Last news in Fakti

2 Април, 2024 16:41 601 3

Хуманитарният коридор от Кипър до Газа ще продължи да функционира, заяви президентът на Кипър

  • газа-
  • хуманитарен коридор-
  • кипър-
  • президент-
  • ларнака

Кипър играе важна роля в опитите за установяване на морски хуманитарен коридор до Газа от кипърското пристанище Ларнака

Хуманитарният коридор от Кипър до Газа ще продължи да функционира, заяви президентът на Кипър - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Кипър Никос Христодулидис призова за незабавно разследване на убийството на седем хуманитарни работници при израелски въздушен удар в Газа, посочвайки, че базираната в САЩ благотворителна организация World Central Kitchen, на която са били членове, е "решаващ партньор“ в инициативата за доставяне на помощ за анклава по море, съобщиха световните агенции.

"Трябва да удвоим усилията си за изпращане на помощ за Газа“, заяви Никос Христодулидис след среща с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

Израелският въздушен удар порази екип на благотворителната организация, която тъкмо бе разтоварила повече от 100 тона храна, доставена до Газа по морския маршрут от Кипър, припомня Ройтерс. Граждани на Австралия, Полша и Великобритания са сред жертвите.

Организацията заяви, че отлагане на операциите в региона влиза в сила веднага. World Central Kitchen е активна в Газа от октомври, като доставя храна по наземните маршрути и участва в доставки по въздух.

Официален представител на Кипър каза, че корабите с помощи, които пристигнаха в Газа тази седмица, ще се върнат на острова с около 240 тона недоставена помощ след смъртта на седемте хуманитарни работници, информира Асошиейтед прес.

Говорителят на кипърското външно министерство Теодорос Гоцис каза във вторник, че около 100 тона помощ са били разтоварени преди организацията World Central Kitchen да прекрати дейността си.

Кипър играе важна роля в опитите за установяване на морски хуманитарен коридор до Газа от кипърското пристанище Ларнака. Тези усилия претърпяха голям неуспех след като благотворителната организация прекрати операциите си.

Външният министър на Кипър Константинос Комбос каза, че организацията спира дейностите си в Газа от уважение към жертвите, както и за да преразгледа протоколите си за сигурност.

Израел изрази съболезнования за загиналите и обеща да проведе независимо разследване на случилото се, но не пое отговорност.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 0 Отговор
    Кипър е руско-израелска собственост.

    Коментиран от #2

  • 2 НЪъ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Кипър е колония на Великобритания
  • 3 Апел до Антъни Блинкън

    1 0 Отговор
    Господин Блинкън, Вие сте Държавен секретар на най мощната държава в света. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет,Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Турция, Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. Не забравяйте, че Турция е родината на палестинците, които се преселили в Газа и сега може да ги настани в Анадола. Освен това, палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет, се страхува от тях и затова е затворил границата. На всичкото отгоре, палестинките раждат като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС, САЩ и Червеният кръст. За мъжете да не говорим. Те въобще не полагат никакви грижи към децата, по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят. Време е Турция, Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра па