Last news in Fakti

12 Април, 2024 15:06 1 723 9

Белгия извършва разследване на мрежа за руско влияние в Европейския парламент

  • белгия-
  • руско влияние-
  • европейски парламент-
  • мрежа-
  • разследване

Миналата седмица в Белгия влязоха в сила законови промени, свързани с външната намеса и шпионската дейност

Белгия извършва разследване на мрежа за руско влияние в Европейския парламент - 1
Снимкa: БГНЕС

Премиерът на Белгия, Александър де Кро, съобщи, цитиран от местни медии, че Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент. Следствието се провежда в няколко държави, където се предполага, че евродепутати са получили пари в брой от Москва, предава БТА.

Де Кро отбелязва, че миналата седмица в Белгия влязоха в сила законови промени, свързани с външната намеса и шпионската дейност. Той уточнява, че замесените евродепутати са получавали възнаграждение, за да разпространяват руска пропаганда.

Според него целта е в следващия състав на ЕП след изборите през юни да има по-голямо присъствие на проруски представители, за да се постигне намаляване на европейската помощ за Украйна. Де Кро е добавил, че Белгия е поискала спешно заседание на Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст). Той предлага със случая да се заемат Европейската прокуратура и Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ).

Ако се потвърди, този случай ще бъде вторият засечен опит за външно влияние в ЕП от последните месеци след избухването на скандала "Катаргейт" и установяването на проруско поведение на евродепутатката Татяна Жданока, която вчера беше глобена с 1750 евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В нея са

    5 8 Отговор
    16 български евродупетати. Само Радан е чист.
  • 2 Ганювите

    3 6 Отговор
    депутати са все червени издънки , на оня тютюнджия , рекламиращия матраците , братовчед му даже ДС агент !
  • 3 Ами сега

    21 4 Отговор
    Веднъж пишете че Русия е тотално изостанала и е в 19 век..-друг път се оказва,че Русия имала какви ли не технологии и даже влияла на целият ЕС а и за капак дори американските избори били под нейно ръководство..-ами определете се вече-бедна страна не може да има образовано общество-което да произведе такива супер кадри,които да "въртят на пръста си" целият"цивилизован свят"....

    Коментиран от #6

  • 4 Трябва

    4 13 Отговор
    Разследване и в българския парламент как се финансират депутати от проруските партии и най-вече Възраждане

    Коментиран от #5

  • 5 Атина Палада

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Трябва":

    Т. е. ти предлагаш избирателно разследване? Едн партия се разследва, а друга - не!

    Коментиран от #7

  • 6 Абе ами сегато

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ами сега":

    Ко правим сега? 5 човека пратени да се учат на запад като нашия шайтан фатмак и после московлийски шпиони, какво образован народ? 20 олигарха и богата държава. Винаги има пари за шпионаж. Но русофилите нямат с какво да мислят.
  • 7 Абе атина палаврата не се само оценявай

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Атина Палада":

    Винаги се започва от кресливите и компрометирани. Кои други имаха побратимска среща с фашистката партия на путлера "Единна Руссия"?
  • 8 Гошо

    9 0 Отговор
    Я там заповед -всичките редовно да проверяват под креватите си за скрити руснаци
  • 9 инж. Ганчо Илков

    2 6 Отговор
    От сега се знае, че Костадинов и Корнелия ще Кандидатират Про Руски Евро Депутати. Ще има и други, ослушващи се и предлагащи се на Покупка. Най-изявеното Име е със Синоним Волгин от Листата на ВЪЗРАЖДАНЕ.
Новини по държави: