Last news in Fakti

13 Април, 2024 04:53 735 2

Естония се притеснява от "засилената дейност" на руското и китайско разузнаване

  • естония-
  • китай-
  • русия

Това сочи доклад на естонското контраразузнаване

Естония се притеснява от "засилената дейност" на руското и китайско разузнаване - 1
Снимка: Shutterstock

Руските и китайските разузнавателни служби засилват дейността си в Естония, сочи доклад на естонската служба за вътрешно разузнаване, цитиран от ДПА и БТА.

"Руските разузнавателни служби стават все по-агресивни. Макар в някои случаи да действат по-грубо, те също така използват и по-прикрити методи", казва естонското разузнаване в публикувания си в петък ежегоден доклад.

"Войната в Украйна им даде нова насока и нова цел - те представляват сериозна заплаха", се посочва в доклада.

В документа се допълва, че Русия вероятно ще продължи усилията си да създаде социално напрежение в съседните ѝ страни. Докладът обаче констатира, че естонското общество е доказало своята устойчивост, а хибридните операции и тактиката на сплашване не са постигнали своите цели.

Естонските спецслужби са задържали около десетина души, заподозрени в планиране на престъпления от името на руските служби в периода от края на 2023 г. до средата на февруари 2024 г.

Заедно с Русия Китай представлява най-голямата разузнавателна заплаха за Естония, се казва в доклада.

"В сравнение с Русия китайските разузнавателни усилия са както по-широкообхватни, така и по-интензивни", се посочва в доклада.

"Китайските фирми и общности в държави по целия свят се използват за постигане на разузнавателните цели на Китай", се отбелязва в документа.

Китайското посолство в Талин служи като един от най-важните инструменти за упражняване на "мека сила", се казва още в доклада на естонската служба за вътрешно разузнаване.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идиот

    7 1 Отговор
    ОТ КАКВО СЕ ПРИТЕСНЯВА ЕСТОНИЯ,КАТО ТОЗИ КРНЗЕФ.
  • 2 ТАКА ,ТОКА ЩЕ Е ОТ ТУК НАТЪК ЗОМБИТА !

    12 0 Отговор
    НЕ БЯХТЕ В НОТЮ - НЕ СЕ ПРИТЕСНАВАХТЕ. СТАНАХТЕ НАНОВЦИ И ЗАПОЧНАХТЕ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАТЕ!
    ЗАЩО ТАКА?? ЗАЩО ТОГОВА ВИ БЕШЕ НУЖНО ДА СТЕ В НОТО ?? НАТО НАЛИ ВИ ПАЗИИИИ, ИЛИ ??????
Новини по държави: