Last news in Fakti

3 Април, 2024 10:40 1 921 43

Урсула фон дер Лайен е разследвана от европрокурори за участие в корупция с COVID ваксини

  • урсула фон дер лaйен-
  • разследвана-
  • европрокурори-
  • участие-
  • корупция-
  • covid-
  • ваксини-
  • пфайзер

Според информацията за случая, Урсула фон дер Лайен е установила лична комуникация с изпълнителния директор на „Пфайзер“ преди най-голямата сделка за ваксини по време на пандемията

Урсула фон дер Лайен е разследвана от европрокурори за участие в корупция с COVID ваксини - 1
Снимка: БГНЕС

Европейски прокурори разследват престъпни действия във връзка с преговорите за ваксини срещу COVID-19. В този скандал е включена и Урсула фон дер Лайен, за която се твърди, че е имала лична комуникация с изпълнителния директор на „Пфайзер“, обяви говорител на прокуратурата в Лиеж, пише БТВ.

Случаят беше прехвърлен на европрокуратурата от Белгия. Там разследваха фон дер Лайен за „намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси“, сочат документи, цитирани от „Политико“.

Все още никой не е обвинен във връзка със случая.

Първоначално разследването беше открито от белгийските съдебни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство – въпреки че последното е в процес на оттегляне на жалбата си след победата на изборите от проевропейско правителство, водено от Доналд Туск, каза говорител на полския кабинет пред POLITICO.

В жалбата си Балдан твърди, че Урсула фон дер Лайен е имала лична комуникация с текстови съобщения с шефа на „Пфайзер“ Алберт Бурла. Това се е случило в навечерието на най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията от COVID-19. Поръчката е на приблизителна стойност над 20 милиарда евро.

Европейската прокуратура ръководи общоевропейски разследвания на финансови престъпления и на теория може да конфискува телефони и други подходящи материали от офиси на Комисията или в други страни в Европа, като родната Германия на фон дер Лайен.

От Европейската комисия засега отказват да разкрият съдържанието на текстовите съобщения и дори да потвърдят дали съществуват наистина.

Сделката, договорена в разгара на пандемията през 2021 г., първоначално се разглеждаше като триумф за фон дер Лайен. Но самото количество закупени ваксини оттогава повдигна много въпроси. „Политико“ разкри в края на миналата година, че има най-малко 4 милиарда евро в пропилени дози.

Активисти за прозрачност и някои политически опоненти се опитаха да окажат натиск върху Комисията да обсъди случая, но фон дер Лайен досега избягваше да говори за него. В отговор на директен въпрос, зададен ѝ от „Политико“ относно изчезналите текстови съобщения, фон дер Лайен каза: „Всичко необходимо за това беше казано и разменено. И ще чакаме резултатите.”

От Европейската комисия заявиха, че не знаят да има развитие по темата. „Пфайзер“ отказаха да коментират.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ген Мутафчийски

    52 1 Отговор
    Яко ще се мре!
  • 2 В панделата змията

    84 2 Отговор
    Не участие, а организиране.
  • 3 За протокола

    91 2 Отговор
    Трябваше ви три дена да ви разрешат да го публикувате това ли!?
  • 4 Трол

    58 5 Отговор
    Г-жа Лайен направи удара на десетилетието и прокурорите просто й завиждат.
  • 5 Ломския

    10 33 Отговор
    Станала е неудобна за мафията и ще я изгонят.

    Коментиран от #15

  • 6 АУДИ

    64 0 Отговор
    То май и мъжа ие замесен

    Коментиран от #16

  • 7 Урсула

    71 2 Отговор
    В Германия разкриха и лъжите на РКИ, както и на други високопоставени лица. Щетите от "мерките" и "ваксините" са много по-големи от това, което причини вирусът. Тези щети означават смърт и трайно увреждане!
  • 8 Дъртия Изрод

    69 2 Отговор
    Трябва веднага да влезе в затвора! Повтарям ВЕДНАГА!
  • 9 Защо чак сега?

    69 0 Отговор
    Статия във ФАКТИ от 02.11.2021 г.- ,,Кристиан Тереш :Лъжци раздадоха парите на европейските данъкоплатци на производителите на ваксини"
  • 10 зевзек

    62 2 Отговор
    каква подигравка, да се нарича ЕНП народна партия, тези си нямат и хабер, кой и къде е народа, тоест народите, на Европа, на следващите избори юни месец, депутатите наполовина
  • 11 Този зловещ рептил

    65 2 Отговор
    отдавна трябваше да е с костюмче на райета.
  • 12 Ксаниба

    59 2 Отговор
    за фондерлайана още преди година руските разследващите журналисти са писали , че е схемаджийка!!!!!
  • 13 фен на сидеров

    46 0 Отговор
    разследването не влияе на мълуумните ѝ поддръжници от ЕНП , визирам герп и сдс и дб, да я номинират за кво ли не !
  • 14 Мизерия и стагнация

    43 2 Отговор
    Заради еврокорупцията ...
  • 15 Брюхсел

    45 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ломския":

    Тя е начело на мафияти ...
  • 16 Ами сега

    38 0 Отговор

    До коментар #6 от "АУДИ":

    Борисов и Гаргамел гласуваха преизбирането й!
    Баце се накака, че е бил в Букурещ!
    Сега какво ще правим? Поредният удар за България!
  • 17 Бою

    48 2 Отговор
    цял щаб направи начело с легионера "професор" , който тичаше да хвали ваксината и да тръби , че само ваксинираните ще оживеят ! Вносът за стотици милиони го направи майката на Ева Майдел , герберски евродепутат ! И никой не търси отговорност от групата , алчна до безумие !
  • 18 Тази е за доживотен затвор!

    51 1 Отговор
    Особено с ковида и "програмите" на ЕС за тотална, цифрова диктатура (зелени сертификати, цифрова идентичност за всеки европеец, цифрово евро, 15 мин градове, принудителни "лечения с ваксини"...., "зелените" безумия за "спасяване" климата, участието й във военните заклинания за войни, даване на огромни средства за някакви си войни, кражбата на огромни средства, предвидени уж за ваксини...изобщо това е един изключително опасен и престъпен рептил, който изобщо няма място да е на такава отговорна длъжност, ако ЕС е ДЕМОКРАТИЧЕН. Да не говорим и това, че умствените й възможности не надвишават нивото на едно 15-годишно дете.

    Коментиран от #21

  • 19 Има ли

    32 2 Отговор
    Европейска заповед за задържане?
  • 20 Голата истина

    31 2 Отговор
    Опаа червейте в ябълките са в европа
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 истината е шило в торба

    30 1 Отговор
    всичко ще излезе накрая, както и че ваксите са отрова и експеримент с човешки същества с цел депопулация на пленетата.

    Коментиран от #28

  • 23 Отдавна

    29 1 Отговор
    Трябваше да се случи. И вече да е където ѝ е мястото ,в затвора.
  • 24 Чочо

    24 0 Отговор
    Не знам как ще завърши разследването.
    Вероятно по български......няма виновни.
    Но ,ако успеят да намерят беззаконие и я осъдят,то тогава,Сарафов да се учи как стават нещата.
    Не само да се оправдава,че няма доказателства.
    Иначе не му е там мястото.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 лекуващ лекар

    31 0 Отговор
    Чудя се ще я разследват или ще я перат??? Няма как, змията сама да си изяде главата, т.е. европейските структури да водят разследване срещу лидерите си. Всичко ще приключи както разследването на наш Буда Амфетаминов Бухалков!!! Това е още една дъвка, която да джвака раята, докато върви следващата далавера. Периодично пускат подобни новини, как уж някого разследват, за да се свети името му „Господне“ !!!!
  • 27 Начи

    32 1 Отговор
    И тая ако излезе чиста като бацо с шкафче, по-добре да идва ВВП
  • 28 Абе едни "богати" са го

    28 0 Отговор

    До коментар #22 от "истината е шило в торба":

    измислили, този злокобен план!
    Имало, според тях, "голям проблем" от "пренаселяване" и съответно "трябвало да се намалява населението"! И тези "умни твърдения" и "планове", как "да се намали населението" са още от 1970-те години на миналият век. НО, тогава хората не бяха толкова добре "облъчени" с лъжи и пропаганда, техническите средства, както за "убеждения", така и за изпълнение на този фашистки план, не бяха на това ниво. Печатенето на пари, с които да подкупят много местни хора във всяка страна и "съюзиЕ не беше възможно. Хората тогава бяха много повече РАЗУМНИ, от сега! Днес всички живеят в някакви митове и легенди за реалността. Уж има много информация за всичко, но пък това създава начини да се прокарват лъжливи "истини" и да живеят милиарди хора в заблуждения. Имаше един монумент в щата Джорджия, камъни, на които беше написано: "...населението на планетата да НЕ превишава 500 милиона души..." НО, след като стана ПЛАНдемията, веднага изчезна този монумент??? Понеже цифрата там е злокобна: само половин милиард да останат? А сме вече над 8 милиарда? И 7,5 милиарда, как ще "изчезнат"??? Вируси "Х", "ваксини "У", войни с "диктатори" по света, "световни войни с атома"? Земетресения и тайфуни, глад и мизерия, инфлация и кризи??? КАК са го предвидили фашистите, (богатите фамилии)? Вече някои от тези начини са в ход!!
  • 29 Как е възможно

    30 1 Отговор
    Жена, която е родила 7 деца, да е в основата за смъртта на хиляди майки, бащи на деца и на невинни хора?
    Това е тероризъм с други действия!

    Коментиран от #32

  • 30 лекуващ лекар

    29 1 Отговор
    Като косвено доказателство против тая кобра, да се счита изказването на ген. Мутафчийски, че „Яко ще се мре“, казано от него през 2021 година !
  • 31 Баба Вакса

    29 1 Отговор
    Трябва да я разследват за престъпления срещу човечеството, а не просто за някакви си злоупотреби. Що народ затриха с тия сиропи и продължава да има "Внезапни"

    Коментиран от #35

  • 32 Абе нея са я излъгали,

    21 0 Отговор

    До коментар #29 от "Как е възможно":

    че тя и нейните близки ЩЕ ОСТАНАТ!
    Милиони други, нищо неподозиращи хора-европейци, които сега й плащат "заплата", около 50 000 евро на месец на тази кощрамба, са предвидени за "тигана в ада"! НО, тя била от "избраните" да остане с малките й рептилчета..
    НО, те са я излъгали! Тя и всичките "наши" политици и разните "сглобени" - "разглобени" също си мислят, че те щели да останат??? Няма как да останат. Бройката на "оставащите" е силно ограничена. Това са фамилиите на днешните трилионери, банкери, разните "царски" фамилии от миналото, крале, барони и баронеси, фамилите на печатарите на доларите, собствениците на ФЕД и съответно още и някакви специалисти, роби, които ще са им обслужващ персонал, бездушни био-роботи, хора с по един чип в главите и няма да имат изобщо никакъв смисъл в живота, освен да са "верни слуги" на тези, "избраните"! Диктатурата ще им е техногенна, за това ще са необходими доста "техничари", които ще поддържат техниката и ще я развиват... За Урсула, Борел, но и за "нашите" политици и милиардери изобщо няма да има място в тази нова система, ако я осъществят? НО, тези са избрани, да не са много умни, но ИЗПЪЛНИТЕЛНИ на плана. За това не им минава през акъла, че когато са "намалили" населението и те стават излишни! Само си живеят в илюзийте, че ще останат! Това е план и по него СЕГА се работи! Зависи от милиардите хора по света, дали са съгласни да се осъществи (като точно те са предвидени за "редуцирането")?
  • 33 Иван

    22 0 Отговор
    Тая овца е (беше) единствената кандидатка за преизбиране. Хахахаха!!!

    Коментиран от #36

  • 34 МирО

    21 2 Отговор
    Бабичката Акушерка , за тия зулуми де надроби в ЕС трябва да я увисят за краката на стълб
  • 35 Аз лично знам 6-ма,

    17 0 Отговор

    До коментар #31 от "Баба Вакса":

    близки на нашето семейство! Чувал съм и за други, но там не съм точно наясно, от какво точно са починали. При тези 6-мата имаме пряки доказателства, че без "великата хрема" и инжекцийте, тези щяха да са още живи.
  • 36 Ама иначе Путин

    18 1 Отговор

    До коментар #33 от "Иван":

    бил "избран НЕдемократично", нали? НЕ го признават за президент? А тази престъпница, доказано задигна милиарди, народна пара, злоупотреби със служебното си положение и ПАК нея, ще я "избират" "НЯКОИ", да ни е "шефка" на нас???
    И това е адски "демократично"? Ама Ким в Северна Корея НЕ бил избиран??? Ха-ха-ха! А ние, дали Я ИЗБИРАМЕ ТАЗИ??? ЕС е най-демократичният съюз, при който такива рептилии са на власт, БЕЗ ИЗБОРИ!

    Коментиран от #41

  • 37 Читател

    16 0 Отговор
    И да разследват това фашистко гестапо и да не го разследват резултата ще бъде като в България по разследването на "Барселона Гейт". Гарван гарвани око не вади, а рибата се вмирисва откъм главата. Тая ШАРЛАТАНКА е на 100% в конфликт на интереси с ваксините произвеждани от фирмата на мъжа и.
  • 38 Ден

    10 1 Отговор
    Доживотен затвор за урулста!
  • 39 Интересно

    7 1 Отговор
    Интересно

    Под такива статии "евроатлантици", демонкратчета соросоидчета, НПО тчета, натюфчета, русофобиичета
    МЪЛЧАТ като бит за...ник

    Ей сега ще го изтрият?!?
  • 40 Хи хи хи

    10 0 Отговор
    От много
    Лакомия
    Плюскане и
    Преяждане

    КЕНЕФА започна да се запушва, л@.... ната взеха да изплуват и размирисват
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Госあ

    5 0 Отговор
    Това е с цел да я изперат и да се покаже колко много е демократичен октопода
Новини по държави: