Last news in Fakti

7 Април, 2024 05:48 1 887 7

Дания затвори улица, известна с търговията с канабис

  • кристияния-
  • дания-
  • улица-
  • канабис-
  • дрога-
  • свят

Това е станало в хипи квартала "Кристияния" в столицата

Жителите на известния хипи квартал „Кристиания“ в Копенхаген предприеха мерки срещу търговията са канабис с надеждата да освободят района от престъпни банди след множество смъртоносни стрелби, предаде Ройтерс.

След като бяха толерантни към незаконната продажба на канабис в района, в който едно време е имало казарми, които хипитата през 70-те години на миналия век бяха обявили за своя територия, властите и жителите на „Кристиания“ решиха тази година да разкопаят улицата, известна на местните като „Пушър стрийт“ и да премахнат будките за канабис от нея.

„Свободният град Кристияния“ се превърна в голяма туристическа атракция с повече от половин милион посетители годишно, но увеличаването на насилието сред бандите, свързани с трафика на наркотици в района, тревожи както жителите, така и властите.

„Винаги сме казвали, че подкрепяме свободната употреба на хашиш, но това вече не е възможно“, каза Хулда Мадер, говорител на „Кристиания“. „Искаме улицата отново да бъде наша“, добави тя.

През последните години полицията премахваше будките за продажба на канабис от време на време, само за да ги види възстановени скоро след това.

„Пушър стрийт“ трябва да умре, за да живее „Кристиания“, каза кметът на Копенхаген Софи Хесторп Андерсен пред Ройтерс.

„Сцените на престъпност, които видяхме тук, бяха толкова жестоки... не можем да позволим „Кристияния“ да умира, защото хората не смеят да живеят тук и където местните жители са заплашвани от алчни насилници и дилъри“, добави тя.

През август 30-годишен мъж беше прострелян смъртоносно, а други четирима бяха ранени по улиците на „Кристиания“ в най-скорошната от няколко смъртоносни престрелки, свързани с организираната престъпност в квартала.

Местните днес бяха поканени да си вземат камъчета от разкопания калдъръм на "Пушър стрийт" като сувенир от известната улица, след като полицията събори будките за продажба на канабис там.

„За мен „Пушър стрийт“ всъщност изобщо не е уникална, нали? Свързвам я с насилие, банди, убийства, заплахи и всичко, което всъщност е противоположното на това, което е „Кристиания“, каза Матилде Брандструп, жителка на квартала.

Датската полиция ще остане в „Кристияния“ и в околностите ѝ "докато е необходимо", за да предотврати възобновяването на незаконните продажби на наркотици, каза заместник-главният инспектор Симон Хансен.

Жителите на „Кристиания“ живеят автономно със самодекларирани правила, въпреки че не са признати официално за град в града от властите в Копенхаген.

Датският поп певец Лукас Греъм е роден и израснал в „Кристиания“ и е написал няколко песни за живота си като дете в хипи анклава.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман

    24 2 Отговор
    Да не сте объркали снимката с "Факултето"?
  • 2 това беше много странно

    18 0 Отговор
    е как така шепа хора решават да си направят собствена държава във държавата и това нещо върви вече 50 години??? чувал съм пт познати че там в този квартал всички наркотици са легални а не само тревата а сега се оказва че не било легално и законно а само толерирано от властите но все пак незаконно ?!?!? това ме обърква за канво им е закон след като може да не се спазва и за това спомагат властите?
  • 3 Това е шоу

    12 1 Отговор
    и първата стъпка към узаконяването на марихуаната. Както в Германия!

    По почина на политиците им:- "Всичкото Мара втасала, само не се е сресала"
  • 4 Демократ

    5 15 Отговор
    Всички наркокънали се контролират от Чайна и Рашистан е свърши се.

    Коментиран от #5

  • 5 Трифон

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Демократ":

    Само това ли можа да съчини затъпелия от ежедневното друсане софииски мозак !
  • 6 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    3 0 Отговор
    Путин е виновен.
  • 7 Ний ша Ва упрайм

    3 0 Отговор
    либерастията е в опасност!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания