Last news in Fakti

14 Април, 2024 05:32 2 079 18

Светът реагира със силно безпокойство на иранското нападение срещу Израел ВИДЕО

  • израел-
  • иран-
  • атака

Великобритания нарече атаката "безразсъдна"

Светът реагира със силно безпокойство на иранското нападение срещу Израел ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Американският президент Джо Байдън изрази солидарност с Израел след нападението на Иран и се срещна с екипа си по националната сигурност, за да обсъди ситуацията, предаде БТА.

"Ангажиментът ни към сигурността на Израел с оглед на заплахите от страна на Иран и неговите марионетки (в региона) е непоколебим", написа Байдън в социалната мрежа "Екс", публикувайки снимка от извънредната среща в Белия дом със съветниците си по сигурността.

Германия призова за незабавно спиране на нападението. "Осъждаме по най-категоричен начин продължаващата атака, която би могла да хвърли целия регион в хаос", написа външната министърка Аналена Бербок в публикация в "Екс".

България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност. Това се посочва в позиция на МВнР, публикувана в социалната мрежа "Екс".

Британският премиер Риши Сунак осъди "безразсъдната" атака на Иран срещу Израел, която според него показва неговото "намерение да всее хаос в собствения си заден двор".

Италия следи с внимание и безпокойство ситуацията след изпращането на ирански дронове срещу Израел, съобщи тази нощ италианският външен министър Антонио Таяни в мрежата "Екс".

"Решавайки се на такъв безпрецедентен акт, Иран преминава нов праг в дестабилизиращите си действия и създава риск от военна ескалация", предупреди френският външен министър Стефан Сежурне. "Франция отново потвърждава ангажираността си със сигурността на Израел и го уверява в своята солидарност", добави той.

Министерството на външните работи на Египет заяви, че "призовава за максимална сдържаност" и "е в пряк контакт с всички страни в конфликта, за да се опита да овладее ситуацията", като същевременно предупреди за "риска от регионално разширяване на конфликта".

Саудитското външно министерство призова всички страни в конфликта към сдържаност.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди "категорично" атаката. "Тя представлява безпрецедентна ескалация и сериозна заплаха за регионалната сигурност", написа той.

"Канада недвусмислено осъжда тези въздушни удари", заяви министър-председателят Джъстин Трюдо в изявление, в което заяви своята "солидарност с Израел". Той каза, че атаките "още веднъж демонстрират презрението на иранския режим към мира и стабилността в региона".

Президентът на Аржентина Хавиер Милей изрази "своята солидарност и непоколебим ангажимент към Държавата Израел".

Мексиканското правителство каза, че е "силно обезпокоено" от това нападение и от "цената, която това действие може да има по отношение на хиляди човешки животи".

Министърът на външните работи на Чили Алберто ван Клаверен каза в "Екс" че е "разтревожен от сериозната ескалация на напрежението в Близкия изток и от иранските нападения срещу Израел".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стратег

    3 51 Отговор
    Командващият израелските въоръжени сили да не се мотае, а да направи следното: 1. Да формира десетки, ако трябва стотици мобилни парашутно разузнавателни групи, супер- модерно въоръжени. 2. МОСАД да разузнае и да даде точна информация за разположението на формированията на Хизбула. 3. Рано сутрин на развиделяване да се направи пълномащабно ,масирано внезапно нападение на районите заети с бойците на Хизбула и да бъдат всичките на 100% завинаги неутрализирани. 5. Формиран елитен отряд от тези групи да проведе операция по пленяване ръководителите на Хизбула заедно със семействата им и Израел да ги включи в преговорният процес по освобождаване на заложниците от ХАМАС. Време е за действия, а не приказки.

    Коментиран от #9

  • 2 Но пък "Светът"

    57 3 Отговор
    не обезпокои от нечуваното престъпление да се се избомби чуждо посолство.

    Втрочем, шепа психопати и медиите им не са светът. Колкото и да си въобразяват.
  • 3 Уса

    42 3 Отговор
    Соросите не знаят на кой свят се намират и просто си фантазират и предполагат
  • 4 Новичок

    31 2 Отговор
    Брей,много рано сте се събудили стратезите .Хвала ви браво.Давайте разтягайте локумите .Пфу...
  • 5 А с какво безпокойство

    53 3 Отговор
    реагира светът на действията на евреите в Газа, където избиха, и продължават да избиват(!), над 33 000 човека, от които над 13 000 деца? С какво безпокойство светът реагира на еврейските разбойнически нападения срещу Ливан и Сирия? Или за тези неща т.н. "свят" си затваря благосклонно очите, щото са извършени от аватара на САЩ в района? Лицемери!
  • 6 Важното е

    10 3 Отговор
    контранаступа да върви.
  • 7 Представител на света

    26 3 Отговор
    Аз па не съм обезпокоен
  • 8 Уса

    28 3 Отговор
    Сащ и още 12 държави не са светът.Сащ е в рецесия и американците са много ядосани и изобщо не им пука за Украйна и Израел
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Зеленски съм

    18 4 Отговор
    Аз съм най-разтревожен, но не ме споменахте!

    Оказа се че повечето от тези 400 евтини дрончета са свалени от американски бази по път за Израел.

    Разбира се че това е станало с ракети Патриот. И за мен пак няма да има от тях, поне до година-две.
    Ама нищо - дайте милиардите, аз ще им намеря място! И вашето не се губи, де! Процента имам предвид
  • 12 Израелските нападения са Хуманни и

    37 3 Отговор
    Демократични!! Геноцида в ГАЗА е Евроатлантически!! А изведнъж някой се Възмутиха, че някой връща Бумеранга на Израел???? Що така??
  • 13 Поп Кръстю

    21 3 Отговор
    Трета световна идва. Много жертви ще има милиони на горе , шепа държава ще развали цялиа свят. За това Хитлер е гонил израелците от Европа.
  • 14 дядото

    12 3 Отговор
    реагира,но вашия свят.защо не реагирахте така при ударите в дамаск,в газа и ливан.мръс ници
  • 15 Путин е заплахата за Световния мир

    3 10 Отговор
    Светът реагира със силно безпокойство на иранското нападение срещу Израел, Но не се съобщава нищо какво е казал Путин, защото Русия подкрепя Иран и Русия и Иран са си съюзници в Оста на Злото..!!!
  • 16 Сандо

    9 2 Отговор
    И кой е този свят,който ни цитирате?Ето ви отговорът:Това е света на миналото,света,който със страдания и кръв ще напусне мястото си,света,който умира и може да завлече всички към гибел!Този свят е изживял своята роля,той е вече не само ненужен,той е смъртно болен и вреден и трябва да бъде отстранен така,както ненужния болен апендисит се отстранява.
  • 17 Гошо

    6 0 Отговор
    Така са безпокая та немога да си пия кафето даже.
  • 18 Така Така

    6 0 Отговор
    Светът не е корумпираният зомбиран запад предвождан от фащ. Това са отпадъците на този свят