Last news in Fakti

15 Април, 2024 04:29 556 5

Гутериш: Близкият изток е на ръба

  • антониу гутериш-
  • иран-
  • израел-
  • оон

Силовите актове на отмъщение са забранени от международното право, подчерта Генералният секретар на ООН

Гутериш: Близкият изток е на ръба - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш заяви днес на спешното заседание на Съвета за сигурност към ООН, че Близкият изток е на ръба и че актовете на отмъщение с употребата на сила са забранени от международното право, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Близкият изток е на ръба. Хората в региона са изправени пред реалната заплаха от опустошителен пълномащабен конфликт. Сега е моментът тази заплаха да се обезвреди и напрежението да деескалира - момент да бъде проявена максимална сдържаност", заяви Гутериш в Ню Йорк.

Той напомни на страните членки на ООН, че е забранена като цяло употребата на сила срещу териториалната цялост и политическата независимост на която и да е държава.

"Трябва да се подели отговорността за незабавното прекратяване на огъня в ивицата Газа, за безусловното освобождаване на заложниците и за безпрепятствената доставка на хуманитарна помощ", заяви още Гутериш.

Спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН бе свикано заради атаката на Иран срещу Израел с дронове и ракети през миналата нощ, която бе отговор на предполагаемия израелски удар срещу иранското консулство в сирийската столица Дамаск на 1 април. При нападението бяха убити висши командващи в Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само пияндурници ни упраляват

    7 0 Отговор
    тоя гутериш отрезнявал ли е скоро ?
  • 2 алкохолика

    6 0 Отговор
    гетриш, ха наздраве бе селски
  • 3 алкохолици сър, борел, гутериш ...

    5 0 Отговор
    оня борел, тоя гутериш, това са пияници от класа дето не могат да изтрезнеят
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ООН стана за смях

    3 0 Отговор
    Предполагаем удар, международно право. Ха ха ха, кажете си кой ви командва.