Last news in Fakti

15 Април, 2024 04:52 2 052 15

Техеран: Ще отговорим пропорциално на всяка военна операция на САЩ срещу страната ни

  • иран-
  • сащ-
  • израел

Постоянният представител на Иран при ООН Амир Сайед Иравани заяви, че нападението срещу Израел е било "необходимо"

Техеран: Ще отговорим пропорциално на всяка военна операция на САЩ срещу страната ни - 1
Снимка: Shutterstock

Постоянният представител на Иран при ООН Амир Сайед Иравани заяви на спешното заседание на Съвета за сигурност, че страната му "ще отговори пропорционално" на всяка военна операция на САЩ срещу нея, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Иравани каза, че нападението на Техеран срещу Израел в нощта срещу 14 април, заради което бе свикано спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, е било "необходимо и пропорционално". Той поясни, че макар и Иран да не търси ескалация на конфликта и да няма намерение да се ангажира с противопоставяне срещу САЩ, в същото време потвърждава правото си на самоотбрана.

"Ако САЩ започнат военни операции срещу Иран и неговите граждани и съответно застрашат националната ни сигурност и интереси, то Иран ще използва присъщото си право да отговори пропорционално", заяви Иравани в ООН.

В същото време постоянният представител на Израел в Организацията на обединените нации Гилад Ердан обвини Иран в нарушаване на международното право по време на заседанието на Съвета за сигурност и пусна на таблета си видео, което показва как израелските сили прехващат ирански дрон над джамията "Ал Акса" в Йерусалим, която е свещено място за мюсюлманите, информира Ройтерс.

"Ето, може да го видите", е казал Ердан, като е размахал таблета по посока на иранския представител. Израелецът е призовал Съвета за сигурност да осъди Иран, да върне санкциите и да обяви иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) за терористична организация.

"Забавянето на алармата за събуждане вече не е вариант. Единственият вариант е да се осъди Иран и да се използват всички средства, необходими да се накара Техеран да плати цената на ужасяващите си престъпления", заяви Ердан пред Съвета за сигурност, който бе свикан по негово искане, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евроатлантик

    22 35 Отговор
    Тези са същите и"диоти, като кремълските фашисти.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 ятаган

    31 8 Отговор

    До коментар #1 от "Евроатлантик":

    Фашистите са в Киеф и техните съюзници .
  • 3 Ужасен ужас

    10 14 Отговор

    До коментар #1 от "Евроатлантик":

    Там са заблудени болшевики които не подлежат на цивилизация
  • 4 ФЕН

    25 4 Отговор
    А да удариш посолство, какво е? Е, вече никой, дори и Байдън, не ви има за богопомазани.

    Коментиран от #11, #14

  • 5 Наглост. Наглост. И безочие

    21 2 Отговор
    Време е за чичо Ади 2. Досега съм бил сляп от пропагандата за мирните, добрички и онеправдани Пасита.

    Коментиран от #6

  • 6 Човек

    6 12 Отговор

    До коментар #5 от "Наглост. Наглост. И безочие":

    Русофилите обичат Русия, защото ни освободила от турците, но в същото време се кефят на Турция, защото Ердоган и Путин са авери. Русофилите мразят арабите, които лошият Запад прие в Европа, но в същото време се кефят на арабите, защото Русия е с тях. Оплакват се от жизнения стандарт, а всички тези, на които се радват, живеят по-лошо от тях. Не е лесно да си русофил... а всъщност, може би, е лесно. Няма нужда да полагаш усилия са се информираш, да градиш лично мнение и да правиш избор. Просто получаваш всичко наготово от Кремъл и повтаряш след него. Както се казва - невежеството е блаженство.

    Коментиран от #8

  • 7 Иван

    9 1 Отговор
    Иран не е васална държава и може да отговори на САЩ. Васалните полудържави не могат да отговорят на САЩ. Даже и един американски дипломат не могат да изгонят.
  • 8 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Човек":

    Ти професор ли си или философ?... дай жокер.
  • 9 Иван

    6 1 Отговор
    Този гнусен евреин Ердан следващия път ще ви каже, че Русия атакува Запорожката АЕЦ.
  • 10 Аятоласите

    3 6 Отговор
    Плачат за пустинна буря 2.....нема да им се размине май.
  • 11 Щом Иран дава оръжие

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "ФЕН":

    На Хамас....нема да простят на иранското посолство.
  • 12 Гост

    2 2 Отговор
    Много трябва да си зле с главата да даваш акъл на САЩ...
  • 13 де факто

    2 0 Отговор
    Тея май си просят да бъдат заличени.
  • 14 проФЕН

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "ФЕН":

    и кой ти каза че са се целили в посолство Ракетата е следила телефона на член на палестинците ДЕТО са се срещали с ирански генерали А можеше да гръмнат и некой руски На няколко пъти прелитаха до москва тези от хамас Няма ли да ти дойде до ума че в задачката се пита КОЙ почна пръв
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.