Last news in Fakti

8 Април, 2024 04:47 728 3

Демонстрация в Йерусалим настоя за освобождаване на държаните заложници в Газа ВИДЕО

  • израел-
  • заложници-
  • газа

Семействата на някои от пленените са обезпокоени, защото предишните кръгове на преговорите не дадоха резултат, а вече има починаха в плен

Хиляди демонстранти се събраха в неделя в Йерусалим с искане за освобождаване на около 130 заложници, които все още са в Газа след нападението на „Хамас“ на израелска територия преди точно шест месеца, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

При атаката бяха убити около 1200 души, а 253 бяха взети за заложници, включително деца, възрастни хора, цивилни и войници. Около половината от тях бяха освободени като част от краткосрочно споразумение за примирие в края на ноември.

Разговорите за ново примирие, което би включвало освобождаването на още десетки заложници, бяха подновени в Египет в неделя.

Семействата на някои от заложниците са обезпокоени, защото предишните кръгове на преговорите не дадоха резултат, а заложници вече починаха в плен.

Макар че родители на заложници призоваха на неделната демонстрация премиера Бенямин Нетаняху да направи повече за връщането на близките им, ораторите на митинга се придържаха към аполитични послания и се фокусираха върху болката си и върху нуждата от бързо завръщане на любимите им хора в домовете им.

Според социологическо проучване, разпространено в неделя от израелската телевизия N12 News, 56 процента от запитаните казват, че правителството не прави достатъчно за връщането на заложниците, а 39 процента са на обратното мнение.

През последните седмици протестите срещу правителството на Нетаняху се засилиха, а някои критици го обвиняват, че умишлено бави постигането на споразумение.

Някои от демонстрациите, организирани от групите, които поведоха масовите протести през 2023 г., настояват за произвеждането на нови избори. Социологически проучвания, проведени след нападението на „Хамас“ на 7 октомври, показват, че на избори Нетаняху би бил победен от центристите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краварска медия

    3 1 Отговор
    Демонстрацията е срещу премиера им, мисирки лъжливи
  • 2 Хммм

    1 0 Отговор
    Няма шанс за заложниците. Тези примати от ХАМАС знаят много добре това и рекетират Израелското Правителство. Затова пускайте помпите в тунелите на ГАЗА и окончателно приключвайте с ХАМАС. Незабвана АТАКА на град Рафах и унищожение на всички терористи. Това е.

    Коментиран от #3

  • 3 ......

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хммм":

    Незабавна АТАКА на град Рафах и унищожение на всички терористи. Това е.