Last news in Fakti

12 Април, 2024 06:14 3 191 21

Израел се готви за директна атака от Иран в следващите 48 часа

  • израел-
  • иран-
  • атака

Твърдението е на Wall Street Journal

Израел се готви за директна атака от Иран в следващите 48 часа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел се готви за директна атака от Иран в следващите 24-48 часа, съобщава американският Wall Street Journal, позовавайки се на информиран източник.

Източник, информиран от иранските лидери, каза, че не е взето окончателно решение, въпреки че се обсъждат планове за атака.

Според изданието докладите на американското разузнаване показват планиран удар от Иран в рамките на няколко дни, „вероятно на израелска територия“.

По-рано американски медии, позовавайки се на източници от иранското и американското разузнаване, съобщиха, че Техеран планира да удари десетки чувствителни цели в Израел, включително енергийна инфраструктура и различни други съоръжения, използвайки балистични ракети и заредени с експлозиви дронове.

Както съобщи вчера порталът Axios, позовавайки се на свой източник, иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахян е потвърдил в разговор с германския външен министър Аналена Бербок, че Техеран възнамерява да отговори на атаката на Израел срещу иранското консулство в Дамаск, но това щяло да бъде ограничено.

Вечерта на 1 април израелските военновъздушни сили нанесоха въздушен удар по сградата на генералното консулство на Иран в Дамаск. В сградата на консулството се помещаваше и резиденцията на иранския посланик Хосейн Акбари, който не пострада по време на атаката. Сградата на консулството е напълно разрушена в резултат на ракетната атака.

Според Корпуса на стражите на ислямската революция на Иран (елитна сила на въоръжените сили), израелският удар уби седем офицери, включително двама старши генерални съветници: Мохамад Реза Захеди, както и неговия заместник, бригаден генерал Мохамад Хади Хаджи Рахими.

Иранското външно министерство заяви, че си запазва правото да отговори на въздушния удар, както и да определи как точно да "накаже агресора". В сряда Елаф съобщи, че Израел се готви да нанесе удари по цели в Иран, ако Техеран реши да отговори, пише РИА Новости.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ний ша Ва упрайм

    6 4 Отговор
    ади! И са свърши!
  • 3 Доротея

    10 25 Отговор
    Вчера САЩ и Велика Британия дипломатично призоваха Ибан да се ,,въздържа от ескалация на напрежение в региона" Иначе ще ги ступалкат! Казано не толкова дипломатично! Както имат нужда от някаква победа за самочувствие, след побоя, нанесен им от Путин в Карпатите!

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хунта

    4 14 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Ама си съгласен путя да хвърли в Украйна. Или стамбул като се дръгнеха с Ерди
  • 6 Каквото

    20 3 Отговор
    почукало , такова се обадило !
  • 7 Червен кхмер

    15 25 Отговор

    До коментар #3 от "Доротея":

    Какви Карпати бълнуваш Доротейка ???
    На САЩ не им трябва самочувствие .Преди години в Сирия един уж елитен, но по руски елитен отряд тръгна срещу амер.войници.Нито един не се върна жив.Повтарям нито един.В добавка американците ги бяха предупредил.Подобно стана и в Крокус ,те ги предупредиха , ама ушанките нали се мислят за "велики" за това на ден около 500 блатници при Кабзон.
    Доротея дигни си самочувствието с нещо друго, ако имаш визи де? Съмнявам се.

    Коментиран от #9, #12, #19

  • 8 Това не е ли тероризъм?

    23 5 Отговор
    Не видях да се пише нищо за убийството от израелска страна на децата и внуците на лидер на Хамас,които не са били в Палестина.
  • 9 Ко каза нищо ли?

    24 7 Отговор

    До коментар #7 от "Червен кхмер":

    На стари лаври лежи кълката ти. От изтичащата информация в интернет руснаците помляха сумати Команден състав и оперативен на САЩ, Англия, Франция и ред други знайни и незнайни. Не могат да сварят да ги изписват, че са от ковид или болки в зъба. Хаххахах
  • 10 Госあ

    22 9 Отговор
    Когато уличния хулиган види че рекета му не върви, директно започва да нарита на бой. Брутални провокации в Украйна с Майдана, геноцида над руснаци и заплахите за разполагане на оръжия за масово унищожение срещу Русия. Директни провокации срещу Иран с невиждано наглото бомбардиране на консулство в чужда страна. Директни провокации към Кими с непрекъснатите военни учения около Северна Корея, точно когато отношенията вежду двете Кореи се бяха нормализирали. Директни провокации срещу Китай с въоръжаването на сепаратистите на китайският остров Тайван ! И това ако не е целенасочена провокация за ТСВ…ако пламнат всички точки едновременно какво ще е ? А ?

    Коментиран от #14

  • 11 Ксаниба

    13 3 Отговор
    Ми то е като да ошамартш детето на шампион по бокс, а после да расказааш на ко9мшиите и по ТВ, че очакваш атака
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тия "48 часа"

    7 3 Отговор
    ми звучат познато! И "анонимния" източник ми е познат!

    "съобщава американският Wall Street Journal, позовавайки се на информиран източник."
  • 14 само истината

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    прав си пич тези цифри за до 48 часа краварите ги дъвчат от една седмица и само разлайват кучетата
  • 15 мда

    9 13 Отговор
    Спомням си на времето как Ирак се дървиха на САЩ . Ирак били най голямата армия в близкия изток изцяло оборудвана и подкрепяна от ватенките и какво стана за една седмица подвиха опашките. Същото че се случи и с Иран това е че много ги бавят да не стане после късно.

    Коментиран от #17

  • 16 изравнете ги със земята тия ционисти

    7 5 Отговор
    а дано най-после иран да ги смажат тия гадни ционисти!!! тъкмо ще спрем да четем малко за наркомански че вече е банален подлогите ще се засилят да обслужват интереса на господаря си фащ и ще забравят за предишната му играчка!!!
  • 17 явно

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "мда":

    паметта ти я няма много да знаеш потърси помощ

    Коментиран от #20

  • 18 Коментар

    4 4 Отговор
    Дано се размине и да няма война.Всичко е заради корумпирания НетаНаЯху,който провокира иранците,за да може да се разрастне войната и така той да не пада от власт.Накрая поъърпевши ще са обикновените хорица.
  • 19 Бай Благой

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Червен кхмер":

    Ти да не си пил бензин случайно...?
    Вярваш ли на измищльотините дето си писал?
  • 20 мда

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "явно":

    Явно си невежа, но може да се образоваш малко напиши в търсачката (пустинна буря ирак).
  • 21 Стратег

    2 0 Отговор
    Командващият израелските въоръжени сили да не се мотае, а да направи следното: 1. Да формира десетки, ако трябва стотици мобилни парашутно разузнавателни групи, супер- модерно въоръжени. 2. МОСАД да разузнае и да даде точна информация за разположението на формированията на Хизбула. 3. Рано сутрин на развиделяване да се направи пълномащабно ,масирано внезапно нападение на районите заети с бойците на Хизбула и да бъдат всичките на 100% завинаги неутрализирани. 5. Формиран елитен отряд от тези групи да направи операция по пленяване ръководителите на Хизбула заедно съсх семействата им и Израел да ги включи в преговорният процес по освобождаване на заложниците от ХАМАС. Време е за действия, а не приказки.