Last news in Fakti

15 Април, 2024 15:54 4 419 57

Йордания и Саудитска Арабия: защо заеха страната на Израел?

  • иран-
  • газа-
  • саудитска арабия-
  • йордания-
  • израел-
  • война-
  • дронове-
  • ракети-
  • палестина-
  • ивицата газа-
  • араби

Нападението на Иран мобилизира подкрепа за Израел, включително от ключови арабски държави, които критикуват офанзивата в Газа

Йордания и Саудитска Арабия: защо заеха страната на Израел? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран изстреля повече от 300 дрона и ракети към Израел в събота вечер. Нападението беше в отговор на атаката срещу комплекса на иранското посолство в Дамаск в началото на април, за което Техеран обвинява Израел. САЩ и Великобритания подпомогнаха съюзника си Израел в прехващането на ракетите, изстреляни от Иран. Франция също взе участие.

Саудитска Арабия и Йордания са помогнали на Израел?

Интересното е обаче, че подкрепа за Израел дойде и от военновъздушните сили на Йордания. Аман отвори въздушното си пространство за израелски и американски изтребители, като освен това свали и дронове, които са навлезли в йорданското въздушно пространство. “Държавите от Персийския залив, включително Саудитска Арабия, може също да са изиграли роля, тъй като на техните територии се намират западните противовъздушни системи, самолети за наблюдение и зареждане с гориво, които биха били жизненоважни за усилията", отбелязва британското издание "Икономист". Някои израелски коментатори приеха това като знак, че араби и израелци могат да работят съвместно и Израел не е напълно сам в Близкия изток.

"Нападението на Иран също така мобилизира нова международна подкрепа за Израел, включително от ключови арабски държави, които критикуваха офанзивата в Газа, но въпреки това подкрепиха израелския военен отговор на нападенията с дронове", потвърди в изявление в неделя Джулиан Барнс-Дейси, директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка в Европейския съвет за външна политика.

Йордания например е силно критична към военната кампания на Израел в Газа. Всеки пети човек в Йордания е от палестински произход, включително и кралицата на страната, и през последните няколко седмици там се провеждат все по-агресивни протести срещу Израел. В същото време обаче Йордания има обща граница с Израел, пази джамията Ал-Акса в Йерусалим, който е изключително важно място за мюсюлмани, християни и евреи, и редовно работи заедно с израелските власти, макар и често задкулисно.

Опасен баланс за Йордания и Саудитска Арабия

Йорданските власти, които смятат САЩ за важен съюзник, трябва да балансират между всички тези интереси, политическата си стабилност и собствената си самозащита. Йордания побърза да заяви, че помагайки на Израел, тя всъщност защитава себе си. "Някои обекти, които навлязоха в нашето въздушно пространство снощи, бяха прехванати, защото представляваха заплаха за нашия народ и градове", заяви йорданското правителство в изявление.

Саудитска Арабия също се налага да балансира между собствените си интереси, международните съюзи и реалната политика с изказванията си за войната в Газа.

Богатата държава от Персийския залив беше готова да нормализира отношенията си с Израел преди нападенията на Хамас на 7 октомври, които доведоха до смъртта на близо 1200 души в Израел. Но след като Израел започна военната си кампания в Газа, където според Министерството на здравеопазването, ръководено от Хамас, през последните шест месеца са били убити над 33 000 души, тези планове бяха отложени. Саудитското правителство приветства призивите за прекратяване на огъня в Газа и критикува поведението на Израел там. Вътрешни лица обаче редовно признават, че в частен план саудитците все още са заинтересовани от подобряване на отношенията с Израел.

Конфликтът между Иран и държавите от Залива има дълга история

Независимо дали са се намесили от името на Израел или не, саудитците имат и други причини да са готови да свалят ирански ракети. Близкият изток от десетилетия е разделен по религиозен признак, като арабските държави от Персийския залив и тяхното сунитско мнозинство се противопоставят на Иран, където мнозинството е шиитско. По принцип враждата може да се разглежда като подобна на по-ранните конфликти в Европа, когато двете основни вероизповедания на християнството - протестанти и католици, се бореха помежду си.

Централните страни от Близкия изток като Ирак, Сирия и Ливан, чието население е смесица от шиити и сунити, както и от други религии и етноси, са в центъра на конфликта, тъй като както Иран, така и държавите от Персийския залив се опитват да укрепят влиянието си там. Тук се намесват така наречените "пълномощници" на Иран. Тази група включва шиитски организации, които Иран подкрепя финансово, военно, логистично и дори духовно до известна степен. Бунтовниците хути в Йемен, милициите в Ирак и политическата и военна групировка Хизбула в Ливан. Групировката Хамас също е подкрепяна от Иран, но е изключение, тъй като всъщност е сунитска, както и повечето палестинци.

Тези групировки изстреляха ракети към Израел от Йемен, Сирия и Ирак като част от иранската офанзива. Базираните в Ирак американски военни свалиха някои от тези ракети. Не е ясно дали саудитците са прехванали някоя, идваща от Йемен, но те вече го направиха в края на миналата година.

"За регионалните играчи, особено за Саудитска Арабия и Йордания, които според съобщенията са прихванали ирански безпилотни самолети, аргументът ще бъде, че те с право защитават суверенното си въздушно пространство", твърди Масуд Мостаджаби, заместник-директор на програмите за Близкия изток в базирания в САЩ Атлантически съвет. "Ако обаче атаките от тази нощ прераснат в по-широк израело-ирански конфликт, регионалните участници, възприемани като защитници на Израел, може да се окажат мишена и да бъдат въвлечени в регионалната конфронтация (...) Предвид мотивацията на подобен конфликт е вероятно регионалните лидери да бъдат подтикнати да действат и с двете страни, за да се сложи край на тази конфронтация", заключи той.

Автор: Катрин Шеър


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хххх

    20 39 Отговор
    Защото всички презират ислямистките терористи от Иран И еврейте никой не ги харесва ама поне не са rнycни ислямисти
  • 3 Отец Дионисий

    15 15 Отговор
    Аллах ще ги накаже!
  • 4 КОТ ар АК

    20 34 Отговор
    щот са малко по-умни от останалите камилари и от почти всички ,,русофили,,
  • 5 Пич

    35 14 Отговор
    Всички балансират както могат , за да не избухне световен конфликт !!! Дори атаката на Иран беше одиозна , защото трябваше да отвърнат някак за разрушаването на посолството си! Но предупредиха Израел! Най учуден съм от израелците , които винаги мислех за умни хора , но те ме опровергават много устойчиво !!!
  • 6 Иран е Русия

    21 41 Отговор
    и Русия е Иран. Две страни на едно и също зло. И религията им еднакво зловредна.
  • 7 Реалност

    21 46 Отговор
    Рашистите онемяха, виждайки превъзходството на западните ПВО над руско-иранските „върхови“ технологии
    Руското ръководство буквално се вкисна, крайно недоволно от резултата от масираната атака на Иран срещу Израел с помощта на безпилотни летателни апарати и различни видове ракети. И това въпреки факта, че иранското ръководство е изпълнило почти всички препоръки на руските си колеги. Хората около секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация и действителния господар на Кремъл, Николай Патрушев обвиняват иранските въоръжени сили в некадърност и смятат за безполезно предоставянето на руски „високи технологии“ на иранците. Да припомним, че аятоласите използваха и „хиперзвукови“ ракети при атаката, която претърпя абсолютно фиаско. Въпреки плановете за нанасяне на „сериозни щети“ на военни съоръжения, инфраструктура, както и на правителствени сгради в Израел, в действителност щетите се оказаха незначителни . Сред руското ръководство и руския военен блок има общо разбиране, че в случай на пряка военна конфронтация със страните от НАТО руските въоръжени не биха могли да противопоставят нещо на съвременните западни системи за ПРО и ПВО. Този факт силно помрачава настроенията на шайката кагебисти /окупирали незаконно Кремъл/, които са заети с подготовката на планове за хибридна операция в балтийските страни.

    Коментиран от #11, #44

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Съдията Дред

    18 4 Отговор
    Щото интереса клати феса, за саудитците сега е момента да се натегнат, след като две години са пас за украйната. Щото печелят милиарди от търговия с руски петрол. Пък с иранците така или иначе се карат от доста години.
  • 10 Рьоне

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Възрожденец":

    Ама че си глупава
  • 11 Кухоглав

    20 5 Отговор

    До коментар #7 от "Реалност":

    Жълто паветник...?
  • 12 загифан

    4 2 Отговор
    ич шарабъ с.ик арабъ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пий си хапчетата пич

    17 4 Отговор

    До коментар #13 от "Анализатор":

    Положението е много зле няма да те лъжа
  • 15 Такааа

    24 9 Отговор
    Защо ли защото са западни кукли,жената на краля на Йордания е англичанка,а кралското семейство на Саудитска Арабия е назначен след оттеглянето на османлиите пак от англичани
  • 16 Путин-Боклук

    14 23 Отговор
    Щото ядоха бой от Израел в 6 дневната война и знаят какво могат да направят само със самолети.
  • 17 Пфф

    25 14 Отговор
    Поредните лъжи подадени от зелето, никой в емирствата или йордания не подкрепя израел

    Коментиран от #18

  • 18 Аха

    11 7 Отговор

    До коментар #17 от "Пфф":

    Те дават факти, а ти даваш кво...? Лични мераци. Е... Разбира се че ма тебе ще вЕрваме чалмосана мурзилке.

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 007

    17 5 Отговор
    Дроновете промениха разбирането за военно превъзходство и защита. Скъпите и сложни самолети вече не са абсолютно превъзходство. Железният купол и прашката на Давид вече са порнографски жаргони. Та на думата, добър случай толкова дронове и ракети на куп да си пробват защитите и го направиха всички, които бяха в района. Две войни промениха напълно разбирането за стратегии и тактики и уръжие.

    Коментиран от #24

  • 21 защо ли?

    8 9 Отговор
    Защото са глупаци!
  • 22 Наков

    20 15 Отговор

    До коментар #18 от "Аха":

    Виж сега Иран много добре си свърши работата, защото ако пратят още 2 пъти по толкова евтини за производство дронове на Израел скъпите ракети на ПВО ще свършат и след това могат да ги атакуват със скъпи ракети.Дроновете ги правят на поточна линия по няколко стотин на час и Иран и Русия,а тези скъпо ракети за ПВО се произвеждат изключително бавно,скъпо и трябва повече ресурс,пари и хабене на технологии.

    Коментиран от #25, #26, #27

  • 23 ДЕДО ВИ ЛИБЕН

    5 0 Отговор
    пж лако с лажите опа
  • 24 Куполи, железни,

    12 6 Отговор

    До коментар #20 от "007":

    кораби и спътници, дронове и всичко, в което има електроника става скрап, ако се "удари" с много силна електромагнитна вълна с висока енергия. Стопява се цялата електроника и са до тука.
    Пример: Няколко стратегически ракети, изкарани в космоса, дето са хилядите спътници на врага и взривени, "отнасят" цялата навигация и военното разузнаване на врага. Е, докато направят и изстрелят нови, ще минат месеци, даже и години. А до тогава? Я камилата, я камиларя! Същото е с ято, огромно количество дронове. Открият ли се, че идват, огромен електромагнитен импулс и всичките падат...

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 момееее

    7 5 Отговор

    До коментар #22 от "Наков":

    Израел не е Украйна и тази тъпа игра на изтощяване няма да е играят. Ще ги смачкат при следващия опит на такава тактика, а може и още сега.
  • 28 Путин-Боклук

    7 10 Отговор
    ако ако ако.... цапа гащи и смърди. Това може да им се размине, но следващия път ще се сетят какво беше 6 дневната война - нещо което като трол хал хабер си нямаш. При следващия път ще е обявяване на война и тогава няма да има невинни в Иран. ако си мислиш че Израел са на това ниво на развитие на техника и стартъпи щото са тъпи като тебе и мислят като тебе - жестоко се лъжеш. 3 пъти са били арабските страни съвсем самички влез в скапаното гоогле или википедия па се ограмоти малко за конфликтите на народа на Исус и Моисей и арабския свят. Ара малко от малко да съберем знания - не да повтаряме като папагал думите на един педофил избягал в Руслямска държава.
    така харесва ли ти или пак ще го делнеш?

    Коментиран от #33, #35

  • 29 поредния

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Куполи, железни,":

    с ако ако ако... ако беше толкова лесно - щеше да е направено.ДА, ама НЕ. Учете физика бе. Стига фантасмагории

    Коментиран от #30

  • 30 При термоядрен взрив

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "поредния":

    има в началото на реакцията огромен електромагнитен импулс. За него става въпрос. Русия направи системата "Алабуга", която при взрив точно това прави. Почти цялата енергия на взрива се преобразува предимно в електромагнитен импулс.
    Когато съм учил физика, много тука са ходили прави под масата :)!

    Коментиран от #34, #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Сталин

    6 2 Отговор
    Саудитска Арабия са крипточифутляци
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 поредния

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "При термоядрен взрив":

    И колко рафинерии опазиха? ще правят "термоядрени взривове" над държавата си
    И ще си изпържат цялата техника от травопостове до последния телефон и компютри за да свалят дронове...
    акъл море - галва шамандура. Нищо не си учил. Четеш блогове на фантасмогори.

    Коментиран от #38

  • 37 Путин-Боклук

    5 4 Отговор

    До коментар #35 от "Льо льо си голем":

    КОЙ Е ИСУС И ОТ КЪДЕ Е? КАКВА НАРОДНОСТ Е?
    КОЙ Е МОИСЕЙ И ОТ КЪДЕ Е? КАКВА НАРОДНОСТ Е?
    КОЙ Е АВРАМ И ОТ КЪДЕ Е? КАКВА НАРОДНОСТ Е?
    АКО НЕ БЕШЕ ПРЕДАДЕН ОТ ОПРЕДЕЛЕНИЯ ЧОВЕК (НЕ ОПРЕДЕЛЕНИЯ НАРОД), НИКОЙ НЯМАШЕ ДА ГО ПРИЕМЕ ЗА МЕСИЯ - МИСЛИ БЕ!!!!!!!
    Един американец каза - АМЕРИКА КАЗА. Един полуеврей в Русия каза (Шаломов де) - РУСИЯ КАЗА.
    До кога ЕДИН който ви изнася ще го взимате за ЦЕЛИЯ НАРОД?
    Аман от вас бе.

    Коментиран от #42

  • 38 Горе ставаше

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "поредния":

    въпрос за удар на спътници в космоса!
    За наземни нападения от дронове също има защита, но са локални. Е, при такава огромна страна и милиони обекти, които могат да станат цели на врага е ясно, че няма физическата възможност да се защити всичко и навсякъде. Щом даже и "железният купол" на евреите има пропуски, при условие, че там за защита е много малка територия... И още повече нападателите на Израел нямат техническите способности да разработят такова ефективно оръжие!
    Защо ли се занимавам с посредствени хора? Бил ли си някога в някоя армия изобщо?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Трифон зарезан

    3 2 Отговор
    Една ракета за Израел срещу триста ракети и дронове от Иран . Това не е пропорционално използване на сила. Това си е чист расизъм и геноцид. Да не говорим за спонсорството на антиизраелски групировки с оръжие и боеприпаси.
  • 44 Малийййй,

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Реалност":

    много си неграмотен, че и да разсъждаваш не те бива. 300 рекети и дронове за 300 срещу отбрана за 500 милиона си емного добро постижение, отделно пълно разкриване на отбраната.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Диана

    1 0 Отговор
    Аз знам, че който се намесва в разговорите на чужди хора показва само колко малко знае по проблемите, разглеждани там. Евреите имат стара история с арабите и намесата на странични хора като САЩ и Англия пречи за решението на проблемите им. Та евреите декларираха, че те били лъвове, а САЩ и Англия ги третират като жаби ли, като малоумни ли, като малки деца, за които трябва да се грижат да не паднат, да не се ударят, да не се изгубят...Намесата на САЩ и Англия в случая с иранските дронове, а и изобщо в ситуацията около Израел в момента е абсоолютно неадекватна и носи проблеми вместо да решава такива /с подобни действия и САЩ и Англия се декларират като част от проблема там без дори да разбират какъв точно е той/..Интересно ми е кой е инициатора на тази "подкрепа"? Според мен, това вече съвсем не може да бъде така ясно, както изглежда на пръв поглед - при нападението над Ирак Тони Блеър беше рамо до рамо със САЩ там. По-късно той дълго и широко се извиняваше за това свое решение и дори напусна активната политика по тази причина...Какво показва сега Камерон? Научил ли е той нещо от миналото? Как настройва и украинците и кой знае още кой за война! И дали е невъзможно точно Камерон да е инфлуенцера на САЩ за тази намеса в Израел? Напълно реална вероятност! Но /както винаги!/ САЩ е изтикан на топа на устата, англичаните са някъде там като никъде, значи..Камерън е не по-малко опасен от Джонсън - те се съревновават още от студентските си години и двамата уверено
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Браво

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ти си и д и о т":

    Браво. Счупи тъпомера
  • 53 В Хашимитското кралство Йордания

    6 0 Отговор
    Крал Абдула Втори е умен и прогресивен мъж.
  • 54 Диана

    3 3 Отговор
    Разглеждайки проблемът с евреите в неговите древни измерения и корени, картината, която се получава не е никак оптимистична за днешния цивилизован свят, според мен...Евреите през цялата си история са твърдяли че тяхната обетована земя е Израел, че те са част от арабския свят /съответно!/. Познавайки маниакалната им борба за високи постове, това явно е нещо много важно за тях. Защо? Най-близко до логиката е за да може с властта да си осигурят връщането на арабска земя - тук може да си помислим за целия този Глобализъм, разделил държави и народи както си иска... това явно е било Прелюдията!..От друга страна евреите нанасят действително дълбоки рани в цивилизованите страни днес с разработки като тази на Маркс за Комунизма /напълно несъответстваща на теорията му, но достатъчно объркваща за масовата култура по онова време!/, която и досега разделя цивилизования свят с манипулации и предразсъдъци /интересно също от кого днес те са водеща политика!/...И не е само Маркс! Сега се сещам и за теорията им, която отприщи разврата на Запад! /за важността на удоволствието от секса като най-важно условие за човешко равновесие/...Кой знае още колко подобни бурмички в днешната цивилизация за развинтени от евреите!...Това не е случайно!...Те не ПРИНАДЛЕЖАТ към този цивилизован свят, ТЕ СА НАЙ–ВИСОКО ОТ ВСИЧКИ и всички други там трябва да бъдат ЗЛЕ! Така те се определят като част от арабския свят, на който те ще бъдат начело в борбата му с "бялата цивилизация", значи...Тов

    Коментиран от #55

  • 55 Диана

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Диана":

    Продължение! От казаното в предишния ми пост /54/ може да си обясним донякъде поведението на арабските страни в момента - въпросът не е в нюансите на мюсулманството /те бяха единодушни от много години и терористични групи срещу появата на Израел на картата се пръкват непрекъснато от много десетилетия!/...Каквито и да са "нюансите" на мюсулманите там, те са единодушни против унищожаване и унижаване на техните религиозни реликви! И е очевадно, че и те се борят за върха на пирамидата - и те взимали от Запада всичко, което можели, че да го запазели след сгромолясването на "бялата" цивилизация...Явно целите им се трансформират по някакъв начин, но е много съмнително, че ще приемат евреите начело - вероятно за тях ще е важно какво могат да вземат от тази ситуация преди да се разправят с евреите...Но...нищо не се знае...Може би евреите могат да бъдат и честни хора с тях и възползвайки се от световното си влияние, да успеят да обсебят "върха"...Кой знае?!..Мръсна история!...Гледайте фактите, моля!
  • 56 111

    4 3 Отговор
    Кво стана, нали Израел нямаше да го има, а те ответен удар обмисляли. Неудачниците в сайта изпаднаха в умопомрачение и безумни фантазии - Иран това, Иран онова ... ха-ха-ха.Свиквайте, евреите са господарите на света - толкова са малко, а практически не могат да ги бутнат. Кво ли щеше да бъде ако бяха само 2-3 пъти повече ? И това време ще дойде.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.