Last news in Fakti

12 Април, 2024 15:00 1 274 38

Тайван: Авторитарното сближаване на Русия и Китай ще причини сериозни щети на международния мир и стабилност

  • тайван-
  • китай-
  • русия-
  • комунизъм-
  • диктатура-
  • мир-
  • стабилност-
  • суверенитет-
  • национална сигурност-
  • тайвански проток-
  • тайвански пролив-
  • експанзионизъм-
  • авторитаризъм-
  • война-
  • заплаха

По време на свое изявление Сергей Лавров пренебрегна националния суверенитет на Тайван

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано тази седмица, че Тайван е част от Китай, което накара Министерство на външните работи на островната държава да осъди тези „фалшиви новини“.

Във вторник Лавров се срещна с китайския външен министър в Пекин. По време на пресконференция Лавров заяви, че Тайван е „неразделна част от Китай“ и е част от вътрешните работи на Китайската народна република.

Министерството на външните работи излезе с изявление, опровергаващо твърденията на Лавров. В изявлението категорично бе подчертано, че нито Тайван, нито Китай са подчинени един на друг и че „режимът на Китайската комунистическа партия никога не е управлявал Тайван“.

От Министерството описаха Тайван като „модерна демократична страна“, която зачита правата на човека и върховенството на закона. „Никакъв изкривен наратив, който пренебрегва суверенния статут на Тайван, не може да промени световно признатото статукво в Тайванския проток“. „Сговорът“ между Москва и Пекин не допринася за стабилността на Тайванския пролив и региона. „Авторитарното сближаване“ на двете страни нанася „сериозни щети“ на международния мир, стабилност и основан на правила световен ред.

„Тайван е на стратегическата фронтова линия, защитавайки ценностите на демокрацията и свободата в Индо-тихоокеанския регион“, казаха още от Министерството на външните работи. По отношение на позицията на страна за защита на националния суверенитет, от министерството бяха категорични, че тя остава „твърда и непроменена“.

Тайван продължава да се ангажира да засилва сътрудничеството със страни със сходно мислене, за да устои на военните сплашвания на комунистически Китай и същевременно да ограничи авторитарния експанзионизъм. Мирът и стабилността в Тайванския проток ще допринесе за международната икономическа сигурност и просперитет.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    32 1 Отговор
    САЩ активираха пуделите да джафкат, вчера японците, днес тайванците :)
  • 2 Госあ

    21 1 Отговор
    Ама тези искат и те да ядат сериозен пердах ! Как точно си мислят, че сащ ще им помогне срещу ядреният им батко ?
  • 3 Незабавни

    4 18 Отговор
    Високоточни удари по Путин и Си. Даже ако може Кремълското джудже да бъде ударено с ATACMS в кухата кратуна, докато се пеняви с поредната порция лъжи и халюцинации по националната телевизия

    Коментиран от #8, #11

  • 4 Сталин

    18 4 Отговор
    Абе маймунек бегай да рупаш американски банани,сериозни щети за мира са западните мародери и техните ционистки кучета

    Коментиран от #37

  • 5 Гейополитика

    17 2 Отговор
    Какъв "международен мир и стабилност" ви гони бе? И преди това си имаше стотици малки и средни конфликти, инициирани от САЩ и НАТО.
  • 6 Лавров

    13 3 Отговор
    Каза самата истина

    Лавров заяви , че Тайван е ЧАСТ от Китай, което накара Министерство на външните работи на островната държава да осъди тези „фалшиви новини“

    ТОВА нито е новина нито е фалшива
    Освен това лавров е казал една истина и не е казал фалшива новина а истина

    Коментиран от #13

  • 7 Госあ

    12 3 Отговор
    Промяната ще се случи стъпка по стъпка, първо Русия ще се възстанови напълно след пердаха на Украйна, а след това Китай ще ошамарят западните сепаратистите на острова. И накрая Иран ще се разправи с чифудите. Нещата нема да се лучат по юдеосаксонския сценарий. Затова американците си пазят оръжията - за Китай. Но така ще загубят в Украйна, а после и в китайските територии. Китай си прибра Тибет и Хонконг от мръсните ръчички на англосаксите и със сигурност ще си прибере и Тайван. А Япония най много да загуби и Хокайдо и други острови около Китай.

    Коментиран от #15

  • 8 Прочети статията

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Незабавни":

    Изявлението е на лавров а не е на Путин
  • 9 Да питам само

    3 6 Отговор
    "Сергей Лавров пренебрегна националния суверенитет на Тайван"
    Да питам, само на Тайван ли!? За тия аборигени няма понятие "сунеринитет", всичко което могат за заграбят си е тяхно! Няма друга толкова алчна, нагла и варварска нация. Путин бил лош! Ако не беше путин, друг щеше да е - тия са такива, до лно племе!
  • 10 Когато

    7 2 Отговор
    Притиснат звяра в ъгъла трябва да внимават най- много. Той знае, че няма опции за бягство и ще трябва да се бори. И тук въпросът е не дали, а кога и къде ще нападне. В случая със САЩ отговорът е повече от очевиден - навсякъде, където има слабо място. При това много от техните слаби места - емиграция и опастност бумерангът на тероризма да се върне, външен дълг и изоставане във военната промишленост, разкол на обществото по расов признак, наркомания и ЛГБТ извращения- остават все още открити. За някои от тях вече със сигурност вземат мерки, но за да се оправят с външния си дълг едва ли ще посмеят да се обърнат за помощ към Зимбабве да им услужи с 34 банкноти от трилион долара. Паразитното им общество ще трябва да се напрегне, но иронията е, че това напрягане може да генерира още дългове.

    Коментиран от #14

  • 11 Не става

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Незабавни":

    Никой не знае къде се е скрил. оя мишок само пред камерите е юнак, а иначе е скрит дълбоко под земята. Що не поведе руската армия към мечтаната победа, както правят водачите, а се спотайва в дупката?
  • 12 Уса

    3 0 Отговор
    За едни сватба а за други брадва е казал народа и всяко зло за добро.В последните 30 години злото и доброто така са се хванали гуша за гуша,че е време да се случи нещо за добро
  • 13 Да, ама не!

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "Лавров":

    За вас комунистите, всичко казано от ватенка, е чистата истина! За вас идеалът е перманентната пролетарска революция,...... която ще остане блян в празните ви мозъци.
  • 14 Госあ

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Когато":

    Идеята им беше да запалят ТСВ и в мътни води пак да ловят риба. Не стана номера. Леко и внимателно, руснаците ще довършат СВО в Украйна, а след това Китай може просто да блокира всякакъв достъп до острова и един чип да не излезе от там и пиле да прехвръкне.

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Наближава

    3 2 Отговор
    Присъединяването ви към Китай. Предателчетата на чан кай ши не желаят да ги пляскат, но китайците ще го направят меко - с колана от кимоното.
  • 17 Госあ

    3 3 Отговор
    И изобщо не знам как мислят западняците да се наложат над ресурса на Русия и Китай. Просто не ми го побира главата. Санкции срещу Русия и Китай, които са в отлични отношения и стокообмена върви, моля ти се !
  • 18 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    След 2рата Опиумна война, Тайван е изконно Китай бре! Видеха окрайна и почнаха де.
  • 19 българина

    4 2 Отговор
    а сближаването израел сащ донесе 100 войни за 75 г млн убити или унищожени животи. тайванците да украинците номер 2, скоро ше разберат какво е да си на остров и да се дървиш на Китай
  • 20 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Ужас!":

    ужаси творят твоите кумири. Само им погледни провокациите и оръжията, които ръсят навсякъде. И как, Русия и Китай да не се въоръжавали ?! Хахахаха
  • 21 ХаХаХа

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Ма ти и от чипове си разбирал!? В РАБ-ФАК това обясниха ли ви го що за чудесия е, или просто думата "чип" ти звучи добре, ....... като чип в казиното ще да е това нещо, ша знаеш!

    Коментиран от #23

  • 22 Еее, така е след като

    3 2 Отговор
    стратезите на Запад вместо да привлекат Русия като съюзник срещу Китай, решиха да нанесат стратегическо поражение на Русия и след това на Китай.
    Като казват древните чукчи - от ума си тегли.

    Коментиран от #24, #26

  • 23 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #21 от "ХаХаХа":

    Лично съм пускал микроареи и после съм обработвал данните. Т’ва си е своерода чип, бате.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ХаХаХа

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Бях сигурен, че си нямаш понятие, ама лаеш! Туй за какмо се използват силициевите, германиевите или галиево-арсенидните чипове е едно, а съвсем друго е какво представляват. Това е като да приемеш, че камиона-цистерна за мляко и самото мляко са едно и също нещо!
    Почети малко, малко поне се образовай, пък после изсазвай мнение.
    От Уикипедия дори можеш да прочетеш, че:
    "Чип или микрочип е кристална пластинка, която се изработва от полупроводников материал. Върху нея или в обема ѝ се създават електрони елементи (елементи на интегралните схеми и изводи) по специални технологии, една от които е планарната технология. Най-често чиповете се изработват от силициев монокристал, на който дадени области се легират с химически елементи от по-висока или ниска валентност и така се създават P и N проводимости. Изолацията между легираните области обикновено става с SiO2 и така се получават функционални елементи (примерно транзистори). Оформянето на различните елементи става по литографски начин, най-често с шаблони. "

    Коментиран от #28, #29

  • 26 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Еее, така е след като":

    Не мога да разбера омразата на небинарните срещу Китай ? Защо е тази омраза ? Защото хората са трудолюбиви ? Защото ви направиха стоките три пъти по-евтини и достъпни ? Защото в новата история не за започнали една война и конфликт ? Операцията в Тибет, който англосаксите искаха са им измъкнат, беше проведена изключително внимателно. Колко са убитите сепаратисти от Тибет, знаеш ли ? Почистиха ги много внимателно. Ако това е единствения им конфликт.

    Коментиран от #33

  • 27 Само питам

    6 2 Отговор
    А сближаването на държавите от така нареченото нато , какво донесе на Света ? Мир ли ?
  • 28 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "ХаХаХа":

    Аве не ми обяснявай точно пък ти к’во е чип ве. Ако искам подробности има към кой да се обърна.

    Коментиран от #30

  • 29 замислен

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "ХаХаХа":

    Брат , не разбрах това дето си прочел в уйкито , какво общо има със статията ?

    Коментиран от #31

  • 30 А ми, а де!

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Полезно ще ти е! Обърни се към "когото трябва, като си писал", поне малко да се образоваш! Че иначе по цял ден ръсиш глупости тук. Освен болшевишки лозунги, друго в главата ти няма.

    Коментиран от #32

  • 31 Прав си!

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "замислен":

    Брат, наистина няма нищо общо със статията, но тук един "Разбирач" изказва мнения, без дори да знае смисъла на думичките. Та затова се опитвам да го накарам да се ограмоти малко,...... поне за да ползва познати нему думички.
    Аман от неграмотници със самучувствие на гении!
  • 32 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "А ми, а де!":

    Ами не ми трябва. А от обща култура съм убеден, че съм по запознат от теб. Има си хора за всичко. Ти, който се мислиш за професионалист взел ли си докторска, или си с некое онлайн курсче за мазане на джава ? М ?

    Коментиран от #36

  • 33 Това

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    не са небинарни а русофили. Те мразят всичко и всеки. САЩ спази Китай втората световна война и в САЩ работят и се развиват много китайци.

    Коментиран от #34

  • 34 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #33 от "Това":

    Абе и ти си прав. Тия русофили от посолството ги знаем, те са готови да признаят кирилицата за руска, пък представям си ако нещо не им изнася в китайската политика какви ще ги напишат хахахаха. Иначе, нещата не са едноцветни…тоя конфликт в Украйна ми намирисва на договорка…а пинизите започнаха след като ЕС и Китай взеха да дърпат с технологиите. Преди време си говорихме с един англичанин, че целта на ЕС е да вземе ролята с образованието и технологиите от сащ, и Китай го направиха…руснаците играят и те по хазарски, та нищо чудно с американските хазари да искат пак да делят…
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Да ти кажа, че...

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    к.т.н. /сега, по новите критерии на НАОА - доктор/ съм, от 10-тина години съм доктор на техническите науки /създал съм нова, оригинална теория в науката, цитирана в над 1284 научни публикации в Скопус и Уеб оф Саянс/ и освен това, в добавка, съм и професор! Занимавам се с микроелектроника /вече - наноелектроника/ и още много подобни научни области! Сега ОК ли е? Та затова ти писъх, че като ползваш "интересни думички" от наноелектрониката, добре е да знаеш смисъла им.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 НЯКОЙ ГИ "ЛЕКУВА " ТЕЗИ ПУДЕЛИ.

    1 0 Отговор
    А ДО СЕГА КОЙ НАНАСЯШЕ И НАНАСЯ ЩЕТИ НА СВЕТОВНИЯ МИР ДОКАТО ГО НЯМАШЕ АВТОРИТАРНОТО СБЛИЖАВАНЕ НА РУСИЯ И КИТАЙ????
    КАКВИ СА ТЕЯ ТЪПИ ИЗРЕЧЕНИЯ?? ЗАЩО ПОЧТИ ВСИЧКИ ПУДЕЛИ НА САЩ СА ТОЛКОВА ТЪПИ?? ТЪПЧАТ ГИ С НЯКАКВИ МЕДИКАМЕНТИ ЗА ИЗВЕТРЯВАНЕ НА МОЗЪЦИТЕ ИМ , ВЕРОЯТНО. НАИСТИНА , ЧУДЯ ИМ СЕ НА НЕАДЕКВАТНИТЕ ИЗЦЕПКИ НЕ САМО НА ТОЗИ. ЧУЙТЕ ШОЛЦ , УРСУЛА , СТОЛТЕНБЕРГ ИИИИИИИИИ... ВСИЧКИ СА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ!!!! НАИСТИНА , ТОВА Е МНОГО ИНТЕРЕСЕН ФАКТ , КОЙТО СИ СТРУВА ДА БЪДЕ ИЗСЛЕДВАН!!