Last news in Fakti

12 Април, 2024 14:04 7 382 18

Въпреки натиска на САЩ, Шолц няма да се откаже от сътрудничеството с Китай

  • натиск-
  • сащ-
  • олаф шолц-
  • сътрудничество-
  • китай

Шолц трябва да игнорира натиска, оказван върху него от САЩ

Въпреки натиска на САЩ, Шолц няма да се откаже от сътрудничеството с Китай - 1
Берлин, Германия, 20 юни 2023 г./Снимкa: БГНЕС

Канцлерът на Германия, Олаф Шолц, планира да запази икономическото сътрудничество с Китай, въпреки настоящите опити на САЩ да ограничат взаимодействието между Берлин и Пекин, отбелязва "Политико" в статия със заглавие "Защо германският лидер Шолц се прекланя пред китайския дракон", цитирана от БТА.

"Шолц се нуждае от Китай", защото в настоящата ситуация, когато германската икономика "изпитва затруднения", канцлерът "не може да си позволи да разруши бизнес връзките между Берлин и Пекин", според Политико.

Шолц трябва да игнорира натиска, оказван върху него от САЩ, защото "той не е готов да жертва просперитета на [страната си] заради интересите в областта на сигурността на Вашингтон или дори на Европейския съюз", допълва Политико.

Китай е "опора на германския глобален бизнес". По-специално, именно в Китай се извършват около 50% от световните продажби на автомобили на "Фолксваген", един от най-големите германски автомобилни концерни.

В момента германската икономика е изправена пред цял набор от проблеми – "от недостиг на квалифицирана работна ръка до прекомерни регулации". Икономистите и Международният валутен фонд (МВФ) прогнозират, че германската икономика ще продължи да бъде в застой след разочароващата 2023 година.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мммм

    31 2 Отговор
    Какво значи Натиск ?? Натискат ли ги, евът ли ??

    Коментиран от #10

  • 2 Къде ги боляло и сърбяло

    38 0 Отговор
    "Файненшъл таймс“: Китай е способен моментално да унищожи целия европейски военнопромишлен комплекс
    Желанието на западните страни да подсилят украинската армия доведе до рязко увеличение на търсенето на боеприпаси, пише „Файненшъл таймс“. Това от своя страна доведе до недостиг на барут, за който Китай е основен доставчик на суровини. Сега европейците и украинците се опасяват, че Пекин може да им откаже ресурсите, от които се нуждаят.
    Европейските отбранителни корпорации предупреждават, че зависимостта от китайския памук, използван в производството на барут за боеприпаси, ограничава способността им да увеличат производството и затруднява западните страни да подкрепят отслабената армия на Украйна.
    Памучният мъх (пух) е страничен продукт и основната съставка, без която е невъзможно производството на нитроцелулоза, използвана в артилерийски снаряди и експлозиви, пише изданието.
    Търсенето на боеприпаси рязко нарасна, тъй като Украйна изразходва големи количества боеприпаси във войната срещу Русия. Производителите в областта на отбраната обаче не са успели да увеличат производството, тъй като са изправени пред ограничения на веригата за доставки за различни суровини, включително нитроцелулоза, наричана още нитро-влакна.
    Водещи производители на оръжие, включително шведската Saab и германската Rheinmetall, предупредиха, че Европа е твърде зависима от доставките на памук от Китай

    Коментиран от #7

  • 3 🐮 Краватизация

    44 1 Отговор
    Хахаха! Краварите смешни!Помисли хх а си ,че целият свят владеят!В същото време имат на 15 милиона бездомни!Затова си остават глупави и необразовани! Заради един дядка, обслужващ интересите на оръжейната индустрия,шепа Сороси и меки китки , страдат обикновенните янки! Повечето янки дори не знаят къде се намира Украйна????
  • 4 Швабата

    26 2 Отговор
    Може да е послушен, но не е глупак. Ако подложи икономиката на риск Райхстага ще пламне като през 1933.
  • 5 Шолц

    29 2 Отговор
    Взе да стопля накъде вървят нещата.дано още малко поумнее
  • 6 Западът за това живее

    5 14 Отговор
    с висок стандарт защото произвежда минимални количества оръжие. Освен всичко никой не се е надявал на такава война с тежка 155мм. артилерия, надявали са се на бомбандировачна, щурмова и многоцелева авиация, хеликоптери, ракети с различна далекобойност, РСЗО. Руснаците имат несметно количество боеприпаси за нарезна и гладкостволна артилерия останали от СССР. Навремето САЩ са били в голяма депресия(1929г.) но се оправят и дори успяват да помагат военно на Германия преди войната и на всички съюзници по време на ВСВ.
    Тъкмо Путин ги подсети, че трябва да възстановят военното производство и да превъоръжат цялото НАТО с нови оръжия закупени от най-добрия производител (САЩ). Така ще си оправят и огромния дълг като впрегнат икономиките на ЕС, ОК, Япония, Ю. Корея, Тайван, Австралия, Канада. Целият Запад се беше отпуснал като мръвка след победата над СССР в Студената война и неговото разпадане. Нови членове на НАТО станаха "верните" съюзници на СССР от Варшавския договор, дори бивши съюзни републики (Прибалтиките) и миролюбивите досега Финландия и Швеция.

    Коментиран от #9

  • 7 А ааааха аха

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Къде ги боляло и сърбяло":

    Китай им намалил доставките на памук/ нитроцелулоза. Вярно, че тук един коментиращ го написа с едно изречение. И нашите тролски крави се заядоха с него. Аха, ще се моли за памук.:))
  • 8 Нашите

    22 1 Отговор
    Продажници и от майка си ще се откажат, дори без натиск …
  • 9 Атина Палада

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "Западът за това живее":

    Да бе да, точно така е:))))
    Западът имаше висок стандарт, защото беше колонизирал цял един континент.. Стандарта му беше от кражби....

    Коментиран от #11

  • 10 ха ха

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "мммм":

    Баба Гицка от село, веднъж като гледаше скептично Брежнев и Бае Тодар да се целуват по новините, заяви: "Абе, мен, мой ме е цаливАл, все ме е минАл!"
  • 11 ха ха

    1 8 Отговор

    До коментар #9 от "Атина Палада":

    Е ги е, крадците, дето са те окрали...

  • 12 Хи хи хи

    6 3 Отговор
    Ианките ги почнаха германистанците
    Китайците ще ги довършат
  • 13 Госあ

    1 7 Отговор
    Добре че социалистите и Шолци взеха повече гласове от синьозелените водорасли ! Мисля дори дали да не гласувам за наш’те социалисти и курнела…онзи от Максуда е спам.
  • 14 Петър

    9 0 Отговор
    Гервания би трябвало да се зближи с Русия и Китай и ФАЩ да духат супата .

    Коментиран от #16

  • 15 Читател

    2 4 Отговор
    САЩ изобщо няма да питат Шолц, а направо ще му заповядат защото същия тоя ЗШолц е подписал "Канцлер Пакт" където пише, че Германия е длъжна да спазва вътрешната и външната политика на САЩ. Повтарям ПОДПИСАЛ е КАЦЛЕР ПАКТ, така, че с подобни писаници и изявления дотук.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор
    Ще се сближи, ще се сближи! С другаря Путин ще продължим започнатото с другаря Сталин.
  • 18 Подписало

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Читател":

    Го е ГФР , значи ГДР може да не го спазва .
    Берлин е ГДР.
    Бон да спазва.
    Разбра ли ,, умен и красив,,
Новини по държави: