Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Април, 2024 10:25 1 328 58

Борис Джонсън: Украйна трябва да се присъедини към НАТО

  • борис джонсън-
  • украйна-
  • нато-
  • присъединяване

Джонсън направи това изявление на събитие на консерватори в Канада

 Борис Джонсън: Украйна трябва да се присъедини към НАТО - 1
Снимкa: БГНЕС

Бившият британски премиер Борис Джонсън изрази призив за приемане на Украйна в НАТО и за предоставяне на необходимите инструменти за нейната борба срещу Русия, предадоха медийните източници Пи Ей и ДПА, цитирана от БТА.

Джонсън направи това изявление на събитие на консерватори в Канада. Бившият премиер предупреди, че не бива да бъдат правени отстъпки с цел умиротворяването на руския президент Владимир Путин.

"Решението на този проблем са сигурността и стабилността, които ще дойдат с яснотата за това къде е Украйна и какво е Украйна", изтъкна Джонсън.

"Украйна избра да е свободна, независима европейска страна, която е ориентирана на запад, към ЕС и НАТО. И Украйна трябва да се присъедини към НАТО. Това е единственият логичен вариант", каза още бившият британски лидер.

Борис Джонсън предупреди, че страховете, че евентуалното присъединяване на Украйна към НАТО ще бъде възприето като провокация от Путин, не бива да пречат на предприемането на действия в тази посока.

"Опитвали сме това . . . и вижте докъде стигнахме по този път. До най-лошата война в Европа от 80 години", подчерта Джонсън.

"НАТО е организацията, която вдъхва увереност и създава стабилност, тя ще донесе мир. Междувременно обаче дайте на украинците това, от което имат нужда", призова бившият премиер.

"Украинците ще свършат работата, ако им дадем инструментите. Нека им дадем инструментите", каза Джонсън.

Британският политик призова бившия американски президент Доналд Тръмп, който се надява да се върне в Белия дом след президентските избори в САЩ през ноември, да не оказва натиск върху Украйна да се откаже от Крим и Донбас в името на мир с Русия - слухове за подобни планове циркулират в информационното пространство, отбелязват Пи Ей Медия и ДПА.

"Ако сте партията на Роналд Рейгън, ако искате да направите Америка велика отново, тогава не започвайте новия президентски мандат на републиканците . . . с отстъпване на победата на Владимир Путин. Това би било катастрофа за Запада и катастрофа за Америка", предупреди Джонсън.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    23 27 Отговор
    Половината Украйна ще отиде в Полша и НАТО.
  • 2 Руши Сунак

    57 5 Отговор
    Боби, скрий се при ку. Рвите си, че плашиш Кейт Мидълтън с пиянската си физиономия.
  • 3 Уникално прост

    64 7 Отговор
    човек,тъп чак дрънка.
  • 4 Дядо Влайчо

    30 5 Отговор
    ПОСМЪРТНО !!!
  • 5 Зеленски съм

    49 5 Отговор
    Чаайте, ей! Нали НАТО щеше да идва а помага на Украйна, а не Украйна да ходи в НАТО да помага?

    Кой преводач извъртя превода обратно?

    Коментиран от #56

  • 6 име

    47 5 Отговор
    На събитието в канада пак ли е било пълно със стари нацисти!
  • 7 ген. Съби Събев

    41 4 Отговор
    Заповядайте в НАТО - най-добрата фирма за желаещи смъртта си.

    И помнете, смъртта не е край, тя е едно ново начало като амониеви йони захранващи растящите над вас селскостопански култури.
  • 8 Джонсън загубихте,приеми го!

    53 4 Отговор
    Джонсън е за лудница.

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ,у,уеиш

    37 4 Отговор
    Осрайна избра да е колония на САЩ!
  • 11 Историк

    40 3 Отговор
    Едно време Путин искаше да влезе в НАТО, но Клинтън му казал, че не взима той решенията, а тези над него.

    Сега Путин ще трябва влезе в НАТО през Украйна. Доста смешно и нелепо ще изглежда. Като Ейбрамс в равно поле. Ама като слагат такива като Борис да управляват, така ще е. Искаш ли нещо да стане супер-зле, дай го на Борис Джонсън.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БоДжо

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "Джонсън загубихте,приеми го!":

    Кой, аз ли съм за лудница ?

    Неееее. Еее. Е. Е.

    Лудницата е моя, хахахха !?!?
  • 14 Абе откъде

    34 1 Отговор
    Ги изкопаха тия шантавелни западни лидери? Все едно Винету ги е избирал! Шепа алчни прибутват хора в недобро психично състояние да управляват света.
  • 15 име

    30 1 Отговор
    За две години война и изсипани тонове натовски оръжия, и преди това 8г обучение и въоръжаване по натовските стандарти, хoxлите доказаха че не могат нищо. Нагличавите искат да запалят Европа във война и да ни гледат сеира.
  • 16 сега като неработи как знае за

    20 2 Отговор
    сепаратистите от киев . той изнесе англия с чарли и кети извън ЕС . Но дава акъл другите да влизат . 5 българчета взеха 50 милиона паунда кеш от социалните - роми и турчета там има много . само войни правят . по добре да станат република . стига с тея монархии . Турска е по умна . Даже и македония .
  • 17 Хехе

    21 1 Отговор
    Крайно време е ти куко да се присъединиш към Елизабет.

    Коментиран от #20

  • 18 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    23 1 Отговор
    ТЕ СЪС ЗЕЛЕНИЯТ НАРКО СА НА ЕДИН АКЪЛ
  • 19 Влад Зелен SKY

    20 1 Отговор
    Борис, пращам ти моя гИнерал Залужни за посланник. Да пазите тялото му от папараци. Той много искаше да влезе в НАТО, вкарайте го там.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тия ватенки

    1 20 Отговор

    До коментар #12 от "Питахте ли":

    не разбраха ли, че така или иначе ще имат граница с НАТО. Дали ще е на старата граница на Украйна от 1991г., дали ще е по сегашната фронтова линия или ще е чак на украинско-полската граница е все едно. Ако една държава не е в НАТО, то тя се анексира и пак стигаме до НАТО-то при такава политика. По мои сметки границата ще е около 4000км. - от Северния океан през Финландия, Прибалтиките, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България, Турция и Грузия (ако влезе в НАТО). Колко пари ще им струва на РФ охраната на тази граница, направо ще пукнат от глад.

    Коментиран от #27, #28

  • 22 падналия ангел

    16 1 Отговор
    Тази сутрин пак два три ТЕЦ-а в Киев /Триполсая/ и Харков /ТЕЦ3/. Някоя друга подстанция около Одеса, да не се правят молдовците на спасители на укрите и да им пускат тока. Едно газово хранилище /Билче-Величкое-Ухерски/ и летище в Стрий, Лвовска област са дало фира, и те така те! Всичко си идва в реда на нещата! Борката с перчема да си лала, колкото си иска!

    Коментиран от #26

  • 23 Тошко

    1 21 Отговор
    Украйна е горда и вековна държава, пряк наследник на Волжка България. Копейките да попрочетат малко история, именно от тези земи са дошли нашите прадеди, създали Дунавска България, в която живеем и до ден днешен.
    Никакви преговори с руския агресор, това там са българи. Борба до край!

    Коментиран от #25, #58

  • 24 Механик

    13 1 Отговор
    Ще се приседини, Борка. Нема се пуашиш!
    Кийф и 2-3 селца наоколо, ще се присъединят под името Украйна. Това дето вземат Полша и Румъния и то ще е в нато.
    Това дето ще иде към унгария, не е много сигурно. Щото Унгария може да излезе от нато до тогава.
    А огромната част от бивша О-крайна, няма да е в нато, а ще в състава на Русия. А можеше и то да е в нато, ако някога не бяхте отказали членство някога на Русия.
    Та такива ми ти работи, Борка.
  • 25 УхльоФ

    18 3 Отговор

    До коментар #23 от "Тошко":

    Къде отиде от Украйна плез Воложка България! Хайде подмина макетата историчари!
  • 26 Какво са им

    1 15 Отговор

    До коментар #22 от "падналия ангел":

    виновни ТЕЦ-овете? Нали демилитаризират и денацифицират Украйна, а и нямат териториални претенции. Наричат тероризъм украинските атаки по военните им летища, петролни рафинерии, а това какво е освен и глупаво. Украинците воюват с 95% вносно оръжие и джепане и липсата на ток няма да им намали оръжията, за битови нужди имат генератори, свещи, печки на дърва и въглища, открит огън.

    Коментиран от #38

  • 27 Атина Палада

    14 3 Отговор

    До коментар #21 от "Тия ватенки":

    А ти. п. аве.тнико не разбра ли, че проблема е не натовската държава граничеща с Русия , а инсталираните ядрени ракети в същата...
    Смяташ ли, че САЩ ще стоят със скръстени ръце, ако Русия инсталира на границата им ядрени ракети?

    Коментиран от #29

  • 28 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    12 1 Отговор

    До коментар #21 от "Тия ватенки":

    АБЕ Б0КЛУК СЕВЕРЕН КИПЪР Е В НАТО АМА ТУРЦИЯ ГО АНЕКСИРА ОТ ГЪРЦИЯ ??? А КАКВО НАПРАВИ НАТО БЕ СМ0ТЛ ..ТОЧНО НИЩО ...МОЖЕ ЛИ ДА СТЕ ТОЛКОВА ПР00СТИ БЕ ???
  • 29 Не обиждай!

    2 11 Отговор

    До коментар #27 от "Атина Палада":

    А не си ли задаваш въпроса защо НАТО се разшири точно с бившите участнички от Варшавския договор (доскорошни "верни" съюзници на СССР) дори с бивши съюзни републики като трите Прибалтики и досега миролюбивите Финландия и Швеция? Какво стана с тия които не се присъединиха към НАТО - Грузия, Украйна, Беларус? На Грузия ѝ взеха Абхазия и Южна Осетия с война 2008г., на Украйна Крим, ЛНР и ДНР и война от 2014г. и 2022г., тоталитарен проруски режим в Беларус с ядрени руски ракети на територията превръщайки я в цел за НАТО. Сега се заканват на Приднестровието, Молдова, Казахстан, Армения.

    Коментиран от #32

  • 30 Не може

    1 7 Отговор
    да владееш 1/9 от земната суша и да искаш около теб да има само независими буферни държави. Още повече, че като са такива постоянно ги нападаш и анексираш, рано или късно стигаш до тия които ще ти се опънат. Това го иска една неголяма по население държава с 1,8% от световното население и 2% от световния БВП.
  • 31 Трябва да сме

    2 10 Отговор
    благодарни на Горбачов, че успя да развали Варшавския договор, СИВ, СССР. Както виждаме ако тези договори и съюзи бяха читави или нямаше така показно да рухнат или щяха да се възстановят под една или друга форма. Всички страни бивши участнички във ВД станаха членки на НАТО. Търгуваме със страните от СИВ без да сме в тази организация и някой да ни налага какво да произвеждаме. В НАТО влязоха и 3 бивши републики от СССР - Прибалтиките. Какво стана с тия които не влязоха - Украйна, Грузия и Белорус. Войни, отнемане и окупиране на територии, проруски диктаторски режим и ЯО на територията.
  • 32 Атина Палада

    13 2 Отговор

    До коментар #29 от "Не обиждай!":

    На твоя коментар преди време отговори бивш шеф на Пентагона..
    " Да отнемем черноморската база на Русия в Крим и да изградим наша там, си беше прекалена провокация от наша страна. И някой смятал ли е, че Путин ще стои със скръстени ръце"?! Също той говори и за приемането на България и Румъния в Нато..
    "Ударното приемане на България и Румъния в Нато беше с цел да окажем натиск над Русия "!
    За бившите съветски републики, също вината е на САЩ... Те направиха войната в тях... Също с цел за натиск върху Русия!
    "Природните ресурси в Русия трябва да бъдат и наши"... го каза държавен секретар на САЩ...

    Коментиран от #37

  • 33 Много от пишещите

    3 10 Отговор
    тук не могат да разберат разликата между СССР и сегашната РФ. Съветският Съюз беше от 15 републики включително и омразната на всички русофили Украйна. Беше 290млн (РФ е двойно по-малка,146млн) и имаше соц лагер от 10 съюзни държави (общо над 1млрд. население) 6 от които във Варшавския договор. Китай също беше зад тях, беше слаб икономически и се учеше от руснаците във военно отношение, направиха атомна бомба с тяхна помощ. Сега РФ е с по-малко от 100мил. руснаци, другите са 84 официално признати националности които се борят за независимост. Китай в момента също стои зад гърба на РФ, но вече със съвсем други намерения.

    Коментиран от #35, #36

  • 34 Умник

    15 1 Отговор
    И борето е на бело! Той и без белото си беше шашав, ама сега е направо трепач!
  • 35 хихихихихи

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "Много от пишещите":

    Айдеее още един аналлизатор!
  • 36 Атина Палада

    11 1 Отговор

    До коментар #33 от "Много от пишещите":

    Разликата се вижда от самолет! Русия сега е много по силна от СССР. Защото!
    СССР издържаше цяла Източна Европа! Раздавше природни ресурси на Източна Европа на символични цени. Един тон нафта България плащаше на цената на кило сирене...
    За какво ти са тези един милиард население, когато ги издържаш? Те те държат надолу. .. Затова Москва разпадна СССР!
    Както Африка издържаше Западна Европа.. Цяла Западна Европа точеше природните богатства на Африка безплатно...

    Коментиран от #40

  • 37 Виж сега,

    2 12 Отговор

    До коментар #32 от "Атина Палада":

    в РФ се живее зле, това го казват всички живяли там с изключение на някои живеещи в Москва и Питер. Не знам на колко си години, но и ние живяхме като тях - затворени граници, липса на много стоки, ниски заплати... Никой не ще с РФ, по-големите и силни държави станаха независими - Прибалтиките, Украйна, Беларус(дори!), Азербейджан, Казахстан, Армения, Узбекистан и др.
    Това за база на НАТО в Севастопол и на мен ми звучи доста нахално, но РФ е една сравнително малка държава и Крим трябва да е украински, руснаците са вече под 100млн,(само за 10-15г. намаляха с 15мил.) другите са 84 официално признати малки народи желаещи да са независими.

    Коментиран от #42

  • 38 Ха хо

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Какво са им":

    "за битови нужди имат генератори, свещи, печки на дърва и въглища, открит огън." На вас трябва да ви се обяснява, като на дяца от трета група! Командните центрове, интернета, сателитната връзка, компютриге...бурканите с компоти, на какво работят?

    Коментиран от #43

  • 39 чебурашка

    9 2 Отговор
    А питахте ли горския (Путин) какво мисли по въпроса?
  • 40 Всичко сме си

    2 9 Отговор

    До коментар #36 от "Атина Палада":

    плащали като попове. Бил съм и в СССР 1978г. и не бях дете. Българските стоки (цигари, алкохол, консерви, списания и вестници) бяха по-евтини отколкото у нас. СССР никого не е хранил, цените на петрола бяха просто такива - 2-3$/барел. Има официални източници (тук не дават линкове) където се вижда, че всички бивши социалистически държави са с по-висок жизнен стандарт от РФ. Русия ще я "оправи" "приятелски" Китай, вече са започнали, има 20мил. китайци в Сибир.

    Коментиран от #44

  • 41 Мдааа

    11 1 Отговор
    Борис Джонсън беше вече Премиер на Великобритания, интересно защо не успя да приеме Украйна в Нато,. Не е толкова лесно да го направи.
    А сега като пинчер застанал острани лае и дава акъл на другите.
    Изгониха го като куче от Министерското кресло,
    такива провалени политици не е добре да се обаждат за неща които не са в техните възможности
  • 42 Атина Палада

    10 1 Отговор

    До коментар #37 от "Виж сега,":

    Това за соца ще го подмина.. Много е несериозно...В Русия живяха зле при шоковата терапия след 90-те години,кигато Западните корпорации влязоха и грабеха с пълни шепи.. Но вече не е така, защото са изхвърлени от Русия .... Крим никога не е бил украински за да казваш ти или аз, че трябва да бъде... Казват хората в Крим.. Имат право на самоопределение!
    За останалите...там прибалтиките:))) че те умряха от глад сега в ЕС.. И сега с крякането си срещу Русия, им се иска в РФ.. Това им е истинския мотив за крякането.. ... Останалите Републики в Русия, като Чечня примерно разбират, че само в състава на РФ може да се запазят като етнос....
  • 43 Абе ти в

    4 7 Отговор

    До коментар #38 от "Ха хо":

    казарма ходил ли си? Армията не разчита на ток от ТЕЦ, особено по време на война, имат си собствени генератори. Походната кухня и тя е на дърва. Цивилното население има генератори 1-5кВт, преди 100 и повече години как са живяли?

    Коментиран от #45

  • 44 Атина Палада

    9 1 Отговор

    До коментар #40 от "Всичко сме си":

    Ама разбира се, че сме си плащали..
    Един тон нафта на цена на кило сирене... :)))) Защо сега Западните ни партньори не ни продават един тон нафта на цена на кило сирене? Нали сме с тях в съюз.....

    Коментиран от #46

  • 45 Ха хо

    6 3 Отговор

    До коментар #43 от "Абе ти в":

    За генераторите ти трябва гориво, като ти ударят нефтобазите, как ще си зареждаш дроновете? И не ми обяснявай, как преди 40 години си бил дежурен по генератор!
  • 46 Ето за нефта

    8 1 Отговор

    До коментар #44 от "Атина Палада":

    Арабите даваха петрола по 1,21 - 2 $/барел и в целия свят бензина и нафтата бяха евтини. У нас масово се правеха нафтови печки и локалното парно също беше на нафта до петролната криза. От 1960 до 1973 е не повече от 2$/барел, а рекордът е 1,21$/барел през 1970г. През 1973 става 2,7$/барел, а 1974 вече е 11$/барел. През 1980г. е 35$/барел. Ролята на СССР е била нищожна, но и те са продавали на такива ниски цени. По това време 1960г. -1973г. бензинът беше по 0,12лв/л, а газьола по 8,5ст/л. Билетчето от 6ст. е било колкото 0,5 литра бензин, по сегашни цени 1,30лв.
    Другото беше, че руснаците ни даваха 10млн. тона нефт, а ние горяхме по 5млн. т. Другото го ре-екпортирахме и много печелехме. Руснаците се усетиха, но ни търпяха защото им внасяхме забранени от КОКОМ електронни елементи.

    Коментиран от #49

  • 47 това което не знаеш

    9 1 Отговор
    Този палячо редно ли е да му давате думата.На съвеста му тежат вече милион загинали и поне 2 милиона осакатени. Затова ГИЛОТИНАТА е малкото което заслужава за алчноста му да печели военната промишленост.
  • 48 Хехе

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Крал Карл 3 (бивш Чарлз)":

    Обичаме ги и без двамата.
  • 49 Атина Палада

    11 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ето за нефта":

    Аз ти говоря за 80-те години. А 80-те години петрола не беше 2 долара.. След 70-те,когато направиха Петро долара си е бил доста над цените, които ти пишеш.. Но както и да е.. И не иде реч само за петрола, а за всички останали природни ресурси. Тогава България беше индустриална страна и то пак благодарение на СССР, които я индустриализираха след ВСВ... А за една индустриална страна са необходими природни ресурси... СССР продаваш природни ресурси на Източна Европа на символични цени.. Което е равносилно, че са ни издържали... А ти ми говориш, че сме плащали като попове:)))) Плащаш, но да плащаш на символични цени и да плаща на реални, не е едно и също..
    И за билетите за автобусите също правиш грешка..Билета през 80-те години беше 6 стотинки...
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 гирос

    6 0 Отговор
    Спокойно,няма да доживее този момент.
  • 52 Ксаниба

    2 0 Отговор
    аоу, брексита!! Ю миин Крим, който изтървахте!!!!
  • 53 Имам усещането,

    5 0 Отговор
    че вие англо-саксите ни презирате нас славяните, отнасяте се снизходително и назидателно.
    Настоявайки Украйна да влезе в Нато, всъщност настоявате за нестабилност и повече несигурност.
    Понеже бившите ви колонии не ви се връзват вече започнахте да разигравате колониалния си манталитет в Източна Европа, което намирам за особено нахално.
  • 54 Лоялен

    4 0 Отговор
    Много може да се напише за този измекяр. Един от винавниците за избиването на стотици хиляди братя славяни и от двете страни. Хора които са неразличими от нас , хора станали жертва на техните амбиции за световно господство.Думите му са жива пропаганда и е точно обратното на това което казва като ,,НАТО е организацията, която вдъхва увереност и създава стабилност, тя ще донесе мир. Междувременно обаче дайте на украинците това, от което имат нужда,,. Нато е създадено да обслужва интересите на няколко държави най вече на сащ. ОТ както е създено нато войните които предизвиква не са спрели. Всички знаем за държавите съсипани от американската демокрация. Европейските колонизатори също имаха нужда от нато за да си запазят колониите най вече в Африка. За какъв мир говори този пуяк. Виждаме в Газа какво го чака всеки който не им се подчини. Те направиха обаче една огромна грешка с Русия която ще им коства тази империя на злото която са създали. Затова всеки трезво мислещ неутралет човек запознат с елементарната история на натовската организация няма как да не подкрепи Русия в този конфликт която винаги е настоявала за мирно решение като дори искаше да се присъедини към нато за да не се чувства застрашена от окупирането на цялата им източна граница. Пожелавам възмездие за такива политици
  • 55 Васил

    2 0 Отговор
    Много късно се сетиха Англетата това трябваше да стане още в 2014 ама проспаха момента и сега си плащаме.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Украинците

    0 0 Отговор
    може би не искат Зеленски , Нато или да слушат Джонсън .
    Нека да оставим тези въпроси на тях .

    Джонсън поиска да се бият вместо да приемат Истанбулските Спаразумения .
    Доста хора си отидоха заради него .
  • 58 Волжка България

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Тошко":

    Т е прабългарите са били не около Волга а в Укр където им забраняват да се наричат
    такива и отказват дапима българско малцинство .
    В Одеса преименуват кварталите им и изгориха жив бесарабски българин .
Новини по държави: