Last news in Fakti

12 Април, 2024 05:28 682 2

Няма консенсус по препоръката за присъединяване на палестинците към ООН

  • палестина-
  • оон

Искането им е от 2011 г.

Няма консенсус по препоръката за присъединяване на палестинците към ООН - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членовете на Съвета за сигурност на ООН не постигнаха консенсус относно препоръка за присъединяване на палестинците в ООН. Това обяви ротационният председател на Съвета за месец април, предаде БТА.

Изтъквайки израелската офанзива в ивицата Газа, палестинците миналата седмица подновиха искането си за присъединяване към ООН, отправено още през 2011 г.. Съветът за сигурност започна официална процедура на разглеждане на искането в рамките на специално назначена комисия. В нея влизат представители на страните членки на Съвета. На второто заседание на комисията при закрити врата не е бил постигнат консенсус, заяви малтийската постоянна представителка в ООН Ванеса Фразие, която е председател на Съвета през април.

Тя добави, че две трети от членовете на Съвета са подкрепили пълното присъединяване на палестинците към ООН, но специалната комисия може да взима решения само чрез постигнат консенсус.

Това че няма сега консенсус не означава край на палестинските постъпки за членство. След като специалната комисия отлага въпроса, сега всяка страна членка на Съвета може да предложи за гласуване резолюция по въпроса за членството на палестинците. Според дипломатически източници вот би могъл да има на 18 април по инициатива на Алжир, който представлява арабските страни в Съвета. Малтийската представителка каза, че подобна резолюция би трябвало да събере 9 гласа, но наблюдатели прогнозират вето от страна на САЩ.

Както и през 2011 г., американците и сега смятат, че ООН не е мястото, на което да бъде призната палестинска държава, която според тях трябва да бъде създадена след споразумение между Израел и палестинците. Те изтъкват също така и американски закон, който предвижда преустановяване на финансирането за ООН, ако Съветът за сигурност приеме палестинска държава извън двустранно споразумение между Израел и палестинците.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    4 0 Отговор
    ООН е една напълно безполезна и неработеща структура която е изцяло във услуга на САЩ и тяхните васали!!!!!!
  • 2 Глупости

    0 0 Отговор
    Терористи не се присъединяват към ООН