Last news in Fakti

13 Април, 2024 04:41 970 16

Кристалина Георгиева получи нов 5-годишен мандат като управляващ директор на МВФ

  • кристалина георгиева-
  • мвф

Българката бе единственият кандидат за поста

Кристалина Георгиева получи нов 5-годишен мандат като управляващ директор на МВФ - 1
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) обяви днес, че управляващият директор Кристалина Георгиева е назначена "с консенсус" за втори петгодишен мандат, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Новият мандат на г-жа Георгиева, която беше единственият номиниран кандидат, ще започне на 1 октомври 2024 г., в края на настоящия мандат, се казва в изявление на МВФ.

"Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални сътресения", се казва в изявлението на Съвета.

Миналия месец финансовите министри на Европейския съюз одобриха Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ, като на практика гарантираха нейното преизбиране, посочва Ройтерс. По традиция европейските страните препоръчват управляващия директор на МВФ, а Съединените щати препоръчват ръководителя на Световната банка.

Георгиева заяви, че е благодарна на борда и че за нея е чест да бъде избрана за втори мандат. Тя каза, че очаква с нетърпение да продължи да работи с "изключителния" екип на МВФ.

"През последните години МВФ помогна на нашите страни членки да се справят с последователни сътресения, включително пандемия, война и конфликти, както и с кризата с разходите за живот", каза българският икономист. "Ние също така засилихме работата си по въпросите на изменението на климата, нестабилността и конфликтите, и цифровия преход, в съответствие с тяхното засилено значение за макроикономическата и финансовата стабилност, растежа и заетостта", отбеляза Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че очаква с нетърпение да работи с Георгиева, за да засили подкрепата на МВФ за страните с ниски доходи и за по-широкия кръг членове чрез добре разработени програми за кредитиране на МВФ.

"МВФ играе важна и уникална роля в международната парична система. Чрез своите политически съвети, отпускане на заеми и изграждане на капацитет, МВФ помага на държавите да възстановят макроикономическата стабилност и да засилят перспективите за растеж", посочи Йелън.

Георгиева е втората жена, която оглавява МВФ, и първата от страна с развиваща се пазарна икономика. Тя е дванадесетият управляващ директор на МВФ от основаването му през 1944 г., припомня Ройтерс.

Самоопределяща се като "вечен оптимист", Георгиева ръководи МВФ в период на големи сътресения в световната икономика - от избухването на пандемията от КОВИД-19 само няколко месеца след встъпването ѝ в длъжност, до нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., отбелязва Ройтерс.

В началото тя бе критикувана във и извън МВФ заради това, че включи изменението на климата като фактор в наблюдението на икономиките на държавите членки и заради фокуса ѝ върху развиващите се икономики, припомня агенцията.

Георгиева допринесе за осигуряването на големи заеми за Украйна, контролира преработването на мащабната програма за заеми на Аржентина и работи неотклонно, за да помогне на Китай да възприеме преструктуриране на държавния дълг.

Тя също така преодоля лично предизвикателство през 2021 г., когато изпълнителният съвет на МВФ изрази пълното си доверие в нея след разглеждане на твърдения, че е оказвала натиск върху служители да променят данни в полза на Китай, докато е работила в Световната банка, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🥬🍐🍊🍇

    6 5 Отговор
    Са, няма ли кой да сметне, (от толкоз много, “експерти”, политически и икономически “спецове”) с колко са поскъпнали продуктите от първа необходимост в Територията, от Ковид - а до днес?

    В територията не знам дали някой смята увеличението на продуктите.

    Ето за Щатите,

    Откакто Байдън встъпи в длъжност:
    Източник: Бюро по трудова статистика + Федерален резерв
    Хляб 29%
    Брашно нагоре 24%
    Масло нагоре 23%
    Яйца нагоре 104%
    Мляко нагоре 12.4%
    Пиле нагоре 25%
    Стек нагоре 28.5%
    Бебешка храна нагоре 29%
    Енергия нагоре 29%
    Бензин нагоре 33%
  • 2 Пешо

    19 2 Отговор
    Българка ли? Национален нихилист.
  • 3 Евала Кристалина

    4 16 Отговор
    Българка шеф на такава могъща финансова организация, управляваща трилиони долари.
  • 4 На БОКИЧА човека

    16 1 Отговор
    Шеф на фонда.....
  • 5 Много е добра

    22 0 Отговор
    И много послушна, каквото и се каже, това прави. Да не мислите, че тя управлява МВФ. Фонда се управлява от фамилиите Родшилд и Рокфелер.

    Коментиран от #6

  • 6 Важно е че не е от бсп

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Много е добра":

    Затова тук много я плюят.
  • 7 Никой

    14 0 Отговор
    Какво точно зависи от тази женица?

    Коментиран от #12

  • 8 дядото

    7 0 Отговор
    те назначили кр.георгиева.а кой ли избира-назначава онези в изпълнителния съвет.всичко в света стана порнография
  • 9 Гост

    6 0 Отговор
    Комунистическата калинка Сталинка пак се уреди.За такива динозаври пенсия няма ли?

    Коментиран от #11

  • 10 Ваксинатор

    2 0 Отговор
    Надявам се да е набодена с три бустера от препаратите за обикновенните граждани.
  • 11 ТАСКО ЕРМЕНКОВ

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Едно си зная, едно си бая
  • 12 Явно тия които са я

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Никой":

    Избрали, добре знаят кво зависи от нея....втори мандат, без друг кандидат.....
  • 13 Шеф на МВФ

    1 0 Отговор
    Не е като шеф на БСП.
  • 14 Цецко.

    2 1 Отговор
    Мили сънародници!!! Само си припомнете как тази нагла лицемерка и оня клоун бившия президент Плевналиев(чехлю) се държаха от един бтр при трагедията в с. Бисер. Какво обещаваха и как нищо до сега от това не се е случило. Дори още не се знае всичко за язовирите у нас. Представете си щом Сталинка и Урсула фонден дрън, дрън са единствени кандидати за такива ВАЖНИ ОРГАНИЗАЦИОННИ ПОСТОВЕ В ЕВРОПА какво става извън нашата страна. Няма защо да се чудим че ни управляват и тук и от Вън кретени и идиоти. ЧЕСТИТО. Жалко че човечество не желае да погледне.

    Коментиран от #15

  • 15 Таско Ерменков

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Цецко.":

    Не си спомням такова нещо.....то и Нинова обеща нещо на перничани за пресъхналия язовир, ама айде.....
  • 16 Маг..нит.. ски Пеев.. ски

    1 0 Отговор
    СТАЛИНКА ГЕОРГИЕВА...ОТ ТЕЖКО КОМУНИСТИЧЕСКО СЕМЕЙСТВО ТО И В ЕВРОПА ИМА МНОГО КОМУНЯГИ И ЛИЦЕМЕРИ....