Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Април, 2024 12:36 4 131 65

Завладяна и разпарчетосана: руският план за Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • владимир путин-
  • путин-
  • дмитрий медведев-
  • кремъл-
  • полша-
  • окупация-
  • унгария

Руски политици ту казват, че Украйна трябва да стане руска, ту говорят за поделяне на страната между Русия, Полша, Румъния и Унгария. Какво всъщност искат руснаците?

Завладяна и разпарчетосана: руският план за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Дмитрий Медведев определи споделените от него наскоро в Телеграм предложения за край на войната срещу Украйна като "мека руска мирна формула", пише "Франкфуртур Алгемайне Цайтунг". Изданието цитира плана, първа точка от който е "пълната и безусловна капитулация на бивша Украйна". "Мирната формула" на Медведев предвижда оттам нататък саморазпускане на украинската държава и международното признаване на цяла Украйна за руска територия.

Тези изявления на Медведев не са изненадващи, отбелязва ФАЦ. Все пак след ислямисткия терористичен удар срещу "Крокус сити хол" в Москва той бе първият, който обвини за това Украйна. Той също така неведнъж е наричал Киев "руски град", а за Украйна казва, че "това е без съмнение Русия".

От чие име говори Медведев не е много ясно, коментира и "Нойе Цюрхер Цайтунг" - от свое, от името на Кремъл или на човек, който с обидните си изказвания проверява настроенията? Безполезната му официална функция на заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и предисторията му на президент и министър-председател по волята на Путин подказват, че верният отговор вероятно е "и трите". Изказванията му потвърждават едно - особено от 22 февруари 2022 година Русия има една цел - да лиши Украйна от нейната независимост, пише още швейцарското издание. И Кремъл няма да се успокои, докато не постигне тази цел.

Полша щяла да окупира Украйна, не спират да повтарят в Москва

Медведев направи изказванията си в началото на март на форум в Сочи, където обаче зад гърба му се виждаше карта, влизаща в противоречие с неговите думи, посочва германското издание. На нея Украйна е разделена между Русия, Полша, Румъния и Унгария, а само около столицата Киев е останало нещо, което може да се разбира като украинска държава. Бившият руски президент и премиер не за първи път показва тази карта - тя бе публикувана в неговия канал в Телеграм още през юли 2022 година с твърденията, че така "западните анализатори" виждали бъдещето на Украйна. Кои са тези западни анализатори така и не става ясно, посочва ФАЦ.

Руската пропаганда редовно се възползва от подобни наративи с очевидната цел да сее недоверие и враждебност - ту под формата на отровна покана към тези, които биха спечелили от разделянето на Украйна, ту като инсинуация за истинските им намерения. Владимир Путин също говори сериозно за подобен сценарий, отбелязва ФАЦ. В интервю за държавната телевизия той скицира едно хипотетично развитие, съгласно което полски войски навлизат на територията на Украйна и там защитават границата към Беларус, за да могат украински части да бъдат изпратени срещу Русия.

Ако се стигне дотам, "полските войски няма да си тръгнат никога", посочи Путин. Тъй като поляците "биха искали да си върнат областите, които смятат за исторически свои и които Сталин им е взел и дал на Украйна". Полският "пример" би могъл да бъде последван и от други държави, които след Втората световна война са загубили част от териториите си - като Румъния и Унгария, става ясно още от думите на Путин.

Полша и Румъния отхвърлят руските дезинформации

Близки съратници на Путин като ръководителя на руското разузнаване Сергей Наришкин и секретаря на Съвета по сигурността Николай Патрушев отдавна твърдят, че Полша правела съвместно със САЩ, Румъния и Унгария заговор за окупацията на част от Украйна. На всяко пътуване на високопоставени полски политици в Украйна от руското нападение насам и всяка доставка на оръжие от Полша руската пропаганда отговаря с хипотези за планове за нападение от страна на Варшава, пише ФАЦ. Изданието подчертава, че Полша и Румъния, за разлика от Унгария, остро отхвърлят тези изявления, които определят като "глупости" и "дезинформация".

Руските твърдения се базират на това, че във времето между двете световни война западната част на днешна Украйна е принадлежала на Полша, Румъния и Чехословакия. В края на Първата световна война и по време на германската окупация през Втората световна война поляците и украинците влизат в кървави сблъсъци във връзка с господството върху спорните райони. Пикантното е, че Путин, Медведев и другите руски функционери не говорят за словашките, а за унгарските териториални претенции, изтъква ФАЦ. Това показва как според тях големите държави биха могли да игнорират малките, защото спорният район около Ужгород попада в унгарски ръце едва през 1938 година след поражението на Чехословакия от страна на Хитлер, припомнят авторите на материала Фридрих Шмид и Райнхард Везер.

"Границите на Русия не свършват никъде"

Историческата конкретност и яснота така или иначе не играят роля за тези московски фантазии. Това важи и за картата на Медведев. Тя признава за румънски региона Виница, който във времето между двете войни принадлежи на Съветския съюз. Но пък Молдова, която тогава е била част от Румъния, остава независима, включително отцепническото Приднестровие. В този район, който вече неведнъж е искал присъединяване към Русия, са разположени 1500 руски войници, отбелязва ФАЦ.

Различните руски теории за бъдещето на Украйна имат едно решаващо сходство - те отхвърлят правото на страната на съществуване. Оттам нататък вече остава неясно какви териториални цели преследва Москва в Украйна, а вероятно и в други посоки. Водещите пропагандисти споменават какво ли не - Казахстан, Грузия, дори Полша. На форума в Сочи Медведев изтъкна изказването на Путин от края на 2016 година, което гласи: "Границите на Русия не свършват никъде".

Биляна Михайлова редактор


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    37 17 Отговор
    Соросоидчетата Знаят преди Путин дори къв е Плана за окрайна! Със лекото няанс, че Моше пак трепа във Палестина де.
  • 3 Време е!

    41 19 Отговор
    Дано по скоро се случи, всеки да си вземе неговото от Украйна!
  • 4 Баш Батка

    8 22 Отговор
    Това плана за Дписи (пишсрез) и ГРОП (саша) ли е? Ааа не за путя, извинети!
  • 5 От страни

    42 10 Отговор
    В книжарницата:
    - Моля да ми дадете картата на Русия.
    - За коя дата?

    Коментиран от #48

  • 6 каква украйна

    36 17 Отговор
    кви пет лева бе,рашките си зимат квото требва а другото го залесяват с катюшите и монсанто в жопе
  • 7 генерал Иван Колев

    15 37 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    "Нашествениците ще бъдат бити и прогонени"

    Коментиран от #9

  • 8 Селянин

    50 9 Отговор
    Тези дето купиха Украйна без пари, сега вият до небето от злоба.
    Купили си на 08.09.1944 фабрика умниците.
  • 9 честен ционист

    20 5 Отговор

    До коментар #7 от "генерал Иван Колев":

    Да се беши писал Симеон Дянков. Някой можеше и да ти се върже.

    Коментиран от #52

  • 10 РЕАЛИСТ

    19 45 Отговор
    Русия разбра,че нищо няма да постигне на бойното поле и започна да търси оправдание за позора си пред крепостните.

    Коментиран от #37, #43

  • 11 Изкукуригал

    44 18 Отговор
    Украина е изкуствена държава тя е част от Русия

    Коментиран от #12

  • 12 аааа

    17 34 Отговор

    До коментар #11 от "Изкукуригал":

    Русия е изкуствена държава. Тя е част от Волжка България.

    Коментиран от #16

  • 13 Разбира се

    37 6 Отговор
    Трябва да сме сигурни, че това са "плановете на Путин" , особено щом са разкрити от такива истеритетни издания като Дойче веле и цюрюхер къв там си цайтунг.

    Коментиран от #25, #49

  • 14 Ризата

    9 25 Отговор
    Плна на дъртака от кремъл беше както в Чечня да я сравни със земята после да инсталира някоя марионетка предател тип Кадиров и нещата да са му ок ама тегави излезнаха тия укри

    Коментиран от #18

  • 15 Папата съм

    30 4 Отговор
    Каза ви се да вдигайте белия байряк, пАри нема, действайте!
  • 16 Ти си част

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "аааа":

    От психиатричната клиника и е време да се прибираш за лечение.
  • 17 Съдията Дред

    24 2 Отговор
    Нас никой не ни бръсне за сли ва, ще се чудим кой ще асимилира българите в Бесарабия, укрите или румънещите. И ще мълчим, както снахичката мълчи за Газа.

    Коментиран от #21

  • 18 Ха ха ха

    21 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ризата":

    Щото наркоманчето 6/35 не е марионетка а, или фон Лайян, Киро Тъпото и пр.Тикви и Резняци

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Аспарух

    6 23 Отговор
    Където мине дивата монголоидно-чечено-руска орда всичко става пустиня.Руски свят за русороби

    Коментиран от #29, #31

  • 23 Абе

    21 6 Отговор
    Украйна не е способна да съществува като самостоятелен държавен субект. Украинците нямат държавна традиция. В краткото време, когато им беше дадена такава възможност те се провалиха напълно. Да ги бутат в ЕС, това е единственото им спасение да съхранят, макар и само формално, на книга украинската държавност, до момента, в който ЕС прерастне в държава.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 стоян

    0 18 Отговор

    До коментар #13 от "Разбира се":

    До 13 ком - прочети статията - това са размишления и мераци на дребната пияна малка мечка бивш президент на мордор
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Додо

    29 0 Отговор
    Колективният Запад закачи Укрия на кукичката и зачака Големият улов.
    После видя ,че стръвта се разпада,а на кукичката виси табелка с трипръстово съчетание.
    Колективният се нерви,че е похарчил сума пари за въдица,джип,бензин ,време ,а в наличност само тази табелка.Нормално.
  • 28 Разбира се

    12 7 Отговор
    ЕС ще бъде държава в недалечно бъдеще. Германия и Франция ще са де факто управителите на тази нова държава. Западна Украйна може да бъде интегрирана в тази нова държава. Източна Украйна вече се контролира от Руската федерация.

    Коментиран от #30, #32

  • 29 Ха ха ха

    6 10 Отговор

    До коментар #22 от "Аспарух":

    Молили сте се на Монголското куче Тангра бе кутригур
    Руснаците са викинги

    Коментиран от #45, #55, #56

  • 30 ЕС и Нато

    21 0 Отговор

    До коментар #28 от "Разбира се":

    Изчезват
  • 31 Бивш канадец

    18 2 Отговор

    До коментар #22 от "Аспарух":

    Напълно си прав. Има и нагледни примери- Виетнам, Лаос, Камбоджа, Сирия, Либия, Ирак...

    Опааа...там май минаха САЩ?
  • 32 Но източно

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Разбира се":

    от Днестър, а не от Днепър!
  • 33 Интеграция в ЕС

    6 12 Отговор
    му е майката. Да минат на управление на Брюксел, защото оставени на себе си украинците ще се погубят напълно. Нямат опит и традиция. Не успяха да поддържат държавност. В ЕС ще ги управляват по ефективно.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 3.14К

    16 0 Отговор
    Билянче, колко гроша заработи за примитивно написания текст? Това върви само за пред хората на Урсула и " пълководеца" Макрон.
  • 37 Реалността е

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":

    че си ПП-ДБпедал!
  • 38 Горките

    11 0 Отговор
    и те като нас, ако не ги поставиш в рамките на някаква по-голяма политическа организация не могат да се оправят сами. Те затова искат в ЕС колхоза. Иначе загиват.
  • 39 Това е.

    22 0 Отговор
    Русия да си прибере Новорусия и Малорусия,.а Украйна да се прибере в реалните си граници в Галиция. Надареният се оказа неблагодарен негодник и дарителят си връща даренията. Без излишно разтягане на локуми това е планът. А има и по лош вариант, ако киевската върхушка още се назлъндисва...
  • 40 Ризата

    1 14 Отговор

    До коментар #35 от "Ха ха ха":

    Не изпадай в истерии азиатски колкото и да те боли тувийската душа наркоманите са у кремъл
  • 41 Под

    4 4 Отговор
    шапката на Брюксел ще им е най-добре. Както винаги са били в състава на големи империи - Руската и СССР. Сега трябва да ги вкарат в ЕС. Може би западните части, защото на Изток вече е Руската федерация.
  • 42 Човек с памет

    16 1 Отговор
    Пише го на сайта на Президента на РФ от 24.02.2022: Демилитаризация и денацификация. Преведено: никаква военна заплаха откъм бивша Украйна или територията и, никакви неонацистки погазвания на правата на рускоговорящите (ЕС също има принципи за правата на хората с друг майчин език).
    Тези цели могат да бъдат постигнати и с преговори (като в Истанбул, април 2022, прекъснати от Украйна), и с много бой. Засега върви многото бой, но може и пак да има преговори, само че не става с фурнаджийски лопати (Макрон, Меркел, Порошенко казаха че подписите им нищо не струват).
  • 43 Вобще

    16 2 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":

    Нищо не постига хахахахха.
    Гледал ли си картата на украина 2022 и сега
    Я виж де е азовско море в момента и територията на домбаска област , да не говорим за херсовска запорожие и тн ...нищомне постига да

    Коментиран от #50

  • 44 Ако

    15 1 Отговор
    се забавят твърде много и не вдигат бялото знаме, кратката им държавност ще бъде заличена изцяло. Ако желаят все пак да спасят нещичко е разумно да капитулират веднага. Ще се демилитаризират изцяло и после ще ги дадат на управление в ЕС .
    Не е никак лошо. Нали това уж искат.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ИНЖ1

    2 12 Отговор
    Само заплахи, злоба и шантаж!!! "Тридневната СВО" буксува трета година!!!
  • 47 Ми що да съществува?

    17 0 Отговор
    Имаха си държава, продадоха я на амерканците и то евтино.
    Станаха и заплаха за рускочеизните и за самата Русия.
  • 48 Директно

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "От страни":

    От учтивост не са казали ,че няма такава.

    Коментиран от #54

  • 49 Бухахаха ха

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Разбира се":

    Децата знаят какви са плановете на Путин ,само ти не можеш да стоплиш?? ха ха ха ха ха.......
  • 50 Любопитния

    0 4 Отговор

    До коментар #43 от "Вобще":

    Ти откъде знаеш какво е карта бре?Защо лъжеш??
  • 51 Щом искат ще получат

    1 5 Отговор
    Нищо около десетата година след 4-5 милиона чувала ще им се иска нищо
    Това лято панаира с планиращите бомби приключва и руската армия ще стане смешната армия напредвайки твърдо с калашници към Берлин
  • 52 А бре

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Ти в кои облаци летиш бре?Никой няма да пусне плячка на психопата.
  • 53 Павел пенев

    11 1 Отговор
    Какво искат руснаците ще стане ясно в договора за капитулация на Украйна и НАТО-едновременно.
  • 54 Атина Палада

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "Директно":

    Така е, защото Русия граничи с когото си поиска!
  • 55 Аспарух

    2 11 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха ха":

    Ех русоробе кога ще излезеш от История на КПСС, СССР и Научния комунизъм???
    Нито едно доказателство, че старите българи са се могили на Танганика, това са го казали всичките наши видни историци, но 44г.Чернената орда не само ни смени нормалната система, но и ни написа нова българска история под мъдрост ръководство на съветски учени.И тогава станахме побратимен с казахи, татари и други сибирски народи, а истинския произход бе дълбоко закохан от съветските товарищи и такива като теб Шариковци и Швондеровци.

    Коментиран от #64

  • 56 Аспарух

    1 6 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха ха":

    Най големия виц, че руснаците са викинги.Викингите им направиха държава на полуди ви те холопи, които освен да се наливат с медавуха и да се бият помежду си нищо не можеха да правят в мрачните гори от Урал до Брянск.
    Виж истински викинг и руски Вася с леко дръпнати очета.
  • 57 Мдаааа

    2 5 Отговор
    Мимията правилно казва, че границите на Русия не свършват никъде. Китай до Сибир, Украйна до Урал и Русия в Авганистан! Никога не се знае! А руснаците колко милиона са в действителност. И кои наричат руснаци? Чукчите ли, башкири ли, татари ли. Руснаци има до Урал и на заточение в Сибир! То за Мумията целия свят е руски, но ще му преседне в един момент. На всеки 100 години гледаме руск мерак за величие и руско падение!
  • 58 атеш айдар марийка джамбаз

    2 0 Отговор
    нов рекорд,руснаците пратиха под земята 664000фашисткиурки(80000 за 2024г.)
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Тити

    0 3 Отговор
    Рашистите пак имат мокри сънища.
  • 62 Цензура

    5 0 Отговор
    А когато западът си прави точно същите планове за Русия, тогава всичко е ок, нали? Само да напомня, че нечовeкът лех валенса призоваваше за физическо изтребление на 80 милиона руснаци.... и тая човеконенавистна твaр е носител на... НОБЕЛОВА НАГРАДА ???
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Петух, петух

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Аспарух":

    ама си объл като речен камък...
  • 65 Те, Руснаците

    7 0 Отговор
    преди две години в Истанбул, бяха готови на сериозни разговори и договорки... Някои сили решиха, че тогава руснаците са се предали....без да си спомнят думите на Ото Фон Бисмарк, че първото предложение на Руснаците е най-приемливо за опонентите и най-безболезнено за сйщите тез опоненти..., и че Руснаците винаги идвад за своето!
Новини по държави: