Last news in Fakti

3 Април, 2024 14:04 1 319 8

За първи път от 12 години: Ердоган ще посети Ирак

  • ердоган-
  • ирак-
  • посещение-
  • за първи път-
  • турция

Последното посещение на Ердоган в Ирак бе през 2012 г.

За първи път от 12 години: Ердоган ще посети Ирак - 1
Снимка: БГНЕС

Турските медии информират, че президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, ще има наситена програма през април и май, включваща редица пътувания и срещи с чуждестранни лидери. Планира се Ердоган да посети Ирак на 22 април, предава турската телевизия 24 ТВ и БТА.

Това ще бъде първата му визита в Ирак от 12 години. Последното посещение на Ердоган в Ирак бе през 2012 г. (в качеството на премиер).

Посещението на турския президент в Багдад се подготвя активно през последните седмици. Планира се по време на визитата да бъдат подписани споразумения и меморандуми, включително в сферата на борбата с тероризма, както и за засилване на двустранното сътрудничество.

Турските медии писаха наскоро, че идните месеци се очаква турските въоръжени сили да проведат нова военна операция в Северен Ирак срещу бойците от Кюрдската работническа партия, които имат бази там. Турция иска да има подкрепата на иракските власти за офанзивата, включително за съвместни действия.

По информация на телевизия А-Хабер на 24 април се планира в Турция да пристигне германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

През май се предвижда държавният глава Ердоган да посети САЩ. Очаква се той да се срещне с американския президент Джо Байдън на 9 май.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис също се очаква да посетят Турция през май, посочва А-Хабер.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не се съобщава

    1 5 Отговор
    Къде точно в "дома" Байдън ще приеме Ердоган - в ор..Алния или в Ан..Алния кабинет. На фона на отменената среща с американските мюсюлмани, Ердоган няма да изглежда много убедителен защитник на онеправданите си "братя" в арабския свят.
  • 2 Мдаа

    3 0 Отговор
    Путя май няма да ходи до Турция хи хи хи.
  • 3 Ха ха ха

    1 6 Отговор
    Ердоган отива при колегите терористи
  • 4 Историческо огледало

    3 5 Отговор
    Задънената алхимия с нулева лихва, раздаване на евтини пари с цел оставане на власт, доведе до глада. За да запази властта, той сега трябва само да формализира хунтата. Или ще опита и гражданската война. Пътят на суровите икономии и приспособяване, който първоначално ще донесе голяма безработица и много повече мизерия, не виждам да го движи. Нито ограничаването на мечтите за щедро въоръжение и войни за изграждане на империя от Гибралтар до Хонконг. Така че горко им на турците. Предстоят им много сълзи, болка и кръв...

    Коментиран от #5

  • 5 Васо Високоволтовия

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Историческо огледало":

    Нищо не ти разбрах, колега. Напиши го простичко за люде със средно образование кат мен.
  • 6 Васо Високоволтовия

    1 3 Отговор
    Ердоган започва да губи властта. Видя се на изборите. Турците живеят със 70% годишна инфлация!

    До две години са му спретнали Майдан и инсталират американски агент послушко. Турският Кокаиро Простото идва да разпродаде Турция!
  • 7 Турска работа

    0 3 Отговор
    в град Ван кюрд беше избран за кмет с 55%, но Ердоган нареди да стане кмет неговият кандидат, който получи 27%. това доведе до въстание и сериозни инциденти в града

    Коментиран от #8

  • 8 Кюрдалов

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Турска работа":

    Трябва ли някои за да е кюрд да е симпатизант на терористи.
    Кандидатът на управляващата партия е родом от Ван за разлика от този дето е роден в р. Юксекова намиращ се в друг окръг.
Новини по държави: