Last news in Fakti

15 Април, 2024 04:56 974 3

Блинкън разговаря с външните министри на Египет, Саудитска Арабия, Йордания и Турция

  • сащ-
  • близкия изток-
  • израел-
  • антъни блинкън

Държавният секретар на САЩ е засвидетелствал, че САЩ ще продължат да подкрепят Израел в неговата отбрана

Блинкън разговаря с външните министри на Египет, Саудитска Арабия, Йордания и Турция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е провел телефонни разговори след иранското нападение с ракети и дронове срещу Израел в нощта срещу 14 април с външните министри на четири страни, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на изявление на Държавния департамент на САЩ.

От Вашингтон уточняват, че Блинкън е разговарял с колегите си от Йордания (Айман ас Сафади), Саудитска Арабия (принц Файсал бин Фархан бин Абдула), Египет (Самех Шукри) и Турция (Хакан Фидан). Пред всеки един от тях американският държавен секретар е засвидетелствал, че САЩ не търсят покачване на напрежението в Близкия изток, като в същото време ще продължат да подкрепят Израел в неговата отбрана.

Специално с египетския външен министър Шукри Блинкън е разговарял и за нуждата от увеличаване на хуманитарната помощ за палестинците в ивицата Газа, за защитата на цивилното население там и за нуждата от незабавно прекратяване на огъня в конфликта между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас", което да доведе до освобождаването на държаните от ислямистите израелски заложници.

Същевременно Ройтерс предаде, че министърът на външните работи на Египет е разговарял по телефона с колегите си от Иран - Хосейн Амир Абдолахиан, и Израел - Израел Кац, като е изразил мнение за нуждата от сдържаност. Шукри е призовал двамата "страните им да упражнят максимален самоконтрол и да се въздържат от провокации, които биха покачили напрежението и нестабилността в региона", се казва в изявлението на египетското външно министерство.

В него се допълва, че Египет е готов да увеличи усилията си за справяне с настоящата криза, "която взима опасен развой, съвпадайки с кризата в ивицата Газа, и създава допълнително напрежение в горещите точки от региона".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядото

    2 1 Отговор
    интересно как протичат тези разговори.със заплахи или с бали зелена хартия за да не се намесват.докога обаче ще им се връзват и подчиняват е по-важния въпрос.
  • 2 Стратег

    1 2 Отговор
    Командващият израелските въоръжени сили да не се мотае, а да направи следното: 1. Да формира десетки, ако трябва стотици мобилни парашутно разузнавателни групи, супер- модерно въоръжени. 2. МОСАД да разузнае и да даде точна информация за разположението на формированията на Хизбула. 3. Рано сутрин на развиделяване да се направи пълномащабно ,масирано внезапно нападение на районите заети с бойците на Хизбула и да бъдат всичките на 100% завинаги неутрализирани. 5. Формиран елитен отряд от тези групи да проведе операция по пленяване ръководителите на Хизбула заедно със семействата им и Израел да ги включи в преговорният процес по освобождаване на заложниците от ХАМАС. Време е за действия, а не приказки.
  • 3 пенко

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ ТЕ - ЧУДЕСНО ЗНАЯТ , ЧЕ ТОЙ Е ОБИКНОВЕН СЕМИТ ЦИОНИСТ !!!!!!