Last news in Fakti

11 Април, 2024 13:53 2 747 12

Китай: Бяхме оклеветени и подложени на нападки по отношение на Тайван на срещата между САЩ и Япония

  • китай-
  • сащ-
  • япония-
  • тайван-
  • среща на върха

Вчера САЩ и Япония решиха да засилят значително връзките си в областта на отбраната

Китай: Бяхме оклеветени и подложени на нападки по отношение на Тайван на срещата между САЩ и Япония - 1
Снимкa: БГНЕС

Китай обяви, че е бил оклеветен и подложен на атаки по време на срещата на върха между САЩ и Япония във Вашингтон, на която президентът на САЩ Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида обявиха засилването на двустранните отношения в областта на отбраната, предаде Франс прес и БТА.

"САЩ и Япония, пренебрегвайки сериозните безпокойства на Китай, оклеветиха и подложиха на нападки Китай по отношение на Тайван и морските въпроси", заяви на редовна пресконференция Мао Нин, говорителка на китайското външно министерство.

"Те безсрамно се намесиха във вътрешните работи на Китай, като сериозно нарушиха основните норми, регулиращи международните отношения", добави тя.

Вчера САЩ и Япония решиха да засилят значително връзките си в областта на отбраната (изключително здрави още от края на Втората световна война) на фона на нарастващото напрежение в Азиатско-тихоокеанския регион.

Американската и японската армия ще работят заедно за постигане на по-голяма "оперативна съвместимост", а САЩ обещаха да подкрепят някои японски военни проекти, както в материален, така и в технологичен план.

Според Байдън военното сътрудничество между двете страни е "чисто отбранително", припомня АФП. Вашингтон обаче е в процес на създаване на мрежа от съюзи в Азия, за да се противопостави на нарастващата военна мощ на Китай и на неговите претенции по въпроса за Тайван или за суверенитет над обширни морски територии.

Китай порица днес части от съвместното изявление на Джо Байдън и Фумио Кишида, в които косвено се критикува Пекин по въпроса за Тайван или островите Сенкаку, към които както Пекин, така и Токио имат претенции за суверенитет.

"Китай е силно недоволен и категорично се противопоставя на (тези изявления) и протестира официално пред заинтересованите страни", заяви Мао Нин. "Отношенията между САЩ и Япония не трябва да бъдат насочени срещу други държави, да накърняват техните интереси или да застрашават регионалния мир и стабилност", допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    7 16 Отговор
    винаги съм се отнасял подозрително към хора , които ядат с 2 пръчки змии и скакалци, гущери...но кой съм аз-тва са РФ дружките

    Коментиран от #10

  • 2 Саморайчета!

    15 5 Отговор
    Кой посна над Япония две бомбички? Искат ли още повече от тези бомбички?
  • 3 име

    17 3 Отговор
    "САЩ обещаха да подкрепят някои японски военни проекти".... На САЩ обещанията нормалнити хора ги знаем колко струват - справка в Афганистан и Украйна. Предстои да видим дали японците ще се подлъжат по тях че могат да имат пак империя в азиатско-тихоокеанския район.

    Коментиран от #12

  • 4 Оправете си

    9 2 Отговор
    Заглавието." Бяхме оклеветен...."!?!?!Или ед. или мн.ч..Аман от неграмотни списвачи.
  • 5 Ха така

    3 12 Отговор
    Нали искате да окупирате Тайван, а сега се жалвате.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Надявам се

    1 1 Отговор
    ЕС, САЩ, Япония и другите около тях да се осъзнаят. Преди 30 и повече години всичко качествено се произвеждаше от тях, включително и стоките в "Кореком". Първо се усетиха се по време на Ковид кризата когато се оказа, че маски, хигиенни хартии, лекарства, спринцовки и др. неща се внасят от Китай и Индия и ще закъсаме тотално без внос. Второто беше енергийната и суровинна зависимост от другата тоталитарна държава - РФ, което е много опасно предвид великоимперските въжделения на тия държави(без Индия) и евентуалното икономическо и военно противопоставяне. Виждам наченки на разум в западните политици и добре, че беше Путин да им отвори очите с маниакалните си намерения.
  • 8 По идея

    1 1 Отговор
    на Хенри Кисинджър след 1980г. САЩ и Запада започнаха да развиват икономически Китай в противовес на СССР. Получи се нещо интересно: Стоките и технологиите на свободните, цивилизовани и креативни европейци започнаха да се произвеждат от едни многобройни, трудолюбиви, загледани в бъдещето и лъгани от комунистите китайчета. Това съчетание направи един скок с преходен процес далеч надскачащ желаната амплитуда (инженерите ще ме разберат най-добре). След това следва неминуем спад на който сме свидетели сега. Ще има отрицателна амплитуда и така по експонента обвиваща ампитудата на синосуидите докато се стигне до желания скок. Периодът на трептенето се очертава около 50г. и ще имаме друг скок чак след 25г. ако някой не изключи тока.
  • 9 Китайците

    2 1 Отговор
    не можаха да разберат, че тайванците не искат да са част от Китай както македонците и украинците да са част от България или Русия. И да превземат острова за какво им е? Никакви полезни изкопаеми и 20млн. китайци от които си имат предостатъчно. Единствено чиповете ги хранят, но това е свързано технологично с Нидерландия, Япония, Ю. Корея и САЩ. Без тяхното съдействие нищо не става, имат няколко уникални машини които ще изнесат или унищожат при нужда. Дано Китай разбере, че истинската плячка за него е Сибир който им беше харизан от Путин.
  • 10 Ха-ха-ха

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Японците да не би да ядат с лъжици и нещо различно. Хи хи хи
  • 11 007

    0 0 Отговор
    Ах колко са оклеветени комунистическите империалисти!!! Те хич не заплашват демократичен Тайван! Нито пращат ежедневно самолети и кораби около острова! В Южно китайско море пък въобще не се опитват да правят изкуствени острови и да възпрепятстват корабоплаването!! Абе те направо са хрисими почти колкото путлер когато казваше че информацията за атака на Украйна е измислица на западните разузнавания! Абе направо херувимчета!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇯🇵🇬🇧🇪🇺🇰🇷🇧🇬
  • 12 007

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "име":

    Дали сте нормални хора могат да кажат специалистите!!! Хора подкрепящи нападателна война със хиляди жертви са доста спорно нормални!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇯🇵🇬🇧🇪🇺🇰🇷🇧🇬
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания