Last news in Fakti

3 Април, 2024 15:36 814 6

Земетресението в Тайван: 882 ранени и най-малко девет жертви

  • земетресение-
  • тайван-
  • ранени-
  • жертви

В столицата Тайпе паднаха керемиди от покривите на някои по-стари постройки, а училищата евакуираха учениците си на спортните площадки и им раздадоха на жълти предпазни каски

Земетресението в Тайван: 882 ранени и най-малко девет жертви - 1
Снимка: БГНЕС

Броят на ранените от днешното земетресение в Тайван достигна 882, а този на жертвите - 9, съобщиха тайванските власти. Те допълниха, че са изгубили връзка с около 50 души. Това предаде Асошиейтед прес и БТА.

Земният трус, който бе най-силният в Тайван от четвърт век насам, разтърси острова по време на сутрешния час пик и причини разрушения на сгради и пътища.

В столицата Тайпе паднаха керемиди от покривите на някои по-стари постройки, а училищата евакуираха учениците си на спортните площадки и им раздадоха на жълти предпазни каски.

Вторичните трусове продължиха през целия ден, в резултат на което пететажна сграда в окръг Хуалиен, близо до епицентъра на земетресението, се наклони под ъгъл от 45 градуса, а първият ѝ етаж се срути.

Тайванската противопожарна служба съобщи за девет жертви на труса, който бе регистриран малко преди 8 часа местно време. В. "Юнайтед дейли" писа, че трима туристи са загинали при свличане на скали в националния парк Тароко. В същия район е загинал и шофьор на микробус, след като превозното средство е било затрупано от камъни.

Противопожарната служба заяви, че е загубила връзка с 50 души. Има и още 70 души, които са хванати в капан, но се смята, че са живи. Сред тях има и миньори във въглищна мина.

Според тайванската Централна метеорологична администрация трусът е бил с магнитуд 7,2, докато по данни на американския Геофизичен институт магнитудът е бил 7,4. Епицентърът е бил на около 18 км южно-югозападно от Хуалиен и на дълбочина от около 35 км. Последвали са множество вторични трусове, като според американския Геофизичен институт един от тях е бил с магнитуд 6,5 и дълбочина от 11,8 км.

Земетресението предизвика предупреждение за цунами, което по-късно бе отменено.

Земетресението бе усетено и в Шанхай, както и няколко провинции по югоизточното крайбрежие на континенталната част на Китай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    9 3 Отговор
    Свързаха се със Сатанистите от САЩ и господ ги наказа.

    Коментиран от #3

  • 2 Русофил

    7 2 Отговор
    Тихичко китайците тестват ново гео-оръжие.
  • 3 баба гуси

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    идвай чадо в путинския рай
  • 4 Путин

    5 2 Отговор
    Посейдон.
  • 5 Военен

    6 1 Отговор
    Китай напада с тектонично оръжие! Няма нужда да праща жива сила!
  • 6 Путин е виновен

    6 1 Отговор
    Той е размърда земните пластове....