Last news in Fakti

15 Април, 2024 07:58 1 370 11

Северна Корея е решена да развива връзките си с Китай

  • северна корея-
  • китай-
  • развива-
  • връзки

Китай е главният съюзник и икономически спасителен пояс за Северна Корея, която беше тежко засегната от санкциите на ООН заради програмата ѝ за ядрени оръжия

Северна Корея е решена да развива връзките си с Китай - 1
Снимкa: БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун потвърди позицията си за развитие на дългогодишни връзки с Китай. Това е заявил той по време на срещата си с третия по ранг член на Постоянния комитет на Политбюро на Китай Джао Леджи.

Джао, който започна обиколката на добра воля в четвъртък, е най-високопоставеният китайски служител, посетил Северна Корея от 2018 г., когато Ли Джаншу присъства на 70-ата годишнина от основаването на Северна Корея, съобщават Ройтерс и News.bg.

Китай е главният съюзник и икономически спасителен пояс за Северна Корея, която беше тежко засегната от санкциите на ООН заради програмата ѝ за ядрени оръжия.

Ким очаква двете страни "устойчиво да продължат напред и да развият тези трайни традиции на приятелство", така че двете страни да видят "отговорен напредък и успешен резултат от Годината на приятелството между КНДР и Китай", каза KCNA.

Разговорите са били проведени в искрена и другарска атмосфера, според KCNA, която също каза, че Джао и неговата делегация са напуснали Пхенян в събота.

Пхенян се стреми да разшири дипломатическия обмен с Пекин след премахването на ограниченията за Covid-19.

Китай е готов да работи в тясно сътрудничество със севернокорейския законодателен орган, за да помогне на отношенията да достигнат "по-високо ниво". Това заяви на 11 април Джао Леджи.

"Нашата непоколебима стратегическа политика винаги е била да поддържаме, консолидираме и развиваме отношенията между Китай и КНДР", цитира Джао думите на китайския президент Си Дзинпин на среща със севернокорейския политик Чхое Рион-хе.

Китай се противопостави на ръководените от САЩ усилия за налагане на повече санкции на Северна Корея заради програмата ѝ за разработване на балистични ракети през последните години и посочиха ученията на САЩ в региона като причина за повишаване на напрежението.

През декември външният министър на Китай и заместник-министърът на външните работи на Северна Корея обсъдиха дружбата на двете страни.

През юли миналата година лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун посрещна китайската делегация в Пхенян по повод 70-ата годишнина от края на Корейската война.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така Така

    15 4 Отговор
    Браво Кимчо само така!

    Коментиран от #5

  • 2 Пигито🐷

    3 10 Отговор
    много му се ще да е някой
  • 3 Ще бъде интересно

    12 2 Отговор
    Да се наблюдава развитието на Сев. Корея сега, когато на практика санкциите ги няма. Имат всички условия за бурно развитие на икономиката- образовано население, ресурси, достъп до евтина енергия и големи пазари, както и нямат дългове.

    Коментиран от #10

  • 4 Госあ

    3 0 Отговор
    И да вземат да отворят вулкана Чангбайшан за фрийрайд !
  • 5 гостгост

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Така Така":

    Само така.Нека да продължава да копае дъното!

    Коментиран от #7

  • 6 Питащ

    8 2 Отговор
    "която беше тежко засегната от санкциите на ООН заради програмата ѝ за ядрени оръжия"

    И кой определя коя държава може да има ядрени оръжия и коя не може - защо няма санкции срещу Израел които имат ядрени оръжия в нарушение на резолюцията на ООН но има санкции срещу северна Корея и Иран. Или евейчетата са реалните управляващи в краварника и те могат да си правят каквото си искат.
  • 7 Питащ

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "гостгост":

    "Нека да продължава да копае дъното!"

    Изобщо не копае дъното а господарите ти я натискат към него - ти можеш ли ми каза защо има санкции срещу Северна Корея и Иран а няма санкции срещу Израел - и те имат незаконно ядрено оръжие.

    Коментиран от #8

  • 8 Напразно го питаш...!

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Питащ":

    Акъла му е колкото едно аспиринче...!
    Как да ти отговори...
  • 9 Банги

    2 3 Отговор
    Ким ин Чен не го интересува за Народа на КНДР Който гладува мизерства и тъй нататък
  • 10 Иво

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ще бъде интересно":

    Та тя е доста развита в много сектори. Космос, военна област, електроника, ИТ. Сега ще отворят икономиките с Русия и Китай и ще постигнат развитие за което на бебето ще ни трябват стотици години ако изобщо се случи
  • 11 Че те без Китай закъде са?

    0 1 Отговор
    Северна Корея е проект на СССР и Китай, без тях те са за никъде!
Новини по държави: