Last news in Fakti

10 Април, 2024 15:05 2 361 5

Федералният съвет на Швейцария одобри участието на страната в "Небесния щит" на Европа

  • швейцария-
  • небесен щит-
  • европа

През юли миналата година Швейцария подписа декларация за намерение да се присъедини към инициативата

Федералният съвет на Швейцария одобри участието на страната в "Небесния щит" на Европа - 1
Снимкa: БГНЕС

Днес Швейцарският Федерален съвет съобщи, че е одобрил участието на страната в европейската инициатива "Небесен щит". Целта на тази инициатива е да се изгради интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО) на континента, предадоха от Ройтерс и БТА.

През 2022 г. Германия даде начало на европейската инициатива „Небесен щит“, за да засили ПВО на Европа. Въпросът придоби първостепенна важност след руската инвазия в Украйна.

През юли миналата година Швейцария подписа декларация за намерение да се присъедини към инициативата, която цели да намали разходите за страните чрез координация на придобиването на системи за ПВО и ПРО като например комплексите „Пейтриът“. Тя цели и координиране в обучението, поддържката и логистиката.

„Дори след подписването на декларацията за членство, Швейцария остава свободна да решава докъде и в каква степен планира да участва в „Небесен щит“ и какви системи „земя-въздух“ планира да придобие“, съобщи Федералният съвет в официално заявление.

От началото на руската инвазия в Украйна европейските съседи на неутрална Швейцария засилват натиска си към нея да подкрепи Киев военно, разрешавайки реекспорт на произведеното на нейна територия оборудване.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоз

    14 2 Отговор
    Небесен щит като израелския "непробиваем ЩИТ" ли е? О мале, мале!!!

    Коментиран от #3

  • 2 флипп

    11 2 Отговор
    Тоест още рекет и още милиарди за сатанистите от ФАЩ, не знам кога ще се събуди това заспало стадо
  • 3 Ердоган

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Тоз":

    Ако към Раша изстрелят 5000 ракети както към Израел, С400 ке се наак…а и Путлер ще отвърне с ядрен удар ичаче, на следващия транш 5000 ракети от Москва ке остане блато

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пешо

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ердоган":

    От къде 5000 ракети ?! Това не ти е коледна заря бе деч.ко.
Новини по държави: