Last news in Fakti

13 Април, 2024 13:22 2 880 23

Румъния има значителни минерални и енергийни ресурси

  • румъния-
  • залежи-
  • минерали-
  • ресурси-
  • природа

За ефективното управление на ресурсите на страната е необходимо да се създаде законодателна рамка

Румъния има значителни минерални и енергийни ресурси - 1
Снимка: Shutterstock

Румънската академия потвърждава, че страната разполага със значителни минерални и енергийни ресурси и запаси, разнообразни и сравнително равномерно разпределени на територията, като подчертава необходимостта те да бъдат използвани чрез реактивиране на добивната и преработвателната промишленост чрез прилагане на Национална програма за геоложки проучвания, съобщи Аджерпрес, предаде БТА.

Отчитайки принципите на устойчивото социално-икономическо развитие на страната, както и големите трудности, през които румънската държава премина в случая с проекта Рошия Монтана, Румънската академия уточнява, че е наложително експлоатацията на минералните ресурси да се извършва по устойчив начин, без използването на технологични процедури и вещества с висока степен на токсичност (напр. натриев цианид), които биха застрашили околната среда, човешките общности, археологическите и историческите останки и природния ландшафт в минния район.

„Необходимо е да се приложи на практика Национална програма за геоложки проучвания и експлоатация, за да се очертаят нови ресурси от полезни минерални вещества, за постоянна преоценка и устойчиво управление на тези ресурси. Румънската академия предлага да се създаде Национална геоложка служба, която ще координира всички специфични геолого-проучвателни дейности и ще осигури прилагането на Националната геоложка програма, в съответствие с европейските цели на енергийния преход“, подчертават от Академията.

В същото време, според Академията, за ефективното управление на минералните и енергийните ресурси на страната е необходимо да се създаде законодателна рамка с цел идентифициране на потенциала на природните ресурси на Румъния в интерес на устойчивото развитие на страната. Освен това съществуващата законодателна рамка трябва да бъде актуализирана и завършена (Закон за минното дело, Закон за петрола и Закон за околната среда) и да гарантира непрекъснатото хармонизиране на националната законодателна рамка със законодателството на ЕС и ООН в сферата.

Румънската академия заявява, че е „готова да предостави необходимата консултация на властите на румънската държава по всяко време“ в тази област, потвърждавайки, че чрез своите членове и специализираните си институти в Букурещ и в страната разполага с най-високата експертна мрежа в сектора на експлоатацията на минерални ресурси.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кленя

    7 3 Отговор
    а от мамалига имат ли запаси влашките роми
  • 2 Дааа

    17 3 Отговор
    Всичко ще им гепят американците! На същото дередже са като нас.
  • 3 МХМ

    15 3 Отговор
    Затова ги налазиха краварите. Д9бре, че няма петрол и кладенци, че знаем изхода от примера в един др държави с ресурси.

    Коментиран от #5

  • 4 КОТарАК

    11 9 Отговор
    специално на румънците им желая всичко най-добро /близо 600г. сме били една държава ,до 19век там официалният е БГ! никога не сме падали напълно под турско , колкото и да са преиначили историята българските-СССРски професори!неслучайно нашите възрожденци и революционери са си избрали за щаб Букурещ , където са плували в свои води! и не случайно при обсадата на Видин от сърбите , румънягите са ни поздравявали със салюти!

    Коментиран от #6

  • 5 МХМ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "МХМ":

    Едни
  • 6 ИВАН ВАЗОВ

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Пише също
    Аз съм в в Русия, в Одеса. Всички будни българи са там.
  • 7 Сталин

    12 2 Отговор
    Ми то и България има минерални и изкопаеми ресурси,ама къде са - в ръцете на западните мародери,това злато,мед,цинк,олово,манган ,минерални води , всичко е в ръцете на западните мародери

    Коментиран от #11

  • 8 Калпазанин

    5 2 Отговор
    Ами дето има ресурси и овце има и натю бази и mara t i ДЗ
  • 9 Гацо Бацов

    7 3 Отговор
    Колкото повече ресурси имаш, толкова повече ще те демократизират!
  • 10 Да си ги

    1 0 Отговор
    ползва със здраве.
  • 11 Токайто

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    На всички крадци им викат инвеститори
  • 12 Демократ

    8 2 Отговор
    България има много природни богатства и ако имаше родолюбиви управници, щеше да бъде богата икономически, културно и научно. 80 години обаче ни управляват коминтерновските възпитаници и потомците им и съветската система, 45 г. съветска диктатура и 35 години съветска КГБ псевдодемокрация. Румъния се развива, защото бързо решиха тежкия комунистически проблем- екзекутира Чаушеске и не допуснаха партийната и ченгесарска номенклатура до властта, вкараха в затвора всички комунистически престъпници и корумпирани политици. В нашата красива Родина те продължават да управляват, държат парите, властта и контрола на всичко и затова сме на дъното,пречат неистово на развитието на държавата и хората, които бягат от нея, за да си устроят живота.

    Коментиран от #13

  • 13 Шенго

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Демократ":

    Е защо ПосолствоТО управлява с децата на комунистите?

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 хммм

    3 1 Отговор
    Има тя... всички европейски страни са бедни въшливи фашаги!! ДОЛУ МРЪСНИТЕ БКЛУЦИ!
  • 16 Демократ

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Шенго":

    Чугунените глави с една гънка в мозъка, свързана с Кремъл, повтарят като папагали каквото им наредят. Не се очаква мисъл, защото няма такава.

    Коментиран от #17, #21

  • 17 ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА НИ УНИЩОЖАВАТ

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Демократ":

    ПСЕВДО ДЕМОХРАТ КО КАЖУВАШ ЗА КРАЖБАТА НА ЗЛАТО ОТ БЪЛГАРИЯ? МЪЛЧИШ КАТО ГЪЗЕ! РУМЪНИЯ НИЩО НЕ ДАВА ЗА БЕЗПАРИ КАКТО У БЪЛХАРНИКА.
  • 18 ПО ЗЛАТО ХОДИМ ГРАДНИ И БЕДНИ

    2 0 Отговор
    ТЕ РУМЪНЕЩЕ НЕ СА КОЛОНИЯ КАТО БЪЛХАРНИКА И ЯКО ДРЪПНАХА НАПРЕД ЗА РАЗЛИКА ОТ КОЛОНИАЛНА БЪЛХАРИЯ!
  • 19 ПО ЗЛАТО ХОДИМ ГЛАДНИ И БЕДНИ

    1 0 Отговор
    ТЕ РУМЪНЕЩЕ НЕ СА КОЛОНИЯ КАТО БЪЛХАРНИКА И ЯКО ДРЪПНАХА НАПРЕД ЗА РАЗЛИКА ОТ КОЛОНИАЛНА БЪЛХАРИЯ!
  • 20 Ха ха ха ха

    2 0 Отговор
    Някой разбра ли нещо от цялата статия освен ресурси, минерални, румънската академия на науките, ефективно, равномерно и нищо конкретно. Ала бала и това е.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 От чужбина

    1 0 Отговор
    Кои са тези енергиини ресурси? Нали всичките изкопаеми горива не са "зелени".
  • 23 По важното е че

    1 1 Отговор
    нямат руски подлоги
Новини по държави: