Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Април, 2024 04:47 1 914 31

Зеленски: Украйна има нужда от помощ също като Израел

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • израел

Украинският президент осъди иранското нападение с дронове и ракети

Зеленски: Украйна има нужда от помощ също като Израел - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди вчера нападението на Иран с ракети и дронове срещу Израел през миналата нощ и обяви, че неговата страна има нужда от помощта на съюзниците си, за да отблъсне въздушните атаки, също както е станало с Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Държавният глава отново призова Конгреса на САЩ да даде одобрението, което бави, за новия пакет от военна помощ за Киев. Ройтерс посочва, че украинските войски са подложени на нова офанзива от страна на руските сили в Източна Украйна, а градове и инфраструктура са атакувани всекидневно от Москва с ракети и дронове.

„Иранските действия заплашват целия регион и света, както руските действия носят заплахата от по-широк конфликт. Очевидното сътрудничество между двата режима в разпространяването на терора трябва да се сблъска с категоричен и единен отговор от света“, написа вчера в социалната платформа "Екс" украинският президент.

По-късно - в традиционното си вечерно видеообръщение към нацията, Зеленски заяви, че светът е видял как "Израел не е сам в своята защита - при възпирането на въздушната заплаха са помагали и съюзниците". "И когато Украйна казва, че съюзниците не могат да си затворят очите за руските ракети и дронове, това означава, че е наложително да се действа, и то да се действа твърдо", заяви той, като добави, че украинското небе "не се защитава с думи".

"Фактът, че ние в Украйна чакаме с месеци за жизненоважен пакет от помощ, фактът, че ние все още чакаме гласуването му в Конгреса на САЩ, води към друг факт - че самоувереността на терористите расте в тези месеци", каза президентът на Украйна, като посочи, че "няма повече време за губене".

Председателят на Камарата на представителите (долната камара) в Конгреса на САЩ Майк Джонсън каза вчера, че ще се опита да прокара помощ за Израел тази седмица, в контекста на иранското нападение с ракети и дронове в нощта срещу 14 април. Той обаче не уточни дали законопроектът за Израел ще включва помощта за Украйна или за други нуждаещи се съюзници на САЩ.

Ройтерс припомня, че Иран е доставил хиляди дронове камикадзе "Шахед" на Русия от началото на пълномащабната инвазия на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Те са използвани масирано с цел да се изтощи украинската противовъздушна отбрана и да се поразява инфраструктура дълбоко на украинска територия, далеч от фронтовата линия.

От месеци насам Зеленски призовава западните съюзници на Украйна, най-вече САЩ, да проявят "политическа воля" и да снабдят Киев със системи за ПВО и боеприпаси. Президентът съобщи вчера, че Германия ще достави на страната му произведени в САЩ системи за ПВО "Пейтриът" и ракети за въздушна отбрана "в критичен момент", отбелязва Ройтерс.

Агенцията допълва, че в ефира на националната телевизия вчера външният министър на Украйна Дмитро Кулеба е казал, че текат преговори за снабдяването на Киев с още системи "Пейтриът", но посочи, че в известна степен е смутен от бавните темпове на доставката им.

"С цялото ми уважение и благодарност към САЩ вярвате ли, че американската армия няма една излишна система "Пейтриът", която може да прати в Украйна?", казва той, цитиран от Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски не е разбрал

    68 21 Отговор
    разликата между държава съюзник и държава използвана като прокси, за да пролива кръв за интереси.

    Освен тива Зеленски преброил ли е колко от безбожно скълите ПВО ракети Патртиот са отишли за 400 евтини ирански дрончета Шахед- от първата генерация? Много по-евтини и от руската подобрена модификация Геран.

    Ами сега????? Какво ще напазарува с милиардите дори да му ги дадат?
  • 2 дрогиран ли е днес или няма дрога вече

    58 23 Отговор
    наркомана днес акаал ли е? ако е акаал? колко пъти? във какви количества е аакаал?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Софиянец

    66 4 Отговор
    Шшш, бай Дън нареди да мобилизираш още 2 млн укро месо за фронта и ще ти отпусне 60 млрд заем с тънка лихва, като за приятели 😅
  • 7 ДДРОнег

    54 5 Отговор
    Дайте му бе, дайте му...барем спре да реве и проси всеки ден!

    Коментиран от #21

  • 8 Петър

    52 2 Отговор

    До коментар #4 от "Евроатлантик":

    Евроатлантик звучи толкова глупаво, също колкото глупаво звучи комунист
  • 9 ХАХАХА

    55 2 Отговор
    Мъката на палячото ,който беше прелъстен и изоставен . Кръв ....... шута ,че вече не е център ва вниманието.
  • 10 Ти ли бе зеления

    59 2 Отговор
    Показа, че за нищо не ставаш. Толкоз пари се изсипаха в твоя подкрепа, а ти ги използваш за си купуваш имения. За оръжието да не говорим. От това което ти дадоха, сега го виждат при Ал Кайда, при кюрдите и при хусите. Много си сладкодумен , но не е достатъчно, театъра вече не минава.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Жоро

    42 2 Отговор
    С теб приключиха!
  • 13 Фен

    41 2 Отговор
    Бях го смятал, ама забравих. Всеки милион, даден на Зеленски, до колко мъртви урки води?
  • 14 От страни

    37 2 Отговор
    Божеееее, тоя наистина е луд - да сравнява Укра и Израел.....
  • 15 Марш при господарите си!

    33 2 Отговор
    И също така ще изчезнат като държави от лицето на земята като изключени лед лампи.
  • 16 Азимн

    37 3 Отговор
    Зеленски реве като вдовица за у...
  • 17 Факти

    36 2 Отговор
    Украйна е едно , Израел е съвсем друго .
  • 18 Ццц

    38 3 Отговор
    Дрогираният не разбира ли, че САЩ се управляват от много гадни хора, но нито един от тях не е украинец? За това няма да му минат клоунските номерца и всичко ще иде в Юдея.
  • 19 българин 777

    30 2 Отговор
    всички знаем че имаш нужда от милиарди за имения а жена ти за диаманти абе като цяло от милиарди
  • 20 Ами

    25 2 Отговор
    Защо се продаде на царевичките? Пък сега: елате да ми оправите бакиите..
  • 21 127

    25 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДДРОнег":

    на едно куче колкото по му даваш толкова по иска повръща и пак иска просто спираш и проблема се оправя
  • 22 Чичо

    16 1 Отговор
    Имаш нужда от помощ? Ще ти изпратим бай Курти. Той ще ви оправи.
  • 23 Аква

    16 1 Отговор
    Още един дворец си купи в англия и ще дойде помощ. Ало, вселенски, ти приключи творческото си развитие. Даже и за Хамлет не ставаш! МОЛИ руснаците за милост!
  • 24 факуса

    13 1 Отговор
    хи хи просякът милионер пак се активира,явно има още замъци за продан в англето,а кат искате още патриоти, кво стана с предишните,нъл бяха неунещожими,ако имаш два патриота дай единия на осрайна хи хи
  • 25 Джамбaза

    8 1 Отговор
    Зеленски не е президент. Мандатът му изтече.
    Сега е някакъв главатар.

    Коментиран от #28

  • 26 Стига ти

    6 0 Отговор
    Стига на тебе,че ще се задавиш от лакомия.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сатана

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Джамбaза":

    Дори да се кандитатира, народа няма да гласува, освен ако не използват нясилие иначе остава обикновен гражданин на Украйна.. но много богат гражданин....ще живее или в Израел или във Великобритания.
  • 29 Да се знае!

    5 0 Отговор
    Зеленски, какво не му е ясно? Няма как "помощта" да е същата и за тях, просто Украйна не е Израел, а Иран не е Русия!

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хаха

    3 0 Отговор
    Как ли се обръщат американците в украинското президенство към Зеленски. Сигурно му казват "chief" , така го титулуват... В африканските колонии през 19 век, европейските колонизатори са титулували така местните африкански лидери, които са защитавали интересите им като са тормозили своите сънародници.
Новини по държави: