Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Април, 2024 11:01 2 259 71

Франкофобия в Кремъл

  • euvsdisinfo-
  • франкофобия-
  • русия-
  • франция-
  • макрон-
  • путин-
  • бриджит макрон-
  • еманюел макрон-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • украйна-
  • руски терористи-
  • дезинформация

Тази антифренска кампания е доказателство, че прословутите руски „традиционни ценности“ не са нищо повече от фасада

Франкофобия в Кремъл - 1
Снимка: EUvsDisinfo

Франкофобия в Кремъл (Francophobes in the Kremlin)

Информационните манипулатори умеят да хвърлят кал срещу набелязаната цел, за да налагат политическия дневен ред и интересите на своите господари в Кремъл. През последните седмици и месеци наблюдаваме продължаваща дезинформационна кампания срещу Франция и по-конкретно срещу президентското семейство.

Още новини от Украйна

Тази антифренска кампания е доказателство, че прословутите руски „традиционни ценности“ не са нищо повече от фасада, която прикрива нелицеприятната действителност –женомразство, език на омразата и брутална дискриминация срещу малцинствата. Ставаме свидетели как – освен по този сюжет – дезинформационната машина на Кремъл е впрегната да разпространява безпочвени твърдения и за атентата в концертната зала „Крокус Сити Хол“ край Москва на 22 март.

„Инселите“ около Путин атакуват първата дама на Франция

В руското общество ролята на жените все повече се свежда до това да бъдат символ на раждаемостта в една „етно-националистическа, фашистка иконография“. В този контекст пропагандистите на Кремъл са подхванали мизогинистка атака срещу първата дама на Франция Брижит Макрон. Подобно на субкултурата на инселите, кремълските пропагандисти изглежда възприемат силните, независими жени като особена заплаха. В груба демонстрация на омраза срещу жените и по-специално Бриджит Макрон, контролираните от Кремъл дезинформационни медии раздухват и дават трибуна на изключително нелепи конспиративни теории по адрес на френската първа дама. Особено активен в тази задача е „Правда“ във френскоезичната си версия – издание, което френската правителствена агенция „Вигинум“ неотдавна идентифицира като част от мрежа, разпространяваща проруска пропаганда.

Кого вбесиха французите?

Човек не може да избяга от мисълта, че Париж е вбесил Русия и – заедно с изявлението на президента Макрон, че нищо не трябва да се изключва по отношение на военната подкрепа за Украйна – Кремъл сега е започнал по-агресивна кампания за подкопаване на френските институции. Според изопачения наратив на тази кампания Брижит Макрон не съществува като жена, а всъщност е мъж. Чрез разпространяване на детайлно опровергани теории на конспирацията като тази, пропагандистите на Кремъл се опитват да уязвят президентското семейство на Франция в една отвратителна демонстрация на чиста омраза към жените и малцинствените групи. „Царград“, един от санкционираните пропагандни канали, свързани с Кремъл, ги нарича „перверзници“.

Франция – империалистическа, войнолюбива, нацистка, русофобска

В допълнение към атаките срещу семейството на френския държавен гласа, рупорите на Кремъл побързаха да замесят Франция в познатите си наративи. Един скорошен пример за рециклирани дезинформационни разкази предполага, че Франция участва в предстоящото разделяне на Украйна – заедно с Полша, естествено. Идеолозите на руското правителство организирано насаждат страх, представяйки един заплашителен външен свят, в който враговете на Русия изобилстват. Съответно към предишните лъжи, че Франция е въвлечена във война с Русия, пропагандистите сега добавят дезинформацията, че Франция масово набира войници онлайн – и това очевидно не е вярно. За капак както винаги обектът на атаката на кремълската пропаганда трябва да бъде етикетиран като „нацист“ – без да се лепне тази или друга обидна квалификация, работата по очернянето ще изглежда недовършена. Сякаш за да не бъдат заподозрени в подобна небрежност, няколко про-кремълски говорители мимоходом вкараха малко русофобия и антисемитизъм по време на участието си в предаване по руската телевизия, в което обсъждаха как Русия не е добре дошла на Олимпийските игри в Париж.

Изводите

Руската дезинформационна кампания срещу Франция е учебникарски пример за това, че Москва поставя тактиката за манипулиране на информация в услуга на политическия дневен ред на страната. Дезинформационните наративи, които медийната мрежа на Кремъл разпространява, се стремят да подкопаят както общественото единство във Франция, така и доверието на хората в ръководството на страната. Наред с това стремежът е да се уязвят интересите на Франция в чужбина и нейните съюзи като този с Украйна. Манипулацията на Русия има и допълнителна цел, а именно подкопаване на позицията на Париж във френскоговорящите части на Африка.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

- Буча е холивудска постановка с единствена цел да спре мирните преговори. Две години след като руските въоръжени сили извършиха ужасяващото клане в Буча, оставяйки след себе си стотици мъртви и измъчвани, докато бягаха, дезинформационната машина на Кремъл продължава да отрича зверствата и да разпространява конспиративни теории. В този случай дезинформацията на италиански цинично твърди, че Буча е инсценирано събитие и внушава заблудата, че западните лидери са провалили мирните преговори. В противовес на този и други наративи, свързани с отричането на клането в Буча, имаме ясни доказателства за смъртоносната руска военна окупация на Буча, за положението година по-късно и за лъжите на Москва в опит да прикрие военни престъпления.

- Украинците са неблагодарни: нападат руснаци, а сега – и моста в Балтимор. В ранните часове на 26 март мостът „Франсис Скот Кий“ в Балтимор се срути след като контейнеровозът „Дали“ се удари в един от опорните стълбове на моста. Руската дезинформационна мрежа светкавично разпространи лъжлива версия на случилото се: на 28 март медиите написаха, че срутването е причинено от атака на украинското военно разузнаване. В подкрепа на историята пропагандистите използваха фалшив профил в социалните мрежи на реално съществуваща украинска военна част. Именно от този профил бе пуснат постинг с поздравление за фалшивата „атака“. Целта зад прокарването на дезинформационния наратив е да се обтегнат отношенията между Украйна и нейните западни поддръжници, в този случай конкретно САЩ, както и Украйна да бъде представена като неблагодарна страна.

- За разлика от Европа, Русия е мирна и не е нападала никого никога в историята си. Още един отличен пример за подхода на Кремъл за дезинформиране на света – подход на „голямата лъжа“. Русия бива представена като добронамерен играч на световната сцена и се внушава, че е обкръжена от злонамерени сили с коварни намерения. Това се използва за оправдаване на все по-нарастващите репресии в Русия и продължаващия военен авантюризъм на Кремъл в чужбина. Само през постсъветската ера Русия е изпращала войски извън своята територия поне седем пъти, при това без да броим Приднестровието през 1992 г.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А нещо

    66 19 Отговор
    За русофобията в дивия запад?

    Коментиран от #7

  • 2 България обича

    13 8 Отговор
    СЕКСА ,затова сме разкрепостени сексуална култура в цял свят ненадминати
  • 3 Пенчо

    48 9 Отговор
    Каквото повикало такова се обадило!
  • 4 Ппп

    28 60 Отговор
    В Русия мразят всичко и всички, най-вече себе си. Това е основата на руската душевност. На тях всички са им виновни, че живеят в най-богатата и голяма страна като скотове, а се препитават от войни грабежи и мародерства.

    Коментиран от #21, #62

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ммм

    23 52 Отговор

    До коментар #1 от "А нещо":

    Най-голямата русофобия е в кремъл, а най-големият убиец и тиран на руснаците е Путин. Никой руснак в историята не е погубил повече руснаци от него.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Това е

    55 14 Отговор
    Реципрочен отговор! Да толерираш гоненията на руски граждани, да си затваряш очите и да подминаваш с усмивка терора извършван срещу тях! Да конфискуваш колите с руски номера! Да искаш да откраднеш руски активи! След това очакваш те да подложат и другата си буза за удар! Това не е руския характер! Те ще накарат французите да говорят руски!

    Коментиран от #28, #60

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пет пари

    50 9 Отговор
    Интересно какво ще каже авторът на статията за купищата помия, уволненията и преследванията та лекари, журналисти и др, които не са съгласни с лгбтвппп... извращенията, с ковидния те рор и др подобни.

    Коментиран от #24

  • 12 Хаха

    43 12 Отговор

    До коментар #7 от "Ммм":

    Дечко!прочети малко История и тогава пиши!А при зеленския шут !Урките се умножиха ли?Нараснаха с милионни ли!Ама че малко мозъче!
  • 13 НЕРЕЗ

    41 9 Отговор
    В България за всичко лъжат.,...ПП и ДБ лъжат ежедневно и постоянно се жалват! Искат да управляват, а нищо за държавата и народа не са направили....едно камъче не са преместили. Заробиха ни със заеми....
  • 14 Дете Индиго

    11 28 Отговор
    Хитлер ще се гордее със държавата си ако сега се роди в русия всичките му мечти са сбъднати в една държава

    Коментиран от #43

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Това не

    45 11 Отговор

    До коментар #10 от "пиночет":

    Го зная, но има доказателства, че Микрон е герантофил! А френския министър-преседател и френския външен министър са хомосексуалисти и не го крият! В общи линий франция се управлява от хора със сексуални аберации.

    Коментиран от #20

  • 18 касата

    13 36 Отговор
    Важното е, че Путин е вече бита карта, както и Копейкин,Плюнчо и палячовците от Възраждане!
  • 19 Информация

    28 6 Отговор
    Френски доброволци са възродили отряд Нормандия-Неман в състава на армията на РФ и се борят с новата гкаеа на нацизма, подкрепяна от френския президент.
  • 20 На запад никой

    10 21 Отговор

    До коментар #17 от "Това не":

    не си крие сексуалната ориентация. Просто не се счита за срамно, а такива хора има, около 10% са в света. Това, че в повечето държави се крие не означава, че го няма.
  • 21 Хайде

    28 9 Отговор

    До коментар #4 от "Ппп":

    Изброй руските войни, а аз ще те смая с американските!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Това се

    23 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пет пари":

    Случи в България! Съгласен съм с теб! Няколко овластени гамена ни преследваха за маски и за това , че сме нормални!

    Коментиран от #55

  • 25 Принцип на махалото

    19 3 Отговор
    Наблюдава се в реално време Третият закон на Нютон.Тя,пропагандата,винаги е двупосочна.За общественото единство във Франция се грижи Макрон.Какво значение би имала някаква си пропаганда,ако французите живеят добре и са доволни от управлението?
  • 26 Дон Корлеоне

    9 23 Отговор
    Никой не иска да живее в Русия, в която всички са роби на Кремълските палячовци!
  • 27 другоинселец от село

    21 4 Отговор
    Джамбаза е вдигнал мизата, центовете му върчат нагоре. Мизогинист, инсел - къде ги е изровил тези нови капиталистически думи, нетипични за българския обикновен трудов човек?
  • 28 Инна

    20 5 Отговор

    До коментар #9 от "Това е":

    Всъщност Защо руснаците оцениха проявите на приятелство от Франция?
    Тя е действала изключително в полза на Русия.
    В интерес на Русия бяха лъжите на Оланд, военната помощ за Украйна, многобройните санкции, изявлението за готовността да се изпратят легионери в Украйна и накрая изявлението на кмета на Париж, че руски и беларуски спортисти не искат да се виждат на Олимпиадата (впрочем, не много исках).
    Е, да, те очевидно очакваха, че Русия ще последва библейската заповед и ще замени втората буза.
    Но нещо се обърка?
    От себе си ще добавя, че мадам Макрон не е много интересна за обществеността в Русия.

    Коментиран от #36

  • 29 Тази статия

    22 7 Отговор
    се отнася за Запада/САЩ и дивата им русофобия. Видяхме западния свят уж "основан на правила/закони" да разпалва войни, да въвежда чудовищна цензура и омраза към всичко руско и руснаците - икономическа война чрез санкции, забрана на руска литература, изкуство, артисти, спортисти....събаряне на паметници. И всичко това, защото Путин защити рускоговорящите от насадения от НЮЛАНД укрофашизъм и необоснованото и безконтролно разширение на НАТО.

    Коментиран от #32, #42

  • 30 Джамбазззлъ,

    19 4 Отговор
    Теб и драсканиците на "Представителството на Европейската комисия в България"не Ви чета. БЕГАЙ!!!!
  • 31 Българите

    19 5 Отговор
    обичат своята Освободителка Русия и това не може да бъде променено, въпреки лъжите и промиването на мозъка от сороските НПО и вашингтонската пропаганда!

    Коментиран от #35

  • 32 пиночет

    11 16 Отговор

    До коментар #29 от "Тази статия":

    Русия нападна Украйна,с цел да убива хора,но всичко се връща и накрая руските долнопробни убийци ще си получат заслуженото!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 касата

    7 11 Отговор
    Миризливия ботоксов смотаняк с токчетата е пътник!
  • 35 Копеѝкин

    6 3 Отговор

    До коментар #31 от "Българите":

    За най важното са парите!
  • 36 Инна

    9 5 Отговор

    До коментар #28 от "Инна":

    Уважаеми модератор!
    Моля, не изкривявайте текста.
    Ставаше въпрос за изявлението на кмета на Париж Идалго, че руските и беларуските спортисти няма да бъдат добре дошли на Олимпийските игри това лято.
    Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви в отговор:
    „Засега френските стоки не са маркирани със стикери с надпис „не сме добре дошли в Москва“, но знам, че нашите активисти не могат да бъдат спрени, ако вземат още едно такова изявление и представителите на френския бизнес ще щурмуват Кметството на Париж след фермерите.“
  • 37 Магареспиративна теория

    11 4 Отговор
    Бабата е дядо. И това не иде от руснаците, а далеч преди конфликта в крайнътъ, франсетата пускаха много гадни коментарчета по адрес на Макароница
  • 38 Анатолий Стайков

    8 3 Отговор
    Жамбасеей,кви са тези инсели бе муцка?За таковане стават ли?
  • 39 Култура Миянко

    12 2 Отговор
    Така и не разбрах Мадам Макрон,преди години Мосю ли е била.Ако е така значи Макрон не е Баобаб?
  • 40 ПОЛ

    10 3 Отговор
    НЕЩО ЗА РУСОФОБИЯТА В ЕЛИСЕЙСКИЯ ДВОРЕЦ!
  • 41 Ризата

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "пиночет":

    Кажи къде те сърби бе гейzeрче,мога да те почеша.Естествено надарени с гъст храсталак обичаш ли.
  • 42 Защитата

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Тази статия":

    на руснаците беше само повод,а не причина.
  • 43 Бати Митко ДК

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дете Индиго":

    Дете,дете пък на Вълшебна флейта вече посвирваш.Родителите ти знаят ли или те насърчават?
  • 44 Сократ

    7 3 Отговор
    Този пасквил ми звучи, като в България има туркофобия и всичките ни ценности са само фасада. Макарон заплашва, а руснаците с хляб и сол ли да го чакат?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ксаниба

    4 1 Отговор
    питайте братвята от Коиловци, що е то френкофобия!!!)))
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Накрая

    5 1 Отговор

    До коментар #54 от "Лингвист":

    пак ще отидем до украинофобия,тъй като според някои ,,учени" галите произхождали от Галиция.......
  • 57 !!!?

    5 0 Отговор
    Руски "традиционни ценности" !!!?

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ха ха ха

    3 4 Отговор
    Щом така бясно пищят атлантиците като попарени от руснаците, значи са уплашени.
    Сигурно има верни неща, хахах.

    Истината доста побърква лъжците, които а разкрити. Жалко за западната пропаганда.
  • 60 Това че

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Това е":

    има у нас предатели и безродници като теб които биха продали държавата за шепа копейки и водка не означава че навсякъде е така. Вие копейките много мразите западният свят но никой от вас не отива да живее в московия , нямате банкови сметки в рубли нито руски телевизор и пералня. Вместо това държите спестяванията си в долари или евро и притежавате немски или японски автомобил.

    Коментиран от #65

  • 61 Инселите

    1 1 Отговор
    Вярно е !
  • 62 Ученичка

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ппп":

    Какво е скотове?!
  • 63 франция е едно голямо нищо ако ги няма

    6 2 Отговор
    колонийте и ,които да ограбва и краде ,великобритания също без грабежа от колонийте е пълно блато ,тези силно надценени държави самостоятелно не могат да оцелеят защото не знаят какво е работа и ще се самоизбият и загинат
  • 64 Инна

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "Факт":

    В Русия капиталът за майчинство се изплаща
    при раждане на първо дете - 630,4 хиляди рубли,
    за второ дете - 833 хиляди рубли,
    за третото - 779 хиляди рубли, ако преди това не сте получавали майчински капитал за някое от децата си. Ако сте го получили, тогава те ще ви дадат само сертификат за 450 хиляди рубли.
  • 65 Това че

    4 3 Отговор

    До коментар #60 от "Това че":

    Виждам реално нещата ме прави неудобен за подлогите венцеславещи евро сатанизма?
  • 66 Факт

    2 2 Отговор
    Всеки, който не е готов да бъде натиснат от руския фашистки ботуш автоматично бива обвинен във всички престъпления, които са характерни точно за Империята на Злото.

    Там единствените "ценности" са грабителството и подчиняването и съпроводените с тях терор, убийства, геноцид, етнически прочиствания, и разрушение.
  • 67 фикс

    1 2 Отговор
    Искате да кажете "всичкофобия"
  • 68 френски кроасан

    6 0 Отговор
    Понеже другаря автор очевидно не знае, че се намира в България и за това използва в големи количества всякакви чуждици, нека да обясним що е то „инсели“. Това са група хетеросексуални мъже, които не могат да правят секс с жени и ги обвиняват за това до степен на омраза. Членовете на тази общност се определят като „инсели“.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Меч

    4 1 Отговор
    Френският президент Еманюел Макрон и редица други западни лидери са поръчители на терористичната атака в Crocus City Hall, извършена на 22 март в Красногорск край Москва, няма прошка за това, те не могат да се крият зад имунитета и оттук нататък те не са просто врагове на Русия. Това заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.
    ... Съучастниците са много. Кръгът им се разширява... Много по-интересни са други съучастници или международни спонсори на терористи. И тук, уви, ситуацията е следната: това са висши служители на страните от НАТО.
    Те са различни. Да, и същият Макрон. Неговата реторика, действията му и най-важното - санкциите му за тайни операции с режима на Бандера могат да бъдат квалифицирани като съучастие в терористичната атака от 22 март. Затова любителят на стриди и шампанско се офекали толкова много, че беше принуден сам и чрез свои подчинени публично да отрече участието на Франция в терористичната атака. Очевидно е, че Макрон и редица други западни лидери са спонсори на тази ужасна терористична атака. За това няма прошка. Тук няма криене зад имунитети. И отсега нататък те не са просто врагове на Русия“, написа Медведев.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания