Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Април, 2024 14:06 3 146 35

Експерти: Украйна е в неизгодно положение

  • украйна-
  • пейтриът-
  • война-
  • нато-
  • русия-
  • путин-
  • зеленски-
  • авдеевка

Последните масирани руски атаки, както и недостигът на боеприпаси и войници, поставят Украйна в неизгодно положение

Експерти: Украйна е в неизгодно положение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Масираните ракетни удари по украински градове и енергийна инфраструктура, които Русия нанесе през последните две седмици, донякъде отклониха вниманието от ситуацията на фронта. Въпреки това тя остава сложна за украинската армия.

Русия продължи настъпателните си действия дори след превземането на Авдеевка през февруари. Според редица западни медии и военни анализатори, преди няколко дни Русия е извършила едва ли не най-голямата танкова атака за целия период на военните действия. Близо до село Тоненкое, западно от Авдеевка, както пишат украинските военни кореспонденти, украинските въоръжени сили са успели да спрат атаката, унищожавайки 20 от общо 48 единици руска техника.

Украйна има нужда от стратегическа отбрана

Липсата на успех на украинската контраофанзива през 2023-а година, настоящото настъпление на Русия и нейните по-нататъшните офанзиви, както и недостигът на боеприпаси и блокирането на военната подкрепа на САЩ за Украйна поставят Киев в неизгодно положение, казва германският военен експерт Волфганг Рихтер.

Освен това на украинската армия не ѝ достигат войници. За да преодолее този проблем, Украйна понижи наборната възраст от 27 на 25 години. Според Рихтер бившият главнокомандващ на украинските въоръжени сили Валерий Залужний "е бил прав в оценката си на ситуацията в смисъл, че Украйна трябва да премине към стратегическа отбрана и че недостигът на жива сила трябва да се запълни чрез допълнителна мобилизация".

Рихтер обяснява концепцията за стратегическата отбрана така: "при недостига на сили частите трябва да се концентрират, фронтът да се изравни, да не се защитават твърде големи територии, а те да бъдат предадени, ако задържането им не е оправдано или ако има риск собствените войски да бъдат обкръжени". Според Рихтер Украйна трябва да се съсредоточи върху изграждането на отбранителни укрепления, по-специално на втората и третата линия на отбрана. "Това изисква време. Но дава предимства на отбраняващата се страна", убеден е той.

Атаките с дронове срещу Русия имат военен и психологически ефект

В същото време не може да се говори за липса на военни успехи на Украйна като цяло. През март части на Руския доброволчески корпус, легиона "Свобода за Русия" и Сибирския батальон, воюващи на страната на украинските въоръжени сили, пресякоха украинско-руската граница и се сражаваха с руската армия на нейна територия. Но основните успехи на Украйна са свързани не толкова със събитията на фронта, а по-скоро с ударите по цели дълбоко в Русия - по складове за гориво, петролни рафинерии или, както в Татарстан наскоро, дори завод за безпилотни самолети.

Според Нико Ланге, експерт на Мюнхенската конференция по сигурността и бивш служител на германското министерство на отбраната, подобни удари "имат голям смисъл" за Украйна, тъй като безпилотните самолети са сравнително евтини и Русия очевидно не може да направи почти нищо срещу тях.

Другият ефект от украинските атаки според Ланге е психологически. Много руснаци остават с впечатлението, че "Русия не може да защити страната си". "Разбира се, с пропаганда винаги може да се отклони вниманието към други въпроси, но ми се струва, че това има и психологически ефект вътре в Русия", казва експертът.

Четири елемента на настоящия етап от войната

Ланге разделя сегашния ход на войната на четири елемента. Сред тях са засилените атаки на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура, опитите за настъпление на изток след превземането на Авдеевка и атаките на Украйна с дронове срещу руски промишлени обекти. Друг елемент на войната, според експерта, е военната активност на Украйна в черноморския регион. "Украйна все още е в състояние да влияе на ситуацията - както с ракети, така и с дронове. А корабите и логистиката на Русия имат проблеми там", казва Ланге. Въпреки това той смята, че настъплението на руските войски на изток след Авдеевка не е имало голям успех. "И ако Русия не може да напредне сега, когато има проблем с боеприпасите в Украйна и въпросът с мобилизацията не е решен, то за Русия ситуацията само ще се влоши, когато тези въпроси бъдат решени", предполага експертът.

Той припомня инициативата на Чехия за закупуване на боеприпаси за украинската артилерия, която "вече дава резултати", както и първото четене на закона за мобилизацията в Украйна. Нико Ланге е убеден, че Русия вече не разполага с достатъчен капацитет за настъпателни операции. "Според мен тактиката на Русия изглежда така: ако не можем да превземем определен обект, ще унищожим всичко", казва той, визирайки нападенията над големи украински градове през последните седмици. "Това изобщо не се вписва в руския наратив за "нашите хора, които трябва да бъдат защитени". Това е просто разрушителната, брутална и цинична игра на Русия."

Нови системи "Пейтриът" за Украйна?

На среща на Съвета НАТО-Украйна генералният секретар на Алианса заяви, че развитието на ситуацията на фронта през следващите седмици и месеци зависи от това дали съюзниците ще успеят да се обединят и да предоставят на Украйна цялата необходима военна подкрепа. "Или съюзниците от НАТО ще успеят да мобилизират подкрепа и Украйна ще успее да си върне по-голяма част от територията си. Или няма да успеем да мобилизираме тази помощ и тогава съществува реален риск Русия да завземе нови територии и да се окажем в още по-опасна ситуация", заяви Йенс Столтенберг.

Преди срещите по повод 75-ата годишнина от основаването на НАТО украинският външен министър Дмитро Кулеба отново поиска от съюзниците в Алианса да предоставят системи за въздушна отбрана "Пейтриът” на Украйна. Аргументите на Кулеба по време на срещата изглежда са били убедителни, тъй като Столтенберг отбеляза на заключителната пресконференция, че членовете на Алианса "разбират спешността" на предоставянето на системи за противовъздушна отбрана на Украйна и някои от тях са се съгласили да проучат оръжейните си запаси, "за да видят дали могат да предоставят повече противоракетни системи, по-специално "Пейтриът", а и да гарантират, че системите, които вече са в Украйна, разполагат с боеприпаси и резервни части за правилното си функциониране".

Автор: Данило Билек


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шмъркан

    49 2 Отговор
    Отиде днес и Часов Яр,честито на натю.
  • 2 Последния Софиянец

    45 2 Отговор
    Папата каза да вдигат бяло знаме.Той е говорител на Бога.

    Коментиран от #10

  • 3 Не плачете

    44 1 Отговор
    Урки !За всичко е виновен зеленият потник!Накрая той и неговата върхушка,ще си харчат кинтите в Америка!И останалата част от Украйна,ще плащат поколения наред на Сороси и дженджари!
  • 4 Гост

    35 1 Отговор
    Бялото знаме е най добрия вариант.
  • 5 Зеленски съм

    39 0 Отговор
    Как в неизгодно?
    По 10 милиарда на месец й се плаща. По-изгодно от това - Здраве му кажи!
  • 6 КОТарАК

    6 28 Отговор
    проблема на Украина е , че голяма част от населението и , и политиците са същите измекяри като РФ-крепостните и са готови да продадат и майка си и жена си за един БАКС В ПОВЕЧЕ(долар) / понеже съм е забавлявал със всякакъв типаж женшини от СССР НЕПОБЕДИМИЙ ,имам право да пиша!! / имаше и едни , станаха русофили ,с първата увиснала на врата им

    Коментиран от #15, #16, #28

  • 7 Пха ха ха ха

    30 0 Отговор
    Окрайна има нужда от бели знамена
  • 8 Дойче веле ,🚮🚾

    36 1 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България
  • 9 Ха ха ха

    33 0 Отговор
    Нали по 6 самолета с 1 удар свалят всеки ден?
    Досига мислехме, че е истина и ви вярвахме. А то "положението не е изгодно". Брех че обрат за няколко минути.
  • 10 Ганьо

    29 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Тия укрите и човека на Бога не признават. И него не слушат. Само Байдън. Е те затова са на тоя хал. Колко трябва да си ненормален да водиш война която не можеш да спечелиш? Докъде се докарахме славяни славяни да се избиват, братя, кръв една. Не знам как се допусна това.
  • 11 Бен Ходжис - позивна Тагарев

    27 1 Отговор
    Положението на Украйна е впечатляващо благодарение на атлантическата помощ на филантропа Сорос.

    Колкото повече е положително положението толкова по-често Дойче Веле полага памфлети по поръчка на попечителите си. Поздрави, ПП-Де И Бъ.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 🇧🇬🇷🇺

    25 0 Отговор
    Не само окрайна е в неизгодно положение а нато и ес също 🤪
  • 13 Аййййй

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бен Ходжис - позивна Тагарев":

    Тури им го 🤪
  • 14 среднощен

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бен Ходжис - позивна Тагарев":

    "В десятката"... Адмирации!
  • 15 А на теб какво ти е увиснало на

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    врата?
    Бордюр ли?

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пха ха ха ха

    23 0 Отговор
    Започва лов на французи в Одеса
  • 18 КОТарАК

    4 18 Отговор

    До коментар #16 от "Абе":

    преди да ме репликираш , се поинтересувай колко руснаци са били на страната на Вермахта срещу СССР/ и се разходи до РФ-пожелавам ти да натрупаш житейски опит

    Коментиран от #21, #25, #29

  • 19 ИМА ЕДНО МНОГО ИЗГОДНО

    23 0 Отговор
    ПРЕДЛОЖЕНИЕ. ЗАКРИВА СЕ ДЪРЖАВАТА 404 И СТАВА РУСИЯ.
  • 20 Това ще

    9 0 Отговор
    да са експерти. Такова прозрение и дълбок анализ докато си чоплят носа пред екрана на телевизора.
  • 21 Запознат

    18 2 Отговор

    До коментар #18 от "КОТарАК":

    "се поинтересувай колко руснаци са били на страната на Вермахта срещу СССР"

    Значи тогава са били "руснаци" тия биещите се на страната на Вермахта ама сега вече не са руснаци а украинци. Пък и всяко стадо си има мър.ша и ти го доказваш като си на страната на господарите си против България.
  • 22 На него му трябва!

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "А на теб какво ти е увиснало на":

    Един пернишки винкел на врата- и през Аспаруховият мост...
  • 23 Косьо

    4 13 Отговор
    Тя Украйна е в неизгодно положение трета година.
    Не разбрах само Киев за три или четири дни?

    Коментиран от #26

  • 24 Не експерт!

    16 1 Отговор
    Украйна вече е с двата крака в киречя...!
  • 25 Американец

    15 0 Отговор

    До коментар #18 от "КОТарАК":

    "и се разходи до РФ-пожелавам ти да натрупаш житейски опит"

    Пък аз ти пожелавам да се разходиш до кравария да натрупаш житейски опит и да усетиш що е то "американска демокращия" и има ли тя почва у нас и да се насладиш на "американската мечта" под някой мост или ако се замогнеш да си вземеш квартира в Бронкс.
  • 26 Помнещ

    15 0 Отговор

    До коментар #23 от "Косьо":

    Е как бе нали щяхте да биете руснаците и да ги изтиквате чак до Москва - какво стана с контранаступа - нали зеления щеше да си пие чая в Севастопол след седмица. Да не му е вкиснал чая.
  • 27 Чума

    9 3 Отговор
    Не е нужно да се знаят подробностите от фронта! Достатъчно е да видите, че тук мафията съвсем надигна глава, което е сигурен знак, че Русия настъпва към Добруджа! Така е било и преди 80 години! Партизанското движение се асилило рязко !

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Не само

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "КОТарАК":

    Руснаци , но и "българи" са били, но това не е помогнало на нацистите да победят САЩ във втората световна война. Всички знаят, че американски флаг е бил вдигнат над Райхстага на 9 май, но войната в Европа не е свършила с това защото и чешките "помощници" не са могли да се спрат преди да ги освободят напълно. А сега нацистката зараза се е разпространила по цял свят. И най- ироничното е, че тези, които така и не са ги научили на труд в концлагерите сега подлагат на геноцид други народи. И недей да ходиш в РФ точно сега защото едва ли ще си много желан гост там особенно след поредицата от терористични актове и убийства поръчани от (щях да кажа от СБУ заради съзвучието с ЦРУ) Путин (или греша). Ако й потрябваш РФ сама ще те намери. Не се напрягай, отпусни се и получи порция удоволствие от живота.

    Коментиран от #31

  • 30 Избирател

    15 3 Отговор

    До коментар #27 от "Чума":

    Тя мафията надигна глава още след 1989г когато руснаците се изтеглиха и дойдоха краварите. Пък сега даже мафията ни управлява но важното за господарите ти е че слушкат тях и началниците на служби ни ги назначават от посолството.

    Какво стана нали щяхте да вкарвате банкянската мутра в затвора а вие я изпрахте и позволихте на Шиши да ни управлява ама какво да правите когато си наведен на посолството нямаш собствено мнение а каквото ти наредят.

    Коментиран от #33

  • 31 Изкуствен Интелект

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Не само":

    При теб се наблюдава нетипична шизофрения.Втора степен.Вероятноста да си посегнеш е на 94,6%.
  • 32 Отговорът

    13 1 Отговор
    Колкото повече удължават Украинското падение, толкова по голям ще е крахът, тотален и неизбежен.
    Лош експеримент с много човешки жертви, дано хората да си дадат сметка за отношението на англо- саксонците спрямо останалия свят.
    Просто не им пука за никой, само за тях.
  • 33 Чума

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Избирател":

    Нищо не разбрах!
  • 34 Ксаниба

    4 0 Отговор
    колко неизгодно? юкато е просила, в по-изгодно ли е била?? Сега наведена, или направо о-допена?!!!
  • 35 Мишел

    5 0 Отговор
    Интересна статия в "Националният интерес" САЩ:
    " НАЗРЯВАЩИЯТ УКРАИНСКИ КРАХ .
    Наистина има сериозен риск, вместо Западът да даде урок на Русия и да постави Путин на мястото му, да се случи обратното."
    Автор Матю Блякбърн Л.

    Анализ на погрешните оценки от САЩ за военните, икономическите, индустриалните, политическите и другите възможности на Русия и на НатО, които са причина за краха в Украйна.
Новини по държави: