Last news in Fakti

14 Април, 2024 05:25 3 528 16

Какво се знае за иранската атака срещу Израел ОБОБЩЕНИЕ+ВИДЕО

  • израел-
  • иран-
  • атака

Към 5.00 часа българско време нямаше съобщения за човешки жертви

Иран нанесе масирана атака на израелска територия с дронове и ракети в отговор на Израелска атака срещу консулския отдел на иранското посолство в Дамаск.

Досега няма съобщения за смъртни случаи или ранени в Израел. ТАСС събра основните неща, които се знаят за случилото се към този момент.

- Иранската армия атакува израелска територия с дронове и ракети. Според източници от американската телевизионна компания ABC в атаката са участвали 400-500 безпилотни летателни апарата и около 150 ракети.

- Според телевизионния канал Al Arabiya дроновете са изстреляни от западните провинции на Иран, включително Керманшах. Освен това беше съобщено, че хусите са изстреляли сателити от Йемен, а от територията на Ливан ракетна атака са предприели от групировката Хизбула.

- Според телевизионния канал Sky News Arabia Иран е атакувал с дронове Shahed-238. Агенцията IRNA, позовавайки се на свои източници, твърди, че са изстреляни и балистични ракети.

- Телевизионният канал ABC твърди, че целите на иранските удари са само израелските военни съоръжения.

- Според Ал Арабия американските и британски военни са свалили около 100 ирански дрона. Освен това въздушни цели над Аман са били свалени от йорданските сили за противовъздушна отбрана.

- Все още няма съобщения за смъртни случаи или ранени в Израел.

- Корпусът на гвардейците на ислямската революция на Иран потвърди, че е атакувал цели „на територията“ на Израел в отговор на „многобройни престъпления“, включително израелска атака срещу консулския отдел на иранското посолство в Дамаск.

- Лидерът и духовният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей написа на X (бивш Twitter), че "злият режим ще бъде наказан".

- Иранското външно министерство заяви, че ударите срещу Израел се извършват при самоотбрана „в отговор на повтаряща се военна агресия“.

- Постоянната мисия на Иран в ООН посъветва Съединените щати да стоят настрана от конфликта между Ислямската република и Израел.

- Иранската агенция Fars съобщи, че Техеран може да удари територията на Йордания, ако „се опита да се намеси“. Ръководителят на иранското министерство на отбраната Мохамад Реза Ащиани заплаши с "решителен отговор" тези, които предоставят на Израел своята територия или въздушно пространство за атака срещу Ислямската република.

- Израелските власти вечерта на 13 април обявиха отмяна на часовете в учебните заведения и ограничаване на броя на участниците в публични събития - не повече от хиляда души могат да присъстват на тях.

- Израелският премиер Бенямин Нетаняху, във видео, публикувано от кабинета му малко преди иранския удар, каза, че еврейската държава е готова „на всякакви развитие на събитията.” ;, а също и „ще удари този, който го нападне”, „хладнокръвно и решително.”

- Западните страни се обявиха в подкрепа на Израел. Президентът на САЩ Джо Байдън, след консултация с екипа си по национална сигурност, в Белия дом увери еврейската държава в непоколебима подкрепа. Ръководителят на дипломатическата служба на ЕС Жозеп Борел нарече иранската атака „неприемлива“.

- Израел и Ирак затвориха своето въздушно пространство. Освен това някои авиокомпании правят промени в разписанията си.

- Русия забрани на авиокомпаниите си да използват въздушното пространство на Израел, Йордания и Ирак, както и да летят до тези страни.

- На 1 април агенция SANA съобщи, че израелските военновъздушни сили са атакували сграда в Дамаск. В резултат на нападението срещу консулския отдел на иранското посолство бяха убити няколко ирански войници. Израелската страна не коментира официално инцидента.

- Техеран предупреди, че ще отговори на удара на Израел. На 12 април вестник The Wall Street Journal направи изявление, че ответен удар може да бъде нанесен в рамките на ден-два.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стратег

    13 34 Отговор
    Командващият израелските въоръжени сили да не се мотае, а да направи следното: 1. Да формира десетки, ако трябва стотици мобилни парашутно разузнавателни групи, супер- модерно въоръжени. 2. МОСАД да разузнае и да даде точна информация за разположението на формированията на Хизбула. 3. Рано сутрин на развиделяване да се направи пълномащабно ,масирано внезапно нападение на районите заети с бойците на Хизбула и да бъдат всичките на 100% завинаги неутрализирани. 5. Формиран елитен отряд от тези групи да проведе операция по пленяване ръководителите на Хизбула заедно със семействата им и Израел да ги включи в преговорният процес по освобождаване на заложниците от ХАМАС. Време е за действия, а не приказки.

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 2 ахахахааа

    27 0 Отговор
    "че хусите са изстреляли сателити от Йемен"

    Коментиран от #8

  • 3 МОСАД

    32 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стратег":

    Благодари на изключителния български стратег! Водят се записки, изработва се стратегия на основата на казаното от този неизвестен, но невероятен българин!
  • 4 Сталин

    28 4 Отговор

    До коментар #1 от "Стратег":

    Напъни се още малко,Боко ще те покани за министър на отбраната след изборите
  • 5 Новичок

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Стратег":

    "Тагарев" ти не спиш ли бре.Пфу
  • 6 ромлянин

    30 7 Отговор
    Абе кво стана с Джелезния купол, остана ли нещо от него да ходим да го берем?
  • 7 Уса

    29 5 Отговор
    Американският народ знае,че помоща към Израел ще му струва прекалено скъпо и няма да може да издържи.Ирански дронове и ракета струващи хиляди долари унищожиха ПВО ракети за милиони долари
  • 8 Ъхъ

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "ахахахааа":

    Абе те писаха, че въздушната пушка е огнестрелно оръжие, защо хусите да не изстрелят спътници (сателити)!?!😂😂😂😂
  • 9 Магелан

    6 15 Отговор
    Шок и ужас .Новия световен ред на Путин.Изключително опасната руска ролетка на Диктатора.Таен договор между трите диктаторски режим. Русия Иран и Северна Корея.Рри локални военни конфликта .Русия ,Украйна ..Иран ,Израел. Северна и Южна Корея.Голяма опасност от разпалване на Трета Световна война.Много е важно Китай каква позиция ще вземе..

    Коментиран от #11

  • 10 Добружанец

    9 4 Отговор
    Мръсни евреи.
  • 11 Отговор

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Магелан":

    От
    Вашко да Гама
    Америко Веспучи
    Христофор Колумб
    НЕ СЕ ПРАВИ на умен
  • 12 Тъп русофил

    0 9 Отговор
    Жалко за нашите братя по вяра, мюсулмани!

    Коментиран от #15

  • 13 Така Така

    3 1 Отговор
    Демокрация разбираш ли. Явно западните терористи са същите като израел
  • 14 Тредстоун

    2 8 Отговор
    плява , само плява и гръмки фрази ... , а на края какво , комедия , не можаха и да одраскат Израел, павиани , най вероятно сега доставките на павианите към ватенките /дрончета и ракетки / ще понамалеят значително , щото едно че и на тях ще им трябват а и най вероятно Израел ще попилее няколко производствени цеха за производството им , няма лошо
  • 15 Малийййй,

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тъп русофил":

    Не разбраха иронията ти.
  • 16 Копи ама не Пеист

    1 0 Отговор
    " Освен това беше съобщено, че хусите са изстреляли сателити от Йемен," Тея хуси направо сателити изстрелват, не си играят с някакви ракети и дронове според явно зле осведомени и зле образовани джурналя.