Last news in Fakti

3 Април, 2024 15:26 1 092 15

ООН ще разгледа предложението за налагане на оръжейно ембарго срещу Израел

  • израел-
  • ембарго-
  • оон-
  • оръжейно ембарго-
  • оръжия

Ако проекторезолюцията бъде приета, това ще бъде първата позиция, заета от органа на ООН по правата на човека по отношение на конфликта в палестинския анклав

ООН ще разгледа предложението за налагане на оръжейно ембарго срещу Израел - 1
Снимка: Shutterstock

Съветът по правата на човека на ООН ще разгледа в петък проекторезолюция, призоваваща за оръжейно ембарго за Израел, като отбеляза, че мотив за това предложение е "вероятен риск от геноцид в Газа", предаде Франс прес и БТА.

Текстът осъжда "използването на експлозивни оръжия с голям радиус на действие" в населените райони на ивицата Газа и призовава Израел да "спазва правната си отговорност за предотвратяване на геноцид".

Ако проекторезолюцията бъде приета, това ще бъде първата позиция, заета от органа на ООН по правата на човека по отношение на конфликта в палестинския анклав, отбелязва АФП.

Текстът беше представен от Пакистан от името на 55 от 56-те държави - членки на ООН, които членуват в Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС), с изключение на Албания. Той е подкрепен и от Боливия, Куба и Палестинската автономия.

Заседанието в петък ще бъде последното от настоящата сесия на Съвета по правата на човека.

В документа от осем страници се изисква Израел да прекрати окупацията на палестинските територии и незабавно да прекрати "незаконната блокада" на ивицата Газа, както и всички други форми на "колективно наказание". Освен това в него се призовава за спиране на всички трансфери на оръжия, боеприпаси и друго военно оборудване и се изтъква въздействието на експлозивните оръжия върху болници, училища, убежища, водоснабдяване и електроснабдяване в Газа, като се осъжда "използването на лишения срещу цивилни граждани като метод на война".

Текстът призовава за незабавно прекратяване на огъня и осъжда "действията на Израел, които могат да бъдат оприличени на етническо прочистване", като призовава всички заинтересовани страни да предотвратят принудителното разселване на палестинци в ивицата Газа.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 2 Отговор
    Бомба на Централна Гара София.Тече евакуация.Жандармерия с автомати е оградила цялата гара.

    Коментиран от #7

  • 2 Сталин

    18 1 Отговор
    Тези ционистки изчадия и техните пудели от Вашингтон трябва да бъдат заличени от лицето на земята и целия свят да си почине, Русия, Северна Корея,Китай трябва да запукат с ядрено оръжие и веднъж завинаги да ги премахнат от човечеството ,такива изроди нямат място на планетата и нямат право да съществуват ,след като убиха стотици милиони хора по света.

    Коментиран от #4

  • 3 Русофил

    13 0 Отговор
    Ей, корави се оказаха арабите в Газа. Интересно колко още ще устискат.
  • 4 Русофил

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Русията и Северна Корея запукаха вече бе ... пуканки. Продават ги на Вкусно и точка.
  • 5 Бонев

    15 0 Отговор
    ООН са нещо като нашата комисия по досиетата. Нищо не зависи от тях, няма нужда от тях но лапат здрави заплати. Има ли някой който да мисли че ембаргото ще действа.
  • 6 Организация Шалом

    1 13 Отговор
    Любезно напомняне. Упражняваме мониторинг в реално време на коментарите в интернет пространството, касаещи еврейската общност, и при нужда ще сезираме компетентните органи - МВР, Прокуратура и ДАНС. Хубаво е да се самоцензурирате там, където това е необходимо.

    Коментиран от #8, #9, #11, #12, #13, #14

  • 7 Сталин

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Абе кога ще чуем за бомба в парламента,или да платим на ислямска държава да пратят няколко талибани в парламента
  • 8 Сталин

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Организация Шалом":

    Ние също наблюдаваме криминалната ционистка клика,май не сте чували за свобода на словото фашисти
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ами сега

    13 1 Отговор
    А сега остава да почакаме кои държави ще гласуват ПРОТИВ и образа на сатаната ще се проличи.
    Не, че не го знаем...
  • 11 Хубаво е да

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Организация Шалом":

    знаете че тече мониторинг и на вас детеубийците от Господ.
    Рано или късно смъртта настига всеки и тогава идва истинския момент в съдния ден. Както се казва кой каквото посее това жъне!
  • 12 Ксаниба

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Организация Шалом":

    ционисткият фашизъм не случайно е активен помоник на бандеровците. Трбва да бъдат спрени и двете бесни кучета!!!
  • 13 Също любезно напомняне,

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Организация Шалом":

    че Шалом означава мир.Моля да коментирате статията.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Апел до Президента на САЩ

    1 0 Отговор
    Господин Байдън,
    Вие сте Президент на най мощната държава в света. Комуникирате с ваши колеги на водещи силно-икономически държави. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет,Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. В заключение вземете пример от християнска ЕВРОПА, която приюти милиони мюсюлмани въпреки, че това е рисково начинание, но все пак бяха приютени. Време е Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра палестинци и същите бъдат приютени в техните държави. Това е разумният изход по казуса.