Last news in Fakti

8 Април, 2024 07:58 3 254 9

Бразилският съд започна разследване срещу Мъск поради обвинения за възпрепятстване на правосъдието

  • илон мъск-
  • бразилия-
  • разследване-
  • съд-
  • обвинения-
  • възпрепятстване-
  • правосъдието

Нито Мъск, нито бразилските власти са разкрили досега за кои профили има издадено разпореждане за блокирането им

Бразилският съд започна разследване срещу Мъск поради обвинения за възпрепятстване на правосъдието - 1
Снимка: БГНЕС

Съдията в Бразилския Върховен съд, Александър де Мораеш, започна разследване срещу Илон Мъск за възпрепятстване на правосъдието, свързано с неговата социална платформа "Екс", съобщи Ройтерс и БТА, цитирайки документи от съда.

Мъск оспорва решение на Мораеш, с което се разпорежда „Екс“ да блокира определени профили.

По-рано в неделя Мъск написа, че „Екс“ ще вдигне ограниченията върху профилите с аргумента, че са противоконституционни.

Нито Мъск, нито бразилските власти са разкрили досега за кои профили има издадено разпореждане за блокирането им. Мораеш разследва „дигитални милиции“, обвинявани в разпространението на фалшиви новини и послания на омраза по време на управлението на бившия президент Жаир Болсонаро. Съдията води разследване и на предполагаем опит за преврат от страна на Болсонаро.

В събота в публикация в „Екс“ Мъск обвини Мораеш в „неприкрито и многократно“ предателство към конституцията и народа на Бразилия. „Този съдия наложи огромни глоби, заплаши наши служители с арест и прекъсна достъпа до „Екс“ в Бразилия. В резултат ние вероятно ще изгубим всичките си приходи от Бразилия и ще се наложи да затворим офиса си там. Но принципите са по-важни от печалбата“, написа Мъск.

Милиардерът се зарече да оспори по съдебен път разпореждането за блокиране на профили в „Екс“.

Мораеш отвърна в неделя, като прибави Мъск към разследването, което води по въпроса за фалшивите новини в социалните медии, и започна процедура за възпрепятстване на правосъдието.

В изявление съдията заяви, че ако „Екс“ не се съобрази със съдебното разпореждане да блокира профилите, ще бъде глобена с равностойността на 19 740 долара на ден.

Лявото правителство на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва изказа подкрепа за Мораеш.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Факти

    5 17 Отговор
    Мъск изгуби милиарди от сделката за Туитър, само за да превърне платформата в мегафон на Тръмп и Путин. Това е доста съмнително. Всъщност, като се замисля, Тръмп работи за себе си, тоест за свръх богатите. Той сваля данъчното бреме от тях и го прехвърля на средната класа. Това обяснява защо Мъск е с Тръмп и съответно с Путин. Той просто си гони интереса. Може и да е изгубил няколко милиарда от Туитър, но като върне Тръмп на власт, ще спечели много повече.

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 4 Хи хи хи

    5 1 Отговор
    бъгарския Елон е прозрял"истината" и се е изложил /мотивирал/ с "факти"
  • 5 българин 777

    8 1 Отговор
    боли го шмайзера
  • 6 Либерали -> Марксисти/Комунисти/Боклуци

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Факти":

    Туитър/Х е с рекордна посещаемост, откакто Елън е собственик, така че не лъжи. Единствените факти са, че преди Мъск да стане собственик, либералите са оказвали натиск върху социалната мрежа, за да цензурира опозицията и всички, които имат да кажат нещо негативно за нелегалната миграция, за подмяната на историята, за джендър идеологията и тн. Това се случва и в Бразилия. Тамошните леви бавно, но сигурно, отиват към тоталитарен режим и искат да притиснат Мъск да им съдейства.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Без коментар

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Факти":

    Били обяснил, каква е връзката с Путин в свободното ти съчинение по Български език?
  • 9 флипп

    3 2 Отговор
    Глупости, в Бразилия американците направиха преврат както в Украйна, и в момента инсталираното от тях правителство прави тоталитарен преврат, гази конституцията и налага зверски диктат, бразилците пишат за това в Х, единствената относителна свободна онлайн платформа, и на диктаторите не им допада. В момента събитията там се развиват много бързо, ни показва какво ще се случи в САЩ ако демократите успеят да овладеят the supreme court.
Новини по държави: