Last news in Fakti

5 Април, 2024 13:57 2 817 16

Иран погреба своите офицери от Дамаск и отново заяви, че ще се отмъсти на Израел

  • иран-
  • дамаск-
  • израел-
  • офицери-
  • погреба-
  • сирия

Държавната телевизия показа демонстранти, носещи снимки на убитите и транспаранти с лозунги като "Смърт за Израел" и "Смърт за Америка"

Иран погреба своите офицери от Дамаск и отново заяви, че ще се отмъсти на Израел - 1
Снимка: БГНЕС

Израел ще бъде наказан, повтори обещанието си Иран по време на погребението на седем офицери, които бяха убити при предполагаем израелски въздушен удар срещу сградата на иранското посолство в Сирия тази седмица, съобщават Ройтерс и News.bg.

Държавната телевизия показа демонстранти, носещи снимки на убитите и транспаранти с лозунги като "Смърт за Израел" и "Смърт за Америка".

Загиналите включват един от висшите войници на Иран, бригаден генерал Мохамад Реза Захеди, старши командир в Корпуса на гвардейците на ислямската революция, който посети комплекса на иранското посолство в сирийската столица Дамаск в понеделник.

"Никакво действие на врага срещу свещената ислямска република няма да остане без отговор", каза генерал-майор Хосейн Салами, главнокомандващият на КСИР, пред събралите се в Техеран. "Нашите смели мъже ще накажат ционисткия режим.

Погребението съвпадна с ежегодния ден на Йерусалим, по време на който Иран организира големи спонсорирани от държавата пропалестински и антиизраелски митинги в цялата страна.

Лидерът на палестинската въоръжена групировка "Ислямски джихад" Зиад ал Нахала участва в митинга в Техеран, съобщиха иранските медии.

Иран обеща сурово отмъщение, повишавайки тревогата за потенциална ескалация на конфликта в региона. В отговор на това, израелските въоръжени сили да отмениха отпуските за всички бойни части в четвъртък, ден след като те казаха, че мобилизират повече войски и единици за противовъздушна отбрана.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в четвъртък, че страната му ще порази всеки "който планира да ни навреди".

В Техеран ковчезите на двама от убитите ирански офицери бяха изложени, докато хората пееха религиозни траурни песнопения и развяваха палестинското знаме. Всичките седем офицери се очаква да бъдат погребани по-късно в петък.

Митингите в Иран за Деня на Йерусалим се провеждат ежегодно в последния петък на мюсюлманския пост месец Рамазан в подкрепа на палестинците, които искат Източен Йерусалим като столица на бъдеща държава в територии, завзети от Израел във война от 1967 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП за България и Радев

    24 15 Отговор
    Край, дните на нацистки Израел са преброени. Свободния свят - Русия, Иран, Северна Корея, Венецуела, Беларус, Никарагуа и Китай са по-силни от всякога

    Коментиран от #5, #8, #9

  • 2 КОТарАК

    9 15 Отговор
    както за Сюлеймаи , дето му намериха ЕДВАМ 1 чехъл и брадата ли?
  • 3 айран

    4 8 Отговор
    ще бъде изплискан
  • 4 А50

    30 8 Отговор
    Израел провокира Иран, за да му отговори с масиран ракетен удар по ядрените обекти. После ми говорят за горките изстрадали израелци
  • 5 газенваген

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "БСП за България и Радев":

    плаче по теб
  • 6 Гост

    22 1 Отговор
    Много се зайграхас огъня всички и накрая ще пламне световна война. Човека е така създаден, прокълнат да търси величие и надмощие над себеподобните си, отричащ и мразещ различните от него, винаги готов да лее кръв за пари и власт.

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Не съм глобалист. Просто това е истината и историята на човека
  • 8 ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "БСП за България и Радев":

    Получи ти се...
  • 9 Казуар

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "БСП за България и Радев":

    Свободен свят при изброените държави. Ти да не би да си докоснат от Великия дух.
  • 10 ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Аз започвам да се съмнявам в идеята, че войните са резултат от алчност. Напоследък започвам да си мисля, че Малтус не е прав. Лични наблюдения, че светът оглупява прогрсивно и по всички етажи. Глупостта притъпява инстинкта за самосъхранения и здравия разум на всяко ниво в обществата. Следва необходимост от прочистване. Нещо от рода, че интелектът на човечеството е константа, ама много се размножихме. Следва, намаляване на критичната маса за да може обществото да се движи напред.
    Как да се оправят нещата? Ами, повече разум няма как да народиш, няма и как да го набиеш в главите на ххххх... Следва изпростяване на всяко ниво, отричане на наука и факти, потъване в мистицизъм и вярвания. В подобна среда човек със знания и умения не може да вирее и животът взима своето - война. Системата не може да еволюира от по-сложно към по-просто и се самопрочиства с война. Както се казва, Господ ще познае своите. Инстинктът за самосъхранение в комбинация с разум и инстинкт за оцеляване ще остави здравото за да започне отново... А, може и да не започне като при динозаврите...
  • 11 Апел до Президента на САЩ

    5 6 Отговор
    Вие сте Президент на най мощната държава в света. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет,Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Турция, Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. Не забравяйте, че Турция е родината на палестинците, които се преселили в Газа и сега може да ги настани в Анадола. Освен това, палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет, се страхува от тях и затова е затворил границата. Палестинките раждат като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС, САЩ и Червеният кръст. Палестинските мъже не полагат никакви грижи към децата, по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят. Време е Турция, Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра палестинци и същите да мигрират в техните държави. Това е.
  • 12 Бен Гурион

    2 1 Отговор
    "каза генерал-майор Хосейн Салами, главнокомандващият на КСИР"

    Този е следващият.
  • 13 Eксперт

    0 0 Отговор
    Е! Щом Нахала е участвал работата е ясна!:)
  • 14 Ксаниба

    0 0 Отговор
    на шабата, на вещиците шабаша!?
  • 15 Сила

    1 0 Отговор
    Песни, танци и лафове от типа" Ти знаеш ли кой съм аз е са ше видиш...... " А Израел си ги отупва един по един когато и където си поиска. Хи, хи, хи..... Без излишен шум и гръмки речи....!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.