Last news in Fakti

12 Април, 2024 04:30 799 3

"Спрете оръжието за Израел и палестинските групировки!", призоваха над 250 хуманитарни и правозащитни организации

  • израел-
  • оон-
  • оръжие

Съветът за сигурност на ООН трябва да поеме отговорността си за поддържане на световния мир и сигурност, се казва в призива

Над 250 хуманитарни и правозащитни организации се присъединиха към отворено писмо, в което призовават за незабавно спиране на всички трансфери на оръжие за Израел и палестинските въоръжени групировки, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Призоваваме за незабавно прекратяване на огъня и апелираме към всички държави да прекратят трансфера на оръжия, които могат да бъдат използвани за извършване на нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека", заявиха организациите.

"Съветът за сигурност на ООН трябва да поеме отговорността си за поддържане на световния мир и сигурност, като приеме мерки за прекратяване на трансфера на оръжия към израелското правителство и палестинските въоръжени групировки", завършва отвореното писмо.

Отвореното писмо е инициирано през януари 2024 г. от 16 организации и вече има над 250 подписа, сред които тези на "Амнести интернешънъл", "Спасете децата", Оксфам, "Лекари по света", "Каритас интернешънъл" и редица религиозни и феминистки неправителствени организации.

"Израелските бомбардировки и обсада лишават цивилното население от основните неща за оцеляване и правят Газа необитаема", пишат организациите, описвайки в писмото "хуманитарна криза с безпрецедентна тежест и мащаб".

"Вземането на заложници и безразборните нападения" от страна на въоръжените палестински групировки "представляват нарушения на международното хуманитарно право и трябва да бъдат прекратени незабавно", се казва още в писмото, в което се припомня броят на жертвите от нападението на Хамас на 7 октомври, изстрелването на ракети по Израел и държането на около 130 заложници в Газа.

Вчера Съветът за сигурност на ООН взе под внимание обещанието на Израел да отвори повече пропускателни пунктове за хуманитарна помощ към Газа, но призова да се направи повече пред заплахата от "неизбежен глад".

Войната в Газа последва 7 октомври, когато бойци на "Хамас", проникнаха от анклава в южната част на Израел и убиха 1200 души, предимно цивилни. В отговор Израел се закани да унищожи "Хамас". Армията на Израел започна офанзива, която досега е отнела живота на 33 545 души в Газа, повечето от които цивилни, по данни на здравното министерство на "Хамас". Напредъкът към постигане на примирие в ивицата Газа е бавен въпреки усилията на посредниците.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Стратег

    1 0 Отговор
    Командващият израелските въоръжени сили да не се мотае, а да направи следното: 1. Да формира десетки, ако трябва стотици мобилни парашутно разузнавателни групи, супер- модерно въоръжени. 2. МОСАД да разузнае и да даде точна информация за разположението на формированията на Хизбула. 3. Рано сутрин на развиделяване да се направи пълномащабно ,масирано внезапно нападение на районите заети с бойците на Хизбула и да бъдат всичките на 100% завинаги неутрализирани. 5. Формиран елитен отряд от тези групи да направи операция по пленяване ръководителите на Хизбула заедно със семействата им и Израел да ги включи в преговорният процес по освобождаване на заложниците от ХАМАС. Време е за действия, а не приказки.