Last news in Fakti

5 Април, 2024 14:41 1 320 28

Разследва се възможна украинска следа при атаката в концертната зала "Крокус сити хол"

  • украйна-
  • русия-
  • атака-
  • крокус сити хол-
  • ислямска държава-
  • таджикистан

Арестувани са дванадесет заподозрени, включително четиримата предполагаеми нападатели, които са родом от Таджикистан

Разследва се възможна украинска следа при атаката в концертната зала "Крокус сити хол" - 1
Снимка: БГНЕС

Руския Следствен комитет разследва възможността за украинска следа в нападението, което се случи край Москва миналия месец и за което отговорност пое групировката "Ислямска държава" (ИД), съобщават Франс прес и БТА.

"Следователите са успели да възстановят данни от мобилните телефони на обвинените в извършването на нападението в (зала) "Крокус сити хол", се казва в изявлението.

На 22 март въоръжени нападатели нахлуха в концертната зала "Крокус сити хол" в Красногорск, Московска област, откриха огън по зрителите и подпалиха сградата. При нападението загинаха най-малко 144 души, а 360 бяха ранени.

Арестувани са дванадесет заподозрени, включително четиримата предполагаеми нападатели, които са родом от Таджикистан - бивша съветска република в Централна Азия.

Според данните, възстановени от мобилните им телефони, "сутринта на 24 февруари 2024 г." - втората годишнина от началото на руската офанзива в Украйна, един от обвиняемите е намерил в интернет снимки на входовете на "Крокус сити хол" и ги е изпратил на своя ръководител, твърдят руските следователи. "Обвиняемият потвърди всичко това в своите показания", пише в съобщението.

Освен това в мобилния телефон на това лице са открити "снимки на мъже в камуфлаж с украинско знаме на фона на разрушени сгради", се казва още в изявлението, без да се дават повече подробности. "Тези данни могат да посочат връзка между нападението и провеждането на специалната военна операция", добавят следователите, като използват наложения от Кремъл евфемизъм, обозначаващ офанзивата в Украйна.

Следственият комитет подчертава, че е провел разследване на евентуалното участие на "представители на украинските специални служби и международни ислямистки и терористични организации в организацията и финансирането на нападението" срещу "Крокус сити хол".

Кремъл призна, че зад атентата стоят "радикални ислямисти", но същевременно твърди, че в трагедията са замесени и Украйна и Западът, припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм веган

    10 24 Отговор
    Само орките не разбраха, че хаяско направи атентата

    Коментиран от #11, #15

  • 2 КОТарАК

    9 19 Отговор
    АЗ БЯХ БЕ!!! докАРАЙТЕ джуджето във Варна , да ме съди!! ще си направя от кожата му дайре

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 украински и американски служби

    23 5 Отговор
    Тези нещастни таджики дори не знаят кой точно ги е наел! Но, терористите на "ислямска държава" не действат срещу заплащане, за разлика от тези!
  • 5 Нийл Армстронг

    6 15 Отговор
    Според недостоверен източник от следствените органи, единият от задържаните имал в телефона си снимка на лунен обект. Разследва се възможното участие на извънземни в подготовката на теракта.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аз съм веган

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Сусссс бе ,дрррт паткан гагау3!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сандо

    11 4 Отговор
    Украинската е ясна,въпроса е кой стои над укрите?Да не би да е тоя,който първи пропищя за ИДИЛ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 име

    9 2 Отговор
    Козячета, ся на кой вярвате вие? На вашите господари у Фашингтон, които твърдят че ИДИЛ е извършител, или на марионетките им из ЕССР, които твърдят че е дело на Путин?

    Коментиран от #13, #16

  • 13 Сандо

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "име":

    Не ги раздвоявай,че с тоя акъл за кое по-напред да мислят?Те и без друго са разчекнати.
  • 14 Стойко

    11 4 Отговор
    Сигурен съм на 100%,че укритие са подготвили и платили на терористите. Те 8 години избиваха жени и деца в Донбас та един терористичен акт нема да направят

    Коментиран от #17

  • 15 Ти си еган

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аз съм веган":

    само то коптОрко не разбра, че си такъв
  • 16 Шерлок Холмс

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "име":

    Не блатниче, ние вярваме само на твоя господар от Кремъл или по точно - изпод Кремъл, който е разкрил поръчителя още преди разследването. Всъщност, той го знаеше още преди самия акт!
  • 17 Шерлок Холмс

    0 7 Отговор

    До коментар #14 от "Стойко":

    Стойко, изкушен съм да Ви запитам каква е ползата на Украйна от това да накара 160 милиона руснаци да я мразят? Или, поне какво спечели от този атентат Украйна на бойното поле? Докато аз мога да изброя поне две очевидни причини Путин да спечели от атентата?

    Коментиран от #21

  • 18 Ксаниба

    7 3 Отговор
    Пороснята все още вярва в американцките астронавти на луната, в луд убиец самотник на Кенъди, в осама бин ладън, в обанана и че оркаинцките бандеровци не извършват терористични актове и не избиват обикновени хора с противоположно мнение или мислене!! промити са, и 2 дена чакаха опорките и мълчаха , защото посолството бе в почивка.

    Коментиран от #22

  • 19 Русия:

    1 3 Отговор
    Търсим под вола теле.
  • 20 така са живели наемниците

    2 0 Отговор
    молове , Турция , Москва и слушане на литургии за рамазана . радикализираните ги хващат , а тея не са . След акт ги хванали . времето неможе да се върне . Може да осъдят виновните . снимките на украински диверсанти са забранени в РФ . Както и проповедите за радикализиране . В Телеграм има всякакви гадости . 100 процента са наемници срещу хората в крокус . сега какви са хората , на кого е сградата не се знае . Ако не бяха се снимали на фронтовете в украйна , а бяха в турция живяли , тогава украйна нямаше ли да е замесена . на черно оръжие продават . будинов не го взеха .
  • 21 чикатило

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Шерлок Холмс":

    ахахахаха, ахахах какъв смешен анти-логик подсъзнателно същество. А да заявяват, че ще взривят такава супер инфраструктура, не ли е повод да бъдатнамразени от теи 160 милиона!!?? А да викат от 2014 - москали на ножи и да забранят руския със закон,там, където половината от тези 160 милиона имат близки роднини не ли е повод???

    Коментиран от #23

  • 22 Шерлок Холмс

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ксаниба":

    За разлика от Вас! Вие видимо сте прогледнал! Което Ви е направило и по културен, както се вижда. А може би, точно защото сте толкова културен, сте добили този поглед над нещата?

    Коментиран от #24

  • 23 Шерлок Холмс

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "чикатило":

    Ще поясните ли на кое казвате супер-инфраструктура? Ако говорите за моста който свързва Крим с руска територия, то всеки път използван за снабдяване на армия която извършва въоръжено нападение е законна цел на отбраняващата се армия. Тук тероризма няма нищо общо. А действията на Украйна след 2014 година са продиктувани от Анексията на Крим. Преди това между украинци и руснаци нямаше търкания и конфликти.

    Коментиран от #25, #27

  • 24 Ксаниба

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Шерлок Холмс":

    аз съм доста по културен от колкото дядото - шефа на босовете на пороснята от посолството, който не си мери приказките да речем и няма никакво уважение и афинитет и пиитетът към опонентите си! Та по-повод оркаинцката следа, доказно, че я има, и всички го знаят, а това бандеровците са токсични в момента, и дрогираното жуже вече не го канят по международните форуми, ако не сте абелязал. В момента се разследва, до колко спецлужбите и самата оркаина е била ангажирана с извършването и организацията на това безумно клане.
  • 25 чикатило

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Шерлок Холмс":

    можеш да почетеш, има достаинфо в нета!! каколите ревяха, че там има супер силно течение и дълбоко затлачено блато на дъното в пролива, и че не било физически възможно да бъде изграден никакъв мост.После те квичаха, че това е холограма. Така че тази супер-инфраструктура им бръкна длибоко в тръбата!! Гледам и вас ви е леко закачила някъде таме
  • 26 Иоб

    1 2 Отговор
    На блатните само и единствено Украина е в болните им мазаци, понякога и САЩ, ЕС и НАТО. Ми точно те ще им налея каквото заслужават и то не само в главите им, но и,,, сетете се още къде и после разпад
  • 27 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Шерлок Холмс":

    Много изтънчено се опитваш да звучиш бе многоников дядка.Май няма още пенсийка и цъкаш усилено за да захлебиш.
  • 28 Таралеж

    1 2 Отговор
    Московски мало.умници, продължават към бездната....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания