Last news in Fakti

10 Април, 2024 15:01 2 050 42

"Путин, помогни!": жителите на наводнения Орск са отчаяни

  • орск-
  • язовирна стена-
  • язовир-
  • русия-
  • владимир путин-
  • путин-
  • наводнение-
  • оренбург-
  • корупция-
  • кремъл

Градските власти бездействат, а при строителството на скъсаната язовирна стена е имало корупция

"Путин, помогни!": жителите на наводнения Орск са отчаяни - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Поройни дъждове причиниха наводнения в редица райони в Русия. Най-сериозни щети е претърпял град Орск в Оренбургска област. Там се скъса защитна язовирна стена и в рамките на няколко дни водата достигна височина от два метра, като наводни общо над 10 000 домакинства - къщи и многоетажни жилищни блокове. Повече от 7,7 хиляди души бяха евакуирани, най-малко двама загинаха.

"Вече нямаме покъщнина"

Жителката на Орск Екатерина разказва, че родителите ѝ забелязали течове в язовирната стена сутринта на пети април, а до вечерта се образувала дупка. Само в рамките на три часа къщата на жената била изцяло наводнена. "Строителните материали за около 100 хиляди рубли отплуваха, изчезнаха всички разсади за 500-600 хиляди. Вече нямаме нито вещи, нито дрехи, нито уреди и мебели", казва тя.

Екатерина и семейството ѝ са отседнали временно при приятели в съседен град. Тя се надява, че когато водата се отдръпне, част от имуществото все пак ще може да бъде спасена, но се опасява, че ремонтът ще може да започне чак когато градските служби оценят размера на щетите: "Ще има десетки хиляди къщи като нашата. Кога ли ще ни дойде редът? Къде ще живеем през цялото това време?". Освен това размерът на обезщетението едва ли ще покрие разходите за възстановяване, предполага тя.

"Путин, помогни!"

Домът на Елена Матеевска също е наводнен. Жената е част от инициативната група, която успява да се срещне с губернатора на Оренбургска област Денис Паслер. Разговорът се провел в сградата на градската администрация, която по това време била обградена от възмутени местни жители. Някои от тях крещяли: "Срам!" и искали уволнения на градското ръководство, а други записали видео с възгласи "Путин, помогни!". Възмутените хора се оплакват, че градските служби не са били подготвени за наводнението, а за течовете по язовирната стена се е знаело няколко дни преди пробива.

Според Елена един от участниците в срещата с губернатора е заявил, че е възможно мащабът на бедствието да е в резултат от корупция в местните власти, която именно довела до бедствието. "Едно от момичетата на срещата с Паслер каза, че нейният дядо, който е строил този язовир, е носил половината от строителните материали на кмета, за да ги ползва той за строеж за лични цели." Губернаторът обаче уверил местните жители, че причината за бедствието е "изключително голямото наводнение". Властите в Орск обещаха обезщетение на жителите, които са загубили имуществото си: до 100 хиляди рубли на тези, чиято къща е била напълно наводнена, а в останалите случаи - от 10 до 50 хиляди.

Населението било безотговорно?

Кремъл реагира на събитията в Орск, но доста пестеливо. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Путин няма да посети засегнатите региони, но "постоянно следи темата". Няколко министри отлетяха за Оренбургска област по указание на Путин, но изявлението на министъра на извънредните ситуации Александър Куренков допълнително разгневи местните. Той заяви, че евакуацията е била обявена седмица преди наводнението. "Те си помислиха, че това е шега", каза Куренков, като подчерта, че местните жители седмица по-рано са били увещавани да се евакуират.

Всъщност обаче в навечерието на скъсването на язовирната стена градските власти уверяваха местните жители, че тя ще издържи на стихиите. На трети април кметът на града Василий Козупица дори съобщи в канала си в Телеграм, че е инспектирал язовира, разговарял е с местните жители и че "хората не трябва да се опасяват, че могат да бъдат наводнени". Следственият комитет на Русия е образувал наказателно дело за небрежност и нарушаване на правилата за безопасност на строителството. Според разследването скъсването на язовирната стена е станало поради "ненавременни мерки за поддържане на техническото състояние”.

Грешките на властта

Федералните власти предпочетоха да не поемат отговорност за справяне с последиците от бедствието, без да навлизат в подробности, коментира политологът Абас Галямов. Той отбелязва, че министърът на извънредните ситуации Александър Куренков, който е служил във Федералната служба за сигурност до 2021-а година, е бил изпратен в засегнатия регион, включително за да общува с местните жители. "Той просто обвини хората, което е нещо, което не бива да се прави така. В резултат на това се стигна до митинг, който можеше да бъде избегнат. Този човек никога не се е занимавал с публична комуникация", казва Галямов.

В условията на авторитаризъм в Русия и потискане на протестните настроения в обществото руските власти все повече губят "човещината си", смята Галямов: "Хората, които живеят в логиката на вертикалната власт, са се окопали във властта и забравят, че населението също е субект." Той предполага, че правителството няма да увеличи размера на компенсациите, давайки приоритет на финансирането на войната в Украйна. Регионалните власти вече са оценили общите щети, причинени от наводнението в Оренбургска област - сумата вече надхвърля 20 милиарда рубли.

Автор: Алексей Стрелников


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    38 15 Отговор
    даже и не отиде при хората , те помощ чакат !
  • 2 И в Казахстан

    28 8 Отговор
    Наводнението е голямо. И там хората търсят помощ от правителство, бизнеса и частни лица. Днес излезе статия от техни медии. Моля напишете я тук. Работете професионално и безпристрастно, ако обичате.

    Коментиран от #17

  • 3 Отец Дионисий

    21 16 Отговор
    Господ да им помага!Амин!

    Коментиран от #12

  • 4 Последния Софиянец

    12 13 Отговор
    Аз съм бил спасител на морето.Ще ида да се пиша доброволец в Руското посолство.
  • 5 Като видях източника

    12 17 Отговор
    се отказах да чета статията!
  • 6 путин ще

    27 12 Отговор
    помогне на орксчани. Ще ги мобилизира!!
  • 7 Пацо

    25 17 Отговор
    Да се давят.
    Господ забавя, но не забравя

    Коментиран от #18, #29

  • 8 Няма

    25 10 Отговор
    Няма да ви помогне не се надявайте
  • 9 Къде си батушка?

    14 8 Отговор
    Какво ще правим без теб?
  • 10 Пусин ще стане водолаз !

    19 8 Отговор
    Ще го кьорят в захлас !
    Ама хич не е курназ !
  • 11 Червен кхмер

    19 9 Отговор
    Путя няма да ви помогне , а ще ви могилизира и в Украйна.Който оцелее ще си открадне от тоалетна чиния до носено бельо.
  • 12 Варненец

    25 10 Отговор

    До коментар #3 от "Отец Дионисий":

    Както виждаш и Господ вдигна ръце от тях. Милиарди за война, а тънат в г...на
  • 13 Р.К.И.

    14 6 Отговор
    Путин да им изпрати суровини. Нали имат суровини.
  • 14 Блатните

    9 5 Отговор
    Що се плашат немога да разбера ,все пак не е блато и риба дали има ,че яйца нет
  • 15 Последния от Софето

    14 1 Отговор
    Беларуските власти забраниха продажбата на всички продукти на руската компания "Орими" - най-големият производител на чай и кафе в Руската федерация. Това съобщи директорът по корпоративни комуникации на компанията Мария Драбова. Тя обясни, че Министерството на здравеопазването на Беларус е взело такова решение поради наднорменото съдържание на мухъл в чайовете на марките "Гита" и "Принцес Канди". Руската компания смята подобна забрана за прекомерна и обяснява появата на мухъл поради неспазване на условията за транспортиране или съхранение от търговците на дребно. Аз пия "Refined Chinese Tea Gift". Няма мухъл 🤪

    Коментиран от #16

  • 16 Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Последния от Софето":

    Аз пия само липов чай...
  • 17 Хахахаха

    16 7 Отговор

    До коментар #2 от "И в Казахстан":

    Няма да се плашите, путлера дава от държавата по 20 хиляди рубли на домакинствата, които са наводнени. Това се равнява на 200 евро. Хладилници и друго оборудване ще им докарат от Украйна, така че тези 200 евро са им чиста печалба! Хахахаха. 200 евро за наводнена къща!!! В най-богатата на ресурси държава в света! Срам.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БСП за България и Радев

    5 7 Отговор
    Глупости, това е поредния терористичен акт на укро-нацистите

    Коментиран от #22

  • 20 Той

    15 4 Отговор
    на крепостни не помага. Помага само на себе си с пари, дворци, яхти и к...ви. Много са му близки християнските ценности .....
  • 21 Путин-Боклук

    15 4 Отговор
    Путин - като нямат къщи - да ходят на фронта.
  • 22 Ахъъммммм

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "БСП за България и Радев":

    Те рашките са божи кравички, а не зла, неграмотна, безпросветна и безлична маса.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 провинциалист

    3 10 Отговор
    Най-вероятно ще им бъде помогнато на хората. Междувременно е крайно желателно ДВ да напише какво се случва с едни наши села в карловско, които имаха подобен проблем. Помните ли ги?

    Коментиран от #26

  • 26 Най най

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "провинциалист":

    Най-вероятно както винаги ще ги оставят да се спасяват сами. Винаги е било така от Казан на изток и на юг.
  • 27 Сър Пичук

    12 1 Отговор
    Медведев го каза преди няколко години - пари няма, действайте!
    Хората трябва да вземат нещата в ръцете си.
    Пари има само за войната, така че трябва да ги вземат от там. Който може, заминава и след това:
    - взимат се пари от заплатата като военен
    - Ако го ранят или убият - още повече пари.
    - Ако е жив и здрав, с плячката от украинските домове си обзавежда къщата - кеф ти хладилник, кеф ти телевизор, кеф ти печка.
  • 28 Тити

    13 2 Отговор
    Едва ли на диктатора му дреме за приматите от кочината раша.

    Коментиран от #31

  • 29 Абе

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Пацо":

    Да ти се връща.
  • 30 мхаа

    14 3 Отговор
    Орките от Орск реват. Живота им е последна грижа на Путя. В бункера е сухо.
  • 31 Абе

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Тити":

    Титке престани използваш дрога че много ти вреди нещо.
  • 32 Бесен-_ Язовец

    2 6 Отговор
    Пак съчинения от Сорос Веле
  • 33 Сократ

    2 6 Отговор
    Поредната п0мия от дойчетата. От къде ги хващате подобни "новини"? Къде ги видяхте тези отчаяните? По руските новини съвсем друго се показва. Хората се самоорганизират и си помагат. Не само мчс помага. Всички.

    Коментиран от #42

  • 34 ЩЕ ЩЕ

    2 0 Отговор
    СЕГА ЩЕ ПУСНЕ БОМБИТЕ.
  • 35 Ха ха ха

    4 1 Отговор
    Хич не му пука на Путлер за вас тъпаци най много да ви прати в Украйна ако много лаете ВАЖНОТО Е ДА СТРАДАТЕ МРЕТЕ ГАДОВЕ
  • 36 Путин ще ви помогне

    4 1 Отговор
    с по една каска и лопата и -- на фронта. И без това освен за пушечно месо не сте му полезни
  • 37 Мале,

    2 3 Отговор
    форумът пълен с галинчета. Усърдно пльоват в екип. Явно разборът при галинка е свършил и юруш на злия Путин. Задружно олюване и усърдно цъкане на плюсчета и минусчета. Кипи жълтопаветен труд. Сигурно е обещана по - висока ставка. В джобчето ще дрънкат центчета. Колко хубав е станал светът.
  • 38 Рашастан в колапс

    3 0 Отговор
    Каква помощ бе.Направо могилизация и на фронта беш !
  • 39 Биби Кинк

    4 0 Отговор
    Оркск станаа водолази деа! Па баце Пуци мо дреме на централнио плавник!
  • 40 Путин

    6 0 Отговор
    Важното е аз, да съм добре,народа ако ще да мре!
  • 41 Харон

    2 0 Отговор
    "Путин, помогни!" Ей сега, ще се съблече полугол, ще яхне мечка стръвница и с приказ ще заповяда на реките да се приберат иначе ФСБ ще ги арестува и прати на фронта....
    Така ли мислят нещастниците....
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания