Last news in Fakti

5 Април, 2024 05:54 3 271 13

Шпионска афера разтърси Австрия

  • егисто от-
  • австрия-
  • шпионаж

Егисто От е направил кариера в Министерството на вътрешните работи

Централна тема на вътрешнополитическите новини в австрийските вестници, радио и телевизия, е шпионската афера около бившия служител на Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма Егисто От, която се превръща и в политически въпрос: Австрийската народна партия (АНП) и НЕОС обвиниха Австрийската партия на свободата (АПС), отправиха си и взаимни обвинения и една срещу друга. Отговорът на АПС последва незабавно, по въпроса взе отношение и Австрийската социалдемократическа партия (АСДП). Както вече беше съобщено, министърката на правосъдието Алма Задич обяви затягане на параграфа за шпионажа, а в същото време бяха публикувани допълнителни подробности за обвиненията срещу Егисто Oт.

На пресконференция генералният секретар на АНП Кристиан Щокер се позова на чатове, в които се твърди, че бившият член на Националния съвет на АПС Ханс-Йорг Йеневайн, който е бил и говорител по въпросите на сигурността в партията, е разменял парични суми с Егисто От, чието предназначение не е изяснено.

Ролята на лидера на АПС Херберт Кикъл, който разби организацията за държавна сигурност по времето, когато беше министър на вътрешните работи, също трябва да бъде изяснена, казва Щокер, цитиран от австрийското радио и телевизия ОРФ. По същото време е имало планове за създаване на "паралелна тайна служба" във външното министерство, която също продължава политиката, ръководена от АПС, продължава политикът. Възможно е тук да има някаква връзка, предполага той в изявленията си за медиите. Подобни са и твърденията на лидерката на НЕОС Беате Майнъл-Райзингер.

Според Щокер предисторията на случая сега ще бъде изяснена в подкомисия по " злоупотребата с власт". Самият Йеневайн ще бъде призован като свидетел. "Вероятно това е най-големият шпионски скандал на Втората република", заявява генералният секретар на АНП. Трябва да се разследва и дали чужди тайни служби - например тези от Русия - са оказвали влияние върху вътрешната политика на страната.

Критиките бяха отхвърлени от АПС: АНП "изпраща своя "чичко от приказките" Щокер, за да отклони вниманието от собствените си провали с фалшиви обвинения от партийната паралелна вселена", е мнението на генералния секретар на АПС Кристиан Хафенекер. Опитът на АНП да "обвини други в политическа отговорност за шпионския скандал във Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма " е пресилен.

Факт е, че сегашният главен заподозрян Егисто От е направил кариера в Министерството на вътрешните работи под ръководството на АНП и че шпионската му дейност е достигнала своя връх при директора на Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма Петер Гридлинг, който е бил назначен при министъра на вътрешните работи на АНП Гюнтер Платер, твърди Хафенекер. Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма е разпусната в края на 2021 г. и е прехвърлена към новосъздадената Дирекция за държавна сигурност и разузнаване, припомня ОРФ .

Обвиненията на Щокер не се ограничават само до АПС, тъй като според собствените му изявления Егисто От е бил член на АСДП. Говорителят на социалдемократите по въпросите на сигурността Райнхолд Айнвалнер, от друга страна, смята че отговорни са АНП и АСП. "АНП държеше Министерството на вътрешните работи в продължение на 24 години, за да го предаде за две години на Кикъл, който през това време унищожи Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризъм." Унищожаването на службата е било договорено с АНП. "Връх на абсурда“ е фактът, че тези две партии сега определят чия е политическата отговорност за този скандал, отсъжда Айнвалнер.

Щокер иска да се изясни и връзката между Егисто От и бившия депутат от Зелените Петер Пилц, от когото бил получил информации. Щокер съобщава и за още една връзка: с водача на листата на НЕОС за предстоящите европейски избори Хелмут Брандщетер, "за когото се твърди, че е бил в контакт с От". Последният трябва да изясни съдържанието на тези контакти. "Единствената партия, която не фигурира в цялата мрежа от контакти, е АНП", заявява Щокер.

Лидерът на НЕОС Беате Майнъл-Райзингер веднага реагира на изявленията и подчерта, че Брандщетер се е срещал с много хора в хода на разследването "Ибиса", но че вероятно няма политик, който да се е изказвал така остро срещу руското влияние в Австрия, както Брандщетер. "Съзирам опити за скандализиране от страна на АНП и мога само да призова господин Щокер да си сложи ред в собствената къща."

Майнъл-Райзингер изтъква, че нейната партия от години призовава за затягане на наказателното право срещу шпионажа. Тя ще внесе и съответните предложения на следващата сесия на Националния съвет (австрийския парламент). Освен това броят на руските дипломати в Австрия трябва да бъде намален до минимум, смята политичката, а Службата за защита на конституцията трябва да разполага с подходящи ресурси, за да може да предприема ефективни действия срещу шпионажа.

Последните няколко дни и седмици са показали, че не можем да продължаваме така, подчерта Майнъл-Райзингер, цитирана от ОРФ. Австрия е напълно беззащитна срещу шпионажа. Тя се спира и на събитията около разследващия журналист Христо Грозев, който до началото на миналата година живя във Виена и срещу когото са били предприети действия на руските служби, в които очевидно е участвал и Егисто От. "Грозев трябваше да напусне Виена преди повече от година, защото беше предупреден, че тук, във Виена, вече не е в безопасност", казва Майнъл-Райзингер. "Това е въпрос на живот и смърт."

Според материали в ежедневника „Стандард“ и репортаж, излъчен в късните телевизионни новини, агенти, които са били задържани във Великобритания, са проникнали в апартамента на Грозев във Виена и са откраднали лаптопа му и УСБ памет. Според материала в „Стандард“ преди това Егисто От се е легитимирал с полицейската си карта и е изискал адресната регистрация на Грозев oт държавната служба по регистрация на населението, след което е направил снимки на въпросния адрес и е препратил информациите в Москва.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал Бунди

    14 2 Отговор
    Тия са се омазали от горе до долу, ма иначе с България се опитват да се прикриват..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Изкукуригал

    7 2 Отговор
    До факти .А нашия ген. А. Атанасов кога ще разследвате за вербуване на военни шпиони?

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1944

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Изкукуригал":

    военните ти шпшиони са на заплата на пасольството.
  • 9 Гай Турий

    5 4 Отговор
    Австрия и Виена е център на световния шпионаж не само след края на ВСВ, но особено сега, след като евроатлантическите сатани договорено започнаха масово да гонят руски дипломат-разузнавачи. Ама какво разбират нашите пишман-шарлатани и опуленото гномче, освен да са евтино продали се прости чужди агенти, като техните предци гяура и надето например. За гробарската клика вече ми е втръснало да изреждам, че са едни гърди пред тях и направиха много повече да ни загробят като страна, подарена за балкански бантустан на фашистгтон и лондон.
  • 10 Перо

    3 4 Отговор
    И в Австрия се прочухме в негативна светлина с този международен шмекер Грозев, /представящ се за разследващ журналист/, който търси всевъзможни начини за известност и винаги с очерняне на БГ! Крайно време е да бъде извикан от прокуратурата и да бъде предупреден по надлежния ред! След Навални, остана безработен , без пари и без ежедневната анти-руска дъвка!

    Коментиран от #11

  • 11 Гай Турий

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Грозев не е безработен, слугува на МИ-6 и ЦРУ. Навлече си гнева на Путин и го грози новичок, или свинец. Крие се под егидата на шефовете си някъде във файкянистан. И отново "радзобличава", даже нашите тукашни маши му правят интервюта. Но той вече е пътник, като будана и малюка в Киев, следват некролози.

    Коментиран от #12

  • 12 1944

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гай Турий":

    грозев ви прави смешни ве тавариш. смешниииииии .... що не го отровиха пишман агентите ни в лонодон кога му откраднаха лаптопа от жилището?
  • 13 Демократ

    4 4 Отговор
    Навсякъде долните ,скандални, предателски, гадни дейности по света пътищата водят все до Москва. Огромна държава, огромно зло, огромни средства, огромна заплаха за нормалния живот в на човечеството. Русия е голяма и известна с това. Тя не може да се състезава с останалия свят по постижения на човешките възможности и нормално развитие. Нашите русороби да си заминават за Москва, защото само изчистването от тях е спасение за държавата.
Новини по държави: