
  • 39 ммм да

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Урюрвкос":

    Ти така си мислиш ...😏
  • 40 какво от това

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бонев":

    Комунистите лъжете целогодишно.
  • 41 Извинявай

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Р.К.И.":

    шоколада ли са откраднали? За какво ли може да им послужи разтопен шоколад? Ах, да! За подхранване на нескопосана пропаганда, където всичко е "може би", "навярно", "вероятно"...

    Коментиран от #44

  • 42 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    1 0 Отговор
    "Шпигел" -мигел= ГЛУПОСТИ?!!! Защото, ТОЧНО ЦРУ И АМЕРИКАНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ НЕ СА ОТКРИЛИ НИКАКВА ВРЪЗКА НА РУСИЯ С МИКРО- ВЪЛНИТЕ!!? Те са дали ОФИЦИАЛЕН ОТГОВОР на запитването от Русия!! /АМА ТУК НЕ ГО ПИШЕ... /
  • 43 Подозирам

    0 0 Отговор
    Тука до нас едни цветнокожи руски агрнти по цяла нощ бумтят с тонколони кючеци и маанета, та ни пищят ушите и не моем да спим...
    Но полицията вика Нищо не можем да направим...
    Май трябва да се обадим Иво Инджев и Асен Генов да се сезират на Киро Про100то, докато още са на власт ( макар и в оставка) да ги екстрадира като ония 70 градинари и готвачи от посолството (моля, да не се бърка с посолствоТО).
  • 44 Р.К.И.

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Извинявай":

    Разтопеният шоколад е неговата "Еврика", това припомнях. Не шоколадът може да бъде оръжие, а вълните които го разтопяват.

    Коментиран от #45

  • 45 Бабаит

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Р.К.И.":

    Майна, къде ги четеш тия работи, бе? Страхотен си! Пусни един линк да се окултурчим тука, че нищо нема на село - само стари вестници "Раб. дело" на тавана. Хеле много ме развънува с "новината", че някакви руски ракети били с кабел. Те и германците през ВСВ са имали едни такива въздух-въздух ракети с кабелно дистанционно, Рурщаал Х-4, ако си чувал де.
    Инак СС-4 "Сандал" с руско обозначение Р-12 и СС-5 "Скийн" с руско обозначение Р-14 са термоядрени балистични ракети с далечина на поразяването 2080 респ. 4500 км. Май бая кабел ще е нужен за такова управление, а? Дитеба!
  • 46 Добре де,

    1 0 Отговор
    А руските агенти в куфара ли си носеха тия страшни оръжия,или на място ги сглобяваха от перални и микровълнови печки???аконе така ,признавам,велики са .
    Един генерал май милион обезщетение беше взел от тази работа,само казваш Русия е виновна и готово...
  • 47 Име

    0 0 Отговор
    Вълните имат интерференция и дифракция, кръгово разпространение. Може да се порази също и източника, независимо дали се смята за защитен!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания