Last news in Fakti

16 Април, 2024 05:19 892 6

1 100 мигранти пристигнаха с лодки в Кипър само за две седмици

  • кипър-
  • мигранти-
  • сирия

Последните сто сирийци се добраха до острова в понеделник вечерта

Ново масово пристигане на мигранти за четвърти пореден ден отбеляза Кипър, като посрещна две лодки с над 100 сирийци в понеделник вечерта, предаде БНР.

Те вече попадат по влязлото в сила решение на правителството да спре разглеждането на молби за убежище от сирийски мигранти, съобщиха от вътрешното министерство. С новата група пристигналите в Кипър мигранти по море само за последните две седмици надхвърлиха 1100 души, превозени на 21 лодки.

Правителството се опитва да спре миграционния наплив с решението да преустанови разглеждането на молбите за убежище на всички кандидати от Сирия. То е в сила от неделя, веднага след като бе обявено от президента Никос Христодулидис, уточниха от вътрешното министерство.

Пристигащите сирийци ще могат да подават заявления за убежище, но документите им няма да бъдат обработвани. Те ще бъдат настанявани в два мигрантски лагера и няма да се ползват от предишните права за допълнителни помощи и работа. Замразяват се и над 10 000 висящи в момента молби от сирийци. Мярката ще се прилага в срок от 21 месеца, който е максимално допустимият по европейската директива за реакция при извънредни миграционни потоци, казаха от вътрешното министерство.

Кипър очаква в този период ЕС да постигне решение за определяне на райони в Сирия за безопасни и да бъдат задействани процедурите по репатриране на мигрантите в тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмм

    14 2 Отговор
    "1 100 мигранти пристигнаха с лодки в Кипър само за две седмици"....Започва отпускарския сезон. Дошли са малко по-рано за да си запазят чадъри на плажа.

    Коментиран от #3

  • 2 толерастия до шия

    14 2 Отговор
    така е като не ги стрелят още във водата да потънат ще идват и още …
  • 3 Даааам

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Хмм":

    Хубаво ще е теб и мъжа ти да ви "отпуснат" стотина мигранти! И накрая по един чадър в знаеш къде.............
  • 4 Всички да се

    10 0 Отговор
    Нахранят, да им се ремонтират лодките и ОБРАТНО. Никой не е длъжен да ги приема в страната си.
  • 5 Ден

    5 1 Отговор
    Убивайте нпо активисти колете ги
  • 6 ЕС сам си е виновен.

    4 0 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.