Last news in Fakti

12 Април, 2024 06:30 1 249 12

Аржентинският президент Милей ще разговаря с Илон Мъск

  • аргжентина-
  • сащ-
  • илон мъск-
  • хавиер милей

Държавният глава на Южноамериканската страна е на посещение в САЩ

Президентът на Аржентина Хавиер Милей, който в сряда започна четиридневната си визита в САЩ, днес ще има среща с технологичния милиардер Илон Мъск. Срещата идва в момент, в който правителството на Милей се стреми да получи парични средства за възстановяване на аржентинска икономика, изпитваща сериозни затруднения, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Популисткият президент започна четиридневното си пътуване от Маями, където живее една от най-многобройните аржентински диаспори в САЩ и където е домът на футболната суперзвезда Лионел Меси. На закрито за пресата събитие клонът на хасидската група "Хабад-Любавич" в Маями награди президента и сестра му Карина Милей, която е и президентски съветник, за "неуморните им усилия за Израел". Церемонията се състоя в местна синагога.

Днес Милей ще разгледа завод на "Тесла" - компанията за електрически автомобили на Мъск.

Това е трето пътуване на Милей до САЩ само за четири месеца като президент. То идва идва в момент, когато аржентинският лидер преориентира аржентинската външна политика в посока на укрепване на стратегическия съюз със САЩ.

Милей и Мъск, които са известни с хапливия си изказ, с дръзкото си управление и с неприязънта си към прекомерните правомощия на правителството, в миналото са изразявали взаимно възхищение. Преди встъпването си в длъжност през декември миналата година Милей похвали Мъск като "икона на свободата". Мъск от своя страна се възхити на речта на Милей, в която той разкритикува социализма и която той произнесе на Световния икономически форум в Давос.

Със своите огромни минерални запаси Аржентина има какво да предложи на Мъск, доминиращ играч в автомобилната индустрия, който нарича "нов петрол" лития, една незаменима за батериите на електромобилите суровина. Политиката на свободния пазар на Милей породи надежди в САЩ, че металът и други крайно необходими суровини като лития могат да бъдат добивани в Аржентина, което ще прекъсне доминацията на Китай във веригата за доставки на батерии. По-рано тази година администрацията на Байдън заяви, че проучва възможностите за инвестиции в аржентински литий.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ????????

    12 0 Отговор
    С резачката ли ще разговаря, както беше на предизборната си кампания?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Зелен Демократ

    4 2 Отговор
    2 титани на мисълта с бистър поглед и и сериозно излъчване, ще бъде сблъсък на ВЕЛИКАНИ!
  • 4 РАЗБИРАЧ

    14 0 Отговор
    Аржентина ще бъде унищожена и разграбена по окраинската схема.
  • 5 Госあ

    13 0 Отговор
    Ше пазарят Арджентина хахахаха нека им е на гаучосите, като си избраха тоа ненормален капиталист.
  • 6 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    10 0 Отговор
    Краварската мижитурка ще се срещне с г-н Аспергер
    и ще обсъждат съсипването на Аржентина...
  • 7 Гацо Бацов

    10 0 Отговор
    Аржентина гризна дръвето!
  • 8 Евроатлантик

    4 4 Отговор
    Браво, решили да станата евроатлантици и да се оправят като нас! Най-сетне им прозря!
  • 9 Полит.коректен расист

    8 1 Отговор
    А защо в БГ.реклами има негри
  • 10 Перо

    4 0 Отговор
    И тази държава с ционистко-джендърско управление отива на кино! Разложението на държавността вече ги налази!
  • 11 РЕАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Миналата седмица някакъв разочарован избирател търсеше Милей в президентството. Беше на входа с мачете в ръка, вместо с цветя.
  • 12 Путин-Боклук

    0 1 Отговор
    И на времето там и в Бразилия беше автомобилната индустрия, но тогава заради каучуковите дървета от които се правиха гумите.