Last news in Fakti

12 Април, 2024 08:57 2 111 3

Дейвид Камерън ще посети Брюксел, за да обсъди преговорите за Гибралтар

  • гибралтар-
  • великобритания-
  • дейвид камерън-
  • брюксел-
  • преговори

Характерът на дългосрочните отношения на територията с ЕС след Брекзит все още не е решен

Дейвид Камерън ще посети Брюксел, за да обсъди преговорите за Гибралтар - 1
Снимкa: БГНЕС

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън ще се отправи към Брюксел, за да обсъди най-сложните въпроси в преговорите относно Гибралтар, съобщи ДПА и БТА.

В днешните разговори ще участват също главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо, испанският външен министър Хосе Мануел Албарес и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

Характерът на дългосрочните отношения на територията с ЕС след Брекзит все още не е решен.

Сред спорните моменти в преговорите са правилата, които ще регулират границата на Гибралтар с Испания и ЕС, както и стремежът на Испания да упражнява по-голям контрол над летището на Гибралтар.

Великобритания и Испания спорят за това чий е суверенитетът над територията.

Британското външно министерство заяви, че Обединеното кралство остава напълно ангажирано с намирането на решение, което да е от полза за Гибралтар, неговото население и икономика.

Вчера бе отбелязана годишнина от предаването на Гибралтар и Нюфаундленд на Великобритания по силата на Утрехтския договор от 1713 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    10 1 Отговор
    Кайте ся честно,господинът на снимката не е ли потомък на Барни Ръбъл?
  • 2 Чий е

    14 1 Отговор
    По- по- най. Вечният пиратски спор. Кой да заграби плячката.
  • 3 плевен

    13 0 Отговор
    Гибралтар е испански. Фолклендските острови са аржентински. Остава само някой да изтрие с гумичка от картата бившата Велика Британия. Знаете Кой. Впрочем тя не случайно вече се именува Обединено кралство , а не Велика Б..... .
Новини по държави: