Last news in Fakti

9 Април, 2024 12:31 3 487 34

В Израел: "Загубихме тази война още на 7 октомври"

  • ивицата газа-
  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • заложници-
  • война-
  • палестина

Шест месеца след терористичната атака на "Хамас" съдбата на повече от 130 заложници все още е неясна

В Израел: "Загубихме тази война още на 7 октомври" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На шестия месец от войната в Газа, която Израел започна в отговор на терористичните атаки на Хамас от 7 октомври, повечето войници на страната са се изтеглили от южните части на ивицата Газа. На 7 април говорител на армията заяви, че 98-а дивизия е приключила операцията си в град Хан Юнис и е напуснала района, за да си "отпочине и подготви за бъдещи операции". Но както подчерта министърът на отбраната Йоав Галант, не става въпрос за изтегляне, а по-скоро за прегрупиране, т.е. битките ще продължат. В същото време хиляди излязоха по улиците на Израел в последните дни, за да настояват за преговори и освобождаване на заложниците, които Хамас държи от 7 октомври насам.

Ужасът от 7 октомври не може да се изтрие

Авидор Шварцман е в къщата си в Кфар Аза, когато на 7 октомври бойците на Хамас нападнат кибуца в Южен Израел. 38-годишният мъж се затваря в убежището в къщата си, заедно със своята съпруга Керен и бебето им. Минават 16 часа до пристигането на израелските военни.

“През тези часове не можехме да пием почти нищо. Използвахме цялата налична вода за бебешката храна”, спомня си той. По-късно семейството разбира, че родителите на Керен са сред 1200-те израелци, които са убити по време на терористичните атаки. Общо 240 души пък са отвлечени от терористичната организация. “И двамата вярвахме убедено в мира и човешките права”, казва Авидор пред ДВ. След атаката двамата се местят в Шефаим - кибуц, разположен близо до Тел Авив. Съвсем наскоро Шварцман се връща обратно в Кфар Аза, за да види какво е останало от къщата му. Стените са надупчени от куршуми, прозорците и вратите са разбити.

Според скорошно проучване на неправителствената организация Jewish People Policy Institute 40 процента от израелците подкрепят унищожаването на Хамас, докато за 32 на сто освобождаването на заложниците, които терористите държат в Газа, е по-голям приоритет. Полемики предизвиква и въпросът какви отстъпки трябва да направи Израел, за да си върне отвлечените, особено по отношение на палестинските затворници в Израел, които имат “кръв по ръцете си”.

Връщането на заложниците е приоритет

В същото време хиляди израелци излизат по улиците и настояват заложниците, държани от Хамас, да бъдат върнати. На подобно мнение е и Шварцман. “Единственото правилно, което може да направим, е да осигурим връщането им у дома”, смята той. “Загубихме тази война още на 7 октомври.”

За Майкъл Леви приоритетът също е един. Брат му Ор и неговата съпруга Ейнав са били на музикалния фестивал в Ре'йм, когато терористите идват. Леви си спомня добре как е обикалял болниците в района с надеждата, че ще ги открие там. Но скоро след това разбира, че Ор е отвлечен, а Ейнав - убита. Оттогава за техния двугодишен син Алмог се грижат бабите и дядовците. “Знаем, че брат ми е жив и че не е ранен”, казва Майкъл. “Правя каквото мога, за да държа съзнанието за това будно и да прилагам практически натиск. Пропътувах света, говорих се с влиятелни хора, с президенти, външни министри, медии. Срещнах се дори с папата”, разказва той. “Това е брат ми. Той има двугодишен син, който загуби майка си. Брат ми е единственият му останал родител”, подчертава Майкъл Леви.

Мъжът мисли за брат си постоянно. “Толкова се надявам да му се обадя и да му кажа, че го обичам. Но не мога и съжалявам, че не съм го правил по-често.” Той, подобно на много други, остава с впечатлението, че не се прави достатъчно, за да бъдат върнати заложниците. “Те знаят какво трябва да направят и че е тяхно задължение. Знаят също, че нищо, което Израел постигне в тази война, няма да е от значение, ако заложниците не бъдат освободени”, подчертава Леви.

"Някои са загубили вече вяра, аз не съм"

Гил Дикман е братовчед на Кармел Гат, която също е отвлечена от Хамас. От нападението на 7 октомври насам целият му живот се върти около кампанията за освобождаването на заложниците. "Ако разберем, че Кармел вече не е жива, и че сме могли да направим повече, за да я спасим, никога няма да можем да си го простим."

Дикман е жертва на остри критики в социалните медии. Повечето от критиките идват от акаунти, които подкрепят дясноконсервативния министър-председател Бенямин Нетаняху и крайно десните му коалиционни партньори. Обвиненията са, че участниците в кампанията за освобождаване на заложниците иска да свали правителството и да помогне на Хамас. Гил Дикман отхвърля тези обвинения и казва, че той и други членове на семействата на заложниците получават подкрепа от израелското общество.

Той обаче, за разлика от много други протестиращи, не е загубил вяра, че това правителство може да постигне единство. “Някои са загубили вярата, че това правителство може да постигне споразумение за освобождаването на заложниците. Аз не съм”, подчертава мъжът.

Автор: Таня Кремер


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния Софиянец

    39 6 Отговор
    Хазарите бягат от Газа.Бяха бити от хора въоръжени с камъни.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТаУмВзе

    47 6 Отговор
    Моше на Геноцида над Жени и Деца, Война ли вика!
  • 10 стоян

    7 40 Отговор
    Само трепане на мюслюманските терористи докато предадът заложниците - другото е слабост за евреите и терористите пак ще повторят със същия номер

    Коментиран от #18

  • 11 МДАА

    46 7 Отговор
    Израел загуби, Украйна загуби. САЩ загуби. Но ние продължаваме да драскаме и агонията им я представяме за победа. Който се хване с краварника, хубаво не вижда.

    Коментиран от #22

  • 12 име

    42 8 Отговор
    Ционистките окупатори или ще си тръгнат сами от палестинските земи, или ще ги изнесат с краката на пред.

    Коментиран от #19, #29

  • 13 Мачо

    7 33 Отговор
    Съчувствам на израелците!

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 име

    31 8 Отговор
    При следващия поход за освобождението на Божиите земи, хрисияни и мюсюлмани заесно ще чистят ционистката чума.

    Коментиран от #17

  • 16 Механик

    19 4 Отговор
    Оффф, ша са прЕкръша напраоо.. немам думи.
    Отивам да си прЕрежа вените и да са метна от мола ...
    Горките евреи!!!
    Не, не мога така! Не е живот! Ша са маана язе от тоа свет, начи.
  • 17 Така е

    19 8 Отговор

    До коментар #15 от "име":

    Хритияни, мюсюлмани и будисти срещу сатанисти.
  • 18 БЪЛГАРИН🇧🇬

    38 8 Отговор

    До коментар #10 от "стоян":

    Стоянчо, палестинците са на собствената си земя.Израел не може да се оплаква, че Хамас действа на територията на Палестина.Ако някой трябва да се оплаква, това са палестинците.

    Коментиран от #23

  • 19 бай Ставри 1

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "име":

    Положени у щперплат. Ами сега?
  • 20 Исраил

    30 5 Отговор
    е терористична държава, от 70 години извършва геноцид и присвоява палестински територии!

    Коментиран от #26

  • 21 Путин-Боклук

    6 2 Отговор
    Ауууу...тотална загуба. Направо даьсе прибират вкъщи. Смачкаха ги. Малеееее.
  • 22 ха ха

    0 7 Отговор

    До коментар #11 от "МДАА":

    На газарите и бурятите им е мед на душите...
  • 23 ха ха

    2 9 Отговор

    До коментар #18 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Луно, Луно, земьо македонска!... Така и палестинците са си на собствената земя...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ха ха ха

    5 14 Отговор
    Нищо не е загубено! Ако някой си мисли, че Израел няма да разчисти Рафах от терористите на ХАМАС, по-добре да се прегледа. Израел не може да си позволи заплаха в гръб. Фронтът му се очертава срещу Сирия, Ливан и Иран. Иран успя да провали споразумението между Саудитска Арабия и Израел, при това с помощта на САЩ. Не е изключено и крайно-левите ислямо-комунисти водени от Окейжънъл Кортекс и арабските кукумицини да са в някакъв контакт с иранските проксита в Газа. Не случайно ходиха там. Сега в Газа берат плодовете на принадлежността си към Оста на Злото - Русия, Иран и Северна Корея.
  • 26 Палестинците са терористи

    4 16 Отговор

    До коментар #20 от "Исраил":

    за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение. Да изпечеш бебе във фурна пред изпадналите в ужас вързани родители, това какво е? Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въобще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора
  • 27 Червената шапчица

    8 4 Отговор
    Защо докато не свърши всичко, съседните страни не приютят тези мили и дружелюбни хора? Една вяра са. Къде остана толерантността и милосърдието?.
  • 28 Мирчо

    0 5 Отговор
    Дано крайната победа е ваша!
  • 29 Историк

    4 15 Отговор

    До коментар #12 от "име":

    Израел не е окупатор и няма геноцид. За какъв геноцид говорите, след като няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина. Бравоп на България,която гласува срещу резолюция на ООН, осъждаща геноцида над палестински народ в Газа. Така България стана солидарна с Израел нападнат на 7-ми октомври 2023г от терористите на ХАМАС.
  • 30 СПРАВЕДЛИВ

    6 0 Отговор
    И още много ще губят.
  • 31 Абе авторе

    12 0 Отговор
    А каде са над 30 000 убити невинни хора от които над 14 00 деца?

    Защо робувате на тез ционисти толкова много нима не знаете че животът на тази земя има край и след това има съден ден?

    Да живее ада за слугите на сатаната!

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ЗОРО

    4 1 Отговор
    Тия по кибуците са най-отвратителните заселници - знаят, че са отишли на насилствено отнета от палестинцте земя, правят ферми пичовете, ходят си по партита, а истинските собственици - натъпкани в най-големия концентрационен лагер в света някога - Газа! Същите такива заселници в Западния бряг се настаняват в къщите на палестинците и казват "от днес това е мое", унищожават маслиновите им дръвчета, тровят водите за напояване и какви ли не гадости и освен това са въоръжени до зъби! И после викат каква гадост сътвориха Хамас на 07.10 - ми какво очаквахте бе, при 80 години издевателства пианисти и художници ли да излязат от Газа....А кога Исрел ще освободи над 5000 палестинци по затворите, много от които деца на 13-14 години...те не са ли заложници????
  • 34 🇧🇬🇷🇺👊👊👊

    2 0 Отговор
    Ерата на хегемонията на световния жид ,ционисткия сатанизъм в лицето на исрал и материалистичния запад приключи започва епихата на
    Духовния изток, Православието и Русия и за съжаление пак исторически сме от страна на загубилите .