Last news in Fakti

13 Април, 2024 05:02 2 139 11

Израелски заселници стрелят и палят коли на Западния бряг

  • израел-
  • западен бряг-
  • палестинци

Един човек е убит, а 25 са ранени

Израелски заселници стрелят и палят коли на Западния бряг - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки разгневени израелски заселници нахлуха късно в петък в палестинско село в окупирания от Израел Западен бряг, стреляха и подпалиха къщи и коли, а в резултат на размириците е загинал един палестинец и 25 души са били ранени. Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА, като се позова на палестински здравни служители.

Израелска правозащитна група съобщи, че заселниците са търсели изчезнало 14-годишно момче от тяхното селище. Израелската армия уточни, че тийнейджърът все още се издирва.

Израелската група за защита на човешките права "Йеш Дин" заяви, че късно в петък заселници са нахлули в село Ал Мугайир, търсейки израелското момче. Групата заяви, че заселниците са стреляли и са подпалили къщи в селото. Видеоклипове, публикувани в социалната мрежа „Екс“ от правозащитната група, показват тъмни облаци дим, които се издигат от горящи коли, докато се чуват изстрели. На снимка, публикувана от групата, се вижда тълпа от маскирани заселници.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че един човек е бил откаран мъртъв в болница, а 25 души са били лекувани от рани. Палестинското дружество на Червения полумесец заяви, че осем от ранените са били поразени от боен огън на заселниците.

Починалият беше идентифициран от семейството му като 26-годишния Джехад Абу Алия. Баща му - Афиф Абу Алия, заяви, че той е бил прострелян и убит, но не е сигурен дали фаталният куршум е бил изстрелян от въоръжен заселник или от израелски войник.

Нападението беше осъдено от новия палестински премиер Мохамед Мустафа.

Израелската армия заяви, че издирва 14-годишното момче и че израелските сили са открили огън, когато палестинците са хвърляли камъни по войниците. Израелската армия заяви също, че е разчистила селото от израелските заселници.

Палестински здравни служители твърдят, че над 460 палестинци са били убити на Западния бряг от израелските сили от началото на войната през октомври м.г.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Уса

    41 7 Отговор
    Никой не пита обикновените украинци и обикновените евреи дали са доволни от своите фашисти,които ги управляват и доят.В Украйна са фашистите а в Исраел ционистите.И двете котила са човешки отпадъци от миналото,които искат да възродят своите жестоки идеологии срещу всичко живо на тая планета
  • 3 Лумпен

    42 7 Отговор
    Няма да има мир докато има евреи там !
    Окупаторите правят каквото си искат после палестинците виновни!
    Колко още ще издържи икономически Израел?
    Всичко струва пари..!

    Коментиран от #5, #7, #9

  • 4 Исторически парк

    34 8 Отговор
    еврейски башибозук!
  • 5 Летописец

    36 7 Отговор

    До коментар #3 от "Лумпен":

    Народите на Израел и Украйна също носят отговорност за това , че позволяват ционисти и нацисти да ги управляват . Явно така задоволяват садистичните си нужди . Но ще си понесат последствията за това !
  • 6 Кои сега

    28 4 Отговор
    са злодеите?
  • 7 Калпазанин

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Лумпен":

    Хартия имаш предвид, напечатана пак от евреин
  • 8 дядото

    23 4 Отговор
    вандали и зве рове,не са хора евреите.затова над 2 хилядолетия са гонени и унищожавани по света.сега съм убеден,че го заслужават
  • 9 Ха ха ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Лумпен":

    Как откъде паре?! Ми нали техните съплеменници, окупирали фащ, гЕвропа и гАнглия са банкери и печатари на пари?
  • 10 Ксаниба

    4 2 Отговор
    диваци
  • 11 Стратег

    2 2 Отговор
    Командващият израелските въоръжени сили да не се мотае, а да направи следното: 1. Да формира десетки, ако трябва стотици мобилни парашутно разузнавателни групи, супер- модерно въоръжени. 2. МОСАД да разузнае и да даде точна информация за разположението на формированията на Хизбула. 3. Рано сутрин на развиделяване да се направи пълномащабно ,масирано внезапно нападение на районите заети с бойците на Хизбула и да бъдат всичките на 100% завинаги неутрализирани. 5. Формиран елитен отряд от тези групи да направи операция по пленяване ръководителите на Хизбула заедно със семействата им и Израел да ги включи в преговорният процес по освобождаване на заложниците от ХАМАС. Време е за действия, а не приказки.