Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Април, 2024 07:51 3 640 80

Telegraph: Русия използва химическо оръжие от Първата световна война в Украйна

  • украйна-
  • оръдие-
  • окоп-
  • химическо оръжие-
  • русия-
  • руска агресия-
  • свят

Почти на всяка позиция от фронта се пускат по една или две газови гранати на ден, разкрива британската медия

Telegraph: Русия използва химическо оръжие от Първата световна война в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Руските войски провеждат систематична кампания на незаконни химически атаки срещу украинската армия. Това се посочва в разследване на The Telegraph.

Журналистите на изданието са разговаряли с няколко украински войници (имената на героите на материала са променени), разположени на позиции по протежение на цялата фронтова линия. Те разказаха, че позициите им почти ежедневно са атакувани от малки безпилотни самолети, които пускат сълзотворен газ, както и други химикали. Отбелязва се, че използването на такъв газ, който е известен като CS (хлорбензалмаломононитрил, - УНИАН) и обикновено се използва от специалните сили, е забранено по време на война съгласно Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

"Почти на всяка позиция на нашия участък от фронта се пускат по една или две газови гранати на ден", каза Игор, командир на украинска разузнавателна група, разположена край фронтовия град Часов Яр в Донецка област.
Дори тези газови атаки да не са смъртоносни, те обикновено предизвикват паника. Първият инстинкт на бойците е да се измъкнат, казва Игор, но тогава те могат да бъдат нападнати.

Двама други украински войници, разположени в противоположните краища на фронтовата линия, разказват за подобни преживявания. Михайло, командир на пехотно подразделение, разположено в Работино, Запорожка област, където руснаците в момента са в настъпление, казва, че газовите маски са спасили не един живот. Сега войниците му трябва да ги носят винаги със себе си.

Старши лейтенант Слава, чието подразделение е разположено близо до Лиман в Донецка област, заяви, че някои украински части в неговия район са подложени на газови атаки от страна на Руската федерация почти ежедневно.
Една такава газова граната беше предоставена на The Telegraph за проверка от Ребека Мачоровски, американски боен медик и квалифицирана медицинска сестра, която служи в украинската армия. Гранатата е иззета за първи път от военнослужещи от 53-та механизирана бригада, една от бригадите, в които тя работи.

"Моите момчета я извадиха под обстрел, защото никой не вярваше, че са атакувани с химическо оръжие", каза тя.
Експертът по химически оръжия и бивш ръководител на лабораторията на Организацията за забрана на химическите оръжия Марк Майкъл Блум потвърди, че намереният боеприпас е газова граната К-51, която обикновено се пълни със сълзотворен газ.

Освен това Мачоровски заяви, че миналата година е присъствала на един инцидент, причинен от вещество, за което подозира, че е циановодород. Това е смъртоносен безцветен газ, който Западът е използвал като химическо оръжие по време на Първата световна война. Тя каза, че руски дрон е пуснал два боеприпаса, съдържащи неизвестен газ, който имал "вкус на смлени бадеми", върху военните в Донецка област.

Имало е и съобщения за хлор и хлорпикрин - вещество, което обикновено се използва като пестицид и е използвано като химическо оръжие по време на Първата световна война от германските войски.

Официално украинските военни твърдят, че от началото на пълномащабната инвазия руските войски са извършили 626 газови атаки. Ребека Мачоровски обаче твърди, че това е "значително подценяване".

"За съжаление, в настоящата ситуация причините за смъртта на много украински войници не са надлежно разследвани. Просто те са толкова много", обяснява тя.

Нападенията с химическо оръжие са толкова дълбоко вкоренени в тактиката на окупаторите, че украинските войници вече имат специализирано обучение. В един от документите за обучение, предоставени на The Telegraph, се описва нападение срещу украински позиции край град Бахмут в края на миналата година.

"Руски безпилотни самолети пуснаха три химически гранати, вероятно пълни с CS, директно върху техните позиции. Когато войниците се опитаха да избягат, те бяха атакувани от снаряди и дронове, пускащи конвенционални гранати.

Ръководството за обучение казва на войниците да останат на място и да изтърпят първите няколко минути на излагане на сълзотворен газ, вместо да бягат от бойните си позиции. В документа се казва, че след първите няколко минути на излагане ефектът на газа отслабва", пише изданието.

Проблемът обаче се усложнява от факта, че украинските военни не винаги получават защитно оборудване. Освен това те често не са с високо качество.
"Имаме противогази, но в почти всички случаи те са много стари, от съветската епоха, и не са много ефективни", казва войникът Игор.

От началото на войната руските окупатори многократно прибягват до използването на химическо оръжие срещу украинските защитници. По-специално, врагът го използва по време на боевете за Мариупол. Тогава беше съобщено за вероятна употреба на "Зарин".

През януари 2024 г. представителят на Центъра за изследване на трофейни и съвременни оръжия и военна техника капитан Андрий Рудик заяви, че руските окупатори за първи път от 1969 г. насам са използвали срещу Въоръжените сили на Украйна забранено химическо вещество в гранати. Според него за първи път трофейни образци на съветската газова граната К-51 и на руската същинска граната "РГР" са били заловени през февруари 2022 г. в Киевска област в изоставените позиции на окупаторите.

Използването на химическо оръжие е забранено от Конвенцията за забрана на разработването, производството, натрупването, използването и унищожаването на химическо оръжие от 13 януари 1993 г. Като средство за водене на война не могат да се използват и химически средства за овладяване на безредици (напр. сълзотворен газ).


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лъжа

    104 125 Отговор
    Но карай да върви пропагандата

    Коментиран от #15, #16, #20, #27

  • 3 горски

    110 111 Отговор
    Старите номера,от Сирия и Ирак...Само дето ги няма белите каски.....И разбира се Русия е ядренна държава,и ако брититата прекалят със солта,може някой да стане солен чироз.

    Коментиран от #64

  • 4 ХАХАХА

    111 110 Отговор
    Абе то така и Блеър каза ,че сядам има химическо оръжие ,та "хуманистите "нахлуха в Ирак, същото и в Алепо сини каски кАзаха, че Асад е използвал такова оръжие ,та и сърцераздирателни снимчици бяха показани пък то се оказа ,че самите каски са го използвали. Така ,че телеграфа е само един пропагандор на лъжи.

    Коментиран от #12, #34

  • 5 Отец Дионисий

    39 17 Отговор
    Господ да ги благослови!Амин!

    Коментиран от #51

  • 6 ,Стана

    104 15 Отговор
    Съвсем малоумна пропагандата.
  • 7 Р.К.И.

    19 87 Отговор
    Москво е в агония. Плъхат когато е до стенат плюе отрова. Всичко, ВСИЧКО ще вакрат, защото усещат, че умират.

    Коментиран от #43

  • 8 Хахо

    101 17 Отговор
    Много рано сте започнали с анти руската пропаганда мисирки, още преди 8ч! ! Неделя е, няма ли почивен ден за вас? Или имате някакъв норматив за брой подобни статийки на ден, които трябва да пуснете, за да си заслужите заплатката?
  • 9 Хохо Бохо

    74 11 Отговор
    Ма то не е вейна ве мисирки. СВО е, полицейска акция срещу нацисти и терористи
  • 10 Теле граф

    72 9 Отговор
    "Имената на героите са променени", както и фактите, датите и източниците.
  • 11 Хората говорят

    65 13 Отговор
    Интересното е, че и окупаторите бази в България изглежда експериментират с био, химио и ядрено оръжие. Такива неща се приказват. Интересното е, че са си го написали даже и на сайта на войната, който поддържат.
  • 12 Хихи

    63 13 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХА":

    Ето къде е изчезнало химическото оръжие от Ирак , дали са го на руснаците 😂😂🤣
  • 13 име

    64 11 Отговор
    Всички методи за борба с паразитите са приемливи. Но в случая предполагам че е вярно колкото и хим. оръжия на Садам или на Асад .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ТИГО

    75 53 Отговор

    До коментар #2 от "Лъжа":

    Както е лъжа силата на "Руската Мечка" и "Традиционните православни ценности в Русия" !! Първото се доказва с повечето войни които са водили ,там зимата и "разпутицата" ги спасява както и абсолютното незачитане на живота на хората си "Колкото повече толкова повече" и мачкане на човека като индивид !! Традиционните православни ценности в Русия там положението е още по трагично КГБ е на върха на попската власт ,полуграмотни мужици дето лочат алкохол и пребиват жените си ! Пълно е с клипове на села и паланки дето падат стават разни алкохолици ! Както е пълно с Руско домашно п0рн0 на разни акохолни партита и чукане до несвяст! !! Даже и УДО Диркшнайдер пее ".Поезд по Росии ..100 грам и вперьод " ! Иначе викат "Слава " но децата на "Велможите" са на запад ! Е това е " Руский мир " простотия .кал.водка и кражби ! Ограбване на и без това бедните хора за да са добре 1000 човека от "Нашите" Болшевизъм износ на революция и терор ! Е на това се кланяте "Русофили"

    Коментиран от #17, #62

  • 16 Болшинството окупатори

    30 19 Отговор

    До коментар #2 от "Лъжа":

    завършват живота си в Украйна брутално...

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 УКРАЙНА🇺🇦

    45 52 Отговор
    Тровете ги и вие смърт на рашистите
  • 19 Някой

    55 44 Отговор
    Вижте, това 3 опит за внушение! Русия си е унищожила всичките си химически оръжия под международен контрол. Не може да се каже същото за американците.

    Коментиран от #31

  • 20 Хахахаха

    42 38 Отговор

    До коментар #2 от "Лъжа":

    Има ли още някой да им вярва на глупостите?😂😂😂😂😂
  • 21 Това е бившия СССР

    9 14 Отговор
    Това не е царска Русия
  • 22 Аз съм

    16 25 Отговор
    Скрипал, Новичок, оживял, Русия. Спортисти, наркотици, Олимпиада, Русия, неутрален флаг, без химн. Химически отровни вещества, първа световна война, Украйна е в СССР, Русия. Великобритания, колонии, монархия, всичко е притежание на монарха дори и истината.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 1234

    14 45 Отговор
    Те и оръжия използват от ПСВ и ВСВ война, но най вече старата руско-съветсща тактика пускат на талази крепостни.За две години над 400 000 Груз 200 барабар с над 25 генерала а офицерите са хиляди.
    Отговорност за бездарното водене на войната в руския крепостен свят никой не носи.На диктатора или касапина както още го наричат путя никой не смее да му каже нещо.
    Милиони бих казал милиарди хора са радостни, че не са руснаци и ,че не живеят в това мрачно блато наречено русия.

    Коментиран от #80

  • 27 Което не ви изнася

    33 20 Отговор

    До коментар #2 от "Лъжа":

    все е "пропаганда", нали? 🤣
  • 28 Царска Русия нямаше да започне война

    24 16 Отговор
    Царска Русия щеше да са 1 млрд руснаци
  • 29 Противогаз

    26 30 Отговор
    Те расняците са още в първата световна война
  • 30 От страни

    41 9 Отговор
    И както винаги някой от фронта на име Слава или Вася е расказал. Други доказателства няма. Ей ония краварите поне ги плакнеха с маркучи за да имитират газова атака в Сирия а тия го удариха на евтина лъжа "некой си бил казал". И по рано така лъжеха че го е видял лично и даже искал да го снима с смартфон ама му паднала батерията та не можал. Май някой требва да си вземе име на весника "Лъжи". Между другото - смърт от такава бойно отровно вещество се доказва на раз. Ако е имало таково нещо да са оревали света до сега.

    Коментиран от #76

  • 31 Онзи ден

    28 8 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    Имаше интервю с наш професор. Той твърди, че в сайта на Пентагона има изнесена информация, че в България, правят био, химични и ядрени опити.
  • 32 Хаха

    16 9 Отговор
    Руснаци се бият с руснаци. За радост на евреите. Няма ли да се усетят скоро
  • 33 Дедо ви...

    26 7 Отговор
    Да де само дето гранатите които се пускат от безпилотниците на укровермахта са американски и английски
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Лудиев

    26 4 Отговор
    На нея там всичко и е от Първата и Втора световна войни. Странно как обаче побеждават толкова рекламирани оръжия. Най се радвам за неубиваемия Абрамс, който точна така го рекламират по техните военни сайтове - неубиваем!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 😆😆😆

    30 4 Отговор
    Как пък не можаха да намерят един грамотен и независим "журналист" във факти, пускат се само кухи и тъпи статии 🙄👏👏👏
  • 40 ТИГО

    4 17 Отговор

    До коментар #25 от "Хахах":

    Мале колко си пр0ст ,как са ти забили в тиквата че като имаш мнение си ПП-ДБ ! Мале колко т@пи пeдeхрасти сте следовниците на "П0сраждане" !! Слабаци ,ниска топка ..!
  • 41 Урюрвкос

    7 4 Отговор
    а пък в тубата филмчета как украинците ги поливат с химикали
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ТИГО

    2 6 Отговор

    До коментар #42 от "Кирил Петков":

    върна! х100

    Коментиран от #47

  • 45 Иво

    30 5 Отговор
    Нещо е обърната информацията за да бъде в тон с евроатлантическите проукро ценности. Украина използва химически и биологически оръжия разрабитени в американските биолаборатории в украина. Пропагандата ви е доста слаба! Явно вече нямате капацитет
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ТИГО

    2 4 Отговор

    До коментар #47 от "Христо Иванов":

    ЗЕМИИИ

    Коментиран от #70

  • 49 Фантазията е лъжа

    21 4 Отговор
    Както е тръгнало, ще почнат да мятат трофеи от войната с Наполеон.
    Приказките са художествена измислица за забавление, но войната е много сериозно и страшно нещо. Ако не вярвате, прочетете романа на Ремарк "На западния фронт нищо ново"
  • 50 русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО

    2 20 Отговор
    Нищо чудно.От терористи какво друго да очакваш
  • 51 русия е ислям

    4 25 Отговор

    До коментар #5 от "Отец Дионисий":

    Господ да затрие русия и подлогите й! Амин!

    Коментиран от #68, #72

  • 52 В.В.П.

    19 4 Отговор
    Сълзотворен газ се използва и в демонстрации и стачки..Но като цяло ,Англичаните си измислят глупости..Никой не вярва на тия негодници..Трябва да се ликвидира врага ,не да се разсмива и да плаче..работете момчета ..!
  • 53 В.В.П.

    17 4 Отговор
    Британците ,бавно ,но сигурно затриват Окропистан..с хим оръжие лопати ,хладилници печки ,и танкове от ВСВ...Ахахаха..Потресаваща глупост.
  • 54 Путин гол до кръста на кон

    2 16 Отговор
    Шойгу, шойгу...щи загрея врата аз на тебе! Колко време ще се моткаш с тази трудневна специальная аперация бе, бастун! Егати мотльото!

    Коментиран от #55

  • 55 Дебелян Бекапеевски

    3 10 Отговор

    До коментар #54 от "Путин гол до кръста на кон":

    Загрей му врата на тоя, че найш и на мен как ми обърка нищата! Уж три дни...колко вече чакам!!!!!
  • 56 Иди вярвай на кравари,

    23 5 Отговор
    един път твърдят, че кравари не се бият в Украйна, сега краварка открила граната!? " Ребека Мачоровски, американски боен медик и квалифицирана медицинска сестра, която служи в украинската армия.!? Без коментар!

    Коментиран от #58

  • 57 Една жена казала,

    20 2 Отговор
    че чула на пазара друга,която чула от нейна позната....пълни глупости!За повече от две години не се научихте да правите добра пропаганда!И деца няма да ви повярват!

    Коментиран от #59

  • 58 Путин гол до кръста на кон

    1 14 Отговор

    До коментар #56 от "Иди вярвай на кравари,":

    Мальчик! Успакой топката! Тая е наша бе! Как си мислиш ти държим всичко под контрол?
  • 59 Путин гол до кръста на кон

    2 15 Отговор

    До коментар #57 от "Една жена казала,":

    Коя жена? Онази дето вдигна празен лист на Красния площад в Маскве ли? Тя е в тюрмата! Успакой ся!
  • 60 един от стадото

    21 2 Отговор
    зарин, зоран, табун. Учехме ги на времето в казармата, после ни бутаха в едни камери и пускаха сълзотворен да проверяват противогазите ни. Имаше и възмутени, абе да не сме в ПСВ. Офицерите само ръмжаха и викаха- всички в камерата, не се обяснявай. После при разбора, по спокойни вече обясняваха. Момчета, казваха, тренирайте и не вярвайте на конвенции и обещания, всички имат газ и няма се колебаят да го ползват. От куршум се умира, от газ пак се умира, но в мъки..Същото казваха и за пехотните мини. Във войната правила няма

    Коментиран от #75

  • 61 От страни

    7 3 Отговор

    До коментар #46 от "ТИГО":

    Отпред те виждам. И леко наведен. И се държиш за палците. Ама има да чакаш некой брадат от ИДИЛ да те посети.
  • 62 Булпсихопатъ

    18 3 Отговор

    До коментар #15 от "ТИГО":

    Нищо по различно от реднеците в САЩ и селските бекове в "европейска" България. И като цяло почти навсякъде е същото. Само в Амазонските джунгли има племена дето живеят спокойно и справедливо ,без да са високообразовани и високотехнологични.
  • 63 Джак Спароу

    14 3 Отговор
    "Пиратската кална пропаганда, най-добрата кална пропаганда!"
    Запомнете го!
  • 64 АРГОН

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "горски":

    Таке е.
    Нескопосната хазарска антируска пропаганда зорлем направи българите русофили.
  • 65 Ксаниба

    9 4 Отговор
    И дронове камикадзета от монголското машествие!! А високотехнологичните бандковски оркри, риват за пво и всичко друго, щото нямат тяхно ни от монголско, ни от първа световна!!!
  • 66 БеГемот

    9 3 Отговор
    Ми така се гонят плъхове от дупките ...и става ясно ,че това не са бойни отровни вещества а сълзотворни и подобни ....най вероятно е инициатива на месни взводни или ротни командири на терен...
  • 67 Аз съм веган

    13 4 Отговор
    Това е самата истина! Лично гледах как отровените пушеха по време на снимките!
  • 68 Ха ха ха

    8 3 Отговор

    До коментар #51 от "русия е ислям":

    Най турската държава в ЕС с 10 % турци е България/Евростат
    Русия с 4% мюсюлмани /ООН
    Марш да се молиш на Монголското куче Тангра татар
  • 69 След

    3 4 Отговор
    някой ден -от Руско-Японската война.....после от Руско- Турската....молете се да не дойдат варягите.
  • 70 д-р Ох Боли

    6 2 Отговор

    До коментар #48 от "ТИГО":

    Успокой топката или пращам санитарите за електро терапии и студени душове.
  • 71 стоян георгиев

    1 10 Отговор
    И това няма да им помогне на руснаците.

    Коментиран от #73

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ОПЕТАТОР НА ВОДНО ОРЪДИЕ

    10 2 Отговор

    До коментар #71 от "стоян георгиев":

    ЗНАЧИ СЪЛЗОТВОРНИЯТ ГАЗ Е РАЗРЕРЕШЕН СРЕЩУ ЦИВИЛНИ АМА НЕ И СРЕЩУ ВОЕННИ
    АМИ СИГУРНО УКРАИНЦИТЕ СА БИЛИ ПО БЕЛИ ГАЩИ И РУСНАЦИТЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ ЧЕ СА ВОЕННИ
    А ВОДНИТЕ ОРЪДИЯ И ТЕ ЛИ СА ЗАБРАНЕНИ
    ДА ЗНАМ ДЕ
  • 74 Бегай!

    7 1 Отговор
    Глупост,след глупост. Тези вещества се ползват при масови безредици. "Химически пагубни" отровнии газове били 😁
  • 75 Зейфод Бийблброкс

    7 0 Отговор

    До коментар #60 от "един от стадото":

    Зоман се казва вторият газ, но и "зоран" е яко име за газ :) Имаше и един Би-Зет (BZ), "по-весел" и не непременно смъртоносен. За негов вариант бяха обвинили Ирак, че произвежда и складира... после се оказа че няма. Да не забравяме и Колин с епруветката "антракс" на трибуната в ООН...
    Учеха се много работи преди години и в училище, и в казармата, и се четяха книги - едно занимание, което днешните ученици не обичат да упражняват.
    Иначе газ се ползва и от руснаци и от украинци. Това не е новина. Ако си спомням правилно, украинците първи започнаха с нервно паралитичен още 2023. Има и видео клипове (Ukrainian Military NATO Mercenaries are using Nerve Gas - в yt), не са много приятни, натровени войници с пяна от устата. Руснаците предимно ги одимяват със сълзотворен и дразнещи газови варианти за да ги изкарат от дупките и после... съдба. Истината е такава, че на война като на война, както си писал.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Дълго_Име

    6 0 Отговор
    Хайде, тръгна поредната позабравена опорка от войната в Ирак - за химическото оръжие. Само, че сега на осранния фронт! Ама тогиз имаше един генерал Пауъл, който размахваше бял прах в ООН-ето, а то после се оказа прах за пране! Къде го сегинкана, тоз "нов" краварски генерал? Ало "Телеграф" спиш, намери го!!! Иначе файда йок, само кьорфишек!
  • 78 Марков

    3 0 Отговор
    Твърде дълго статия за нещо, което прилича на инсценировката в Буча. Да са живи и здрави!
  • 79 Алхимик ДС

    4 0 Отговор
    Става горещо на фронта .
    Дайте да пуснем номерата от Сирия и Ирак .
    Стреляхме по Запорожката АЕЦ - не стана .
    Химическо WMD ?
  • 80 Ам Амног О'ситъп

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "1234":

    Да. Те с лопати и колове отиват да мрът ,ей така. Даже не знаели какво е Старлинк ,айфон и дрон. Директно от Сибир ги завличат там шаманите, свалят ги от дърветата и ги товарят на танкове Т 3,4 Не 34 а именно 3,4. И после груз. И 200 и 300 и 4000,даже.
Новини по държави: