Last news in Fakti

9 Април, 2024 17:12 1 023 9

Саймън Харис е новият министър-председател на Ирландия

  • саймън харис-
  • министър-председател-
  • ирландия

Тридесет и седем годишният бивш министър на здравеопазването и висшето образование, иновациите и науките, известен най-вече с това, че помогна за първоначалния отговор на страната по време на КОВИД-19, бе избран без възражения за нов лидер на "Фина Гейл" миналия месец

Саймън Харис е новият министър-председател на Ирландия - 1
Снимкa: БГНЕС

Ирландските депутати одобриха с 88 гласа "за" и 69 гласа "против" кандидатурата на новоизбрания лидер на "Фина Гейл" Саймън Харис за министър-председател на страната, съобщиха световните агенции.

Днес Саймън Харис се превърна в най-младия министър-председател на Ирландия, наследявайки на поста съпартиеца си Лио Варадкар, като разполага с по-малко от година, за да даде тласък на усилията на коалиционното правителство да се противопостави на силната подкрепа и вероятната първа изборна победа на лявата партия "Шин Фейн", отбелязва Ройтерс.

Тридесет и седем годишният бивш министър на здравеопазването и висшето образование, иновациите и науките, известен най-вече с това, че помогна за първоначалния отговор на страната по време на КОВИД-19, бе избран без възражения за нов лидер на "Фина Гейл" миналия месец, само няколко дни след неочакваната оставка на Варадкар.

Това почти му гарантира, че той ще стане 16-ият лидер на страната с население от 5,3 милиона души, преди номинацията да бъде официално утвърдена в парламента, получавайки подкрепата на някои независими депутати, както и на коалиционните си партньори от "Фина Фойл" и Партията на Зелените.

Харис ще се сблъска със същите дълбоко вкоренени проблеми, най-вече свързани с недостига на жилища на достъпни цени и безпокойството от рекордния брой на кандидати за убежище, които доведоха до стагнацията на "Фина Гейл" по време на управлението на Варадкар, и ще наследи коалиционно споразумение, което оставя малко място за нови важни политически инициативи.

Харис, който прекъсва обучението си в университет на 20-годишна възраст, за да работи като политически съветник, е избран за депутат на 24 години, а преди да навърши 30 е назначен в кабинета, използва речта си на годишната конференция на "Фина Гейл", която се проведе в събота, за да подчертае, че се фокусира върху спазването на закона и реда, подпомагането на малкия бизнес и възстановяването на връзката с избирателите от селските райони.

Данните от публикувано вчера допитване показват, че цените на жилищата в Ирландия са се повишили с 6,5 процента на годишна база през първото тримесечие, което е и най-бързият темп на растеж от 2022 г. насам. Проучване на общественото мнение, публикувано в неделя, показа, че цените на жилищата остават основна грижа на избирателите.

Същото проучване потвърди сравнително новата тенденция на спад в подкрепата за "Шин Фейн" от най-високите стойности отпреди 12-18 месеца. Според допитването "Шин Фейн" получава 26 процента гласовете на респондентите, "Фина Гейл" - 21 процента, а "Фина Фойл" - 16 процента.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    6 0 Отговор
    ХА-ХА-ХА, РАЗКАРАХА ПЕНДЖАБЕЦА :))
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    13 0 Отговор
    мяза ми на Плевнелиев...дето ТИКВУН го риташе по кокалчетата в Япония
  • 4 честен ционист

    11 0 Отговор
    Одрал е кожата на ирландкста пастирка.

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 хммм

    6 1 Отговор
    Е тези ирландци как ги търпят тези джендърчета да издевателстват над тях?
  • 7 Тия заедно са се прераждали

    6 0 Отговор
    Има нещо общо с ирландската пастирка. Същата карикатура.
  • 8 :))

    2 0 Отговор
    Болбо Бегинс :)
  • 9 Наблюдателно

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Може да ѝ е далечен потомък, приликата не е само физическа.
Новини по държави: