Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Април, 2024 05:20 4 699 25

За какво са говорили Шойгу и Лекорню?

  • русия-
  • франция-
  • украйна-
  • шойгу-
  • лекорню-
  • руска агресия-
  • френски войски

Москва търсила диалог с Украйна на базата на инициативата от Истанбул 2022 година

За какво са говорили Шойгу и Лекорню? - 1
Снимка: БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е разговарял днес по телефона с френския министър на отбраната Себастиан Лекорню, съобщи руското министерство на отбраната.

Москва посочи, че телефонният разговор се е състоял по искане на Париж. Говорител на френското Министерство на отбраната каза, че той е бил първият по рода си между двамата министри от октомври 2022 г. - осем месеца след като Кремъл нареди на войските си да нахлуят в Украйна.

Още новини от Украйна

Лекорню и Шойгу са обсъдили терористичното нападение в сградата на "Крокус Сити хол" и борбата с тероризма. Лекорню е изразил съболезнованията си и се е опитал да убеди Шойгу, че Украйна няма нищо общо с терористичното нападение.

В същото време, според РИА Новости, Шойгу и Лекорю "са отбелязали готовност за диалог относно ситуацията в Украйна". Както е отбелязано в Министерството на отбраната, пише агенцията, първоначалните уговорки биха могли да се основават на мирната инициатива, разработена в Истанбул през 2022 г. Тогава Русия и Украйна преговаряха в града на Босфора, но без резултат.

В отговор източник от френското правителство заяви, че това не е вярно и че по време на този разговор Франция не е изразявала никаква готовност за диалог относно Украйна.

В позицията на Москва за разговора между двамата министри се отбелязва, че всякакви идеи за организиране на среща за Украйна в Швейцария без участието на Русия са "безсмислени". Киев предложи да бъде свикан подобен форум, но посочи, че Москва няма да бъде поканена на него.

Руското военно министерство допълва, че Шойгу е посочил пред колегата си и че всяко "практическо изпълнение" на изявлението на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на войски в Украйна ще "създаде проблеми за Франция".

След тези думи на Макрон френски официални представители уточниха, че в тях се е имало предвид използване на военнослужещи за обучение и други операции далеч от фронтовата линия.

"Франция не е приемала и не е предлагала нищо подобно по отношение на конфликта в Украйна", съобщи агенция Франс прес, като се позова на свой източник, близък до Себастиан Лекорню.

Според него темата на разговора, иницииран от Франция, е била заплахата от тероризъм.

В съобщението на канцеларията на Льокорню за разговора се посочва, че френският министър е потвърдил, че Франция осъжда руската "военна агресия" срещу Украйна.

Льокорню е изразил съпричастността на страната си с жертвите на нападението в концертната зала, при която бяха убити най-малко 144 души, припомня БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пиер

    50 7 Отговор
    Лигавите франсета никъде няма да ходят.Реалната им армия се състои от 25 000 джендърчета

    Коментиран от #24

  • 2 Азз

    51 4 Отговор
    Автора, кажи защо пропаднаха преговорите в Истамбул де
  • 3 Иван Иванов

    32 5 Отговор
    Ми - ще се изтрепем накрая - глупава история.

    Аз нямам деца, не че съм - нещо - да мразя, но не е хубаво млади хора да умират - заради някакви дипломати.


    Надявам се да свърши - гнева на Ахила Пелеев.

    Раздразнихме Путин - в неподходящ момент.
  • 4 тнт

    31 4 Отговор
    Макарона открито заплаши , че ще изпрати сухопътни войски , за да не позволи Русия да победи Окрайна, сега като ги слушаш какви ги говорят , излиза , че ще спре настъплението на Русия с инструктори и техници , които ще са “далеч от фронта“......да се чудиш и маеш , да не казвам на какво , че ще ме изтрият .
  • 5 Себастиан Кроасан

    33 4 Отговор
    Не знаем за какво са говорили, но пишем цяла статия с групости. Възможни теми на разговора: На макрон бабата, цената на шампанското, условията по капитулацията на хунтата в Киев.

    Коментиран от #13

  • 6 Амет

    11 2 Отговор
    ...."ВклЮчи на контакт....дай малко назад!"....
  • 7 "Ало, ало"

    26 2 Отговор
    Говорили са си за френски мадами. О, пардон, забравих че Лекорню е "от другите" и не си пада по тези неща.
  • 8 останаха ли още въпроси

    25 2 Отговор
    Руската армия ще бъде принудена да достигне западните граници на Украйна, ако европейските страни не са готови за мирни преговори, каза бившият съветник на ръководителя на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър в интервю за YouTube канала Daniel Davis / Deep Dive.

    „Всичко ще приключи, когато стане ясно, че Одеса, Харков и по-голямата част от Източна Украйна са под руски контрол. Тогава ще възникне въпросът дали Русия ще намери тези, с които може да преговаря. Ако правителствата (в Западна и Източна Европа – бел.ред.) не се сменят, тогава руснаците няма да имат друг избор, освен да отидат по-на запад“, твърди той.

    Макгрегър също така подчерта, че страните-членки на НАТО все повече са започнали да говорят за възможността за изпращане на войски в Украйна, тъй като осъзнават неизбежния колапс на въоръжените сили на Украйна. Той добави, че се очаква чуждестранният контингент да бъде незабавно унищожен.

    „Изглежда не разбират, че веднага щом пресекат украинската граница, ще бъдат нападнати. Руснаците могат да ги видят, да се прицелят и да ги унищожат“, завърши полковникът.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ХАХАХА

    15 2 Отговор
    Прочетох първото изречение, че Москва била търсила диалог с осрайнината и се ядосах, защото Русия хиляда пъти заяви ,че никакъв диалог не може да има при условията на дзеления пигмей ,който е г ..... к ,за да мисли че може да има преговори за мир без Русия. Защо се изкривяват изказванията ,то явно е че трябва да са политкоректни ,ама да кажеш истината наопаки не е коректно.
  • 11 Свободен

    4 25 Отговор
    Ей, тия французи не се научиха!
    С Русия не се преговаря, а се воюва!
    Тази страна е толкова обезобразена и увредена, че все едно да преговаряш с някой болен от бяс!
    Навремето преговорите с Хитлер се видя докъде стигнаха!

    Коментиран от #19

  • 12 Ученика

    0 11 Отговор
    Най-вероятно са коментирали майките на Путин и Макрон...
  • 13 Някой

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Себастиан Кроасан":

    Още в началото се напрапват противоречията в информацията: "Москва търсила диалог с Украйна на базата на инициативата от Истанбул 2022 година", обаче "телефонният разговор се е състоял по искане на Париж" Както винаги се опитват в началото да ни внушат "правилната линия" и после някак си срамежливо казват част от истината.
  • 14 Факт

    3 6 Отговор
    Французите са им казали че а са мръднали метър а са в Каменната ера.

    Коментиран от #16

  • 15 М3 голд

    6 1 Отговор
    Глупава противоречива статия. Колко от написаното е истина? Принципите от Истанбул отдавна умряха. Да пратят легиона в Одеса, както писахте по рано, че да се ускори обособяването на Новоросия до Черно море. Играят си на война. Русия никога няма да нападне Франция и при такива случаи, но на легионерите в Африка ще им се стъжни. На френските.
  • 16 Мишел

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Факт":

    Френският военен министър е опитал да разбере от руския военен министър колко френски войника ще оцелеят, ако френски войски дебаркират в Одеса.
    Шойгу е отговорил, че прилагането на ФАБ 3000 означава, че оцелелите ще са рядкост.
  • 17 Щирлиц

    0 7 Отговор
    Азиатците едвам устискват на укр. армия ,а ако дойде легионът следващият Прогожин ще тръгне
    много бързо към Мацква.
    Все пак Мордор има още парици за тролове...

    Коментиран от #20

  • 18 българин 777

    4 0 Отговор
    бабофила лека полека дава на задна срещу путин не се лай
  • 19 българин

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Свободен":

    засега твоят коментар е най тъп предполагам че няма да има по големи оли-.го„;ф.-ре„.ни от тебе

    Коментиран от #21

  • 20 Мишел

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Щирлиц":

    Фантазираш.От седмото превземане на Пятихатка, в което никога не е имало руски войски, от края на контраофанзивата, Украйна е загубила 7 града и 35-40 села и не е завзела нито една махаличка.
  • 21 Ааааа

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "българин":

    Ще има, ще има
    Още не са излезли на терен котараци, дълбоковиждащи, "русофили", стуенчовци........

    Коментиран от #23

  • 22 Хи хи хи

    2 0 Отговор
    Френския е обяснил на руския, че щял да се обади на германския и всички заедно да ходели в Минск да подписват "споразумение" руснаците да не пердашат толкоз много усръйна, докато усръйнъ събере малко джепане
  • 23 българин

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ааааа":

    едно време един стар майстор коляч ми каза - мойто момче да знайш прасетата и простаците никога нама да свършат прав е бил макар че с ес мафията за прасетата можем да поспорим
  • 24 наблюдател

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "пиер":

    до 1 друго си е руските самогончици мъже и половина
  • 25 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    - Шойгу, прочетохте ли Бялата книга военна доктрина на Франция?
    - Да мосю министър четох ме я три седмици?
    - Значи Шойгу знаете какво ви очаква?
    - Да мосю министър.
Новини по държави: