Last news in Fakti

4 Април, 2024 06:54 3 133 64

Под иранска заплаха: Израел мобилизира нови резервисти за ПВО

  • израел-
  • иран-
  • заплаха-
  • мобилизация-
  • резервисти

Ескалация на насилието в Близкия изток

Под иранска заплаха: Израел мобилизира нови резервисти за ПВО - 1
Снимка: Shutterstock

Израелската армия (IDF-ЦАХАЛ) ще мобилизира допълнително резервисти към своите части за противовъздушна отбрана. Това съобщи The Times of Israel, като се позова на военни служители.

Според вестника този ход е следствие от иранските заплахи за отговор на предполагаемото убийство от страна на Израел на генерала от Корпуса на гвардейците на ислямската революция Мохамед Реза Захеди. Той беше убит при въздушен удар по иранското консулство в Дамаск.

Както уточнява телевизия "12", Израел е в състояние на повишена бойна готовност заради потенциалния отговор на Иран на удара в Сирия. Според израелските власти нападението може да наложи по-сериозен отговор от страна на ЦАХАЛ.

Медии от Близкия изток спекулират, че режимът на аятоласите в Техеран планира комбинирана атака с "дъжд" от дронове и ракети, изстреляни от неговите бази срещу стратегически места в Израел.

Израелските сили редовно нанасят удари по Сирия. Сирийските власти подкрепиха действията на палестинската групировка Хамас, чиито бойци нападнаха Израел през октомври 2023 г. В момента ЦАХАЛ води война срещу движението в Ивицата Газа. Израел е мобилизирал 300 000 резервисти за войната срещу Хамас.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    44 6 Отговор
    Страшно политкоректно заглавие ! Юдеята явно има правото да бомбадира чужда територия ,че и чуждо посолство и изведнъж Юдея под заплаха ,ами който гроб копае някому сам пада в него и каквото повикало такова отговорило . Аман от коректност.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ксаниба

    29 7 Отговор
    ей сега като ги запука на шабат Иран с 666 ракети, и фащ немой им помогна!!!

    Коментиран от #57

  • 4 Га яде кифтетта

    19 4 Отговор
    Ни рива.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 тези евреи избиха хиляди

    29 4 Отговор
    цивилни и невинни хора

    Коментиран от #51

  • 7 Снощи

    17 2 Отговор
    В югоизточен Иран са нахлули терористи, чиято цел е била атака на обекти на иранска територия.
  • 8 Изкукуригал

    21 5 Отговор

    До коментар #2 от "Апел до Президента на САЩ":

    Ти си изкукуригал приюти ги ти във вас Европа тепърва ще пати от това приютяваме а най добре Израел да изчезне от картата на земята.
  • 9 Някой

    26 5 Отговор

    До коментар #2 от "Апел до Президента на САЩ":

    Хм, а не е ли по-резонно да се закрие държавата Израел (създадена изкуствено на плаестинска земя) и да се евакуират (мигрират) към САЩ евреите от тези земи? Защото, от както съествува Израел, носи само несигурност и войни в Арабския свят.

    Коментиран от #49, #50

  • 10 Анализи

    32 3 Отговор
    Под Иранска заплаха - каква дезинформация! Постъпваш наи-агресивно, избиваш десетки като ги нападаш в чужда държава, но статийката ти набива в мозъка, че заплахата идва от Иран
  • 11 Нищо не знаете

    7 19 Отговор
    Явно в Европа ще има нов Политически Ред. Щом почнаха да лаят срещу Израел ще се смени статуквото. Някакви паразити почнали да лаят и да вършат глупости. Колкото и да мразиш или харесваш евреите и да ги подкрепяш или не, в момента са прави. Не им ли узря главата на Европейците, че тия племена където идат искат да се спазват техните правила и обичай. Искате да почнете да ходите забулени и в дълги дрехи посред лято. Да не пиете, да си стоите без нищо и по цял ден да се кланяте на Изток. Да ставате в 05,00 часа и да се молите и така 5 пъти на ден. Толко ли ви се иска да се върнем в 7 век.
  • 12 Исляминизацията на Европа

    7 6 Отговор
    набира ход подкрепена от ходжите и емирите на богатите арабски държави. Съвсем очевадно е, че нелегалната имиграция в Европа не дава признаци на забавяне, като данните през първите два месеца на 2024 г. показват 31 200 незаконни преминавания на границите, което е същото ниво като почти рекордните числа от миналата година, съобщи граничната агенция на ЕС „Фронтекс“ Особено висок ръст от 541 процента има в броя на имигрантите по западноафриканския маршрут към Европа през последните два месеца. „Западноафриканският маршрут остава най-натовареният миграционен маршрут в ЕС, като пристигащите през януари и февруари 2024г., достигат близо 12 100. Това е най-големият брой мигранти, регистрирани за тези два месеца, откакто „Фронтекс“ започна да събира данни през 2011 г.“, обяви европейската агенция.
  • 13 Исляминизацията на Европа

    6 5 Отговор
    През последните месеци престъпни групи, базирани в Мавритания, които се фокусират върху трафика на хора, изпращат мигранти от Субсахара, преминаващи транзитно през страната до Канарските острови, които принадлежат на Испания, но се намират край бреговете на Африка. Контрабандистите тъпчат тези хора в лодки, което представлява сериозна заплаха за живота им, но осигурява по-високи маржове на печалба за бандите. Други маршрути също отбелязват големи скокове, включително източносредиземноморския маршрут, който бележи ръст от 117 процента. Маршрутът на сирийски и афганистански мигранти през Турция, България, Западна Европа също е в динамика. На този фон палестинците спокойно могат да мигрират в богатите арабски държави, Египет, Йордания и в Анадола-Турция. Само ,че това не се вписва в политиката на ходжите и емирата на Катар, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия,Бахрейн, Египет и т.н. Странно защо Дипломацята на ЕС не реагира над надвисналата опасност по очевадното превръщане на християнският континент Европа в ислямски.

    Коментиран от #19

  • 14 Червената шапчица

    7 7 Отговор
    Защо докато не свърши всичко, съседните страни не приютят тези мили и дружелюбни хора? Една вяра са. Къде остана толерантността и милосърдието?
  • 15 Иван

    15 6 Отговор
    Иран също трябва да започне редовно да нанася удари срещу хазарския Израел.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иван

    9 6 Отговор

    До коментар #13 от "Исляминизацията на Европа":

    Косоварите могат спокойно да мигрират в Албания, турците в България могат спокойно да мигрират в Турция.
  • 20 Генерал

    6 9 Отговор
    Няма друг начин! Трябва някой да свърши мръсната работа, да се разчисти двора " Земя". Добра автономия . Виждат се сгради,бизнес училища ,свое управление и т.н.,в нашите провинции е по -зле. Палестинците споделят идеологията на тероризма.има поговорка " каквото си постелеш, на такова ще седнеш". Да се потърси първопричината за Случващото се. Израелците имат топки
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мюслюманин

    4 6 Отговор
    Египет е 110 милионна държава, толкова ли не могат да ги приберат тия палестинци, не виждат ли, че Израел си иска земите обратно. Египет и палестинците нали са братя по вяра, мюслюмани и т.н. братски народи - колко му е да си ги приберат за да спрат да умират палестинци, деца - всичките бежанци. Очевидно няма друго решение.. те са на египетската граница. Освен да се измятат в морето или какво? Тоя свят тотално пощуря. Египет незабавно трябва да си отвори границите и да приюти бежанците! Европа приютява векове наред и в момента милиони и милиарди мигранти, а Египет огромна и мощна държава не може да прибере малък брой бежанци, братя и сестри по вяра? Срамота. Айде по сериозно!

    Коментиран от #62

  • 25 Ще ти се

    6 8 Отговор

    До коментар #23 от "ууу3":

    ислямски манипулаторе.ГАЗА по вече няма да я видите. Заминавайте в Турция, вашата Родина от която на времето сте дошли в Палестина.

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Светът видя кои са убийците

    5 10 Отговор
    и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?

    Коментиран от #29, #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Иван

    3 9 Отговор

    До коментар #27 от "Светът видя кои са убийците":

    Не споменаваш атаката на палестинците срещу еврейската казарма.
  • 32 Обръщам внимание

    8 5 Отговор
    за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Палестинците са терористи

    5 7 Отговор
    за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение.Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въобще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора
  • 35 Истината

    4 7 Отговор
    Лесно им е на Безбожните Нации като ислямските арабски терористи незаконни окупатори, нагли лъжци, корумпирани от ООН про-терористи масови убийци, изнасилвачи и др. злодеи лъжливо наричани Палестинци да бъдат награждавани за дяволските си дела срещу Израел, вместо осъдени, елиминирани екпулсирани от не-мюсулманските народи като Израел за да спрат престъпните им дела в които всички про-палестинци като Байдън съучастват така че също ще бъдат съдени от Бог за всички престъпления срещу Израел и з всички жертви.Божият народ Израел е прав, не враговете му дори трябва да унищожи всички ислямски терористични групи съюзени в престъпната организация Палестинска автономия - джихадистите от ООП Джихад АлАкса Джихад ИДИЛ Хизбола и др. не само Хамас, а се вкарват им трябва да изхвърли от всички еврейски земи като Газа Западен бряг Витлеем целия Ерусалим все още незаконно окупирани анексирани тероризирани, ислямизирани осквернявани от Ислямските терористи дори след 1967, а лъжливо клеветят, че Израел на своите земи които ислямските араби незаконно окупират, ограбят, унищожават под лъжливо име Палестински бежанци, макар че не са нито Палестинци нито бежанци а победени врагове на Израел от 1948 и незаконни окупатори. Така че спрете да ги наричате с фалшивите им имена щом претендирате да разпространявате факти и да наричате ислямските терористи като тези в Газа цивилни защото са терористи или техни семейства и др съучастници,които живеят на окупирана Еврейска земя
  • 36 Светът видя боклукът

    4 7 Отговор
    Това са палестинците чакащи помощи от ЕС, САЩ и целият цивилизован свят. Нищо полезно от тях.
    Какъв е поминъка на тези?
    Университети техни нямат
    Заводи нямат
    Земеделие нямат
    Хотели нямат
    От как имат полу-призната държава - запада ги храни и им прави училища и болници и т.н.
    Дори тази болница е Британска направена 1920та година и е разширена после от Израел
    По цял ден нищо не правят и само гледат как да правят зулуми на другите.
    60% от работещите работиха в Израел. Отделно къде Израел им игради цялата инфраструктура и заделя 120 милиона долара всяка година за социалнинужди за палестинците. Е, що за боклук е този който ти помага. Ужас

    Коментиран от #39

  • 37 Видяхме бесните

    4 8 Отговор
    терористи от ХАМАС, опекли бебе във фурна пред очите на онемели от страх и ужас вързани родители. Това не са хора. ХАМАС трябва да бъде унищожен!

    Коментиран от #38

  • 38 Иван

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "Видяхме бесните":

    Видя ли юдеите и нацистите в Одеса?

    Коментиран от #40

  • 39 Иван

    0 3 Отговор

    До коментар #36 от "Светът видя боклукът":

    Трябвало е и те да си представят Холокост и Германия да изплаща репарации и на тях.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Лекар хуманист

    3 6 Отговор
    Спешно ЕС и САЩ трябва да предприемат мерки по ограничаване популацията на палестинките. 1, Необходимо е да се разработят образователни програми и емисари от ООН командирован в Палестина да разяснават приетото в тях. 2. С решение и на ООН е необходимо да се приеме решение по популацията и нейното ограничаване. За целта необходимо е след 2--рото родено дете от палестинката да се направи незабевно стерилизация. Раждане на2 деца и до тук! Не трябва да се раждат по вече. Докога Палестина ще лежи на издръжка от цивилизовани свят, докога?.

    Коментиран от #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Иван":

    Нещо нехсо в ред. Това е Форум, с коментари по войната Израел- ХАМАС. На теб ти трябва Форумът с коментари войната Украйна-Русия. Ами намери си го.
  • 47 Миграционен Инспектор

    4 3 Отговор
    Палестинзи, отивайте да живеете в Египет, Турция, откъдето сте дошли на времето в Палестина и в останалите арабски държави, Катар, Бахрейн, ОАЕ, Саудитска Арабия и т.н. Нямате работа по вече в ГАЗА и останалите градове на Палестина. До тук бяхте.
  • 48 Полковник

    4 5 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.

    Коментиран от #59

  • 49 Египтянин

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Палестинците са скакалци от северо-западна Африка, които се установяват там по времето когато сме под Турско робство и тия земи са част от турската империя. Турция трябва да си ги прибере.Египет и другите арабски държави не ги искат в държавите си.
  • 50 Историк

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Израел не е окупатор и няма геноцид. За какъв геноцид говорите, след като няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина.

    Коментиран от #53, #58

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 До тук

    4 2 Отговор
    от общо 50 коментара са изтрити 11,а 23 ,написани под различни никове ,са насочени от легитимирането на принудителното изселване на палестинците до кастрацията на палестинските жени с цел да се намали популацията.Хайде сега да прочетете какво се включва в понятието ,,геноцид" и да спрете да пропагандирате омраза към една етническа група в полза на друга.Ако на господарите на парите е угодно утре и ние можем да се отзовем на мястото на палестинците.

    Коментиран от #54, #55

  • 53 Някой

    3 3 Отговор

    До коментар #50 от "Историк":

    Не е нужно да има държава, за да има геноцид. Това първо.
    Второ, чия е била земята, която са отделили за Израел? Все на някоя държава е била, макар и да не е била палестинска.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Кой издържа

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "До тук":

    тези деца на палестинките? ЕС и САЩ. Израел също дава годишно 129 милиона долара а социална помощ. Тия раждат като зайците и чакат помощи от цивилизованият свят. Е, така не стана. Който ги харесва тези мързелани да си ги вземе в къщи.

    Коментиран от #56

  • 56 Плащането на индулгенции

    3 3 Отговор

    До коментар #55 от "Кой издържа":

    издържане ли го наричаш?Израел се създава през 1947 г.с резолюция на ООН на част от земите на Израел и Юдея,които изчезват като държавни формирования няколко века преди Христа.Сигурно си чел за Декларацията на Балфур и Бялата книга,в които има поети и неизпълнени обещания към палестинците.Войната в Близкия изток продължава вече 75 г.Това можеше да спре отдавна,още преди създаването на Хамас,ако Израел изпълняваше резолюциите на ООН.В този регион,както и на Балканите,има заинтересовани конфликтите да не спират.Нали не смятате,че войните възникват просто така,без да има замесени интереси?
  • 57 Госъ

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    Те Иран точно заради САЩ от самото начало стоят мирно… тия две ударни групи да не мислиш , че бяха пратени заради Хамас ?
  • 58 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Историк":

    Защото ционистките САЩ налагат вето на многото резолюции на ООН.
  • 59 Иван

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "Полковник":

    Полша да си приеме обратно евреите.

    Коментиран от #60

  • 60 Говориш глупости

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Иван":

    Ерусалим и Юдея е земяна на Израел. Палестина е част от Юдея. Тя е еврейска земя.5284

    Коментиран от #61

  • 61 ....

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Говориш глупости":

    Поправка-земята
  • 62 Хахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Мюслюманин":

    Израел нямат земи,това са палестински земи.Жидовете трябва да се махат от там.

    Коментиран от #63

  • 63 ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #62 от "Хахаха":

    Няма държава Палестина. Има държава ИЗРАЕЛ призната през 1948г.,от ООН. Палестина е област в която живеят няколко на брой арабски племена , наричащи ги палестинци. Това е географски признак, подобно ливанци, иранци, иракчани египтяни и т.н.
  • 64 Виктория

    0 0 Отговор
    🍓 Г­о­­­р­­е­щ­­­и­­ ­­­м­­­о­­­м­­и­­­ч­­­е­т­а­­ ­­­в­­и ­­­о­­­ч­­а­­к­­в­­а­­т 👉 ­𝗡­­𝗨­­𝟮­­𝟭­­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡