Last news in Fakti

4 Април, 2024 13:25 1 225 42

НАТО навършва 75 години със стар враг и нови спорове, обединявана от помощта за Украйна въпреки колебанията на САЩ

  • нато-
  • украйна-
  • йенс столтенберг-
  • русия

Основополагащият документ за създаването на НАТО е подписан на 4 април 1949 г. в американската столица Вашингтон от 12 държави - САЩ, Белгия, Великобритания, Дания, Исландия, Италия, Канада, Люксембург, Норвегия, Португалия, Франция и Нидерландия и САЩ

НАТО навършва 75 години със стар враг и нови спорове, обединявана от помощта за Украйна въпреки колебанията на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Днешната 75-годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), отбелязвана в Брюксел по време на започналата вчера двудневна среща на външните министри на страните членки, и тенденциите в бъдещото развитие на алианса през призмата най-вече на помощта за Украйна, са основна тема в западния печат. Акцент пада върху предложения фонд от сто милиарда долара от блока за Киев, чрез който организацията се стреми да осигури дългосрочна и независеща от появяващи се с течение на времето обстоятелства подкрепа за президента Володимир Зеленски.

Основополагащият документ за създаването на НАТО е подписан на 4 април 1949 г. в американската столица Вашингтон от 12 държави - САЩ, Белгия, Великобритания, Дания, Исландия, Италия, Канада, Люксембург, Норвегия, Португалия, Франция и Нидерландия и САЩ. Той влиза в сила на 24 август същата година. САЩ са депозитар на Северноатлантическия договор. България се присъедини заедно с още шест държави преди 20 години.

"Алиансът на НАТО навършва 75 години, изправен пред стар враг и нови спорове", гласи заглавие по темата в американския в. "Уолстрийт джърнъл". Създадена в зората на Студената война от САЩ и 11 съюзници, сега организацията се опитва да обедини 32 страни, отбелязва изданието, като акцентира върху различията сред държавите членки на блока по отношение на това кой да наследи настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг, оттеглящ се от поста през есента на тази година.

"НАТО се пребори за присъединяването на Швеция на фона на нов спор за това кой следва да оглави военния съюз", посочва вестникът, като визира подкрепената от редица страни членки кандидатура на министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, който обаче има опонент в лицето на румънския президент Клаус Йоханис. Под "стария враг" се има предвид Русия.

В контекста на действията на Москва НАТО обмисля план за предоставяне на дългосрочна военна помощ на Украйна в момент, когато руските войски са на път да установят контрол на бойното поле, отбелязва друг американски вестник - "Вашингтон пост". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че организацията обсъжда план за предоставяне на по-предвидима военна подкрепа на Украйна предвид факта, че руските войски са по-добре въоръжени, изтъква изданието.

"Трябва да се активизираме сега и да гарантираме, че подкрепата ни е трайна", заяви Столтенберг, цитиран от журналистката Лара Джейкс в статията ѝ по темата в "Ню Йорк таймс". Изданието обръща внимание на факта, че НАТО обмисля да поеме ръководството на оглавяваната от САЩ контактна група, насочваща военната помощ за Украйна.

"Предложението е изправено пред няколко пречки, включително дали всички страни членки ще се съгласят с промените. Като цяло алиансът е притеснен от разколебаването на американската подкрепа за Киев. При продължаващия застой по отношение на новия пакет от американска помощ за Украйна (който още не е одобрен от Конгреса на САЩ) и при очертаващата се перспектива Доналд Тръмп да се завърне на президентския пост, алиансът е готов да поеме по-голям контрол върху военната подкрепа, изпращана на Украйна - роля, която САЩ играят през последните две години", пише Лара Джейкс в "Ню Йорк таймс".

Според информацията на "Ню Йорк таймс" вчера в Брюксел се е обсъждало контактната група за отбрана на Украйна да премине под контрола на НАТО. Понастоящем тя се контролира от САЩ.

Изданието пояснява, че подробностите все още се уточняват, но по думите на Столтенберг външните министри, които са се срещнали в Брюксел, са се съгласили да увеличат надзора върху съгласуването на оръжейната помощ за Киев и военното обучение на украинците. Според "Ню Йорк таймс" ако планът се осъществи, това ще бъде промяна в досегашния курс на НАТО, тъй като организацията е избягвала да се замеси по-пряко в конфликта в Украйна и да рискува сериозен военен отговор от страна на руския президент Владимир Путин.

От друга страна изданието определя като несигурна вероятността "най-мощният член на НАТО - САЩ", в крайна сметка да се съгласи с мярка, която може да отслаби влиянието му.

Авторката на материала Лара Джейкс обаче подчертава, че според Столтенберг мярката е необходима, за да се гарантира, че Украйна ще може да разчита на НАТО за години напред във война, чийто край не се вижда в обозримо бъдеще. "Ню Йорк таймс" цитира и думите на генералния секретар в централата на НАТО в Брюксел: "На украинците не им липсва кураж - на тях им липсват боеприпаси". Изданието изтъква и изразеното от ръководителя на алианса нетърпение на целия блок от забавянето на помощта на САЩ за Украйна в размер на 60 милиарда долара, която републиканците от Конгреса спират вече шест месеца.

Британският вестник "Гардиън" извежда на преден план мненията за обсъждания фонд на НАТО за Украйна от 100 милиарда долара, предложен от Столтенберг.

Запитан за този евентуален фонд, полският външен министър Радослав Шикорски заявява: "Ние подкрепяме усилията на генералния секретар."

"Гардиън" цитира и министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок, според която "е от съществено значение досегашните механизми да прелеят в надеждни, дългосрочни структури". Посочва се и призивът на външния министър и бивш премиер на Великобритания Дейвид Камерън към съюзниците в НАТО да увеличат разходите си за отбрана. "Най-важното нещо, което можем да направим, за да сме сигурни, че този съюз ще продължи да расте и да укрепва, е да гарантираме, че всички ние харчим над два процента от нашия брутен вътрешен продукт за отбрана", казва Камерън, цитиран от "Гардиън".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    22 1 Отговор
    Микрончо не каза ли преди време, че НАТО е в мозъчна смърт или грешно съм разбрал???

    Коментиран от #35

  • 2 ,у,уеиш

    24 1 Отговор
    Нагла Америчка Терористична Организация
  • 3 КОТарАК

    2 21 Отговор
    никога не съм се чувствал по-сигурен , откакто сме в НАТО!! през комунизма с МОГУЧАЯ , страхът беше толкоз голям ,че се чудихме как да въоръжим повече народ , армия , и да идват през ноща да те взимат запас

    Коментиран от #8, #11, #16, #21, #29, #34

  • 4 провинциалист

    15 2 Отговор
    НАТО като отбранителна организация би трябвало да има враг, ако някой я нападне. Когато никой не я напада, няма как да има врагове.
  • 5 Българин

    18 2 Отговор
    НАТО е въздух под налягане. Даже Северна Корея вече има хиперзвукови ракети!!!
  • 6 75 години?

    12 2 Отговор
    и колко пенсия му определиха от НОИ?
  • 7 Българин 🇧🇬

    15 2 Отговор
    Сащ и Турция (натото) потапят Европа ,. Задокеанските кукловоди си назначават в Брюксел послушни чиновници , готови да тласнат европейците във война с Русия . Според натовската пропаганда , киевската хунта и режима в Киев са едва ли не жертви , забравяйки десетгодишния геноцид срещу рускоезични в Украйна .
  • 8 Реплика

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Усещането за сигурност е измамно,но всички се нуждаем от него.В противен случай ще трябва да признаем,че не можем да контролираме собствения си живот на 100%.
  • 9 Тома

    11 3 Отговор
    Краварите насъскват простите джендъри от е.с да воюват с Русия и да наливат пари за да им купуват военната техника и да правят милярди печалби.За това го държат нато
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Не беше ли спокоен и когато баба ти те пазеше от Торбалан❓
    Упс, тя те е заплашвала с Торбалан, както сега НАТО те пшаши с Путин❓

    Коментиран от #19

  • 12 Тагаринко

    9 1 Отговор
    Враг трябва да има! Иначе, ще секнат милиардите за въоръжаване и НАТО ще стане излишно!
  • 13 Без ЕС и НАТО сме задунайска губерния

    2 11 Отговор
    Ако не бяхме в НАТО и ЕС, сега нашите синове щяха да умират на фронта за целите на noбъpkaното жуже.

    Коментиран от #17

  • 14 Механик

    13 3 Отговор
    Врагът на НАТО отпадна още когато дойде демокрацията. Ама НАТО си остана.
    Русия пожела тогава да влезе в НАТО, но НАТО не пожела. Ако Русия бе в НАТО, тогава НАТО нямаше да има враг.
    Следователно, НАТО иска да има ВРАГ. Следователно, НАТО е тероситична институция, която обслужва интересите на САЩ.
    За времето от разпада на СССР и Източния Блок до сега, НАТО потроши половината свят.
    Следователно това което написах за НАТО (по-горе) е потвърдено.
    Точка.
  • 15 Мнение

    10 1 Отговор
    Нато няма никъв смисъл освен да краде ("демократично") ресурси с цел напечатания амбалаж да има неква стойност!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Без ЕС и НАТО сме задунайска губерния":

    Сега , като сме в НАТО, нашите синове умират в Кербала, Кандахар и пр. неизвестни бази по Света ‼️⚘‼️

    Коментиран от #37

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КОТарАК

    2 10 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    баба ми винаги ме е плашила с комунизма , и руските и български ,,комундета,, дето са взели хектари от прадядо ми , с бой , за ТКЗС!! и ми е разказвала как немците са си плащали за всичко , на място , а руснаците са избили и изяли добитъка в двора

    Коментиран от #27, #32

  • 20 Киро

    7 2 Отговор
    НАТО е агресивна световна сглобка ,воюва за Украина ,унищожава Газа ,бият по Сирия и Иран, но САЩ ще ги приключи заедно с Байдън деменцията и Земенски наркомански!! Дано!!!!
  • 21 Мнение

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Така те пази нато, досущ както вълка агнетата!
    Който не вярва, да отиде при зеления и да го пита, кога ще правиш референдум за или против нато!

    Коментиран от #28

  • 22 Оги

    6 1 Отговор
    Добре, че не съм не мястото на Мончо Паси. Какво реване ще пада…
  • 23 мдаа

    2 6 Отговор
    Кремълската обича НАТО. С него плаши мужиците и ги държи послушни.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БгТопИдиот🇧🇬

    8 4 Отговор
    NATO и "отбранителен"....

    Смях в залата !!!

    Единственото "предимство" да си член на ОТАНя е че нема да те бомби ОТАНя !
  • 26 @@@

    6 2 Отговор
    За 75 години съществуване въпреки всички опити до сега страните от НАТО не успяха да запалят Трет@т@,
    Но сега покрай Осрайна са на път да успеят!
    Дано да знаят какво правят!
  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "КОТарАК":

    Сега разбирам, защо си толкова наплашен и те е страх ‼️
  • 28 Жалки продажни копейки 🤪🤡

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "Мнение":

    Ще кой ще вярва на полезен иgиoт на московските фашисти ?! Който не вярва, че си такъв да пита Tётя Myтpoфaнoвa
  • 29 111111

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Няма никога да разбера, защо изтрещелият трябва да демонстрира изтрещелостта си.

    ПС

    Нищо лично.
  • 30 Гай Турий

    6 1 Отговор
    А нашата жирафоврата антибългарка с небългарска фамлия, свалена от власт, се докарва на своите истински господари и работодатели и без да ни пита ни представя за верни покорници на НАТОвските сатанисти. Декларира щедра готовност от нейно никакво си име да изпразни нашите джобове в полза на киевската наркохунта!!!? Амакrantо, кой ти е дал права, ти да ни подаряваш нашите пари на неофашисткия сатанински дрогиран режим в Киев, а?! Веднага шута на тая никаквица, и нито стотинка за зеления палячо и неговата банда. Той междувпрочем си и купил кралски дворец в Англия за 20 милиона паунда, резервен адрес за скорошното му бягство, ако успее все пак да се смоае от хилядите му мераклии да го светят.
  • 31 Демокрацията е лъжа!

    6 0 Отговор
    НАТО е създадена през 1949 година за да се "защитава" от лошия Варшавски договор, който пък е създаден през 1955 година! Значи шест години западналите са се "пазили" от нероден Петко.

    Коментиран от #33

  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "КОТарАК":

    Пичове, що му слагате минуси на момчето❗ Той се ожалва от тежкото си детство, а Вие вместо да го съжалявате му слагате минуси❗
  • 33 Гай Турий

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Демокрацията е лъжа!":

    Демокрацията е изфабрикувано лаладжийство на градските михлюзи, които плямпат по цял ден и лъжат народа, данъкоплатциете и производителите да ги гушат доброволно. Нашите измислени цивилизовани еврак-атлантици, както и биещите се в гърдите византийци на юг от Солун, че са измислили демокраицята си нямат представа какво всъщност представлява тя по своята природа и начало.
    И само неграмотни и неуки палячовци, може да вярват, че миролюбивият блок НАТО е създадан за да пази Европа от източния звяр СССР и родения от него военен съюз Варшавски договор??! Статистиката на историята е красноречива, кой заради кого е създаден да се пази. Но у нас понеже и такива харвардски и отвъдхарвардски шарлатани нито са учили нито са чели история и си нямат понятие от нея, а само мислят за далавери и кражби на милиони, и новото поколение отрасли в чалга, енергийни напитки, смартфони, джукарки и дрогенти, жипки - какво да очакваш, освен кръгло нищо и бъдещ пълнеж за задаваща се касапница.
  • 34 грух

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    ти па как си оцелял при толкоз страх...
  • 35 Путин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    го реанимира
  • 36 Тити

    1 0 Отговор
    75 години НАТО спи зимен сън или е в кома.
  • 37 Сър Пичук

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Е, тогава си умираха по поделенията и на учения в България и СССР, но имаме "кръвен данък" и в Чехословакия 1968г...
  • 38 Тия нема ли

    1 0 Отговор
    Да се разпаднат бре
  • 39 НАТО най мощната

    1 1 Отговор
    И силна военна организация в света
  • 40 az #СВО

    1 0 Отговор
    Краят наближава...

    НАТО никога не е представлявало толкова жалка картинка!

    Коментиран от #41

  • 41 Тоа пъ

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "az #СВО":

    Тва да не ти е Варшавския договор
  • 42 НАТО....наша надежда

    0 1 Отговор
    Наша опора, наша гордост
Новини по държави: