Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Април, 2024 15:33 5 804 74

Завоят на Япония: помощ за Киев, отчуждаване от Москва

  • украйна-
  • русия-
  • япония-
  • война-
  • владимир путин-
  • оръжия-
  • путин

Япония незабелязано за мнозина в Европа се превърна в един от основните финансови поддръжници на Украйна

Завоят на Япония: помощ за Киев, отчуждаване от Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато стане въпрос за подкрепа за Украйна, обикновено се говори за Европа и САЩ, които са и основен донор на Киев. Но от половин година вече във Вашингтон републиканците и демократите не могат да се споразумеят за нов пакет от помощи за Украйна на стойност десетки милиарди долари. На този фон Япония, както и други страни, увеличи дела на подкрепата си за Украйна. По данни на украинското министерство на финансите Токио сега е един от най-важните донори на Киев, без обаче това да се афишира.

Помощи за милиарди, но не и оръжие

Още новини от Украйна

На конференция в Япония през февруари украинският министър-председател Денис Шмихал заяви, че предоставената и обещана помощ ще възлезе на над 12 милиарда долара. По данни на Института за световна икономика в Кил през януари Япония е заела шесто място сред най-големите финансови благодетели на Украйна - с повече от седем милиарда евро. Японските пари помагат на украинската икономика. По оценки на Националната банка Украйна е загубила една трета от брутния си вътрешен продукт след руската инвазия през февруари 2022-а година. По исторически причини и поради национални законови ограничения Токио не може да доставя на Киев оръжия - затова доставките включват храни, лекарства, генератори, автомобили, бронежилетки и оборудване за разминиране.

Доставки на ракети за САЩ

Най-важни за Киев в момента обаче са оръжиятаи въпреки пацифизма си Япония все пак може да помогне и в това отношение. Японската преса пише за възможни доставки в САЩ на произведени по лиценз в Япония ракети за американските системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", а Вашингтон да предостави своите на Киев. От руското външно министерство реагираха остро на тази информация и предупредиха, че ако японски ракети стигнат до Украйна, това може да се отрази негативно на отношенията между Москва и Токио.

Ацуко Хигашино, професор в университета в Цукуба, подкрепя идеята, тъй като ракетите "не са оръжие за убиване, а за защита на украинския народ". Въпреки това тя не смята, че такава доставка е осъществима в близко бъдеще, тъй като Япония има "сериозен дефицит" на отбранителни системи. Джеймс Браун, професор в университета Темпъл в Токио, смята, че доставките на ракети "Пейтриът" за САЩ вече са "до голяма степен договорени" и че забавянето се дължи на японските разпоредби. За Япония е много важно тези ракети да не бъдат доставяни на Украйна.

"Радикална промяна" в отношенията с Русия

Но как Япония се превърна в един от най-важните партньори на Украйна? "Помагайки на Украйна и противодействайки на руската агресия, Япония се опитва да защити сега действащия международен ред", казва Браун. Освен това така Япония допринася за възпирането на Китай да предприеме нещо подобно спрямо Тайван, допълва професорът. Според Ацуко Хигашино отношението на Япония към Украйна и Русия се е "променило радикално". Докато през 2014-а година Япония "приемаше незаконното анексиране на Крим" и "руската пропаганда", с мащабното нахлуване в Украйна всичко се промени, казва тя. Хигашино смята, че това се дължи, наред с другото, на "явното нарушаване на Устава на ООН" и "бруталността" на руската армия в Буча край Киев.

Япония участва в проекта за втечнен природен газ

Роля за това изигра смяната на японския премиер. "При предишното ръководство - на министър-председателя Шиндзо Абе - Япония залагаше на сближаването с Русия и на изграждането на партньорства, надяваше се да разреши териториалния спор за Курилските острови и да подпише мирен договор", казва Джеймс Браун. "Но след 2022-а година японското правителство осъзна, че тези усилия няма да дадат резултат. Вместо това приоритетът беше поставен не върху изграждането на партньорство с Русия, а върху това как да се попречи на руската агресия срещу Украйна."

"Сегашният министър-председателят Фумио Кишида премина към много по-широкообхватни санкции срещу Русия - нещо, което при Абе беше немислимо", казва Хигашино. Това обаче не означава, че Япония е преустановила изцяло икономическите си отношения с Русия. Има изключения за някои области на икономиката, най-вече в енергийния сектор. Така например Япония не се е оттеглила от проекта за добив на нефт и газ "Сахалин-2", въпреки че други западни компании вече не участват в него. Проектът снабдява Япония с втечнен природен газ. Япония, която не разполага със собствени изкопаеми горива, получава около девет процента от своя втечнен природен газ именно от Русия. Компанията Japan Tobacco също не е преустановила дейността си в Русия.

Украинска подкрепа за Япония

В знак на подкрепа за Токио през октомври 2022-а година украинският парламент прие указ, с който Киев зае страната на Токио в руско-японския спор за Курилските острови. В указа, подписан и от президента Володимир Зеленски, се казва, че "Северните територии", както наричат островите в Япония, "продължават да бъдат окупирани от Руската федерация".

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сократ

    81 44 Отговор
    Какъв завой, какви пет лева. Япония е окупирана страна от 1945 година. Япония прави това, което и се заповяда от сащ.

    Коментиран от #4, #14, #21, #30, #31

  • 2 А в момента

    59 34 Отговор
    В Часов Яр авиацията бомби отгоре... и руснаците го затварят в котел от три страни/ юг, север и запад. Волга- 149. 200 не смогва да реагира на предаващите се украинци.

    Коментиран от #6

  • 3 Японски мечти

    58 44 Отговор
    Ако японските острови били окупирани от Русия, то тогава Германия свободна или окупирана държава е. Не разбрахте ли, че Русия нищо няма да връща! Те първа има да си взема. В Европа и в Америка! Да не говорим, че изрита Франция от Африка.
  • 4 Митака

    44 64 Отговор

    До коментар #1 от "Сократ":

    Нищо подобно. Япония е свободна страна ,а американските бази са там за да гарантират това и за напред.
    Русия кога ще им върне окупираните острови?

    Коментиран от #7, #17, #28, #36, #65

  • 5 Значи ние

    33 36 Отговор
    ще им мятаме Кинжали, Авангарди, Циркони, Калибри, Х-59, ама гадните японци защо им давали ракети Пейтриът с които да ги свалят.

    Коментиран от #40

  • 6 Хахахаха

    37 48 Отговор

    До коментар #2 от "А в момента":

    Какъв успех, какво нещо. Хахахаха. Браво, вторая в мире напредва срещу армия без боеприпаси. Какви неупесуеми успехи, каква гордост за копейките. Хахахаха.

    Коментиран от #11, #12

  • 7 Сократ

    53 26 Отговор

    До коментар #4 от "Митака":

    Ти история явно си учил по сродни учебници. И атомните бомби не се знае от кого са изпуснати, нали? Или във вашите учебници пише, че СССР е бомбила Хирошима и Нагасаки?

    Коментиран от #9, #16, #26, #37, #44

  • 8 ТаУмВзе

    42 28 Отговор
    Хирошома и Нагазаки не си спомня япончето нещо!
  • 9 Васо Високоволтовия

    51 24 Отговор

    До коментар #7 от "Сократ":

    Упебниците, по които е учил са издадени от фондация "Америка за България". 🤭
  • 10 КуКу

    31 16 Отговор
    Много ясно! Те не могат да ги траят рашките...
  • 11 А, защо нямат

    41 22 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    Нали от сутрин до вечер ми надуват главата, колко много им помага НАТО, колко много им помага Франция, даже Германия ще им праща още един Патриот. Нямат, защото от западната военна техника, нищо не става и на фронта нищо не остава.

    Коментиран от #15

  • 12 Урсула

    42 27 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    С чипове от перални руснаците помляха САЩ + 54 васални държави. Втората стана първа в света. Хахахаха.
  • 13 Опа

    40 10 Отговор
    Ама че заглавие!!!!
    Не знам кога Япония е, е така де е била приятел на Русия?
    А вие , помните ли такова нещо?
  • 14 Гацо Бацов

    30 13 Отговор

    До коментар #1 от "Сократ":

    А най-интересното е, че САЩ е окупирана от ФЕД. December 23, 1913 от тогава САЩ е частна държава.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Японците дори

    18 37 Отговор

    До коментар #7 от "Сократ":

    са им благодарни за бомбите защото без тях войната е щяла да вземе по няколко милиона жертви от японска и американска страна. Само за Окинава, едно островче 1200кв. км. жертвите са 240 931. Така с 340 000 жертви половината изпарени и не разбрали какво е станало войната приключва.

    Коментиран от #18, #61, #72

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ама малко мозъче!

    34 16 Отговор

    До коментар #16 от "Японците дори":

    30 години след атомните бомби милионни умират от радиацията още....Мисли малко като пише...или прочети, осведомени се малко мека китко!
  • 19 Проруският

    18 19 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Янукович обезоръжи Украйна знаещ тайничко какво ще става. Продадоха оръжието, с парите корумпираха много хора, а това което не можаха да продадат нарязаха на скраб, дори ТУ-160. Инсценираха големи пожари във военните погреби да скрият кражбите точно преди войната 2014г.

    Коментиран от #32, #33

  • 20 Така Така

    23 11 Отговор
    Какво странно има тук ДВ и те като еас са Роби на сащ. Каквото им наредят тоеа и ще правят същите като вас. Държави без съдържание.
  • 21 Калпазанин

    10 11 Отговор

    До коментар #1 от "Сократ":

    Досущ като германистан, затовс бе ликвидиран и Абе който се сближи с Путин имаше и обещание ако се отърве от краварско робство да си получи курилите обратно
  • 22 ???

    22 11 Отговор
    По какво се отличават японци и руснаци?
    Руснаците помнят Хирошима и Нагасаки
  • 23 Р.К.И.

    13 22 Отговор
    РФ е тежко болна и всички съседи се възползват. Така е в голямата политика. Когато гори къщата на съседа, ти можеш да се топлиш на огъня. В политиката не е както в бита.
  • 24 ханс

    14 7 Отговор
    свинско зеле - символ на тъпотията
  • 25 Джамбaза

    31 9 Отговор
    Японците са късопаметни като българите.
    Ние благодарихме на Сащ за бомбардировките, те благодариха за атомните бомби.
    А народи с къса памет нямат дълга история.
    Пример е пак България - от 1300 години 200 гръцко, 500 турско, 45 руско, 35 американско робство.

    Коментиран от #49

  • 26 Р.К.И.

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "Сократ":

    През 1945 СССР; САЩ и ВБ са СЪЮЗНИЦИ!
  • 27 Селянин

    16 11 Отговор
    Уважаеми японци, Курилските острови през крив макарон ще ги гледате.
  • 28 Тони

    11 6 Отговор

    До коментар #4 от "Митака":

    Мдааам, точно за това са там американските бази. Абсолютно други причини не може да съществуват. Колко точно плитък си?
  • 29 име

    12 3 Отговор
    Ся стана ли ви ясно защо утрепаха Шиндзо Абе?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 12"12

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сократ":

    Както и Германия .....
  • 32 т-п трол соросоиден

    15 10 Отговор

    До коментар #19 от "Проруският":

    След вчерашното оправдание, че бай дън нарочно не давал оръжия за да не ескалира конфликта, ся още едно - Янукович ги бил обезоръжил щото е руски агент! Браво козяци, пазете си го тоя акъл, че не е като да ви е в изтлишък.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Анонимен

    14 11 Отговор
    Браво на японците.Това се нарича да уважаваш дедите си.САЩ бомбардират с атомна бомби два града в Япония. И ти ставаш васал на същата държава.Браво на японците!!!!
  • 35 Раша

    13 12 Отговор
    Япония нека се погрижи за своя авторитет.
    Да си припомни своя агресия срещу Китай.
    35 мле изклани жертви.Какво ли не е употребила срещу китайски мирните граждани.
    Сега се задава като велик пацифист.Срамота!

    Коментиран от #66

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Шарли Ебдо

    10 10 Отговор

    До коментар #7 от "Сократ":

    Глупак,прочети историята за ВСВ и по- кокретно случаят с бомбите над хирошима. Няма да ти отнеме и една бира време. Тъпак

    Коментиран от #68

  • 38 уйко калеко

    14 13 Отговор
    Много русофили много нещо.За сведение на вас русофилчета.Рашистан благодарение на ПУТЯ ще се разпадне по примера на бивша ЮГОСЛАВИЯ.За по младите ще напомня че в ЮГОСЛАВИЯ тогава командваше един човек на име МИЛОШЕВИЧ югославския ПУТИН.В момента в любимата ви РУСИЯ командва руският МИЛОШЕВИЧ.Колкото до ЯПОНИЯ и РУСИЯ ,ЕТО ВИ ЕДНО СРАВНЕНИЕ-по население са приблизително еднакви,по територия и природни ресурси многократно в полза на РУСИЯ.По БПВ за 2022 г 4,9 трилиона долара срешу 1,8 трилиона в полза на ЯПОНИЯ..В КРАЯ НА КРАИЩАТА ,КОЯ ПРАВОСЛАВНА ДЪРЖАВА Е ПРОКОПСАЛА, ТА И РУСИЯ.

    Коментиран от #46, #67

  • 39 Уса

    14 6 Отговор
    Попитайте японския народ,колко е благодарен за двете атомни бомби особено роднините на загиналите и вкупом загиналите роднини и тези,които помнят.Мнението на японския народ се блокирва постоянно,но ако потърсите ще намерите.Японците като нация са умни,но не особено паметливи,колкото индианците в САЩ още помнят и ще помнят до последния индианец

    Коментиран от #45

  • 40 Малко си се объркал

    9 14 Отговор

    До коментар #5 от "Значи ние":

    Руснаците нищо не казват. Казват и пишат краварските подлоги. Много скоро Украйна ще подпише капитулацията си, а всичкото западно оръжие което им дадоха, вече е станало на скрап. Разбра се, че нито прехвалените танкове, нито прехвалените им системи за отбрана, стават за нещо. Тая вечер и на евреите прехваления и уж непробиваем железен купол за отбрана се пропука. И това с триста дрона и ракети. А Иран има десет хиляди дрона. Я си представи, ако бяха пуснали още триста, коя ще е тая система, която може да издържи. Нали трябва презареждане, а то не е като да презаредиш пистолет. Иска много време и техника.

    Коментиран от #41, #42, #73

  • 41 Гого

    10 7 Отговор

    До коментар #40 от "Малко си се объркал":

    Я си представи,че на евреите не им издържат нервите и подпукат иранците.За три дни,примерно.
  • 42 Платноходка

    8 7 Отговор

    До коментар #40 от "Малко си се объркал":

    Един американски самолетонисач кротко си стои в Средииземно море...
    Една американска подводница от две години е полегнала в Балтийско море.
    И,не, са натоварени с компоти.

    Коментиран от #43, #47

  • 43 Едни руски подводници

    8 9 Отговор

    До коментар #42 от "Платноходка":

    край Елба. Що дирене ги дириха и накрая
    английските обявиха, че са невидими. Пхахаха
  • 44 Zахарова

    8 6 Отговор

    До коментар #7 от "Сократ":

    И аз мисля, че е крайно време да спрете да ходите до Турция за прах за пране и прочие,не помните ли турското робство. Също и до Гърция,дето ви пречиха за азбуката. Бойкот! Е,че ви клатихме 45 г.и продължаваме не се брои
  • 45 Русофил

    7 3 Отговор

    До коментар #39 от "Уса":

    Бойкот на Турция,спираме да им ходим,пазаруваме и т.н.заради турското робство
  • 46 Раша

    5 4 Отговор

    До коментар #38 от "уйко калеко":

    Русия я устройва встчки начини,по които тя живее.Устройва!
    А на такиви като теб,й е виолетово.Като и на всичките твои анализи.Гледай първо в своя паница!

    Коментиран от #50

  • 47 Раша

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Платноходка":

    Взаимно относно подводници!
    Пробвай и тази инфа да откриеш!
  • 48 Япония

    7 8 Отговор
    Е най-ненавижданата и изолирана държава в далечния изток. Нямат нито един съюзник сред своята раса. Изтикани до океана, загубили войната след 1945г. те нямаха никакви други опции освен да бъдат васал на САЩ за да възстановят икономиката си след ВСВ. Днес Япония плува в дълг - държавата с най-голям спрямо БВП в света. Япония е отдавна завладяна държава, в която премиерите са задължително "западни" възпитаници - шутове. Един дори пя на английски на караоке при посещението си в Бялата къща и го похвалиха за английския му. Това е нивото.
  • 49 Опа

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Джамбaза":

    Е тука си прав
  • 50 уйко калеко

    9 7 Отговор

    До коментар #46 от "Раша":

    Не гледам в чужда паница.То в руската паница има трикратно по малко от японската .И понеже сме близки с руснаците то и българската паница е пълна колкото руската,защото най голямата корупция в ЕВРОПА в момента е в РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #53

  • 51 Опа

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Потресен":

    Не знам дали може но не нарича хората (глупак).
    А кой е тогава по умния?
  • 52 В.В.П.

    6 6 Отговор
    Жаоанките са пълни подлоги на сащ...Не могат да съществуват ..Ще пукнат .корейците ще ги ликвидират ..
  • 53 Раша

    4 3 Отговор

    До коментар #50 от "уйко калеко":

    По леко!Утре не се знае кой като какъв ще стане!И самураите са изчезнаха.Или аз не знам нещо?

    Коментиран от #60

  • 54 незнайко

    5 5 Отговор
    КРАЙ , окончателно Украйна е купена от страните които са против Русия, но самите украинци не знаят това ! Тези милиарди помощи са с една цел ВЛАСТ !
  • 55 В.В.П.

    3 7 Отговор
    Жапон е най тоталитарната и робска държава в света ..Командва Сащ и якудза ..или обратното.
  • 56 В.В.П.

    3 7 Отговор
    В жапон може да работиш 300 часа на месец Законнно..Може и 400.Фашизъм
  • 57 В.В.П.

    3 7 Отговор
    Сега Корея има ЯО..заради геноцида които са претърпели от Япония ,имат право да ги ликвидират ..Обаче сащ си пазят инвестицията ..Но така или късно Япония ще бъде ликвидирана ..
  • 58 В.В.П.

    4 10 Отговор
    РОССИЯ ,просто си връща територията .Земята на Петър Първи...Която даде на заем на хахлята преди 33 гид ..Японците пък ,правят това което им наредят от сащ..Не разбират ,защо го правят ..Никой няма да им обяснява .

    Коментиран от #74

  • 59 ВЕНЪМ

    3 4 Отговор
    няма завой след двете атомни бомби хвърлени в Япония тя е само послушко на сащ
  • 60 уйко калеко

    7 6 Отговор

    До коментар #53 от "Раша":

    РАША! Ти се очертаваш като по руснак и от ПУТИН.Като един съвременен МАТРОСОВ(за разлика от истинския който е имало за какво да закрие амбразурата с тялото си)браниш тази прогнила държава ,за което са виновни ПУТИН И РУСКИТЕ ОЛИГАСИ ОКОЛО НЕГО.нЕ СИ МИСЛИ,ЧЕ МРАЗЯ РУСНАЦИТЕ .МРАЗЯ ТЕЗИ КОИТО ГИ УПРАВЛЯВАТ И БОГАТЕЯТ НА ТЕХЕН ГРЪБ.

    Коментиран от #63

  • 61 Баце,

    3 8 Отговор

    До коментар #16 от "Японците дори":

    И това доживях!
    Да те избомбят с атомна бомба означавало услуга да ти направят и било много полезно нещо!

    От лаборатория ли те измътиха бре cюpгюн?
    Щото обратния дарвинизъм си има граници.
  • 62 мишо

    7 7 Отговор
    Когато Американците видяха ,че Ш. Абе подобрява отношенията с Китай и Русия убиха го и назначиха на негово място ( уж ,че Японският народ го избра ) лицемер предател както и в Европа, последните 10-15 години всички са назначени от Задокеанският окупатор който заповядва на колониите си какво да правят. Конституцията на Япония и Германия са написани от Американците и до ден днешен е валиден , като само могат да променят елементарните нещо като цяло не им е разрешено да променят -- иначе са свободни страни а изпълняват заповедите на окупатора като колония.
  • 63 Раша

    3 4 Отговор

    До коментар #60 от "уйко калеко":

    ......браниш една прогнила държава....
    Ти на своите прогнили ...гледай!Щото нямаш доблест да признаеш този факт.Чешеш тук за чуждо!
  • 64 УдоМача

    4 8 Отговор
    Японците са решили да си направят по-голямо харакири и от Европа! :)
  • 65 Япония е точно

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Митака":

    толкова свободна колкото е и Германия! И двете са окупирани страни, въпеки че са минали 80 години от края на ВСВ. Известно ли ти е, че в Япония има 109 (сто и девет) американски бази, а в Германия 179? При наличието на толкова чужди военни бази на териториите им е доста пресилено да се каже, че са свободни държави, че и независими... А Русия ще върне т.н. "северни територии" на японците, когато американците се разкарат ПОНЕ от Окинава, където държат почти половината от целия си окупационен корпус в Япония, който е около 50 000 военослужещи... А има и друга причина за задържане на тези островчета, но попрочети и ще разбереш каква е тя...
  • 66 Шшш

    3 5 Отговор

    До коментар #35 от "Раша":

    Точно така е било. След това Япония бе разгромена, дамилитализирана и след десетина години стана водеща технологична нация. Същото се случи с фашистка Германия , същото ще се случи и с фашистка русия.
  • 67 Опа

    0 3 Отговор

    До коментар #38 от "уйко калеко":

    Като спомена Югославия дали си съвсем наясно със случая? Не знам дали въобще си заслужава но ще опитам. Има едно западно филюмче в две части. Там се разказва за едни югославски ракетни специалисти, за един заем даден от САЩ на Тито за това как Застава Юго се оказва в америка за едни думи на американски президент, по интересувай се малко. Само да те предупредя, филмът е документален и е много странно че се излючва много рядко и забележете винаги между 02,00 и 04.00 часа. Странно? Не знам къде е истината но със сигурност знам че хората от близките до границата села с години не.можеха да си отгледат да кажем, домати, след бомбардировките с така наречените бомби с обеднен уран. Те сърбите са си като нас но едно не им харесвам, имат се за велики но не са. Таа думата ми е че нещата не са точно такиви каквито изглеждат
  • 68 Хи хи хи

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Шарли Ебдо":

    И какво пише в твойто Букварче по история за бомбите
    хвърлени върху Хирошима и Нагазаки ! ? ? ?
  • 69 Юнак Балкански

    5 2 Отговор
    Винаги съм казвал, че войната се печели от икономически по-силния. В Украйна понеже не им дадоха на време оръжия и пари Русия се прави на силна. Някой запитва ли се колко са загубите на Русия в жива сила и оръжие. Рано или късно народът на Русия ще изкорени Путин от власт или пък той ще си умре от старост.
    Тази война е твърде скъпа за Русия и светът като цяло. И какво постигна Русия?? Изолация, инфлация, стотици хиляди жертви, икономическа стагнация, нови членки на Нато, повишаване на капацитета на Нато.
    Путин е гаден и използва съюзниците си от Иран да създадат конфликт в Израел само и само да отклони пари и въоръжение от Украйна. Тоест Путин създава конфликти а не ги решава. Путин е убиец и Пригожин и другите му противници са отдавна мъртви или в изгнание. Путин е фашист, който вика дръжте фашиста.
  • 70 Алексбг

    3 0 Отговор
    Колкото и да се действа СРЕЩУ Русия ,все е малко !
  • 71 Самарин

    1 1 Отговор
    Вие там с малките и малките очички,знаете,че сте бити,е.ани,затова не се занимавайте с Москва!
  • 72 САЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Японците дори":

    Така е, благодарни са ни. Всеки ден ни благодарят. И питат "кога ще има още?"
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 6666

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "В.В.П.":

    Какъв петър1,бе.Цяла рассия е на Чингис хан(Монголия).
Новини по държави: