Last news in Fakti

5 Април, 2024 10:29 599 1

Виктор Орбан ще вземе участие в икономически форум в босненската Република Сръбска

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • икономически форум-
  • република сръбска-
  • босна и херцеговина

Орбан пристигна вчера на двудневно посещение в Босна и Херцеговина

Виктор Орбан ще вземе участие в икономически форум в босненската Република Сръбска - 1
Снимкa: БГНЕС

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан ще участва днес в икономически форум в босненската Република Сръбска и заедно с президента на Република Сръбска Милорад Додик ще дадат съвместна пресконференция, съобщава агенция Хина.

Орбан пристигна вчера на двудневно посещение в Босна и Херцеговина, като прекара по-малко от три часа в Сараево, където бе приет от премиера на страната Боряна Крищо и членовете на босненското тричленно председателство (президентство). Веднага след това Орбан замина за столицата на Република Сръбска Баня Лука, отбелязва Хина.

Срещите с представителите на централните босненски власти се проведоха при закрити врата, посочва агенцията. В прессъобщение на Съвета на министрите на Босна се казва, че Крищо и Орбан са се съгласили, че отношенията между двете страни са добри и че има неизползвани възможности за стимулиране на двустранната търговия.

Премиерът на Босна Боряна Крищо е изразила благодарност на Орбан и на унгарската дипломация за тяхната силна и безрезервна подкрепа за европейската интеграция на страната, като е отбелязала, че с даването на зелена светлина за начало на преговорите по присъединяване на Босна към ЕС се отваря нова глава в европейското ѝ бъдеще.

Боряна Крищо е заявила обаче пред Орбан, че измененията в изборния закон, наложени от върховния представител на международната общност Кристиан Шмит, „значително усложняват по-нататъшния процес на хармонизация с европейските стандарти“.

„Много важно е всички решения, не само когато става дума за изборно законодателство, но и други, да бъдат резултат от вътрешен диалог и съгласие. Тези въпроси трябва да бъдат решавани в рамките на институциите на Босна и Херцеговина при спазване на демократичните принципи и върховенството на закона“, е заявила Крищо.

В прессъобщението на Съвета на министрите не са цитирани изявления на унгарския премиер от срещата, уточнява Хина.

Днес Виктор Орбан ще участва в икономически форум в Баня Лука под егидата на властите в тази съставна част на Босна, информира агенцията.

От кабинета на президента на Република Сръбска Милорад Додик съобщиха, че унгарският премиер и президентът на Република Сръбска ще дадат днес пресконференция. Додик ще връчи на Орбан медала, с който го награди на Деня на Република Сръбска 9 януари – празник, който бе обявен за противоконституционен от Конституционния съд на Босна.

Кабинетът на Орбан неведнъж е изразявал несъгласието си с призивите на целия Европейски съюз да се присъедини към санкционирането на Додик и да накаже неговата сепаратистка политика, напомня агенция Хина.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дълбоко гледащ

    1 0 Отговор
    На този ще му сритат стола в най скоро време