Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Април, 2024 07:23 2 440 36

ISW: Украинските дронове успешно удариха руските рафинерии

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • рафинерия-
  • дронове

На 2 април Ройтерс съобщи, позовавайки се на собствени данни, че постоянните украински безпилотни удари са спрели около 14% от общия капацитет на Русия за преработка на петрол

ISW: Украинските дронове успешно удариха руските рафинерии - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съобщава се, че украинските безпилотни удари срещу руските петролни рафинерии принуждават Русия да търси внос на бензин от Казахстан.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Трима неназовани източници от индустрията съобщиха на Ройтерс в статия, публикувана на 8 април, че Русия е поискала от Казахстан да създаде "спешен резерв" от 100 000 метрични тона бензин, който Казахстан да достави на Русия в случай на недостиг, изострен от украинските безпилотни удари и последвалите прекъсвания на работата на рафинериите.

Един от неназованите източници заяви, че Казахстан и Русия вече са постигнали споразумение, което позволява на Русия да използва казахстанските резерви от бензин в някакъв неуточнен капацитет. Съветникът на казахстанския министър на енергетиката Шингис Илясов обаче отрече казахстанското министерство на енергетиката да е получавало такива искания от Русия.

На 2 април Ройтерс съобщи, позовавайки се на собствени данни, че постоянните украински безпилотни удари са спрели около 14% от общия капацитет на Русия за преработка на петрол.

Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна косвено предположи, че може да е отговорно за експлозията, която извади от строя малък ракетоносец на руския Балтийски флот във военноморската база в Балтийск, Калининградска област, на 7 април.

На 8 април ГУР публикува кадри, за които се твърди, че показват детонация на взривно вещество в контролната зала на корветата от клас "Буян-М" на руския Балтийски флот по проект 21631 "Серпухов" на 7 април.

Неотдавнашните дискусии сред избрани руски военни блогъри подчертават противоречивата руска реторика в руското информационно пространство между разкази, които се стремят да представят руските сили като по-способни от украинските, и други разкази, които критикуват руската армия за недостатъци, водещи до големи загуби на руската пехота.

Няколко военни блогъри наскоро обсъдиха и разкритикуваха тактиката, при която пехотата се придвижва с бронирани машини до фронтовите позиции, преди да слезе от тях, за да проведе фронтови атаки.

Това не е нова тактика нито за руските, нито за украинските сили, но тактиката, която излага незащитените пехотинци на заплахи, напоследък изглежда привлича повече внимание от страна на руските военни коментатори.

На 8 април руското Министерство на отбраната (МО) публикува кадри, на които се вижда как елементи от 98-а гвардейска въздушнодесантна дивизия (ВДВ) очевидно прилагат тази тактика в покрайнините на Часив Яр (източно от Бахмут), където бронирани машини транспортират пехотата до фронтови позиции, пехотата слиза от тях, а бронираните машини бързо се изтеглят.

Друг военен блогър зададе въпроса защо руските медии се фокусират върху кадри от неуспешни украински бронирани атаки по време на контраофанзивата през лятото на 2023 г., въпреки че самите руски сили се борят с много от същите тактически проблеми при провеждането на подобни атаки, особено поради насищането на бойното пространство с безпилотни самолети.

Свързаната с Кремъл губернаторка на проруския молдовски автономен регион Гагаузия Евгения Гуцул намекна, че румънски служители контролират молдовското правителство - последното от поредицата скорошни усилия на Кремъл да постави под въпрос суверенитета на европейските прозападни правителства.

На 8 април по време на интервю за руския държавен телевизионен канал "Първи канал" (Первий канал) Гуцул заяви, че ако Гагаузия започне процес на отделяне от Молдова, ще има реакция не само от страна на молдовското правителство в Кишинев, но и от Букурещ, Румъния, която според Гуцул "контролира" молдовските власти, намеквайки, че Молдова не е суверенна.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗКПЧ

    31 11 Отговор
    Пропаганда и агитация
  • 2 Къде е Държавата

    9 6 Отговор
    Полицаи и роми избиха жените в град Бобов дол, къде е Държавата, СОБТ!?

    Коментиран от #4

  • 3 Здрасти

    26 8 Отговор
    Да не се радват много, че постоянното дразнене ще им излезе през носа. Така или иначе са взели дали
  • 4 Какво се

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Къде е Държавата":

    Случва там?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А в действителност!

    22 11 Отговор
    Е точно обратното!
    Русия ги гърми яко...!
  • 8 Тото

    31 9 Отговор
    И АЕЦ Запорожие също !!!!!!! Което може да причини екологична катастрофа във цяла Европа !!!! Но за това не ви се пише!!!!! Криете истината че режимът на Зеленски са обикновени терористи!!!!!

    Коментиран от #33

  • 9 неразбрал

    31 8 Отговор
    Резултата от такава креслива , лъжлива и пресолена пропаганда (като тази по горе) - винаги е отрицателен . Българите (заради подобни небивалици) вече тотално престанаха да се интересуват от ситуацията в Украина , защото разбраха , че обективна информация изобщо не се появява (поне - не и в българските медии) , така че - кому е нужно да се натрапват такива "бомбастично опимистични " новини за "велики украински победи" , наистина не разбираме !

    Коментиран от #28, #34

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Айде Путин да махне

    10 5 Отговор
    Майка Тереза от командването на ВКС и да назначи некой израелски генерал.
    И да занули 404.

    Коментиран от #24

  • 15 Ха-ха-ха

    16 6 Отговор
    Чудя се за колко време един хванат от улицата украинец да се научи да управлява перфектно дрон, самолет системите Пейтрион и други подобни.

    Коментиран от #35

  • 16 Дедо ви....

    24 6 Отговор
    Да бе!????!?
    Производството на тежки дронове е унищожено в Запорожие. В отговор на атаките на украинските въоръжени сили срещу руската нефтена, газова и енергийна инфраструктура с помощта на дронове с голям обсег, руската армия атакува индустриален комплекс в град Запорожие. Целта на нападението е цех, в който се извършва сглобяването на тежки безпилотни летателни апарати, предназначени за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).
    Операцията е извършена с помощта на оперативно-тактически ракетен комплекс „Искандер“. В резултат на удара са унищожени не само производствени мощности, но и складът, където се съхраняваше готовата продукция - безпилотни летателни апарати.
  • 17 шехеразада

    10 14 Отговор
    Всичко е лъжа
    Руските орки имат най-доброто ПВО и РЕБ на света
    И ФЛАГМАНА МАСКВА ВЪОБЩЕ НЕ Е ПОДВОДНИЦА
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Успешен Журналист

    14 5 Отговор
    "Кучетата следват послушно, който ги храни"- Отто Фон Бисмарк

    Коментиран от #23, #29, #36

  • 20 Да се превземе

    6 6 Отговор
    Столицата на врага. Само тогава ще има мир.

    Коментиран от #25

  • 21 Фен

    12 4 Отговор
    Е тва беше преди седмица. После Байдън се уплаши, че от това ще поскъпне бензина в САЩ, и си върза кучетата.
  • 22 Всичко на фронта се забатачи !

    7 6 Отговор
    НАТО на Червения площад ще крачи !
    Туй е то значи !
    Звездомир от Радомир
  • 23 Някой са поставили

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Успешен Журналист":

    минуси на самия Бисмарк??!!
    Вероятно смятат че не е прав? Или не са виждали куче?
  • 24 Груз 200

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Айде Путин да махне":

    Обичаш ли убийства на невинни?
  • 25 Само държавите

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Да се превземе":

    имат столици!
  • 26 Мишел

    7 4 Отговор
    Файненшънъл Таймс в края на март, обзор за ефикасността на атаките на украински дронове срещу руските рафинерии: " Спътниковото разузнаване и снимките показват, че всички ударени руски рафинерии след до 24 часа са работили в нормален режим.
  • 27 Данилов

    4 5 Отговор
    РУСКАТА ИЗМЕТ ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИ
  • 28 Сопольов

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "неразбрал":

    Обективната информация със сигурност не е в руските медии.докато западните медии казваха че гнома ще нападне Украйна, руските медии го отричаха.гномчето беше пратил войниците в Беларус уж на учение. това го знам като познат на хора на които синът им беше пратен на учение и се озова в Украйна на война.обективност трудно ще намериш в общество от корумпирани и кръвожадни владетели които се борят за ресурси и власт.
  • 29 И лаят

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Успешен Журналист":

    срещу враговете на стопанина им. За да получат остатъците от храната му.
  • 30 Мишел

    3 2 Отговор
    "Ройтерс съобщи, позовавайки се на собствени данни, че постоянните украински безпилотни удари са спрели около 14% от общия капацитет на Русия за преработка на петрол".

    Всяка година, в най-студените месеци (точно тогава, за да се намалипожароопасността в тези обекти) , всички рафинерии в Русия преминават през годишна профилактика и годишен ремонт. Всяка година през тези месеци произведените количества петролни продукт са по - малко с 15-20%.
    Всичките тези рафинерии са пост оени по съветски тертип, което означава, че реалната им производителност е 1.5- 2 пъти по голяма. Ако се налага, след профилактичние ремонти бързо наваксват количествата.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Човек с очи

    2 0 Отговор
    ISW са тези които поръчват войната, и правят пари от войната. Не им се връзвайте. Украинците им повярваха, и сега им замина държавата.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Наивник

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "неразбрал":

    От кога Руснаците се наричат БЪЛГАРИ....
  • 35 Наивник

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ха-ха-ха":

    А аз се чудя защо изобщо се опитвате да се излагате.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: